۱۳۸۸ فروردین ۱۸, سه‌شنبه

کد خبر: 5602 تاریخ ارسال:23:30- جمعه 14 فروردین 1388
انتشار عمومی اطلاعات قراردادهای نفتی،بودجه و ارز
بر خلاف عهدی که با مردم داشتیم که همه چیزمان در مقابل مردم شفاف و روشن باشد، دائم به سمت پنهان کاری بیشتر در مقابل مردم پیش می‌رویم///یکی از رویکردهایی که وجود دارد جلوگیری از ورود هرگونه تغییرات است. ولی کسی امروزه زورش به ماهواره و اینترنت نمی‌رسد در حالی که سلیقه‌های خانوادگی ما را تغییر می‌دهد. عده‌ای فکر می‌کنند می‌توان جلوی این تغییرات را با زور گرفت اما من فکر می کنم تغییراتی در جهان در حال اتفاق افتادن است/// عموم مردم دوست ندارند که در کشور آزادی بیان نباشد، روزنامه ها بسته شوند و یا در این زمینه‌ها مشکلاتی داشته باشیم ویا به جوانان و فرهنگ آنها احترام نگذاریم یا جامعه فرهنگی خودمان را آنچنان که هست نتوانیم درک کنیم.
مهندس میرحسین موسوی با بیان اینکه نوع تبلیغات، بحث‌ها و گفت‌وگوها نباید ایجاد کینه و عناد در جامعه کند تاکید کرد: ما برای پیروزی آمده ایم؛ تا آخرین لحظه خواهیم ایستاد و تلاش خواهیم کرد.
برای اصلاح روندها و تغییرات اساسی دور هم جمع شده ایم
به گزارش «کلمه»، مهندس موسوی با تبریک به مناسبت سال نو و عرض خیر مقدم در جمع مسوولان استانی ستادهای انتخاباتی‌اش گفت: ما همه امسال دور هم برای تغییر اساسی جمع شده‌ایم. میل به تغییر از روی هوا و هوس نیست. بلکه به دلیل نیازی است که احساس می‌کنیم کشور به آن دارد. افرادی که به این مساله فکر می‌کنند و در اینجا حضور دارند چنین چیزی را در ذهن دارند که روندها، روندهای مناسبی برای پیشرفت کشور نیست و خطراتی متوجه کشور است و برنامه‌هایی که اجرا می‌شود، شایسته خواسته‌های به حق مردم نیست.
وی با تاکید بر اینکه نمی‌خواهد یاس ایجاد کند بیان کرد: انقلاب اسلامی تا کنون دستاوردهای بزرگی داشته و دارد و اثرات این دستاوردها ادامه پیدا خواهد کرد و از بین رفتنی نیست. از جمله اینکه ما استقلال استثنائی در جهان داریم و نظام بسیار کهن و ریشه دار استبدادی را ریشه کن کردیم و فضای آزادی را در کشور حاکم کردیم. در میان ملت ما اعتماد به نفسی برای ایستادگی، مقاومت کردن و وارد فضای جهان امروز شدن ایجاد شده است و حالت انفعالی را که قبل از انقلاب در کشور وجود داشت از بین رفته است که اینها سرمایه‌های بزرگی است.
نخست‌وزیر دوران دفاع مقدس افزود: ما سرمایه‌های دیگری چون سرمایه‌های اقتصادی، فرهنگی و... هم اندوخته‌ایم و همه اینها برای ما امیدوارکننده است. آنچه که باعث این حرکت شده است و ما دور هم جمع شده‌ایم، این است که حرکت‌ها متناسب با عظمت انقلاب و اهدافی که انقلاب اعلام کرده است و ظرفیت‌هایی که انقلاب ایجاد کرده، نیست و چه بسا انحرافاتی هم در این رابطه وجود داشته باشد.
موسوی ادامه داد: همه ما اشاراتی هم به اول انقلاب داریم. این به دلیل حس نوستالژیک نسبت به گذشته نیست که دوران خوش و خوبی داشتیم بلکه برای این است که برخی از آرمان‌های اساسی‌ ما که بر اساس آن انقلاب اسلامی پیروز شد و قدرت یافت هنوز این ظرفیت را دارد که به کارگرفته شوند تا با تکیه بر آنها بسیاری از شبهات را کنار بزنیم.
موسوی با طرح این سوال که آیا اسلامی که معرفی می‌کنیم در برخی برنامه‌هایمان با آنچه که اول انقلاب می‌گفتیم، سازگاری دارد یا نه؟ تاکید کرد: اضافه‌ بر آن مشکلاتی هم در سطح کشور داریم که مخصوصا اگر بعضی از آنها ادامه یابد خطرزاست.
قوانین را چون با سلیقه ما سازگار نیست دور نزنیم
وی ادامه داد: نمی‌خواهم بگویم این مشکلات عمدی است یا بر اساس سوءنیت اتفاق می‌افتد، اما به هر دلیل که ایجاد شده است، آثارش برای کشور ما خطرزاست. به همین دلیل باید به آنها توجه کنیم از جمله این موارد بی‌اعتنایی به قانون است که مهم‌ترین مشکل در حال حاضر محسوب می‌شود.
موسوی توضیح داد: اگر ما در کشور عادت و رویه‌ای ایجاد کنیم که ارکان نظام و آنچه که طراحی کردیم، نفی شود و عادت کنیم قوانین و مقرراتی برای ما مصوب شود و ما آنها را دور بزنیم و چون با سلیقه ما سازگار نیست، رعایت نکنیم و این کار 5 یا 10 سال ادامه پیدا کند، معلوم نیست که در این مدت چه چیزی برای نظام باقی می‌ماند. در شرایطی که قانون، مجلس و مصوبات مجمع تشخیص مصلحت نظام بی‌اعتبار می‌شود و این رویه و عادت ‌شود، همه چیز برای چنین کشوری امکان‌پذیر است و هر نوع اتفاقی را می‌توان پیش‌بینی کرد.
نخست‌وزیر دوران دفاع مقدس افزود: در ارائه بودجه، در مورد پاسخگویی به گزارشات دیوان محاسبات، مصوبات مجمع تشخیص مصلت نظام و در رابطه با نوع برخورد ما با اسناد فرا دستی مثل سند چشم انداز 20 ساله یا برنامه 4 ساله و... مواردی را می‌یابیم که در آنها به طور روشن از الزامات این نوع اسناد و قوانین سرباز زدیم.
موسوی ادامه داد: دیوان محاسبات به عنوان مهم‌ترین دستگاه ناظر به بودجه کشور گزارش می‌دهد و بحث چند هزار تخلف که در بخشی از آن‌ها فراتر رفتن از قوانین و عدم واریزی یک میلیارد و 150 میلیون دلار به خزانه کشور وجود دارد، مطرح می‌شود.
270 میلیارد دلار پول نفت را کجا هزینه کردیم و صرف چه کردیم؟
اگر دقت کنیم می‌بینیم که مهم ترین وظایف مجلس تصویب بودجه و نظارت بر نحوه اجراست. مجلس از طریق بودجه، دولت را کنترل می‌کند و سیاست‌هایش را اعمال می‌کند. برای درست اجرا شدن این بودجه دستگاه عریض و طویلی مطابق قانون داریم که در مجلس عمل می‌کند که شاید مهم‌ترین دستگاه نظارتی کشور باشد. گزارشی می‌دهد که رسمی هم هست، در این موارد اگر ما موضوع را هم قبول نداشته باشیم، باید دلایل و اسناد و مدارک روشنی را ارائه دهیم که به طور مشخص در کدام مورد دیوان محاسبات اشتباه کرده است؛ ولی می بینیم دوباره ادعا می‌شود چنین چیزی نبوده است و دیوان محاسبات کشور به طور علنی در سطح عموم مطرح می‌کند که دولت این میزان تخلف را داشته است و حتی حاضریم در صدا و سیما هم مناظره کنیم.
