۱۴۰۳ بهمن ۱۲, جمعه

 

Earth to (someone)

 (redirected from Earth to)

Earth to (someone)

phrase used when one is trying to get someone else's attention. A humorous allusion to trying to contact someone who is in outer space.

 سیاستآلمان

رأی‌گیری در پارلمان فدرال آلمان: طرح قانون مهاجرت شکست خورد

7 ساعت پیش

پارلمان فدرال آلمان به طرح مناقشه‌برانگیز مهاجرتی پیشنهادی از سوی دو حزب دموکرات‌مسیحی و سوسیال‌مسیحی رأی منفی داد. این دو حزب محافظه‌کار بر آرای حزب راست افراطی "آلترناتیو برای آلمان" (AfD) اتکا کرده بودند.

https://p.dw.com/p/4puif
عکس آرشیوی از بوندستاگ آلمان
عکس آرشیوی از بوندستاگ آلمانعکس: Political-Moments/IMAGO

پارلمان فدرال آلمان (بوندستاگ) به طرح مهاجرتی دو حزب دموکرات‌مسیحی و سوسیال‌مسیحی رأی منفی داد. بدین گونه در پی یک بحث پرمناقشه بخش بزرگی از بوندستاگ آلمان نفس راحتی کشید.

با این رأی‌گیری که عصر جمعه ۳۱ ژانویه (۱۲ بهمن‌ماه) برگزار شد، دو حزب محافظه‌کار دموکرات‌مسیحی و سوسیال‌مسیحی شکست بزرگی متحمل شدند، زیرا این دو حزب که خود را میانه‌رو توصیف می‌کردند، به آرای حزب راست افراطی "آلترناتیو برای آلمان" اتکا کرده بودند. این شکست حیثیتی می‌تواند در نتایج انتخابات بوندستاگ در ۲۳ فوریه تأثیرگذار باشد.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه‌ وله

پیش از این نگرانی‌هایی وجود داشت که این طرح ممکن است تنها با کمک آرای حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD) تصویب شود و می‌توانست یک جنجال سیاسی بزرگ ایجاد کند. اما ۳۵۰ نماینده با این طرح مخالفت کردند، در حالی که ۳۳۸ نفر به آن رأی موافق دادند. به گفته پترا پائو، معاون رئیس بوندستاگ، در مجموع ۶۹۳ رأی به صندوق انداخته شد.

جزئیات رأی‌گیری نهایی به‌صورت اسمی بعداً منتشر خواهد شد.

شکست سنگین فریدریش مرتس، رئیس حزب دموکرات‌مسیحی آلمان پس از رأی‌گیری روز ۳۱ ژانویه ۲۰۲۴ در پارلمان بوندستاگ آلمان
شکست سنگین فریدریش مرتس، رئیس حزب دموکرات‌مسیحی آلمان پس از رأی‌گیری روز ۳۱ ژانویه ۲۰۲۴ در پارلمان بوندستاگ آلمانعکس: Hannes P Albert/dpa/picture alliance

اختلاف نظر میان احزاب و تأثیر بر نتیجه رأی‌گیری

احزاب سوسیال‌دموکرات (SPD)، سبزها (Die Grünen) و چپ‌ها (Die Linke) پیشاپیش اعلام کرده بودند که با این قانون مخالفت خواهند کرد. اما از آنجا که اتحادیه احزاب مسیحی، شامل دو حزب دموکرات‌مسیحی و سوسیال‌مسیحی (CDU/CSU)، دموکرات‌های آزاد (FDP)، حزب آلترناتیو برای آلمان (AfD) و حزب چپ پوپولیست "ائتلاف سارا واگن‌کنشت" (BSW) با هم اکثریت را داشتند، احتمال تصویب این قانون بالا بود.

بیشتر بخوانید: تظاهرات گسترده در آلمان علیه تصویب طرح پناهندگی با حمایتAFD

با این حال، به نظر می‌رسد برخی از نمایندگان این احزاب به این لایحه رأی منفی داده‌اند، که در نهایت منجر به رد این قانون شده است.

