ظریف در داووس: زنان کابینه حجاب را انتخاب کردهاند اما در خیابانها زنانی هم روسری ندارند

محمدجواد ظریف معاون راهبردی رئیس جمهوری ایران در گفتگویی در حاشیه مجمع جهانی جهانی اقتصاد در داووس در پاسخ به پرسشی درباره حقوق زنان گفت زنان حاضر در کابینه دولت «انتخاب کردهاند» که حجاب داشته باشند اما «در خیابانهای تهران زنانی هم هستند که روسری ندارند.» او در این مصاحبه به پرسشی درباره برنامه هستهای ایران نیز پاسخ داد.
او در مصاحبه با فرید ذکریا گفت «من افتخار میکنم که در تشکیل کابینه ایران نقش داشتهام. برای اولین بار، چهار زن به عضویت کابینه درآمدهاند. این نشاندهنده تعهد ما به مشارکت زنان در تصمیمگیریهای کلان کشور است.»
آقای ظریف سپس در پاسخ به این سوال که آیا آنها میتوانند بدون حجاب در جلسات دولت حاضر شوند گفت «آنها انتخاب کردهاند که حجاب داشته باشند چرا که به قانون کشور اعتقاد دارد.»
او در ادامه افزود: «اگر به خیابانهای تهران سر بزنید زنانی را میبینید که بدون پوشش سر حرکت میکنند. اگرچه این برخلاف قانون است، اما دولت تصمیم گرفته است که هیچ فشاری بر زنان اعمال نشود. این قولی است که پزشکیان داده و سر آن مانده است. »
او اضافه کرد که «پزشکیان با موافقت سران کشور قانون حجاب را رعایت نکرده است.» اگرچه آقای ظریف تاکید کرد که منظور او از سران کشور آیتالله خامنهای رهبر کشور نیست بلکه رئیس مجلس، رئیس قوه قضائیه، دبیر شورای عالی امنیت ملی و غیره است.
ظریف: امیدوارم ترامپ دوم جدیتر و واقعبینتر باشد
آقای ظریف در ادامه این مصاحبه ضمن تکذیب تمایل تهران به دستیابی به سلاح هستهای، از آمادگی کشورش برای مذاکره درباره فرصتها سخن گفت. آقای ظریف گفت امیدوار است دونالد ترامپ پیامدهای خروج از برجام را به خاطر بیاورد.
مجمدجواد ظریف در این نشست گفت که «آقای ترامپ تحت تأثیر مشاورانش مانند جان بولتون از برجام خارج شد، زیرا آنها معتقد بودند ایران در حال فروپاشی است و خروج ناگهانی از برجام میتواند آخرین میخ بر تابوت ایران باشد. این تحلیل کاملاً اشتباه بود. اکنون حتی آمریکا میگوید که ایران تنها چند روز تا توانایی ساخت سلاح هستهای فاصله دارد، اما همانطور که قبلاً گفتم، اگر ما قصد ساخت سلاح هستهای داشتیم، خیلی پیشتر این کار را انجام داده بودیم.»
آقای ظریف گفت که «امیدوارم این بار ترامپِ دوم جدیتر و واقعبینتر و متمرکزترعمل کند» و تاکید کرد که کشورش «تهدیدی برای امنیت جهان نیست.»
او گفت به جای تمرکز بر تهدیدها اکنون زمان از فرصتهاست و گفت: «بیایید درباره این موضوع صحبت کنیم.»
این پیام در حالی در حاشیه مجمع جهانی اقتصاد در داووس ارسال شد که تنها چند روز از بازگشت دونالد ترامپ به کاخ سفید میگذرد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نیز گفت این ایران است که برای بهبود روابط با کشورهای منطقه و آمریکا، باید گام اول را برداشته و ثابت کند که به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست.
برخی معقتدند که قصد معاون راهبردی رئیس جمهوری ایران از شرکت در اجلاس مجمع جهانی اقتصاد، مقدمهسازی برای مذاکرات پنهانی با آمریکا در پی به قدرت رسیدن دونالد ترامپ است. دفتر آقای ظریف اما با تکذیب این موضوع گفته است که تصمیم در این باره با مقامهای عالی نظام است.
همزمان رهبر جمهوری اسلامی تضعیف حکومت را «خیالبافی و توهم» توصیف کرده است.
به گفته برخی از صاحبنظران به نظر میرسد ایران روز چهارشنبه در جریان اجلاس داووس پیامی سازشآمیز به رهبران غربی ارسال کرده است.
با این حال، اظهارات آقای ظریف با هشدار رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی همراه بود. آقای گروسی گفته است که غنیسازی اورانیوم ایران به سطحی رسیده است که میتوان آن را نزدیک به ساخت تسلیحات اتمی دانست.
آقای گروسی همچنین خواستار یک راه حل دیپلماتیک میان حاکمان ایران و آمریکا شد.
رافائل گروسی نشست خبری خود در داووس گفتگوی میان تهران و ترامپ را «کاملاً ضروری» دانست و گفت: «بدون این گفتگو، هیچ پیشرفتی ممکن نخواهد بود.»
آقای ترامپ در دوره اول ریاستجمهوری خود، آمریکا را از توافق هستهای ۲۰۱۵ خارج کرد.
آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل، نیز گفت این ایران است که برای بهبود روابط با کشورهای منطقه و آمریکا، باید گام اول را برداشته و ثابت کند که به دنبال ساخت سلاح هستهای نیست.
رویترز به نقل از مقامات ایرانی، عرب و غربی نوشته است که نگرانی اصلی تهران، تشویق ترامپ برای حمله احتمالی اسرائیل به به تأسیسات هستهای ایران است.
دونالد ترامپ در سخنرانی انتخاباتی خود در اکتبر اعلام کرد تمایلی به جنگ با ایران ندارد، اما از اسرائیل خواست ابتدا برنامه هستهای ایران را هدف قرار دهد.
ایران در واکنش به خروج آمریکا از برجام، با شتاب بیشتری برنامه غنیسازی اورانیوم خود را جلو برده است.
آقای گروسی گفت ایران اعلام کرده غنیسازی تا خلوص ۶۰ درصد را «به شدت» افزایش داده و اکنون بیش از ۲۰۰ کیلوگرم اورانیوم غنیشده خلوص ۶۰ درصد دارد.
آقای گروسی گفت انتظار میرود این روند ادامه پیدا کند.
مدیرکل آژانس بینالمللی انرژی اتمی احتمال توافق جدید هستهای را نیز مطرح کرد و گفت: «به نظر میرسد آمادگی برای گفتگو و شاید رسیدن به نوعی توافق وجود دارد.»
آقای ظریف این بار در شرایطی به داووس رفت که حکومت ایران در سال ۲۰۲۰ اعلام کرد که برگزارکنندگان برنامه تنظیم شده برای حضور او را در داووس بر هم زدند. آقای ظریف در آن سال وزیر امور خارجه ایران بود.
بیشتر بخوانید: داووس چیست و چرا برگزار میشود؟