گزارشها درباره برگزاری «نشست بعدی ایران و آمریکا در رم»

مقامهای ایران و آمریکا هر دو از مثبت و سازنده بودن دور اول مذاکرات عمان خبر دادهاند اما به طور رسمی اعلام نکردهاند دور بعدی مذاکرات در کدام شهر برگزار میشود. نشریه اکسیوس به نقل از دو فرد مطلع گزارش داده که جلسه بعدی در رم، پایتخت ایتالیا برگزار خواهد شد.
اسماعیل بقائی، سخنگوی وزارت امور خارجه امروز تاکید کرد مذاکرات همچنان غیرمستقیم و میانجی آن عمان است اما ممکن است مکان آن تغییر کند. برخی منابع پیشتر خبر داده بودند که محل مذاکره بعدی که شنبه آینده انجام میشود ممکن است در اروپا باشد.
یکی از دلایل انتخاب شهری در اروپا، دوری عمان از آمریکا عنوان شده و اینکه اروپا برای سفر هر دو هیات ایرانی و آمریکایی نقطه واسط مناسبی است.
وبسایت خبری اکسیوس، مستقر در ایالات ویرجینیای آمریکا، نوشته انتخاب رم به پیشنهاد آمریکا بوده است.
علاوه بر محل مذاکرات، اکسیوس همچنین به نقل از یک فرد مطلع گزارش داده عباس عراقچی و استیو ویتکاف «۴۵ دقیقه رو در رو صحبت کردهاند». پیشتر هیات ایرانی از یک مواجهه کوتاه برای خداحافظی خبر داده بود. عباس عراقچی هم گفته بود: «در برخورد با دیپلماتهای آمریکایی همیشه نزاکت دیپلماتیک را رعایت کردهایم.»
End of مطالب پیشنهادی
آقای عراقچی به خبرنگار صدا و سیما گفته بود «دو ساعت و نیم در دو اتاق مجزا» گفتوگوها با واسطه وزیر خارجه عمان ادامه داشت و او «چهار بار» بین اتاقها رفت و آمد کرد تا پیامها را منتقل کند.
او گفته بود مذاکرات «بسیار محترمانه» و از «موضع برابر» ادامه داشته است.
مقامهای ایرانی و آمریکایی پیش از آغاز مذاکرات، روایت متفاوتی از شیوه برگزاری آن ارائه داده بودند. تاکید مقامهای ایرانی بر «غیرمستقیم» بودن مذاکرات بود اما دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا، به خبرنگاران گفته بود مذاکرات مستقیم است.
تندروهای مخالف مذاکره با آمریکا در ایران به شدت با «مذاکره مستقیم» مخالفت کردهاند. اما از آن سوی دیگر صداهایی از اصلاحطلبان شنیده شده که تاکید دارند مذاکرات باید مستقیم و سریعتر باشد.
محسن رهامی، معاون حقوقی و نظارت بر انتخابات ستاد مرکزی مسعود پزشکیان در انتخابات ریاست جمهوری ۱۴۰۳، در مصاحبهای با خبرآنلاین گفته بود: «به نظرم باید مذاکره مستقیم را از وزارت خارجه شروع کنیم و بعد اگر پیشرفت خوب و رضایت بخشی حاصل شد، به سطوح بالاتر برویم و سفارت خود را در آمریکا بازگشایی کنیم و آمریکا هم سفارت خود را بازگشایی کند و نشست در سطح رهبران و تصمیم گیران اصلی کشور باشد.»
این مطلب شامل محتوایی از X است. قبل از بارگیری این محتوا از شما اجازه می گیریم، زیرا ممکن است این سایت ها از کوکی ها و یا سایر انواع فن آوری استفاده کنند. می توانید سیاست X را درباره کوکی ها و سیاست مربوط به حفظ حریم خصوصی را پیش از موافقت بخوانید. برای دیدن این محتوا روی "موافقت و ادامه"کلیک کنید.
پایان پست X
علی واعظ، مدیر بخش ایران در گروه بینالمللی بحران در واشنگتن به برنامه شصت دقیقه گفت فاصله عمان تا آمریکا زیاد است و اگر قرار باشد مذاکرات هر شنبه ادامه یابد، رفت و آمد برای هیات آمریکایی دشوار است. او دلیل دیگر را گرم شدن زیاد عمان تا روزهای آینده عنوان کرد.
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران میگوید که مذاکرات با آمریکا فقط بر سر «برنامه هستهای و لغو تحریمها» متمرکز خواهد بود و با طرف آمریکایی «در مورد هیچ موضوع دیگری» گفتوگو نخواهد شد.

واکنش سران دو کشور چه بود؟
دونالد ترامپ در یک گفتوگوی بسیار کوتاه با خبرنگاران مذاکرات را «خوب» توصیف کرده اما آیتالله علی خامنهای رهبر ایران درباره آن سکوت کرده است.
آیتالله خامنهای، یکشنبه ۲۴ فروردین، در دیدار با جمعی از فرماندهان نیروهای مسلح بدون اشاره به مذاکرات شنبه گفت: «آنچه دشمن را حساس میکند اسم جمهوری اسلامی نیست بلکه این اراده که کشوری بخواهد مسلمان، مستقل و با هویت باشد و برای عزت خود به دیگران تکیه نکند موجب عصبانیت آنها است.»
وبسایت آقای خامنهای با اشاره به تاکید او بر «آمادگی سختافزاری و نرمافزاری» نیروهای مسلح، این تیتر را انتخاب کرده است: «آمادگی حداکثری لازم است.»
محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح، هم در سخنرانی خود خطاب به رهبر ایران گفت: «نیروهای مسلح با پشتوانه مردمی در آمادگی کامل به سر میبرند و حسرت دستیابی به اهداف شوم را بر دل دشمنان ایران خواهند گذاشت.»
شب گذشته در اولین واکنش به مذاکرات ایران و آمریکا، دونالد ترامپ، رئیسجمهور آمریکا گفت: «فکر میکنم مذاکرات خوب جلو میرود. تا وقتی که به نتیجه نرسد، چیز مهمی نمیشود گفت. بنابراین دوست ندارم درباره آن صحبت کنم. اما اوضاع بد نیست. فکر میکنم وضعیت نسبتا خوب پیش میرود.»
مشخص بود که او قصد ندارد بیش از این درباره جزئیات مذاکرات روز شنبه توضیح بدهد.