موسوی گفت: نمی‌خواهم در مورد این که این پول کجا هزینه شده است، بگویم که خدای نکرده در جیب کسی رفته است. گرچه این مساله را برای عموم مردم نمی‌شود توضیح داد و بنده فکر نمی‌کنم خدای نکرده سوءاستفاده‌ای شده باشد اما بالاخره تخلفی در این جا اتفاق افتاده است. خود این مساله در سطح عموم مطرح می‌شود و غیر از مضمون این مساله که اشاره کردم، ظاهر قضیه این است که بالاخره مجلس الزامی کرده است که اجرا نمی‌شود و پاسخ درست داده نمی‌شود. فرض کنید این مساله 10، 20 یا 30 مرتبه تکرار شود و تخلف از قانون یک رویه شود. فکر نمی‌کنید در آن شرایط همه چیز امکان‌پذیر است که رخ دهد؟
موسوی همچنین به مساله سیاست‌ها نیز اشاره کرد و افزود: راجع به این مساله بحث و گفت‌وگوی زیاد وجود دارد که قابل تامل هم هست. بعد از این که ستادها در استان‌ها فعال می‌شوند با این مساله رو به رو خواهند شد و باید پاسخی برای مردم داشته باشیم. از جمله آن‌ها این است که ظرف این 4 - 3 سال اخیر ما به اندازه یک سوم کل درآمد نفتی کشور در عرض 30 سال درآمد داشتیم و این سوال هنوز برای ما باقی مانده است که این پول کجا خرج شده است؟ نمی‌خواهم وارد این بحث شوم که پول خوب یا بد خرج شده است. فقط می‌خواهیم یک لیست و سندی به مجلس و ملت داده شود که ما حدود 270 میلیارد دلار پول نفت را کجا هزینه کردیم و صرف چه کردیم؟
پنهان کاری به ضرر کشور است/مردم ما خواستار صداقت و شفافیت هستند
وی گفت: می‌خواهم اشاره دیگری کنم؛ یکی از مشکلات دیگرمان، این است که بر خلاف عهدی که با مردم داشتیم که همه چیزمان در مقابل مردم شفاف و روشن باشد، دائم به سمت پنهان کاری بیشتر در مقابل مردم پیش می‌رویم. نمونه‌اش هم همین مسایل است که عرض کردم. آنها که فرنگ نشسته‌اند و محاسبات دقیقی دارند، یقینا می‌توانند محاسبه کنند که ما چقدر ذخیره ارزی داریم یا نداریم ولی کارشناسان مسوول و دلسوز کشور و نمایندگان کشور و مردم ما به دلیل این‌که اطلاعات پنهانی و سری است، اطلاعی از آن ندارند. فقط صرف گفتن این که برای چند دوره دولت‌های بعدی هم ذخیره ارزی داریم که نمی‌تواند قانع‌کننده باشد زیرا بر اساس آگاهی و واقع‌بینی، ملت می‌تواند راه خود را انتخاب کند. به فرض که ما اشتباه کرده و ذخایر ارزی را جای خوبی هم صرف نکرده باشیم و ریخت و پاش هم کرده باشیم و از بین رفته باشد، حق مردم این است که از آن اطلاع داشته باشند. باید بدانیم مردم با حکومت و نظام دشمن نیستند ولی طالب صداقت و شفافیت هستند.
مهندس موسوی ادامه داد: وقتی اطلاعات غیرشفاف یا غلط می‌دهیم و به طور اجمالی می‌گوییم که برای چند دوره دیگر ذخایر ارزی داریم نه ملت می تواند جهت گیری درستی در مورد رویدادهای آتی داشته باشد و نه کارشناسان می‌توانند در این زمینه کار کنند. شبیه این مسایل را زیاد داریم. رهبر گرامی انقلاب اعلام کردند که امسال سال اصلاح الگوی مصرف است؛ در این رابطه بحث و گفت‌وگوهای زیادی صورت خواهد گرفت و یکی از مهم ترین شعارهایی است که در سال‌های اخیر داده شده و واقعا دقت در آن می‌تواند بسیاری از مشکلات کشور را حل کند. وی اظهار کرد: یکی از مواردی که در آن الگوی مصرف باید بازبینی شود، نحوه مصرف منابعی است که در دست دولت است. دولت دارای بزرگترین منابع است و خود بزرگترین مصرف‌کننده است.
مصرف منابع کمیاب برای اغراض سیاسی فاجعه به بار می آورد
موسوی با بیان اینکه دولت باید الگوی مصرفی برای منابع کشور داشته باشد توضیح داد: مصرف منابع کمیاب برای مقاصد کوتاه مدت و اغراض سیاسی فاجعه ایجاد می‌کند. به تعبیر دقیق‌تری باید بگوییم این منابع کمیاب که در دسترس ماست و از جمله آنها درآمدهای نفتی است و بودجه و درآمدهای مالیاتی است، باید با سیاست‌گذاری دقیق تخصیص داده شود؛ در مورد کمیت آنها بحث شود و اینکه چه الگویی فراتر از سلیقه‌های انتخاباتی یا اغراض سیاسی کوتاه مدت برای مصرف آن داریم که نکته مهمی است وگرنه ما دائم در مظان اتهام هستیم که منابع را هدر می‌دهیم و در جاهای غیرمعمول استفاده می‌کنیم.
چرا برد و باخت های ورزشی یک مساله سیاسی تلقی می شود؟
وی افزود: وقتی از منزلت‌های سیاسی موقعیت‌های خودمان به جا استفاده نمی‌کنیم و برای مقاصد کوتاه مدت و منافع کوتاه مدت استفاده می‌کنیم، باز هم اتلاف منابع داریم. برای نمونه مساله مسابقه فوتبال ایران - عربستان که در کشور ما حساس است را ببینید. هنجارهایی در مسیر ورزش بین‌المللی حاکم است که معمولا به صلح و دوستی بین کشورها کمک می‌کند و رقابتی بین کشورها ایجاد می‌شود.
از نظر جامعه‌شناسی این بحث مطرح شده است که جای دعواها و جنگ‌های قدیمی را مبارزات و مسابقات گرفته است و البته ارزش‌های زیبایی هم در این بین هست و شور و نشاطی در میان ملت‌ها ایجاد می‌کند.
موسوی گفت: وقتی ما استفاده سیاسی از ورزش می‌کنیم، این رفتار، وجهه زیبای ورزش و مسابقات ورزشی را تبدیل به مساله سیاسی می‌کند. مثل مسابقات اخیر ما با جمهوری اذربایجان یا عربستان. چرا باید طوری عمل کنیم که باخت یا برد ما از جنبه عادی خارج شود و باخت ما به عنوان باخت نظام در مقابل این یا آن کشور تلقی ‌شود؟ اینکه سعی می‌شود در جهان تا اندازه ممکن، ورزش از سیاست به دور نگه داشته شود، به دلیل این نوع مسایل است. اینها نوعی اسراف در استفاده از این منابع کمیاب و از این منزلت‌ها و مسوولیت‌هاست که باید این مساله را در رابطه با هنرمندان، دانشگاهیان و دانشمندان و استادان مورد دقت قرار دهیم.
وی با تاکید بر اینکه مساله فقط ورزش و ورزشکاران نیستند، افزود: همه گروه‌های مرجع از جمله دانشمندان و دانشگاه‌ها و دست‌اندرکاران تکنولوژی‌های برتر ما در معرض چنین آسیب‌هایی هستند.
از نخبگان و دستاوردهای کشور در راستای انتخابات استفاده ابزاری نکنیم
وی ادامه داد: نظام باید از همه گروه‌های مرجع و همه قهرمان‌هایش تقدیر به عمل آورد، بزرگداشت برای همه دانشمندانش داشته باشد تا در جوانان، نیرومندی و توانمندی را رواج دهد و در دانشمندان و استادان دانشگاه برای پژوهش‌ها، نوآوری‌های بیشتری فعال شود. اما وقتی که همه اینها را برای اهداف سیاسی کوتاه مدت به کار می گیریم به شدت به اهداف اصلی کشور در این رابطه ها لطمه وارد می‌کنیم.
موسوی افزود: ما در سال های اخیر در مواردی که تلاش و ثبات مدیریت داشته‌ایم، پیشرفت خوبی کسب کرده‌ایم. تکنولوژی هسته‌یی و صنایع موشکی و سلول های بنیادی جزو آنها هستند. سال گذشته سال رشد و شکوفایی این استعدادهایی بود که از طریق رهبری اعلام شده بود و پیشرفت‌های خوبی داشت و از کسانی که به این مساله کمک کردند باید تقدیر کنیم. از خود دولت هم که زحمت کشیده، باید تقدیر کنیم.
