۱۴۰۳ دی ۱۲, چهارشنبه

 

درمان تکان خوردن مایع گوش و سرگیجه

آخرین بروزرسانی: اکتبر 26, 2024
درمان تکان خوردن مایع گوش و سرگیجه چیست

سرگیجه احساس عدم تعادل یا عدم ثبات است و علل شایع آن، عدم تعادل مایع گوش داخلی یا کمبود اکسیژن در خون است. این عارضه ممکن است حاد (3 روز یا کمتر) یا مزمن (بیش از 3 روز) باشد و همچنین ممکن است سرگیجه‌هایی داشته باشید که از چند ثانیه تا چند ساعت طول می‌کشد. در مقاله پیش رو از سایت کلینیک گوش تهران قصد داریم به موضوع تکان خوردن مایع گوش و متعاقب آن، سرگیجه بپردازیم.

تکان خوردن مایع گوش و سرگیجه ممکن است به دلیل اختلال در فشار مایع داخل گوش رخ دهد؛ این تغییرات می‌تواند به اختلال در تعادل و سرگیجه منجر شود. در مواردی که فشار مایع داخل گوش دچار نوسان می‌شود، علائم دیگری مانند وزوز گوش و کاهش شنوایی نیز ممکن است بروز کند. بررسی دقیق‌تر اختلال در فشار مایع داخل گوش می‌تواند به شناسایی علت اصلی و ارائه راهکارهای درمانی مؤثرتر کمک کند.

علت تکان خوردن مایع گوش و سرگیجه چیست؟

برای درک بهتر ارتباط بین تکان خوردن مایع گوش و سرگیجه بد نیست در مورد ساختار گوش بیشتر بدانید. گوش داخلی دارای سه کانال است که انواع مختلف حرکت را حس می‌کند: بالا و پایین، پهلو به پهلو، چرخش در هر جهت و کج شدن.

این کانال‌ها پر از مایع هستند و درون این مایع غشاهای شناور با سلول‌های ریز وجود دارد که سیگنال‌هایی را به مغز می‌فرستند. این اطلاعات ، همراه با آنچه می‌بینید و احساس می‌کنید، به شما کمک می‌کند تا در دنیای فیزیکی حرکت کنید. مغز در نهایت تمام این اطلاعات حسی دریافتی را تفسیر می‌کند و آن را به هماهنگی، تعادل و حرکت تبدیل می‌کند. در ادامه علت جابجایی مایع گوش و سرگیجه را می‌خوانید:

علت تکان خوردن مایع گوش چیست؟

سرگیجه موضعی حمله‌ای خوش خیم (BPPV)

طبق گفته harleystreetent.com یکی از علل شایع سرگیجه، سرگیجه موضعی حمله‌ای خوش خیم (BPPV) توسط ذرات (“کریستال”) کلسیم است؛ که در گوش داخلی ایجاد می‌شود. این عارضه کوتاه و آزاردهنده است و با تغییر در وضعیت سر ایجاد می‌شود، همچنین می‌تواند ناگهانی، شدید و گاهی با حالت تهوع نیز همراه است.

لابیرنتیت (نوریت دهلیزی)

لابیرنتیت یک سندرم دهلیزی حاد است که علائم آن شامل سرگیجه چرخشی، حالت تهوع و گاهی استفراغ می‌شود. این سندرم از چند ساعت تا چند روز ادامه دارد و شایع‌ترین علت آن ویروس گوش داخلی است. مرحله حاد این عارضه با داروهایی مانند مکلیزین یا والیوم، داروهای ضد تهوع و مایعات درمان می‌شود. هنگامی که این وضعیت بهبودی یابد، بیماران معمولاً برای چند روز یا بیشتر دچار عدم تعادل می‌شوند و عدم تعادل مداوم می‌تواند با فیزیوتراپی دهلیزی (“تعادل درمانی”) درمان شود.

لابیرنتیت (نوریت دهلیزی)

بیماری منیر

بیماری منیر که به دلیل تولید بیش از حد مایع در گوش داخلی ایجاد می‌شود، مردان و زنان بین سنین 20 تا 50 سال را تحت تأثیر قرار می‌دهد. این اختلال با سرگیجه، صدای زنگ در گوش، کاهش شنوایی و فشار در گوش همراه است. در این بیماری به دلیل تداخل فشار بیش از حد مایع با عملکرد سلول‌های موی گوش، افزایش ناگهانی فشار رخ می‌دهد.

میگرن دهلیزی (سرگیجه همراه با میگرن)

میگرن به طور فزاینده‌ای به عنوان عامل سرگیجه شناخته می‌شود. حتی در صورت عدم وجود سردرد نیز ممکن است رخ دهد. سندرم میگرن دارای علامت هشدار دهنده مانند سرگیجه و به دنبال آن سردرد شدید و ناتوان کننده همراه با عدم تحمل نور و صدا است.