تظاهرات خودانگیخته شهروندان برلین پس از رأی مشترک دو حزب محافظه‌کار و حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان در شامگاه پنجشنبه ۳۰ ژانویه ۲۰۲۵
تظاهرات خودانگیخته شهروندان برلین پس از رأی مشترک دو حزب محافظه‌کار و حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان در شامگاه پنجشنبه ۳۰ ژانویه ۲۰۲۵عکس: Christoph Soeder/dpa/picture alliance

بحث پرتنش پیش از رأی‌گیری

عصر جمعه ۳۱ ژانویه (۱۲ بهمن)، پس از یک مناظره پرتنش، نمایندگان پارلمان آلمان به‌طور اسمی (رأی‌گیری با ذکر نام) برای دومین مرحله بررسی "قانون محدودیت ورود مهاجران" فراخوانده شدند. در صورتی که این مرحله با حمایت اکثریت به نفع دو حزب محافظه‌کار اتحادیه دموکرات‌مسیحی و سوسیال‌مسیحی به پایان می‌رسید، رأی‌گیری نهایی نیز به همان شیوه برگزار می‌شد.

مخالفت شدید سوسیال‌دموکرات‌ها و سبزها با طرح قانون مهاجرتی

در مناظره‌ای که پیش از رأی‌گیری صورت گرفت، حزب سوسیال‌دموکرات (SPD) و حزب سبزها (Die Grünen) از رهبر فراکسیون اتحادیه، فریدریش مرتس از حزب دموکرات‌مسیحی، خواستند که این قانون را از دستور کار خارج کند.

بیشتر بخوانید: واکنش‌ها به تصویب طرح مهاجرتی در پارلمان آلمان: "روزی سیاه برای دموکراسی"

رولف موتسنیش، رئیس فراکسیون حزب سوسیال‌دموکرات، با اشاره به همکاری اخیر دو حزب محافظه‌کار با حزب راست افراطی "آلترناتیو برای آلمان" در تصویب یک طرح مهاجرتی در روز چهارشنبه، هشدار داد که "پذیرش حمایت از سوی حزب آلترناتیو آلمان یک خطای تاریخی خواهد بود" و همیشه دامن‌گیر مرتس خواهد ماند. او افزود: «ما هنوز فرصت بازگشت داریم. می‌توانیم درِ جهنم را با هم ببندیم.»

علت تأخیر سه‌ساعته در آغاز مناظره

بحث و مناظره درباره این قانون با یک تأخیر سه‌ساعته آغاز شد. دلیل این تأخیر، تلاش حزب لیبرال دموکرات (FDP) برای بازگرداندن این پیش‌نویس به کمیسیون داخلی پارلمان بود. هدف این اقدام، دستیابی به یک راه‌حل توافقی از طریق مذاکره تا آخرین نشست پارلمان قبل از انتخابات بوندستاگ در فوریه بود.

اما این تلاش با شکست مواجه شد، همان‌طور که درخواست مشابه حزب سوسیال‌دموکرات و سبزها نیز، که دقیقاً پیش از آغاز رأی‌گیری ارائه شد، موفق نشد. در این رابطه دو حزب محافظه‌کار دموکرات‌مسیحی و سوسیال‌مسیحی هیچ گونه انعطافی از خود به خرج ندادند و بر برگزاری رأی‌گیری تأکید کردند.

مفاد اصلی طرح "قانون محدودیت ورود مهاجران"

این طرح شامل سه نکته کلیدی می‌شده است:

۱. اصلاح قانون اقامت: تعیین محدودیت برای ورود مهاجران به کشور به‌عنوان یک اصل قانونی و درج آن در قانون اقامت آلمان؛

۲. ممنوعیت پیوستن خانواده‌ها: پناهجویانی که فقط "حمایت جانبی" (subsitärer Schutz) دریافت کرده‌اند، دیگر اجازه نخواهند داشت که اعضای خانواده خود را به آلمان بیاورند؛

۳. افزایش اختیارات پلیس فدرال: پلیس فدرال آلمان (Bundespolizei) مجاز خواهد بود تا بازداشت، نگهداری و اخراج افراد ملزم به ترک کشور را درخواست کند.

