جلد نهم فرهنگ بزرگ سخن در راه است

 

تقریباً یک دهه از انتشار فرهنگ هشت جلدی سخن می گذرد. فرهنگی که سرویراستار آن، دکتر حسن انوری، در مقدمه ی در باره ی آن نوشته بود که با توجه به محدود بودن تمهیدات علمی فرهنگ نویسی در ایران، کاری امیدوارکننده است." در این فرهنگ ما خواسته ایم تا به نیاز طبقه ی متوسط کتابخوان و مراجعان فارسی زبان پاسخ گوییم؛ هم نیازهای آنان .... در گفتارهای روز ...... و هم نیازهای آنان در متون کهن .... ". البته در کل این فرهنگ، فرهنگی معاصر است؛ به گونه ای که شواهد و اصطلاحاتی که در ادبیات معاصر آمده است، به صورت پر رنگ تری در این مجموعه خود را نشان می دهد.

دکتر انوری این بار از آماده شدن جلد نهم این فرهنگ بزرگ خبر می دهد و می گوید که کار حروف چینی آن رو به پایان است و تا اواخر امسال به انتشارات سخن تحویل داده می شود. این جلد، که همانند ضمیمه ای برای مجموعه ی قبلی منتشر می شود، بیشتر در بر دارنده ی واژگان کهن و قدیمی است که در مجموعه ی هشت جلدی از دید تهیه کنندگان پوشیده مانده است. البته هر مطلب دیگری نیز که به دست بیاید، در این جلد خواهد آمد.

دکتر انوری در ادامه از آمادگی این گروه برای ویرایش مجموعه ی هشت جلدی، در صورت موافقت ناشر خبر داد.

لازم به ذکر است که این فرهنگ حاوی بیش از 75 هزار سرواژه‌ اصلی (مدخل اصلی)، 45 هزار سرواژه‌ فرعی (مدخل فرعی)، 160 هزار شاهد مستند، یکهزار مثال و 1500 تصویر و شامل همه‌ واژه‌های به کار رفته در زبان فارسی قدیم و جدید است که از 450 اثر و از آثار 800 نویسنده و شاعر استخراج شده و از آن میان 270 اثر مکتوب از قدما و 183 اثر از معاصران مبنای کار بوده است.

 

فرهنگ سخن، به صورت خلاصه شده در دو جلد نیز به چاپ رسیده است. همچنین از همین مجموعه، فرهنگ هایی مانند فرهنگ کنایات، فرهنگ امثال و ... که بیشتر مطالب آن در فرهنگ هشت جلدی سخن موجود است، توسط انتشارات سخن به چاپ رسیده است.

 

منبع: شورای گسترش زبان فارسی