۱۴۰۴ فروردین ۱۱, دوشنبه

 

ایران: به هر نوع ماجراجویی نظامی آمریکا و اسرائیل سریع و قاطع پاسخ خواهیم داد

امیر سعید ایروانی - سفیر ایران در سازمان ملل متحد

منبع تصویر،EPA-EFE/REX/Shutterstock

ایران در نامه‌ای به دبیرکل سازمان ملل متحد به اظهارات اخیر رئیس جمهور آمریکا واکنش نشان داده و آن را نقض فاحش قوانین بین‌المللی خوانده و هشدار داده «هرگونه اقدام تجاوزکارانه یا حمله از سوی آمریکا سریعا و قاطعانه پاسخ می دهد».

امیر سعید ایروانی، سفیر دایمی ایران در سازمان ملل متحد روز دوشنبه - ۳۱ مارس - ۱۱ فروردین - در این نامه سخنان اخیر دونالد ترامپ را «اظهارات بی‌پروایانه و خصمانه‌» خوانده و نوشته است: «ایران نسبت به هرگونه ماجراجویی نظامی هشدار جدی می‌دهد و اعلام می‌دارد که به هرگونه اقدام تجاوزکارانه یا حمله‌ای از سوی ایالات متحده یا عامل نیابتی آن، (مشخصاً) رژیم اسرائیل، علیه حاکمیت، تمامیت ارضی یا منافع ملی خود، سریعا و قاطعانه پاسخ خواهد داد.»

در نامه آقای ایروانی با اشاره به مصاحبه آقای ترامپ با شبکه ان‌بی‌سی و گفته های او درباره ایران آمده: «چنین اظهارات بی‌پروایانه و خصمانه‌ای، نقض فاحش حقوق بین‌الملل و اصول بنیادین منشور ملل متحد به‌ویژه بند ۴ ماده ۲ آن به‌شمار می‌رود، که به‌ صراحت تهدید به زور یا استفاده از آن علیه تمامیت ارضی یا استقلال سیاسی هر کشوری را ممنوع می‌شمارد.»

دونالد ترامپ در هفته‌های گذشته بارها ایران را تهدید کرده و گفته اگر پرونده هسته‌ای از طریق دیپلماتیک حل نشود گزینه نظامی محتمل خواهد شد. با این حال، رئیس جمهور آمریکا روز گذشته - یکشنبه ۱۰ فروردین - با لحنی هشدارآمیزتر در گفتگو با شبکه ان‌بی‌سی گفت اگر ایران با آمریکا به یک توافق هسته‌ای جدید دست نیابد «بمباران» خواهد شد.

ایران در واکنش به این اظهارات امروز سفیر سوئیس را که حافظ منافع آمریکا در ایران است فراخواند و وزارت امورخارجه این کشور در اطلاعیه‌ای گفت که عیسی کاملی، مدیرکل آمریکای این وزارتخانه، در این جلسه «يادداشت رسمی هشدار ايران در قبال هرگونه شرارت و عزم جمهوری اسلامی ايران برای واکنش قاطع و فوری بِه هر تهدیدی را به سفیر سوئیس ابلاغ کرده است.»

آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی ایران، هم امروز در مراسم نماز عید فطر گفت: «تهدید می‌کنند شرارت خواهند کرد. اما اینکه شرارتی انجام بگیرد، ما خیلی اطمینان نداریم. احتمال زیاد نمی‌دهیم از بیرون شرارتی انجام بگیرد. اما اگر از بیرون شرارتی انجام بگیرد ضربه محکم سختی خواهند خورد.»

آیت‌الله خامنه‌ای در ادامه گفت: «اگر هم به فکر فتنه در داخل کشور باشند جواب‌شان را خود ملت ایران خواهد داد. چنانچه در گذشته دادند.»

علی لاریجانی: حمله اسرائیل و آمریکا ایران را مجبور به تولید بمب اتمی خواهد کرد

علی لاریجانی

منبع تصویر،Reuters

همزمان با واکنش دیپلماتیک ایران به اظهارات آقای ترامپ، علی لاریجانی، رئیس سابق مجلس ایران و عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام این کشور گفته اگر آمریکا یا اسرائیل به بهانه هسته‌ای ایران را بمباران کنند، این کشور «مجبور خواهد شد به سمت تولید بمب اتم برود».