با رد شدن این طرح، دو حزب دموکرات‌مسیحی و سوسیال‌مسیحی یک شکست مهم در سیاست مهاجرتی خود متحمل شدند و نقش حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان در سیاست‌گذاری‌های آینده همچنان بحث‌برانگیز خواهد ماند.

تظاهرات خودانگیخته شهروندان برلین پس از رأی مشترک دو حزب محافظه‌کار و حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان برای تصویب لایحه قانون مهاجرت در برابر مرکز حزب دموکرات‌مسیحی آلمان در شامگاه پنجشنبه ۳۰ ژانویه ۲۰۲۵
تظاهرات خودانگیخته شهروندان برلین پس از رأی مشترک دو حزب محافظه‌کار و حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان برای تصویب لایحه قانون مهاجرت در برابر مرکز حزب دموکرات‌مسیحی آلمان در شامگاه پنجشنبه ۳۰ ژانویه ۲۰۲۵عکس: Christoph Soeder/dpa/picture alliance

اهمیت رأی‌گیری و پیامدهای سیاسی آن

این قانون و نحوه تصویب آن، باعث ایجاد شکاف عمیق میان احزاب آلمان شده است.

اتحادیه احزاب محافظه‌کار (CDU/CSU) از این قانون به‌عنوان راهکاری برای کاهش ورود مهاجران به آلمان حمایت می‌کند.

حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان (AfD) نیز با آن موافق است، که همین امر موجب نگرانی احزاب دیگر شده است.

احزاب سوسیال‌دموکرات و سبزها به‌شدت با این قانون مخالف هستند و نسبت به هرگونه همکاری غیرمستقیم با حزب آلترناتیو برای آلمان هشدار داده‌اند.

در صورتی که این قانون تصویب می‌شد، می‌توانست تأثیر عمده‌ای بر سیاست مهاجرتی آلمان و انتخابات آینده بوندستاگ داشته باشد.

انتقاد آنگلا مرکل از اقدام "آگاهانه" مرتس

آنگلا مرکل، صدراعظم و رئیس سابق حزب دمکرات‌مسیحی آلمان، اقدام حزب خود در تصویب طرح سیاست سختگیرانه مهاجرتی با حمایت آرای حزب راست افراطی "آلترناتیو برای آلمان" در پارلمان را مورد انتقاد قرار داد.

بیشتر بخوانید: احزاب مسیحی آلمان: همکاری با حزب راستگرای آ‌.آف‌.د نداریم

خانم مرکل روز گذشته، پنجشنبه ۳۰ ژانویه، در بیانیه‌ای اعلام کرد که نظر اعلام‌شده فریدریش مرتس، رهبر حزب دموکرات‌مسیحی، در نوامبر گذشته را درست می‌داند که باید تنها با احزاب راست میانه برای به دست آوردن اکثریت همکاری کرد. مرکل به همین دلیل، اقدام اخیر حزب دمکرات‌مسیحی را نادرست دانسته و تأکید کرده است که این حزب آگاهانه اکثریتی با آرای حزب "آلترناتیو برای آلمان" ایجاد کرده است.

ادامه‌ی تنش بر سر سیاست‌های مهاجرتی و نقش حزب راست افراطی

این دومین بار در یک هفته بود که یک طرح مهاجرتی از سوی اتحادیه محافظه‌کاران دموکرات‌مسیحی و سوسیال‌مسیحی به رأی گذاشته می‌شد.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

بوندستاگ چهارشنبه گذشته برای اولین بار یک درخواست بررسی لایحه را تنها با حمایت حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان تصویب کرد. این درخواست که از سوی دو حزب محافظه‌کار مسیحی مطرح شده بود، هدفش سخت‌گیری بیشتر در سیاست‌های مهاجرتی آلمان بود.

حزب سوسیال‌دموکرات و سبزها اتکا بر آرای حزب راست افراطی آلترناتیو برای آلمان را یک "تابوشکنی" و "نقطه عطف خطرناک" در سیاست آلمان توصیف کردند و همراه با حزب چپ به آن رأی منفی دادند.