تشخیص میگرن دهلیزی ممکن است دشوار باشد، زیرا هیچ آزمایش تاییدی برای آن وجود ندارد. علائم این بیماری شامل سردردهای روزانه، شروع و پایان مبهم سردرد، حساسیت به نور و صدا  و حساسیت به برخی غذاها است. چندین گزینه درمانی برای این عارضه وجود دارد، از جمله داروهای ضد میگرن، داروهای مسدودکننده بتا، وراپامیل، داروهای ضد افسردگی و دیاموکس و در نهایت اصلاح رژیم غذایی نیز اغلب توصیه می‌شود.

درمان تکان خوردن مایع گوش و سرگیجه

درمان جابجایی مایع گوش و سرگیجه ابتدا نیاز به تشخیص واضح دارد. در صورتی که علت یک اختلال ناشی از یک مشکل زیربنایی گوش، مانند عفونت باشد، ابتدا به مشکل اولیه پرداخته می‌شود. درمان‌ها شامل موارد زیر است:

درمان تکان خوردن مایع گوش

  • داروها: داروهای تجویزی، از جمله داروهای ضد تهوع، استروئیدها، داروهای میگرن یا آنتی بیوتیک‌ها می‌توانند در طول حملات سرگیجه تسکین دهنده باشند.
  • معمولاً از داروهای بدون نسخه برای سرگیجه از جمله مکلیزین، آنتی‌ورت و استخوان استفاده می‌شود که می‌تواند تعادل را بسیار بدتر کند و برای اکثر بیماران مبتلا به عدم تعادل باید از مصرف آنها اجتناب شود.
  • تغییر سبک زندگی: تغییر برخی از عوامل مانند مانند مصرف سدیم، می تواند در به حداقل رساندن اثرات اختلالات تعادل کمک کند.
  • جراحی: در موارد شدیدتر، پزشکان می‌توانند گوش داخلی را با یک جراحی اصلاحی تثبیت کنند.
  • فیزیوتراپی دهلیزی (تعادل درمانی): درمانی که عملکرد تعادل را بهبود می‌بخشد اغلب برای درمان تعدادی از مشکلات تعادل استفاده می‌شود. این روش در کمک به بهبودی بیماران مفید بوده است.

آیا دارویی وجود دارد که بتواند کمک کند؟

ممکن است برای شما دارویی برای کمک به حالت تهوع و سرگیجه تجویز شود. این دارو می‌تواند در کوتاه مدت برای مقابله با یک حمله مفید باشد، با این حال، باید از مصرف طولانی مدت این دارو خودداری کنید، زیرا می‌تواند عوارض جانبی ایجاد کند و بهبودی شما را به تاخیر بیندازد. اگر مدت طولانی دارو مصرف کرده اید، با پزشک عمومی خود صحبت کنید.

سخن پایانی در رابطه با تکان خوردن مایع گوش

در این مقاله جامع از کلینیک گوش تهران، به بررسی عواملی که باعث تکان خوردن مایع گوش و در نهایت سرگیجه میشه، پرداختیم؛ سپس راه های درمانی اون رو مطرح کردیم. مهمترین نکته در رابطه با کسانی که دچار سرگیجه شده اند، این هست که در اولین فرصت، به پزشک متخصص مراجعه کنند؛ تا علت آن سریعا شناسایی شود.
اگر شما هم دچار مشکل تکان خوردن مایع گوش هستید، میتونید از طریق راه های ارتباطی با ما تماس بگیرید یا به پیج اینستاگرام کلینیک گوش تهران مراجعه نمایید.

Medications for benign paroxysmal positional vertigo (BPPV) are rarely needed, and are usually only prescribed for severe nausea or vomiting. Some medications that may be used to treat BPPV include: 
  • Anti-nausea medicationsThese can be prescribed to help control nausea and vomiting, but should only be used short-term. 
  • BetahistineThis medication can help treat vertigo and BPPV. 
  • Benzodiazepines, antihistamines, and anticholinergic medicationsThese medications may be used if a patient's history and physical are consistent with BPPV. 
Dizziness Treatment (Vertigo) - Epley Maneuver - Fort Worth ENT
Surgery is rarely necessary to treat BPPV, but in rare cases a doctor may recommend a surgical procedure to block the posterior semicircular canal. This procedure can cure the problem, but it carries some risk, including hearing loss. 
In addition to medication, a personalized treatment plan for BPPV can include exercises and tips for coping with vertigo. Patients can work with an audiologist or physical therapist to develop this plan. 
After treatment, patients should avoid lying completely flat for 24–48 hours. They should also avoid jarring activities and gymnastic flips. Sleeping with the head elevated on a few pillows may be recommended. 
  • Benign Paroxysmal Positional Vertigo (BPPV)
    Other Treatments for BPPV. Usually no medications are required for BPPV unless the patient has severe nausea or vomiting. If extre...
    Johns Hopkins Medicine
  • Benign paroxysmal positional vertigo fact sheet
    Medication. Short-term use of a prescribed anti-nausea medication can be helpful to control nausea and vomiting due to BPPV. Remem...
    Agency for Clinical Innovation
  • Benign paroxysmal positional vertigo (BPPV)
    Shahrivar 5, 1398 AP — Some people may feel dizzy or light-headed after completing a set of Brandt-Daroff exercises. If this is the c...
    MedicalNewsToday
  • Show all
This is for informational purposes only. For medical advice or diagnosis, consult a professional. Generative AI is experimental.