موسوی ادامه داد: ولی اگر از همین دستاوردها بخواهیم استفاده سیاسی برای انتخابات کنیم، ضربه می‌خوریم و به اصل مساله لطمه می‌زنیم. ما نباید به صورت ابزاری به مدیران و دانشمندان نگاه کنیم.
ستادهای انتخاباتی در چارچوب ارزشهای اخلاقی عمل خواهند کرد
به گزارش کلمه ، موسوی در ادامه در مورد تبلیغات ستاد انتخاباتی خود نیز گفت: ستادهایی که تشکیل شده است، باید توجه کنند که مبادا از نیروهای ملی و ظرفیت‌های خوب انسانی و ارزش‌های اخلاقی در جامعه خدای نکرده استفاده نا به‌هنگام و سوء کنیم و از عواطف مردم بهره‌برداری غیرعادی ببریم. ما به چیزهایی که مردم توجه دارند باید توجه کنیم؛ ازجمله موضوعات مربوط به خانم‌ها، جوانان، ورزش و هنر و... و توجه ما به این مسایل باید در حد معمول خود باشد و ظن سوءاستفاده از این ظرفیت‌ها برای یک بار مصرف کردن ظرفیت‌ها در انتخابات نرود که همه ان‌شاءالله این را رعایت خواهند کرد.
به هیچ وجه دست مردم به اطلاعات مربوط به نفت و قراردادهای نفتی نمی‌رسد
وی یکی از دلایل فساد در کشور را عدم شفافیت خواند و بیان کرد: شفافیت‌سازی نکته‌ای است که ما باید در سطح ملی دائم خواستار آن شویم تا هر دولتی را که در آینده می‌آید شاید برای این قضیه متعهد کند. ما باید به سمت شفافیت کامل پیش برویم و مردم را محرم بدانیم. اطلاعات مربوط به بودجه، ارز، معاملات نفتی و پیمان‌هایی که داده می‌شود باید در اختیار مردم قرار گیرد. اما امروز حتی گاهی این اطلاعات در اختیار متخصصان هم قرار نمی‌گیرد. ما از مافیای نفتی بحث کردیم اما امروز که این جا نشسته‌ایم به هیچ وجه دست ما به اطلاعات مربوط به نفت و قراردادهای نفتی نمی‌رسد و حتی مجلس هم از بسیاری از این قراردادها اطلاع ندارد. اینها باید برای مردم بازگو و گفته شود، این به نفع مردم است. البته نمی خواهم بگویم که در این زمینه‌ها خلافی شده است اما خود عدم شفافیت ضایع کردن حقوق مردم است. شبیه این مساله را زیاد داریم. همین بودجه‌ای که داده شده است، کمترین رقمی که گفته می‌شود در مورد کسری آن چیزی حدود 20 هزار میلیارد تومان است و حتی بیش از 40 هزار میلیارد تومان عنوان می‌شود که مرکز مطالعات مجلس هم آن را بیان کرده است.
پنهان کردن اطلاعات به مشکلات و بحرانهای اقتصادی دامن می زند
وی با بیان این که متاسفانه پنهان کردن اطلاعات تبدیل به یک تکنیک شده است، گفت: نظام اجرایی و اقتصادی ما واقعا به راه درست نمی‌رود مگر این که ما دست از این کارها برداریم. اگر کسری داشته باشیم و آن کسری علنا مطرح شود کمی دردآور هم هست اما اگر در مجلس گفته شود و مقداری دولت و مجلس خود را جمع کنند و راه حلی برای آن جسته شود، بهتر از این است که کسری‌ها را تحت عناوین مختلف و تکنیک‌های گوناگون پنهان کنیم. نمی‌خواهم بگویم این تکنیک یا شیوه تازه ایجاد شده است اما در سال‌های اخیر غلظت عجیبی پیدا کرده است. خود این مساله باعث می شود که نتوان داوری درستی هم در سطح مردم داشت و هم دولت و مجلس را دچار مشکل می‌کند و بحران‌های اقتصادی را ادامه‌دار می‌کند.
مردم دوست ندارند که در کشور آزادی بیان نباشد یا روزنامه ها بسته شوند
موسوی ادامه داد: با همه نیروهای سیاسی در سطح جامعه می خواهیم همکاری داشته باشیم، من این مساله را کلیدی می دانم که در سطح جامعه شعارهای اصلاح طلبانه و پایبندی به اصول توامان وجود دارد، این نگاه جنبه کلیدی برای وحدت آینده ما دارد و ما روی این مساله تاکید خواهیم کرد. مردم خوب کشور ما و مردمی که رای را در صندوق ها می ریزند و مردمی که حق به گردن همه دارند هم ارزش‌های زیبای اصلاح گرایانه را می‌پذیرند و قبول دارند و هم این که این اصلاحات را بر گرفته از ارزش‌های بنیادی خودمان می‌دانند و تناقضی بین این گرایش و ارزش‌ها نمی‌بینند. مردم ما نه می‌خواهند دفاع مقدس را از یاد ببرند و نه حاضرند پشت به مقدسات خودشان بکنند و نه حاضرند که در زمینه پرونده هسته ای به کسی باج بدهند. در عین حال عموم مردم دوست ندارند که در کشور آزادی بیان نباشد، روزنامه ها بسته شوند و یا در این زمینه‌ها مشکلاتی داشته باشیم ویا به جوانان و فرهنگ آنها احترام نگذاریم یا جامعه فرهنگی خودمان را آنچنان که هست نتوانیم درک کنیم.
"جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم و نه یک کلمه زیاد"
وی افزود: عموم مردم ما هم روی جمهوریت تکیه دارند و هم روی اسلامیت، این دو از هم جدایی ناپذیرند. نمی‌شود با تفکیک از هم آنها را مطرح کرد. این مساله جنبه استراتژیک و اساسی برای کشور ما دارد. هر کدام از اینها جدا از هم مصرف شوند، فاجعه‌ای برای کشور ما خواهند بود. اعتقاد باطنی من است که بدون اسلامیت یقینا جمهوریت جز یک جمهوری وابسته به قدرت‌های خارجی نخواهد بود و بدیلی برای جمهوری اسلامی وجود ندارد. همان طور که اگر بدون جمهوریت، اسلامیت را مطرح کنیم، با اسلامیت تحجری که نمی‌تواند به مسایل روز و حکومتی و مسایل فرهنگی جهان پاسخ دهد، روبه رو و غرق در مسایل خرافی و انحطاط‌‌آور خواهیم شد.
موسوی اظهار کرد: همان طور که زمانی حضرت امام فرمود "جمهوری اسلامی نه یک کلمه کم و نه یک کلمه زیاد" این موضوع برای ما جنبه حیاتی دارد. مردم به همین ترتیب این را قبول می‌کنند و آنها که رای می‌دهند همان گونه این را می پذیرند. روی این شعار می‌شود ایستاد. این شعار می تواند باعث شود نیروهای سیاسی هم به هم نزدیک شوند. زمانی شعار «اشدا علی الکفار و رحماء بینهم» را خیلی می‌خواندیم اما اکنون در فضای جامعه ما، گروه‌ها صف خود را از هم جدا می‌کنند و این به نفع کشور ما نیست. در ستادها باید همه نیروهای مخلص که به انقلاب اعتقاد دارند و امام، رهبری، قانون اساسی، جمهوریت ، اسلامیت و مردم سالاری را قبول دارند، وارد شوند.
وی افزود: بالاخره این انتخابات خواهد آمد و خواهد گذشت. اما نباید طوری عمل کنیم که در جامعه و صفوف ملت، تفرقه و جدایی ایجاد شود. نیروهای سیاسی بالاخره با هم کنار می آیند و صحبت می کنند؛ اما اگر شکاف‌هایی که در نیروهای سیاسی است به بدنه ملت منتقل شود آن زمان جمع کردن این مساله دشوارخواهدبود.
نوع تبلیغات، بحث‌ها و گفت‌وگوها نباید ایجاد کینه و عناد در جامعه بکند
موسوی گفت: باید رسالتی در خودمان احساس کنیم که سعی کنیم چنین چیزی نباشد. نوع تبلیغات، بحث‌ها و گفت‌وگوها نباید ایجاد کینه و عناد در جامعه بکند. ما آمده‌ایم برای پیروزی؛ تا آخرین لحظه خواهیم ایستاد و تلاش خواهیم کرد و نتیجه را هم به خدا می‌سپاریم. ما راه درست خودمان را خواهیم رفت و آنچه را درست است خواهیم گفت و تلاش خواهیم کرد که حرف ما از روی انصاف باشد. تهمت‌زننده نباشد. شما نیز تلاش کنید و اگر بداخلاقی‌هایی دیده شد، ستادها با سعه صدربرخورد‌کنند.