 سیاستچین

"چین بزرگ‌ترین مرکز فرماندهی نظامی جهان را می‌سازد"

8 ساعت پیش

فایننشال تایمز در گزارشی از ساخت بزرگ‌‌ترین مرکز فرماندهی نظامی جهان در غرب پکن، پایتخت چین خبر داده است. بنا بر این گزارش، این مرکز ۱۰ برابر بزرگ‌تر از پنتاگون و مجهز به پناهگاه‌هایی مقاوم در برابر بمب است.

https://p.dw.com/p/4pudn
روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی به نقل از مقامات اطلاعاتی آمریکا اعلام کرده‌ که چین در حال ساخت یک مجموعه عظیم نظامی در غرب پکن است
روزنامه فایننشال تایمز به نقل از مقامات اطلاعاتی آمریکا اعلام کرده‌ که چین در حال ساخت یک مجموعه عظیم نظامی در غرب پکن استعکس: Andre M. Chang/ZUMAPRESS/picture alliance

روزنامه فایننشال تایمز در گزارشی به نقل از مقامات اطلاعاتی آمریکا اعلام کرده‌ که چین در حال ساخت یک مجموعه عظیم در غرب پکن است که انتظار می‌رود به‌عنوان مرکز فرماندهی نظامی در شرایط جنگی مورد استفاده قرار گیرد.

بنا بر این گزارش، این مرکز از نظر وسعت بسیار بزرگ‌تر از پنتاگون (وزارت دفاع آمریکا) بوده و شامل پناهگاه‌هایی مقاوم برای حفاظت از رهبران نظامی چین در برابر هرگونه حمله، حتی حملات هسته‌ای، خواهد بود.

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه‌ وله

بر اساس تصاویر ماهواره‌ای که این روزنامه بریتانیایی به دست آورده و توسط کارشناسان اطلاعاتی آمریکا تحلیل شده است، این پروژه بر روی زمینی به وسعت حدود ۱۵۰۰ هکتار و در ۳۰ کیلومتری جنوب غربی پکن در حال ساخت است. تحلیل‌گران نظامی بر این باورند که حفره‌های عمیقی که در سایت مشاهده می‌شود برای ایجاد پناهگاه‌های زیرزمینی مقاوم طراحی شده‌اند.

مقامات آمریکایی این پروژه را "شهر نظامی پکن" نام‌گذاری کرده‌اند و تأکید دارند که این مرکز می‌تواند به بزرگ‌ترین مرکز فرماندهی نظامی جهان تبدیل شود؛ مرکزی که دست‌کم ۱۰ برابر بزرگ‌تر از پنتاگون خواهد بود.

پروژه‌ای در سایه سکوت رسانه‌ای

بررسی تصاویر ماهواره‌ای نشان می‌دهد که ساخت این پروژه از اواسط سال ۲۰۲۴ آغاز شده است. طبق اظهارات کارشناسان، بیش از ۱۰۰ جرثقیل در حال ساخت زیرساخت‌های این مرکز هستند و شبکه‌ای از تونل‌های زیرزمینی نیز در حال توسعه است.

رنی بابیارز، تحلیل‌گر سابق آژانس ملی اطلاعات جغرافیایی آمریکا، تأیید کرد که این پروژه به نظر می‌رسد شامل تأسیسات زیرزمینی مرتبط از طریق گذرگاه‌های زیرزمینی باشد. وی افزود: «برای ارزیابی کامل این ساخت‌وساز، به اطلاعات بیشتری نیاز است.»

این سایت برخلاف پروژه‌های معمول املاک و مستغلات در چین، فاقد نمایشگاه‌های عمومی است و اطلاعاتی درباره آن در اینترنت به زبان چینی منتشر نشده است. تابلوهای هشداردهنده پرواز پهپاد و عکاسی در این منطقه نصب شده و ورود به محوطه پروژه برای عموم ممنوع است.

یکی از فروشندگان محلی این منطقه را "منطقه نظامی" توصیف و اعلام کرده که دسترسی به برخی مسیرهای تفریحی و کوهستانی محبوب نیز مسدود شده است.

