مرتفعترین قلهکوه آمریکای شمالی واقع در آلاسکا که تا کنون در نقشههای جغرافیایی با نام "مککینلی" خوانده میشد، سرانجام نام بومی خود، "دنالی" را پس گرفت. تغییر نام این کوه در مراسمی به دست باراک اوباما انجام میگیرد.
قلهکوه مککینلی در رشته کوههای راکی در ایالت آلاسکا قرار دارد. این قلهکوه که ارتفاع آن به ۶۱۶۸ متر میرسد، برای سالهای طولانی توسط سرخپوستان این منطقه به نام "دنالی" خوانده میشد. دنالی در زبان آتاباسکی که خانوادهای از زبانهای سرخپوستان آمریکای شمالی به شمار میرود، "غولپیکر" معنا میدهد.
تقریبا تمامی ساکنان آلاسکا نیز این قلهکوه را به نام "دنالی" میخوانند، در حالیکه تا کنون در نقشههای چاپی به نام "مککینلی" ثبت شده است.
این قلهکوه که مرتفعترین کوه آمریکای شمالی به شمار میرود از این پس رسما با نام اصلی خود "دنالی" خوانده میشود. کاخ سفید در آستانه سفر باراک اوباما، رئیسجمهور آمریکا به آلاسکا، این موضوع را اعلام کرد.
مبارزه طولانی برای نام "دنالی"
برای سالهای طولانی جنگی بر سر نام این قلهکوه میان ساکنان آلاسکا و دولت آمریکا جریان داشت. بومیان اصرار داشتند که این قلهکوه باید به نام اصلی آن "دنالی" خوانده شود و مخالفان بر نام "مککینلی" پافشاری میکردند.
عمدهترین مخالفان تغییر نام این قلهکوه مقامهای ایالت اوهایو بودند. این ایالت زادگاه ویلیام مککینلی رئیسجمهور پیشین آمریکاست که در سال ۱۹۰۱ ترور شد؛ رئیسجمهوری که نامش در سال ۱۹۱۷ رسما بر این قلهکوه نهاده شد. در آن زمان یک جستجوگر طلا پیشنهاد تغییر نام قلهکوه "دنالی" به "مککینلی" را مطرح و تلاش برای تحقق این پیشنهاد را آغاز کرد.
در نهایت دنالی در حالی به مککینلی تغییر نام داد که ویلیام مککینلی، بیست و پنجمین رئیسجمهور تاریخ آمریکا، خود هیچگاه پا به آلاسکا نگذاشته بود.
ادای احترام به بومیان آلاسکا
صعود به قلهکوه دنالی کاری بسیار دشوار است، زیرا این قلهکوه در زمره بلندترین قلههای هفت قاره جهان قرار دارد. صعود به هر کدام از این قلهها که اصطلاحا به آنها "هفت قله" میگویند، از چالشهای بزرگ رشته کوهنوردی به شمار میآید و تا کنون عده اندکی موفق به درنوردیدن آنها شدهاند.
دمای هوا بر فراز قلهکوه دنالی به منفی ۷۰ درجه سانتیگراد میرسد و وزش بادهای قوی و شرایط جوی نامساعد دست به دست هم دادهاند تا دنالی به قلهکوهی دشوار برای صعود تبدیل شود.
تغییر نام مککینلی به دنالی از سوی باراک اوباما به ادای احترامی به بومیان آلاسکا تعبیر شده است. رئیسجمهور آمریکا روز دوشنبه (۹ شهریور/ ۱ اوت) راهی سفری سه روزه به این ایالت میشود. او تلاش دارد تا سه ماه پیش از آغاز کنفرانس پاریس در مورد تغییرات آب و هوا، با سفر به آلاسکا شدت بیشتری به مبارزه خود برای مقابله با گرمایش زمین بدهد.
این امید میرود که در کنفرانس پاریس که به میزبانی سازمان ملل متحد برگزار میشود، کشورهای جهان به پیمانی بینالمللی دست یابند که جایگزین پیمان کیوتو شود.
خبرگزاری آلمان، دویچه وله