آقای لاریجانی که از مشاوران ارشد علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی است روز دوشنبه در یک مصاحبه خبری گفت: «اگر آمریکا یا اسرائیل به بهانه هسته‌ای ایران را بمباران کنند، ایران مجبور خواهد شد به سمت تولید بمب اتم برود. مردم فشار خواهند آورد که به سمت ساخت بمب اتم برویم.»

آقای لاریجانی در این گفتگو به «نادقیق» بودن اظهارات دولت جدید آمریکا اشاره کرده و گفته: «کار نظامی با ایران بدون تبعات نیست. محتوای نامه ترامپ تقریبا همان حرف‌هایی است که مرتب می‌زند. حرف آمریکایی‌ها دقیق نیست چون برای آن‌ها مضر است و مشکلات ایجاد می‌کند.»

رئیس اسبق مجلس ایران از این اظهارات نتیجه‌گیری کرده که برای پیدا کردن درک بهتر و راه حل احتمالی میان تهران و واشنگتن «مذاکرات غیرمستقیم» می‌تواند ثمربخش باشد.

«مذاکرات غیرمستقیم برای فهمیدن مطالبات طرف مقابل و امتیازهای مقابل است در مسئله هسته‌ای، ترامپ توافق را به هم زد. برنامه هسته‌ای ایران با بمباران از بین نمی‌رود».

آقای لاریجانی در ادامه این گفتگو مدعی شده که فناوری هسته ای ایران «طوری برنامه‌ریزی شده که در صورت بمباران حتی تاخیر هم متوجه آن نخواهد شد. خود عقلای آنها متوجه شدند که اگر به ایران حمله کنند ایران را به سمت سلاح هسته‌ای می‌فرستد.»

با این حال، اظهارات مقام‌های ارشد ایران طی یک هفته گذشته و اظهار تمایل آنها به مذاکرات غیرمستقیم با آمریکا، نشان از بالاگرفتن نگرانی‌ها از تنش نظامی و عملیات‌های مقطعی نظیر آن چیزی است که سال گذشته برای نخستین بار میان ایران و اسرائیل روی داد.

روز گذشته هم مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران گفت که علی خامنه‌ای خود به نامه دونالد ترامپ پاسخ داده است و در این نامه‌ مذاکره مستقیم رد شده است. رئیس‌جمهور ایران گفت آقای خامنه‌ای اجازه داده است که «مذاکره غیرمستقیم» همچنان ادامه داشته باشد.

عباس عراقچی وزیر خارجه ایران در روز قدس درباره محتوای این نامه گفته بود: «این نامه ابعاد مختلفی دارد و بخش‌هایی از این نامه تهدید دارد و ما اجازه نمی‌دهیم هیچکسی با زبان تهدید با مردم ایران صحبت کند.» آقای عراقچی در ادامه گفت: «البته در این نامه تلاش شده است پنجره‌ای برای دیپلماسی باز شود.»

اکنون ایران در حالی می‌گوید مذاکره غیرمستقیم با آمریکا را در دستور کار قرار داده است که آیت‌الله علی خامنه‌ای در خرداد ۱۳۹۸ در پاسخ به شینزو آبه، نخست‌وزیر وقت ژاپن که به تهران سفر کرده بود و حامل پیامی از دونالد ترامپ بود، گفت: «ما در حسن نیت و جدی بودن شما تردیدی نداریم اما در خصوص آنچه از رئیس‌جمهور آمریکا نقل کردید، من شخص ترامپ را شایسته مبادله هیچ پیامی نمی‌دانم و هیچ پاسخی هم به او ندارم و نخواهم داد.»

آقای لاریجانی هم در گفتگوی خبری روز دوشنبه خود گفت: «اغلب سیاستمداران، حرف‌های ترامپ را نوعی لفاظی می‌دانند. در دنیا، رفتار ترامپ مسئله شده است. برای روسیه و کانادا خط و نشان کشید ولی اتفاق مهمی نیافتاد. نیروهای نظامی احتمال کم را هم محاسبه می‌کنند و آماده هستند.»