پاسخ چین و نگرانی‌های آمریکا

سفارت چین در واشنگتن اعلام کرد که جزئیات این پروژه را نمی‌داند، اما تأکید کرد که سیاست دفاعی چین "ماهیتی دفاعی" دارد. این در حالی است که دنیس وایلدر، تحلیل‌گر سابق سازمان سیا، ساخت این مرکز را نشانه‌ای از تلاش چین برای توسعه توانمندی‌های نظامی پیشرفته، به‌ویژه در حوزه تسلیحات هسته‌ای دانست.

به گفته وی، این مرکز پیشرفته زیرزمینی می‌تواند جایگزین مرکز فرماندهی قدیمی چین در منطقه تپه‌های غربی پکن شود که در دوران جنگ سرد ساخته شده بود.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

به باور کارشناسان نظامی، این مرکز جدید به چین این امکان را می‌دهد که در برابر حملات مخرب آمریکا، حتی حملات هسته‌ای، مقاومت کند و ارتباطات ایمن‌تری را برای فرماندهی نظامی خود فراهم سازد.

یکی از پژوهشگران نظامی به فایننشال تایمز گفت: «این قلعه عظیم تنها یک هدف دارد؛ تبدیل شدن به پناهگاهی برای رهبران نظامی چین در صورت وقوع جنگ.»

ساخت این مرکز در حالی انجام می‌شود که ارتش آزادی‌بخش خلق چین (PLA) به دنبال توسعه تسلیحات پیشرفته و یکپارچه‌سازی شاخه‌های مختلف خود است. این پروژه همچنین هم‌زمان با برنامه توسعه زیرساخت‌های غرب پکن در حال اجرا است.

برخی تحلیل‌گران تایوانی تأکید دارند که این مرکز احتمالا به‌عنوان پایگاه فرماندهی اصلی در صورت بروز بحران نظامی با تایوان نیز مورد استفاده قرار خواهد گرفت.

 

چین گریبان بزرگترین‌شرکتهای‌امریکا راگرفت

 موضوع ورود هوش مصنوعی چینی با هزینه ۶ میلیون دلار و ضربه به قیمت شرکت های آمریکایی، صرفا یک رقابت ساده بین چند شرکت نیست. امریکایی ها برای کاهش حباب بورس، بر روی ارزش گذاری غیر واقعی بر شرکت های مربوط به هوش مصنوعی، انتقال تقاضا به آنها و کاهش فشار  بازار، کلاهبرداری جهانی مثل بازی دات کام ها، بحران بسته های وام در سال ۲۰۰۸، شرکت هایی مثل گوگل و … حساب ویژه ایی باز کرده بودند که محاسباتشان بهم خورد و پس لرزه های این موضوع را بر روی شرکت های دیگری چون گوگل هم احتمالا خواهیم داشت. استراتژی جدید چینی ها که در راستای جنگ اقتصادی با امریکا، تعریف میشود، متمرکز بر شکست انحصارات تکنولوژیک امریکا خواهد بود ، باید منتظر موتور جستجوی بسیار قوی تر هم باشیم

مسئله اول این است که امریکایی ها برای توسعه مدل های هوش مصنوعی مثل چت جی پی تی و غیره صحبت از سرمایه گذاری های صدها میلیارد دلاری کرده بودند و حتی بالای ۱۵۰ میلیارد دلار هم چت جی پی تی این اواخر برای توسعه کارش جمع کرده بود. حالا چینی ها اعلام کردند که مشابه ان را با ۶ میلیون دلار ساخته اند. نتیجه اینکه بهای سهام این شرکتها ناگهان فرو ریخته و یک شوک بقول خودشان به بازار وارد شده و الان همه این شرکت ها گرفتار یک بحران از نظر ارزش شده اند. گوگل و مایکروسافت و بقیه هم با ادعا در انحصار داشتن همین سرمایه گذاری ها کرده اند و حالا مانده اند که چه کنند

ادعا می شد که ساختن مدل های هوش مصنوعی از نوعی تراشه های خیلی سطح بالا که شرکت نویدا سازنده انها بود فقط می شود از این  تراشه ها استفاده کرد و امریکا هم صادرات این تراشه را به چین ممنوع کرده است. چینی ها مدل هوش مصنوعی "دیپ سیک" را با استفاده از یک تراشه خیلی سطح پایین تر و غیرپیشرفته ساخته اند. نتیجه اینکه هم موضوع تحریم صادرات تراشه پیشرفته به چین برای جلوگیری از توسعه هوش مصنوعی بی معنا شد و هم سهام شرکت نویدا در بازار ناگهان فرو ریخت.