بازبینی بودجه یکی از اولویت‌ها خواهد بود/ مدیری که موقعیت متزلزل دارد، نمی‌تواند کار بزرگی انجام دهد
پرسش و پاسخ
به گزارش "کلمه" در ادامه این نشست، مهندس موسوی به پرسش های مسوولان استانی ستادها پاسخ داد.
وی در پاسخ به این پرسش که راهکارهای عملی برون رفت از شرایط اقتصادی امروز چیست؟ گفت: برنامه اقتصادی در آینده داده خواهد شد. همان طور که اشاره کردم شرایط خوبی به لحاظ اقتصادی نداریم. تمهیدی در سال جاری باید صورت بگیرد که وضعیت نسبتا با ثباتی از نظر سیاست‌ها پیدا کنیم تا امکان برنامه ریزی مختصری حاصل شود. قطعا برون رفت از رکود تورمی که امروز وجود دارد جز با استفاده از بخش خصوصی و بهبود فضای کسب و کار امکان‌پذیر نیست. بحث صرفه جویی‌ها و الگوی مصرفی که رهبری مطرح کردند، بسیار مهم است. بازبینی بودجه یکی از اولویت‌ها خواهد بود که جنبه واقع بینانه‌ای پیدا کند و به تدریج مسایل بانکی و سیاست‌های پولی نیز باید مد نظر قرار گیرد. باید به سمت شرایطی برویم که ثباتی در سیاست‌گذاری‌های اقتصادی ایجاد شود و هر روز به بهانه‌ای سیاست‌ها عوض نشود؛ به ویژه باید مدیران، احساس اطمینان کنند و امنیت داشته باشند. مدیری که موقعیت متزلزلی دارد، نمی‌تواند کار بزرگی برای کشور انجام دهد.
وی افزود: حمایت از تولید داخلی و صیانت از اقتصاد ملی در مقابل بحران بزرگ اقتصادی جهان قویا دنبال خواهد شد. تورم، بیکاری از مشکلات اساسی اقتصاد کشور است که تنها با عزم ملی و تلاش دولت و کمک مردم عزیز می‌توان بر آنها غلبه کرد. امروزه کار به جایی رسیده است که در حالی که برنج کشاورزان در دست آنها مانده، برنج پاکستانی و هندی در شمال کشور خرید و فروش می‌شود و پسته آمریکایی کم کم به بازارهای داخل راه پیدا می‌کند. اکنون می‌توانید حدس بزنید که در مورد محصولات صنعتی وضع چگونه است!
از هر نوع ماجراجویی و ایجاد حادثه در سطح دیپلماتیک باید خودداری کرد
موسوی در پاسخ به این پرسش که راه برون رفت از چالش‌های بین المللی و بازگشت به جایگاه مطلوب و شایسته در جایگاه بین المللی چیست گفت: ما باید تحرک در حوزه سیاست خارجی مان را گسترش دهیم و تمایل خود را برای تعامل با همه جهان با حفظ ارزش‌های خودمان باید اعلام کنیم. از هر نوع ماجراجویی و ایجاد حادثه چه در سطح دیپلماتیک و سطوح دیگر باید خودداری کنیم، این تناقضی با سیاست مبتنی بر اصول ندارد.
وی ادامه داد: ما باید عملیات وزارت خارجه را از روش‌های انفعالی و صرفا پدافندی به روش‌های خلاق و آفندی تغییر دهیم و از همه ظرفیت‌های ملی، اسلامی، تمدنی و بین‌المللی خود بهره بگیریم.
موسوی همچنین در پاسخ به پرسشی دیگر درباره‌ی پایبندی‌های حکومت در نظام اسلامی گفت: حکومتی که از عنصر مذهب استفاده می کند بار سنگین‌تری برعهده دارد. صداقت و صمیمیت در این رابطه و استفاده بهینه و درست و مشروع از همین مشروعیت مذهبی یکی از مهم ترین مسایل است. استفاده ابزاری از دین و ایمان مردم به مشروعیت نظام آسیب می‌رساند. ما نباید ضعف‌های خودمان را با استفاده از احساسات مذهبی مردم جبران کنیم.
آزادی و عدالت باید توامان رعایت شود
وی افزود: بحث رعایت واقعیت توامان عدالت و آزادی نیز یکی از شعارهای ماست. یکی از شعارهایی که مطرح شده و می تواند شعار اصلی قلمداد شود بحث "دولت امید با آزادگی و عدالت" است. دو واژه عدالت و آزادی نباید به صورت تقابلی با هم به کار گرفته شود بلکه این دو مفهوم ارتباط عمیقی با هم دارند و ما باید دنبال هر دو باهم باشیم. در مورد عدالت بحث کرده‌ام و در مورد آزادی در آینده بیشتر صحبت خواهم کرد.
موسوی در مورد مساله انرژی هسته‌یی ایران گفت: پیشرفتی که در مورد تکنولوژی هسته‌یی داریم، می‌تواند مقدمه پرتاب ما به فضای نو و جدیدی باشد و عقب‌نشینی ما نیز عقب‌نشینی مقطعی و در یک مورد نخواهد بود بلکه به طور کامل در بسیاری از پروژه ها مجبوریم عقب نشینی کنیم. داشتن انرژی هسته‌یی صلح آمیز بدون این که فضای جهانی را تهدید کند جزو خواسته‌های راهبردی ماست و گمان نمی کنم هیچ دولتی جرات داشته باشد در این زمینه قدمی به عقب بگذارد چون با سوال مردم مواجه خواهد شد. توجه به مصالح دراز مدت الزام می‌کند که در مورد این مسایل و مسایل مشابه به هیچ وجه کوتاه نیاییم.
گوناگونی اقوام ایرانی را فرصت می دانم نه تهدید/باید به نیازهای طبقات آسیب پذیر توجه کنیم
موسوی در ارتباط با حضور قومیت‌های مختلف در ایران گفت: بنده گوناگونی در کشور خودمان را فرصت و نه تهدید می‌دانم. اقوام ایرانی در طول هزارها سال در کنار هم هویت ایرانی را تعریف کرده‌اند. در واقع تمام این اقوام، جزو و تشکیل دهنده‌ای از واحدهای انفکاک‌ناپذیر وحدت و هویت ملی هستند.
میرحسین موسوی درباره رای‌های خاموش در جامعه تاکید کرد: این آرا ترکیبی است. بخشی از این آرا متعلق به قشرهای پایین دستی است که از همه چیز مایوس شده است. مشکل درمان، مسکن، ازدواج، اعتیاد و بیکاری در این قشر وجود دارد؛ افرادی هستند که دو شیفت و سه شیفت کار می‌کنند یا زن و شوهرهایی هستند که هر دو با وجود کار و فعالیت مشکلات مالی دارند یا خانواده‌ای هست که فرزندانش به سن کار رسیده‌اند و مشکلات بیکاری، مسکن و ازدواج دارند. این افراد رقم بالایی را در جامعه تشکیل می‌دهند. خدمت به مردم رسیدگی به این قشرهاست.
موسوی تصریح کرد: باید کاری کنیم که امیدی در این قشر ایجاد شود. امروز به مساله اعتیاد توجهی نمی‌شود. کافی است چشم باز کنیم و ببینیم که این مساله چگونه بیداد می‌کند. البته طبقات میانی و نخبگان هم جای خود دارد که باید راجع به آن صحبت کرد و به تدریج گفته شود تا آنها بدانند به چه چیزی می خواهند رای دهند.
از ابتکارات مردم در ستادهای انتخاباتی استقبال می کنیم
وی افزود: در مورد تبلیغ و انتشارات گفته‌ایم ستاد ضوابطی دارد و بر اساس آن حرکت خواهد کرد اما مردم در ابتکارات خود آزادند. البته باید نظارت شود. برآیند نباید این شود که عده‌ای آمدند و با پول پیروز شدند، نباید چنین ظنی به ستاد ایجاد شود و باید با سلامت پیش برویم. دیدارهای روزانه و بولتن‌هایی که وضع شده باید در اولویت باشد و اطلاعات به ستادها داده شود بعضی از اینها می تواند انعکاس عمومی داشته باشد.