این مدل هوش مصنوعی بقول معروف "منبع باز" است یعنی همه منبع ان در دسترس همگان قرار  دارد و می توانند ان را ببینند یا به پیشرفت ان کمک کنند. در نتیجه احتمال اینکه با کمک و یاری و مشارکت تعداد زیادی از کسانی که با این مدل کار می کنند بتوان به سرعت پیشرفت آن کمک کرد و از  بقیه جلو افتاد خیلی زیاد است.

برای استفاده از دستآورد چین بهای خیلی پایینی گذاشته اند. یعنی توسعه دهندگان با هزینه ناچیزی می توانند بین این مدل و برنامه های دیگر ارتباط برقرار کنند و برنامه هایی را که می خواهند از طریق هوش مصنوعی استفاده کنند.

باید روز به روز منتظر سقوط سهام چت جی پی تی و گوگل و مایکروسافت و بقیه آنها که اکثرا هم امریکایی هستند بود. حباب بورس و سهام هایی که بطور مصنوعی قیمت گذاری شده و بالا نگه داشته شده بود با امدن این دستآورد چین شکسته است زیرا بخش مهمی از بورس امریکا در اختیار همین شرکت هایی است که بنوعی با کامپیوتر و هوش مصنوعی سر و کار دارند.

(برگرفته شده و تدوین شده از کانال رسمی دکتر یزدی زاده -اقتصاد دادن ایران-)

https://t.me/MohammadrezaYazdizadeh

 

پرهیز از دیو جنگ در فرهنگ سنتی ایرانشهر
در ادبیات و منابع دینی و فرهنگی ما ایرانیان سخنان حکیمانه ای هست به نام « اندرز» که معمولا به اشخاص بی نام و نشانی که « پوریوتکیشان» خوانده شده اند نسبت داده میشود. این اندرزها که کاملا جنبه اخلاقی و تربیتی دارد در حقیقت چیزی است که در قدیم « سنت» خوانده می شد، سنت به معنای حکمتی عملی که نسلی از طریق آموزش به نسل بعد منتقل میکند. عملی بودن این حکمت هم از این جهت است که مردم زندگی خود را در پرتو این اندرزها سامان می‌بخشند، اندرزهایی که اصل آنها از « اشه» است، حقیقت و راستی. پوریو تکیشان هم بزرگان و حکیمان ایران زمین بوده اند که معرفت خود را بی واسطه از علم باری تعالی ( وهومنه) به دست آورده بودند. ( احتمالا « سلف صالح» هم که عربها به کار میبرند ترجمه پوریوتکیشان باشد). در این اندرزها آداب صحیح و شیوه درست زندگی کردن تعلیم داده میشود و سنت بودن آنها هم نشان درستی آنهاست. در خصوص هریک از این اندرزها هم میتوان به تفصیل بحث کرد و من در اینجا، به عنوان نمونه، یکی از آنها را که با اوضاع و احوال روزگار ما بیشتر مناسبت دارد انتخاب کرده ام تا در باره آن توضیح دهم. اصل این اندرز به زبان پارسی میانه است و من ترجمه ماهیار نوابی را در اینجا میآورم:
« بدانید که از پتیارگیهای بیمر که اهریمن ( = گنامینو) دروند افرید، این سه از همه گرانتر (است): بستن بینش چشم و ناشنودن گوش و سدیگر دیو جنگ.»
نخستین نکته این است که پتیارگیهایی که اهریمن در پیش پای انسان میگذارد بی شمار است و در اینجا فقط سه تا از آنها را که زندگی را برای انسان سخت و طاقت فرسا میکند معرفی کرده است. پتیاره اصولاً نقطه مقابل و منفی هرچیز مثبت یا هر نعمتی است که خدای پاکی و نیکی برای ما آفریده است. پتیاره در نظام اخلاقی ما همان چیزی است که در مقابل سنتهای نیکو قرار میگیرد. در قدیم سنت را در مقابل بدعت قرار میدادند و امروز سنت‌گرایی را در مقابل تجدد قرار میدهند. در فلسفه عملی ایرانیان چیزی که مقابل سنت قرار میگیرد پتیاره نامیده میشود. پتیاره اساسا زشت و بد است و پتیاره ها زندگی انسان را به تباهی میکشند. پس برای زندگی بهتر انسان موظف و مکلف است که دائم با پتیاره ها در درون خود مبارزه کند. این مبارزه هم در مورد هریک از پتیاره ها به نوع خاصی انجام می‌گیرد به طوری که هرچه زشتی و بدی پتیاره بیشتر باشد مبارزه سخت تر و طاقت فرسا تر است. پس چون سه پتیاره ای که در اینجا ذکر شده از همه پتیاره های دیگر سنگین تر و بدتر دانسته شده اند، مبارزه با آنها نیز سنگین تر و بدتر خواهد بود. البته دیو جنگ را میتوان فهمید چرا از همه سنگتر است، اما بستن چشم و گوش و ندیدن واقعیت چرا باید این قدر سنگین و بد باشد؟ اصلا چرا باید ندیدن واقعیت و نشنیدن سخن مقدس و یا سخن دیگران و درک نکردن آن اینقدر سنگین باشد که در کنار دیو جنگ قرار داده شود ؟ آیا بین بستن بینش چشم و نشنیدن گوش با جنایتی که دیو جنگ مرتکب می شود رابطه‌ای هست؟
پاسخ این پرسش ها بر میگردد به معنایی که از باز و بسته بودن چشم و گوش در نظر داشته اند. این معنی هم در کلمه بینش و شنوایی نهفته است . در این اندرز از بسته بودن چشم و گوش صحبت نکرده اند بلکه از بسته بودن بینش و شنوایی یاد کرده اند. منظور از بینش و شنوایی هم ادراک و تعقل است. بینش همان چیزی است که بصیرت هم خوانده میشود و منظور از آن درک کردن و تعقل است. اگر چشمی بینش یا بصیرت نداشته باشد، طبعأ در حق چیزی که میبیند تعقل و تفکر نمیکند، یعنی از محسوس به معقول نمی رود. به این حرکت باطنی اصطلاحا اعتبار یا عبرت کردن هم میگویند. به چشم یا دیده ای هم که میتواند «عبرت» کند و از محسوس به معقول رود چشم یا دیده اعتبار میگویند. همینطور به گوشی که میتواند از محسوس به معقول ( یا به قول عرفا به «دل») برود گوش اعتبار یا صرفا گوش شنوا میگویند و حافظ یکی را «گوش سخن شنو» خوانده و دیگری را « دیده اعتبار». پس