من خیلی دقیق گفتم اصلاح‌طلبی هستم که اصول را گم نمی‌کنم
وی درباره استفاده از همه نیروهای مردمی و سیاسی در انتخابات گفت: هر کس جمهوری اسلامی را قبول دارد و طالب همکاری است، می‌توانیم با او کار کنیم. من خیلی دقیق گفتم اصلاح‌طلبی هستم که اصول را گم نمی‌کنم و دائم به آن بر می‌گردم؛ این حرف را در شرایط دفاع مقدس هم می‌گفتم؛ در دوران آقایان هاشمی و خاتمی هم گفتم، الان هم می‌گویم.
وی با بیان اینکه احساس خطر کرده‌ام و به صحنه آمده‌ام و با همه نیروهای حزب اللهی و طرفدار انقلاب دوست بوده و هستم اظهار کرد: درست این است کسانی که اسلام ، ایران و انقلاب را قبول دارند در کنار هم باشند. ارتباط ما با همه نیروها اعم از اصلاح‌طلب و اصول‌گرا برقرار است. ما باید سطح دشمنی‌ها را از جامعه کاهش دهیم و صفوف خودمان را برای پیشرفت فشرده‌تر بسازیم.
به مسائل فرهنگی کم توجهی شده است
نخست‌وزیر دوران دفاع مقدس درباره دوره‌ای که از آن با عنوان «سکوت موسوی» یاد می‌کنند گفت: بنده مسایل فرهنگی را با اهمیت می‌دانستم و آنجا فعالیت داشته‌ام. البته باعث تاسف است که فعالیت فرهنگی تا این حد کوچک شمرده می شود.
وی در ادامه خاطرنشان کرد: آنچه مهم است این که فراوانی نیروهای فرهنگی ما میلیونی است تاثیرگذاری آنها هم به همان نسبت کم نیست. آنها بین قشرهای جوان تاثیرگذارند. من در جایگاهی بوده‌ام که با این مسایل ارتباط داشته ام به همین دلیل وسیع ترین ارتباط را از طریق فرهنگستان هنر با روشنفکران و هنرمندان داشته ام. در عین حال از طریق مجامع رسمی نظام و جلسات مشورتی و دانشگاه مسایل سیاسی و اجرایی کشور را دنبال کرده‌ام.
موسوی تصریح کرد: گزارشی معلوم می‌کند که تیراژ سی دی ها در ایران 300 میلیون در سال تخمین زده می‌شود و حدود 200 بازی کامپیوتری در ماه به کشور صادر می شود، فکر می کنید چقدر روحانی و مسجد داشته باشیم که پاسخ پیام این سیل عظیم را بدهند؟ من فکرمی کنم ما غفلت های زیادی در این زمینه مرتکب شده ایم و بسیاری از مشکلات در این سطح است. فکر می‌کنم جمعیت عظیم هنرمندان ممکن است در راس نباشند اما در بدنه هستند و در حوزه فرهنگ با گرایش‌های گوناگون فعالیت می‌کنند. شما به همین سریال‌های تلویزیونی نگاه کنید که چه تاثیراتی بر جای می‌گذارد.
عده‌ای فکر می‌کنند می‌توان جلوی ماهواره و اینترنت را با زور گرفت
وی گفت: یکی از رویکردهایی که وجود دارد جلوگیری از ورود هرگونه تغییرات است. ولی کسی امروزه زورش به ماهواره و اینترنت نمی‌رسد در حالی که سلیقه‌های خانوادگی ما را تغییر می‌دهد. عده‌ای فکر می‌کنند می‌توان جلوی این تغییرات را با زور گرفت اما من فکر می کنم تغییراتی در جهان در حال اتفاق افتادن است. باید این اتفاقات و تغییرات را به رسمیت بشناسیم و آن را واقعی بدانیم و با استفاده از مزیت های نسبی خود تا جایی که می‌توانیم اینها را مدیریت کنیم. آزادی بیان و نبستن روزنامه و استقبال از انتشار فرهنگ و اعتماد به روشنفکران و هنرمندان بر اساس این نگاه باید انجام شود.برگشت به تمدن درخشان ایرانی و استفاده از فرهنگ غنی یک ملت بزرگ برای مدیریت این تغییرات درک و زحمت زیادی می طلبد و تنها با یک عزم ملی می توان کار انجام داد.
ریزش معنا داری به سمت زیر خط فقر داشته ایم/طبقات میانی می بایست تقویت شوند
موسوی گفت: یکی از مسایلی که به آن اعتقاد دارم، اعتماد به جوانان و استفاده از ظرفیت آنهاست. تلقی این‌که یک جوان، یک موجود منفعل است و تنها یک گیرنده است و به ارزش‌های بنیادی یکسره بی‌اعتناست، منجر به اشتباهات مهلکی در کشور می‌شود. جوانان سرمایه‌های کشور هستند. باید به مشکلات آنها توجه شود و در عین حال باید به آنها اعتماد کنیم.
وی در قسمتی دیگر از سخنان خود گفت: حمایت از مستضعفان به معنای در نظر نگرفتن اهمیت طبقات میانی نیست. باید طبقات میانی فربه شوند زیرا در سال‌های اخیر این طبقه، لاغر شده است. ما ریزش معناداری به سمت زیر خط فقر داشته‌ایم در حالی که تضعیف طبقات میانی می‌تواند تبعات امنیتی داشته باشد و استقلال و فرهنگ ما را مورد تهدید قرار دهد.
نسخه قابل چاپ
نظرات:
ارش : هر روز كه ميگذرد علاقه ام به سيد بزرگوار بيشتر ميشود اي كه دستت مي رسد كاري بكن....
جواد فتحعلی زاده_استارا : شفاف سازی در امور مالی مملکت به طور قطع در درجه اول به نفع دولت اقای موسوی خواهد بود چون مردم به داشته ها و نداشته ها اگاه و افکار ایده الیسم حاکم بر جامعه تعدیل میشود.
وحيد : ما كه سابقه مديريت ايشان را به ياد داريم در شايستگيهاي ايشان شك نداشتيم اما هرچه آقاي مهندس موسوي بيشتر صحبت مي فرمايند اصلح بودن ايشان براي نسل جوان بيشتر مشخص مي گردد . نسل سومي ها بيشتر نياز دارند تا با افكار اين مدير توانا و مورد تاييد خاص امام آشنا گردند
فهیمی : درود بر موسوی عزیز محبوب ملت
بهنام : تمام تلاش خودرا خواهیم کرد تا به یاری خدا کشوررا ازاین بحران بزرگ برهانیم وانشائ الله خودرا برای یک جهش بزرگ به سمت سعادت واقعی مهیا کنیم
رضا - د : یک طیفی در جامعه سعی میکند بگوید که میرحسین اصلاح طلب نیست که متاسفانه برخی از اینها افراد تندرو ی حامی جناب آقای خاتمی هستند که به خود ایشان نیز بسیار لطمه زدند.مهندس صراحتا و به منطقی ترین شکل این موضوع را شفاف نموده و بر همه باید مشخص باشد که ایشان اصلاح طلب هستند ولی ساختار شکن نیستند که نباید هم باشند. بحث شفافیت ،موضوع بسیار ارزنده ای بود که مطرح کردند و همچنین توجه به آزادی رای و نیازهای جوانان.ضمن تشکر از مهندس موسوی عزیز خواهشمندم در این چند مورد هم ارائه نظر فرمایند: 1- چرا در حالی که کشور خودمان از لحاظ وضعیت اقتصادی در بحران به سر میبرد کمک های آنچنانی به کشورهای منطقه میکنیم؟ 2- چرا پلیس بجای صرف نیروی خود در مبارزه با مخلین امنیت و آسایش عمومی ده ها هزار نیروی خود را صرف گشت ارشاد کرده که متاسفانه باعث دلزدگی نسل جدید از دین شده است؟آیا دشمنان ما مردم هستند که کماندو بالای سرشان بگذاریم؟چند درصد این نیروها صلاحیت آمریت به معروف و نهی از منکر را دارند؟ 3- خواهشمندم در ارتباط با کشورهای حوزه خلیج که بسیار بزرگتر از قواره خود صحبت میکنند موضع قاطعی اتخاذ فرمائید و آنها را سرجایشان بنشانید اعراب در تاریخ هم نشان داده اند که دوستان قابل اعتمادی برای ما نیستند و نمیدانم چرا ما دو دستی آنها را چسبیده ایم! 4- لطفا برای ارتقاء ارزش پول ملی ،تدبیری بیندیشید دولت نهم از یک طرف صفر از اسکناس میخواست حذف کند و از طرف دیگر ایران چک 500000 تومانی چاپ کرد.خواهشمندم در صورت امکان نام واحد پول ایران به جهت مشابهتی که با واحد پول حجاز دارد به تومان یا نام پارسی دیگری اصلاح شود. گزینه اصلح انتخابات مهندس میرحسین موسوی است.
علی : با سلام چند بار متن سخنرانی را خواندم اولا تشکر از سایت که این کاررا به موقع انجام داد.ثانیا تبریک به آقای موسوی بدلیل تحلیل درست از حهان و جامعه و همه ایرانیان وتوانمندی ایشان در اداره کشور. من به طور جد طرفدار ایشان هستم و ازهیچ کوششی دریغ نحواهم کرد
امیر : سخنی که از دل براید لاجرم بر دل نشیند . آقای موسوی عزیز این حرفهایی که میزنید درد دل مردم است و همه براین صحبتها واقف هستند و هر روز آن را لمس میکنند اما چقدر ضمانت وجود دارد که این سخنان به واقعیت بپیوندد و از قالب شعار و سخنرانی خارج شود ؟ چه تعهدی میدهید که بعد از رسیدن به این پست به حرفهایتان عمل کنید ؟ آخه از این حرفهای قشنگ و شیک هنگام انتخابات زده میشود ولی بعد از انتخابات حرفها ، در حد حرف باقی میماند . و وقتی سئوال میشود پس چه شد در جواب خواهند گفت : ما میخواستیم کاری صورت دهیم ولی یکسری نگذاشتند.
شکاک : آقای موسوی سخنان بسیار مهمی را در این سخنرانی ایراد کرده اند. من این پرسش را دارم که ایا امکان عملی کردن آنها وجود دارد یا اینکه برای موسوی هم هر 9 روز یک بحران پدید خواهند آورد. شفاف سازی در حوزه اقتصاد بسیار فکر خوبی است ولی ما به شفاف سازی در حوزه سیاسی نیز نیاز دازیم. آیا آقای موسوی طرحی برای قانون احزاب دارند؟ ایا ازادی احزاب دگر انذیش تامین خواهد شد؟ایا بالاخره چماق جای خود را به دموکراسی خواهد داد؟ پایدار باشید
نسيم : با سلام جناب اقاي موسوي اصلي ترين عامل براي نجات اين كشور در حال حاضر و شروع به كار ايجاد جو ارامش و از بين بردن حالت التهاب و نگراني است كه شما ميدانيد اين ملت بر اثر تصميمات غير علمي و منطقي مانند مرغ پركنده شده است و ابتدا بايد به او ارامش خيال داد واين مهم امكان پذير نيست مگر با تغيير سكاندار كشتي و همراهان او. من از شما تقاضا مي كنم بعد از انتخاب شدن در هنگام تعيين معاون اول و وزرا وتمامي همكاران خود هيچگونه تحميلي را نپذيري و فقط رضاي خداوند متعال و به تبع ان منافع اين ملت نجيب و زجر كشيده و ابرومند را در نظر بگيري كه اين مهم به سرعت جو ارامش را به كشور باز خواهد گرداند و همين ارامش نيمي از مشكلات را حل خواهد كرد.
حسام : تا به حال از هیچ کدام از اصلاح طلبان دو آتیشه این همه متانت و سخن ظریف و عملی ندیده بودم ... اصلاحت در همین بستری که آقای موسوی بیان فرمودند معنا دار است نه در مباحث تند و بی فایده ای چون تغیر نظام و ... .
محمود : باسلام وآرزوي موفقيت براي همه كساني كه داراي وجداني بيداروآگاه هستند.به نظراينجانب آقاي موسوي پيروزانتخابات هستندوازايشان تقاضادارم كه ايراني رابه جايگاه واقعي وتاريخي خوددردنيابرساندواين كاررابا مرمت وترميم آثارتاريخي وباستاني كشوركه شناسنامه تمدن ايراني ميباشدشروع كند.
محمود : باسلام . اعلامآقاي خاتمي به عنوان معاون اول رييس جمهور ميتواندكمك شاياني به آقاي موسوي درانتخابات نمايد.
علی ر : واقعاً که مهندس موسوی برنامه های مناسبی را تدارک دیده اند و قطعاً با این اوصاف، در صورت پیروزی احتمالی در انتخابات شاهد تغییرات بنیادین و اصولی خواهیم بود و امیدواریم کشور با ایشان گام بزرگی رو به جلو بردارد...
علی : اینکه اصلاحات و اصول دو مفهوم جدایی ناپذیرند که قابل تفکیک و قطبی کردن نیستند، البته درست است. اما اگر تعریف روشنی از آنها ارائه ندهیم، هم خود و هم دیگران را به اشتباه خواهیم انداخت (حال یا امروز یا فردا) بهرحال ما باید درعین حال قائل به تعریفی باشیم که بتواند تضاد و تخالف موجود ایندو مفهوم را درجامعه بصورتی انعکاس دهد. البته این مغایر این نیست که نهایتا بگوییم ایندو می توانند بایکدیگر به وحدت برسند. یا اصولا روزی این نوع مرزبندی را بصورت بهتری تغییر دهیم. اما این که آندو را جدا نبینیم، با توجه به ما به ازای اجتماعیشان، بنوعی انکار واقعیت ( اجتماعی؛ حداقل) است. به بیان دیگر ما نیروهای اجتماعی داریم که هویت خود را در ایندو باز می شناسند؛ اگر بخواهیم مرز را برداریم، آنها را دچار مشکل، ابهام و بی هویتی می کنیم. من سعی می کنم تعریفی ارائه دهم که هم تفکیک کننده باشد و هم جامع. درواقع ما اصلاحگر می شویم وقتی می دانیم انحراف بزرگی در شرف وقوع است (این تعبیر در همه جا، از دوران امام حسین تا هر زمان و مکان دیگر معتبر است). درحالیکه انحراف و مشکلی وجود ندارد، دیگر اصلاحگرا بودن بیمعناست (البته بطور نسبی داریم صحبت می کنیم؛ وگرنه مگر می شود همه چیز به یک حد ایده آل باشد) و در آن هنگام، می توانیم بگوییم ما دیگر اصلاحگرا نیستیم، بلکه مثلا کمالگرا یا پیشرفتگرا هستیم. درجهت دیگر ما فرض می کنیم که اصولی که به آن پایبندیم، مستقر است اما در عین حال، درحال تهدیدشدن و موردخطر. دراینصورت ما اصولگرا هستیم برای پاسداری از آنها. ایندو بیانگر دو جریان یا میدان (ارزشهای) اجتماعی هستند که ما خود را به آنها منتسب می کنیم و در آنها هویت می یابیم. خب البته این درست است که بگوییم اگر ما اصلاحگرا هستیم، باید معیار برای آن داشته باشیم که به تعبیر مهندس موسوی همان اصول، یا به عبارت دقیقتر "اصول اولیه" است. اما بهرحال ایندو جریان اگر درآن واحد موجود باشند(مانند شرایط حاضر)، داستان کمی متفاوت است. اصولگرا می گوید اصول از پیش بوده و هست؛ فقط درخطر است و ما باید آنرا محافظت کنیم. درواقع "اصلاح برای رسیدن به اصول" به آنصورت مطرح نیست. مسئله تحکیم اصول و درنهایت ترویج اصول است...