در اندرز پوریوتکیشان وقتی از بسته بودن بینش و ناشنوایی سخن میگوید منظورش این است که شخص چشمش باز است و گوشش باز است ولی عقل یا دلش بسته است. و همین بسته بودن که عین بی عقلی است باعث میشود که دیو جنگ که سردار سپاه دیو خشم است به سراغ او بیاید و با دیگران بجنگد. در روان‌شناسی ایرانشهری آن دو پتیاره، یعنی بسته بودن بینش و شنوایی، جنبه سلبی ندارند ، یعنی بسته بودن بینش و شنوایی صرفا نداشتن قدرت تعقل و درک نیست، بلکه آنها جنبه وجودی دارند. ثنوی بودن فلسفه ایرانشهری به این معنی است که تاریکی صرفا به معنی نبود روشنایی نیست. دروغ صرفا نبود راستی نیست. تاریکی امر وجودی است. دروغ هم امر وجودی است و لذا از او به عنوان دیو دروج یا دروغ یاد میشود. همینطور بسته بودن بینش چشم و ناشنودن هر دو امور وجودی هستند و لذا پتیاره خوانده شده اند. در واقع این دو پتیاره هر دو از لشکریان یاطلایه داران دیو جنگ اند. آنها هستند که مقدمات جنگ را فراهم میکنند و به همین دلیل قبل از پتیاره جنگ از آن دو پتیاره یاد شده است. در واقع برای پرهیز از جنگ و بی اثر کردن دیو جنگ هم باید آن دو پتیاره را از کار انداخت و این هم مستلزم جنگ با انهاست، جنگ درونی نه بیرونی، جنگی که اصطلاحا جهاد اکبر یا مجاهده نامیده شده است. در این جنگ دیوان دیگر به کمک دو پتیاره میآیند. یکی از این دیوان « دیو دروغ» یا «دیو دروج» است که خدعه میکند و مجاهد را با دروغهایی که به او میگوید فریب می‌دهد.‌ یکی از این دروغها برای این است که مجاهد را متقاعد کند که او در واقع دشمنی ندارد، یعنی او هم بینش دارد و هم شنوایی. پس شکست دادن دیو دروج و پذیرفتن این معنی که مجاهد بی بیش و کر است خود پیروزی بزرگی برای مجاهد است، چنان که گفته اند « العجز أن درک الادراک ادراک». دیو دروج خدعه های دیگر هم در این جنگ به کار میبرد، خدعه هایی که مجاهد فقط با استعانت جستن از اشه یا صدق می‌تواند خنثی کند. یکی از خطرهایی که مجاهد را تهدید می‌کند این است که او نیز به سپاه دروج بپیوندد و خدعه کند، یعنی به خودش دروغ بگوید. مبارزه با این خود فریبی سخت ترین کاری است که مجاهد در این مبارزه باید انجام دهد و کسی که می‌تواند به او مدد برساند باز اشه یا صدق است. فقط مجاهد صادق است که میتواند دیو دروج را با همه نیرنگ ها و خدعه هایش شکست دهد و درنتیجه از شر دیو جنگ رهایی یابد.
مجاهده درونی انسان فقط با دو پتیاره بستن بینش و شنوایی نیست. با دیو جنگ هم باید در درون خود به ستیز برخیزد. همانطور که دو پتیار ه دیگر از دروج مدد می‌گرفتند دیو جنگ هم در صدد فریب دادن و خدعه کردن بر میآید . بزرگترین دروغی که دیو جنگ به مجاهد میگوید این است که دیو جنگ با دشمنان خدا میجنگد، با کافران و ستمگران. ولذا جنگ او حق است و برای دین است. دیو جنگ شخص را متقاعد می‌کند که بنا به فرمان فرستاده خدا میجنگد، و هرگاه شخص اسیر دو پتیاره دیگر باشد و معنای کلام الهی را در مورد جنگ نفهمد، فریب دیو را میخورد و به تدارک جنگ بیرونی میپردازد. کسی که از بینش و شنوایی محروم باشد نمیفهمد که مراد از جنگ و قتال در کلام الهی جنگ و جهاد بیرونی نیست بلکه مراد مجاهده یا جنگ درونی است با اهریمن نفس اماره. پس اگر خداوند میفرماید که برای جنگ با دشمنان خدا به هر نوع سلاح (حدید) مجهز شوید مراد مسلح شدن به اسلحه مرگبار و پرکردن زرادخانه ها از انواع موشک و بمب نیست، بلکه مراد متوسل شدن به دعا و نیایش است. کسانی که توانایی شنیدن کلام الهی را نداشته باشند معانی رمزی و اشاری کلام مقدس را درک نمی‌کنند. در نتیجه فریب دیو جنگ را می خورند و چه بسا دیو جنگ این پندار را در ایشان به وجود آورد که انها فرستاده سوشیانت / مسیح /مهدی اند و با این پندار همه توان خود را صرف انجام خواسته های دیو جنگ کنند.
پانوشت:
۱. مآخذ نقل قول: ماهیار نوابی. « گزیده اندرز پوریوتکیشان»، نشریه دانشکده ادبیات تبریز، سال ۱۲، شماره زمستان، ص۵۳۲.