البته این بیشتر نوعی محافظه کاری است. یعنی حتی این مهم نیست که ما باید اصول را گسترش بدهیم (این شاید در درجه دوم و سوم است). مهم اینست که "اصول" موجود، محو و فراموش نشود و راهکار آنهم صرفا تاکید، یادآوری و اعلام وفاداری به اصول است (اینکه این صادقانه است یا یک پوشش ، البته برای طبقات مختلف مردم متفاوت است). دردرجه بعدی ترویج اصول با حاکم کردن آن، یعنی منطبق و متناسب کردن تمام شئون جامعه با آن است. مشکل دراینجا، تا حدودی مدون نبودن خود اصول است. درمورد اصلاحگرایی، البته پیش فرض اول، وجود انحراف (البته "انحراف"، خود به وجود "اصول" راجع است)، ضعف و اشکال، آنهم بصورت مقطعی، است. یعنی ما وجود مشکل را می پذیریم امادرعین حال اصلاحگرا شاید اصلاح را در همه چیز، و حتی در برخی اصول بخواهد تا اوضاع بهبودیابد، و معیار آن هم فقط اصول نیست، بلکه شاید عقل و تجربه (توجه به کارکردها و تجارب) هم هست. هدف بهبود است با بهترین و گاه روزآمدترین روشها و معیارها (اصول). به اینترتیب آقای موسوی اگر به وجود نیاز برای تغییر رسیده اند(آنهم با تعبیری که احساس خطر کرده اند)، خب بنابراین، اصلاحگرا هستند و نه اصولگرا (البته با این تعریف، یا تعاریف مشابه) ولو اینکه معیارشان برای اصلاح، اصول(اولیه) باشد. دوم اینکه آیا ایشان به اصلاح اصول اعتقاد دارند؛ اینطور که تصریح می کنند، اولویت اول را اصلاح براساس اصول (مطابق اصول انقلاب) می دانند و از تعبیر گم نکردن اصول استفاده می کنند (البته آقای خاتمی هم به شخصه اصول را گم نکرد؛ ولی گاهی دوستانشان، شاید اینطور بنظر می رسید). اما بهرحال ایشان حق دارند که می گویند وقتی ما اصول ارزشمند خود را بکارنبسته ایم، چرا باید بفکر تغییر آنها باشیم. از طرف دیگر ایشان تغییرات (جهانی) را هم به رسمیت می شناسند. اما گفتیم مشکل اینست که درعمل این اصول بصورت مدون و موردتوافق در جایی مدون نشده اند (شاید جز قانون اساسی، که در اصول قانونی، بطورضمنی و گاه صریح، اصول ارزشی را بازنمایی می کند). با این بحث (البته ناکامل در این مجال) می توان اینطور گفت که شاید بهتر باشد بجای کاربرد واژه کاملا کلی "اصول"، (که حتی بمراتب کلیتر از "اصلاحات" است که به نسبه مقطعی است و وابسته به وجود نقائص و انحرافات در مقطعی از زمان و مکان معنی پیدامی کند) در شعارها، از خود مصادیق اصول (مانند آزادی، اسلامیت و جمهوریت، استقلال و ...) و یا خود عبارت "اصول قانون اساسی" استفاده کند و همینطور روشهای بدست آوردن و حاکم کردن آنها (مانند دموکراسی، پذیرش تغییرات، استفاده از مزیات نسبی فرهنگی و ...) را نیز ذکرکند. ولی خب کاملا بدیهی است که استفاده از عبارات "اصلاحطلب اصولگرا" یا نزدیک به آن، کاملا گیج کننده است. مورد دیگر تبری جستن و احتراز از "تظاهر به اصول" بعنوان روشی برای حصول و تحکیم اصول است (البته تظاهر به اصول خود امری پسندیده است؛ به این معنی که ما اصول را در ظاهر جامعه، عیان، ساری و جاری قراردهیم؛ اما این معنی هم بد تعبیرشده و هم مورد افراط قرارگرفته و بصورت نوعی ریاکاری و تظاهر و توجه به ظواهر - دربرابر بواطن- و در معنی منفی آن مشهورشده است). بعبارت دیگر صریحا تاکید کنند (که کرده اند تاکنون؛ شاید بازهم صریحتر درآینده) که برای حاکم کردن اصول، باید دست از ظاهربینی و تظاهر(به معنی منفی) به اصول دست برداشت.
علی حیدری : من به عنوان یک شهروندازجناب میرحسین موسوی حمایت میکنم وبه ایشان رای خواهم داد ان شاءالله.
reza : چقدر مطالب مهمی بود توی این سخنرانی...به نظرم خیلی مهمه که میرحسین از تهران بیاد بیرون و این مطالب رو توی شهرستان ها و حتی روستاها هم بره بگه...اگر قرار باشه تهران بشینه و بدون روزنامه فقط به اینترنت اکتفا بشه که فایده نداره که...هنوزم توی ایران تنها رسانه ای که برد کافی داره تلویزیون هست که تا هفته آخر در اختیار کاندیداها قرار نمیگیره پس باید از بقیه وسایل ارتباطی بیشترین بهره رو گرفت تا اون موقع
فرزادکرمانی : درودبرموسوی عاقل ومستحکم.به آینده ایران با شماامیدواریم.حتما"حمایتتان میکنیم. به نمایندگی ازگروهی مهندس درگیردرپروژه های نفت وگاز
امین : ما جوانان خوزستانی از همینک عرصه را برای حضور مهندس موسوی مهیا میکنیم.
عليرضا اشرافي : سلام بر موسوي وحاميانش تحقق اين وعده ايران را به مقامي در خور شان نام ايران بزرگ و شهدا قرار خواهد داد جاي شر مندگي است كه در آمار سازمانهاي جهاني كه براي شفاف سازي ومبارزه با فساد عمل ميكنن ما رتبه بسيار بدي داريم ومن به مهندس موسوي اعتماد وايمان دارم وبعنوان يك معلم به وظايف خود در مقابل ملت عمل ميكنم . به اميد پيروزي
فرشاد : با درود امیدوارم آقای موسوی اگر بر سر کار بیایند به منافع ملی که مورد بی توجی بوده توجه نشان دهند
عليرام : درود بر سيد بزرگوار. با خواندن سطر سطر فرمايشاتتون شادي وصف ناشدني در تمام وجودم رخنه ميكرد! چه برسد به وقتيكه تمام اين حرفها عملي شود! جواب بسياري از سوالاتم داده شد. خيلي ممنونم كه در مورد مسئله هسته اي به هيچ وجه عقب نشيني نخواهيد كرد. به اميد موفقيت شما.يا حق
میثم : اگر تا آخر همینجوری بمونن....
mahmood : با توجه به موارد فوق که تقریبا بیشتر مسائل ملت و کشور را پوشش میدهند، اگر آقای موسوی توان ایجاد تغیر را داشته باشند که از این بهتر نمی‌شه.کور از خدا چه می‌خواد دو چشم بینا.
منفرد : به نام خدا درود بر او که پیرو راه انبیاء، اولیاء ، شهدا و صدیقین است. امیدوارم ایشان بتواند با کمک همه عزیزان این فرمایشات را عملی نماید .
amir : با سلام عاليه مهندس هميتجوري برو اصلاحطلب چون تمام محرومين هميشه اصلاحطلبند در جهت احقاق حقوق حقه خود ازاديخواه وعدالت طلب براي اعمال حاكميت مردم بر مردم وكاهش اقتدارگري وريا وفساد ايمان خواه واخلاق گرا بخاطر اينكه ما مسلمان وازاده ايم واين سنت دين ماست توسعه خواه وواقعگرا چون ما تكامل گراييم به اميد پيروزي صداقت پيشگان ياحق
مجید : آقای موسوی نشانه های مثبتی از خود بروز میدهند. بسیاری از مردم ایران به دنبال بهانه ای هستند تا از شما و آرمان هایتان حمایت کنند پس لطفا ادامه دهید.
رضا : سلام بر موسوی درود بر خاتمی
زهره : سلام بر سه سید حسینی موسوی ,خاتمی,خمینی
هادی کریمی : انشااله موسوی پیروز میدان است
علی امیری : آقای موسوی سلام و درود بر تو و خاتمی عزیز .
جعفری : به نام خدا اخبار فردا امروز 23 خرداد 1388 بینندگان عزیز تا لحطاتی دیگر آخرین آمار انتخابات سال 1388 ریاست جمهوری به سمع و نظر شما خواهد رسید . اخبار ساعت 20:30 روز 23 خرداد 1388: بر اساس آخرین شمارش آرای مردم نتایج ذیل به دست آمد: 1- مهندس میر حسین موسوی 18.320.000 2- دکتر محمود احمدی نژاد 8.400.000 3- مهدی کروبی 3.500.000 انتخاب اقای مهندس میر حسین موسوی به عنوان رئیس جمهوری اسلامی ایران به مردم ایران مبارک باشد .
نوری : باسلام دیدگاه های آقای موسوی را واقع بینانه و کاربردی می دانم .به نظر من آنچه در شرایط کنونی اهمیت زیادی برای آقای موسوی دارد نوع تبلیغات ایشان است که به نظر باید پویا تر و گسترده تر باشد . استفاده از سفرهای استانی و ارتباطهای مردمی با توجه به خاطره ای که مردم از ایشان در ذهن خود دارند بسیار موثر خواهد بود . با آرزوی موفقیت برای ایشان
شیخ : خداهرخادم دلسوز را نگهدارست موسوی شخصیت خداشناسانهدر عمل دارد 20سالسکوت علی وارایشان نشانگر تزکیه اخلاق اوست وبه تماتم مسایل اشراف داردبایدعهد ووفادارباشیم سیدرا یاری کنیم سخنان او گویای اطلاعات صحیح است اوادم پاک اندیشی است به عمق فجایع داناست اوفرصت است اگررهرو امام هستیم بدنبال افق نگری موسوی چشم رصدبین بگشاییم ودرپیشگاه الله توبه کنند تاخلق وخالق قلم عفوبرپرونده ها بکشد انشاالله
حسین : من عاشق مهندس موسوی هستم و همشهری سعی کنیم تبلیغات درستی از ایشان را ارائه دهیم. پیش بینی من این است که ایشان 100 درصد رای خواهند آورد. لطفا درست انتخاب کنید.
محمد : با سلام -برای مهندس موسوی آرزوی موفقیت دارم
سعید : معلومه این سید در زمان سکوتش واقعا در صحنه بوده ....یاد زمان جنگ افتادم...زمانی که فقیر بودیم ولی فقر به عدالت تقسیم میشد.....سخنان سید روز به روز دلنشینتر میشه....ما که سید را میشناسیم چون شنیده های زمان جنگ را دیدیم....انشالله نسل جدید هم با ایشون و افکارشون بهتر آشنا میشن....
فیرروز : سلام سید بزرگوار اصول گرای واصلاح طلبی را مکمل می دانند یا مقابل در پارادایمی ازادی اندیشه اصول موضوعه ای قابل تصور نیست بحث اصول رعایت امنیت اداره جامعه هست وپیشبرد مهارت ها انشاالاه سیدهمه همت خویش را بکار خواهد بست که جا معه تک قراتی پدید نیاید بلکه اموزه های دینی با مدخلیت عقلانیت به کرسی عمل بنشیند باادبیات حسین ع که در اخرین دقایق حیات دشمن را به حذر از خشونت دعوت نمود
ارشیا : با سلام به امید اینکه بس از سالها بتوان ایرانی با مردمانی مسلمان داریم وایران را با فرهنگ کهنش در جهان آنچنان که در خور مردم نجیب اصیل متمدن ایران است فریاد کنیم درود بر موسوی سالهای سخت دفاع مقدس
نهضت هماهنگ حق طلبي كارمندان ايران : انتخاب موسوي= بهبود اقتصادي
اتحاديه مشاركت كاركنان ايران : انتخاب موسوي = اصلاحات واقعي
اتحاديه مشاركت كاركنان ايران : انتخاب موسوي = اصلاحات واقعي
حمید : من حدود 28 سال سن دارم از همان بچگی که موقع پخش اخبار همراه پدر و مادر صحبتهای امام را گوش میدادم و چهره ی دوست داشتنی مهندس موسوی و آقای خامنه ای همیشه در خاطرم بود یادم می آید یک بار گزارشگر تلوزیون گزارشی تهیه کرده بود که در آن گزارش بصورت سرزده قرار بود به منزل یکی از مسوولان حکومتی بروند و بصورت سرزده از خانه آن مسوول دیدن کنند ما به عنوان بیننده نمیدانستیم آن مسوول کیست گزارشگر وارد کوچه ای از محلات جنوب شهر شد و زنگ خانه را زد و متوجه شدیم خانه کسی نیست جز مهندس موسوی خود ایشان در را باز کرد با زیر پیراهن وپیژامه راه راه خاکی خاکی کاملا غافلگیر شده بود خانمش و بچه اش در حیاط بودند خانمش مشغول لباس شستن در طشت بود ... این فیلم را من در 7 سالگی دیدم و دیگر هم ندیدم از صدا و سیما پخش شود آنقدر جذاب بود که در ذهن من حک شد و الان بعد 20 سال به خاطر می آورم یک بار هم روزنامه همشهری سال 76 مطلبی جالب چاپ کرد که یک فرد عادی در مورد مهندس موسوی نوشته بود : یک روز یک ماشین پیکان کنار اتوبان بدلیل خرابی پارک کرده بود که راوی بعد از اینکه برای کمک به راننده پیکان نگه میدارد متوجه میشود که جناب راننده مهندس موسوی است بدون هیچ محافظی! مهندس موسوی از ذخایر انقلاب است هیچ وقت مرام و منش خود را فدای سیاست نکرده در مورد سکوت 20 ساله اش هم مطمئنا چیز قانع کننده ای نخواهد گفت چون اگر قابل توضیح بود در این 20 سال میگفت ولی من به شخصه معتقدم مهندس به این دلیل 20 سال سکوت کرد که دید مسیر انقلاب شاید آنطور که او انتظار داشت پیش نمیرود ولی هم از طرفی برای جلوگیری از ایجاد تفرقه نمیتوانست اعلام موضع کند و از طرف دیگر نمیتوانست با بقیه همراه شود ایشان در این 20 سال با سران بلند پایه نظام مکاتباتی داشته اند که تاریخ آنها را در آینده افشا میکند
مهم نیست! : عجیب است که طرفداران میرحسین هیچ تحلیلی روی نقدها و برنامه های او ندارند و جز درود و سلام و آرزوی پیروزی در انتخابات حرفی برای گفتن ندارند. جدی ترین سوالی که درباره آقای موسوی وجود دارد این است که نسبت ایشان و دولت ایشان با مقام معظم رهبری چیست؟ مسلما رفاقت صمیمانه و دوستی کهن با رهبری معنای پذیرش ولاییت فقیه نمی دهد. ولایت پذیری یعنی این که اگر برادر تو ولی تو بود، او را امیرالمومنین صدا بزنی نه برادر! و خیلی ها بودند که از کودکی دوست و همبازی اباعلدالله الحسین (ع) بودند اما در کربلا مقابل او صف آراستند! وقتی آقای موسوی که این همه حرف حساب می زند، از مسائل کلان اقتصادی و سیاسیت داخلی و خارجی گرفته تا بازی فوتبال ایران و عربستان، اما هیچ حرفی درباره رهبری و نسبت خود و دولتشان ایشان با رهبری نمی زند، باید کمی در این باره تأمل کرد و سوال پرسید؛ شاید حقایق آشکار شود. سوال دیگر اینکه سهم خاتمی که به نفع موسوی انصراف داد و سهم کروبی که به زودی به نفع موسوی انصراف می دهد، در دولت آقای موسوی چیست؟ و آقای موسوی این همه برنامه خوب را با کدام نیروی انسانی می خواهند اجرا کنند؟ با این مرزهای تند و صریحی که با جریان های اصلاح طلبی و اصول گرایی دارند، کسی به ایشان کمک می کند؟ مگر اینکه ...
مهم نیست! : یک نکته را اضافه می کنم که انصاف را رعایت کرده باشم. در نقدها و رویکردها و راهکارهای عملیاتی آقای موسوی نکات مثبت فراوان است. نکته دیگر اینکه برای انتخاب رئیس جمهور، ملاک ها و معیارهای زیادی وجود دارد که یکی از آنها ارئه برنامه متناسب با آموزه های اسلام و قانون اساسی و خواست مردم و شرایط فعلی جامعه است. اما بد نیست این دوستانی که ظاهرا جز برنامه هیچ چیز دیگر را نمی بینند، یک بررسی اجمالی روی رهنمودهای امام و بیانات رهبری داشته باشند تا بتوانند کمی جلوتر از نوک دماغ مبارکشان را هم ببینند! البته جاهای دیگر هم برای این مسأله مطلب در دسترس هست. مثلا قرآن و سنت که ...

هیچ نظری موجود نیست: