جنگ تعرفهای ترامپ، سکوی پرتاب بریکس

جنگ تعرفهای ترامپ، سکوی پرتاب بریکس
▫علیرضا مشتاق پژوهشگر مسائل بینالملل به اسپوتنیک گفت: وضع تعرفههای جدید از سوی دولت ترامپ به معنای واقعی میان آمریکا و چین یک جنگ تجاری جدی رقم زده است و بر همین اساس احتمالا بزودی شاهد شکاف قابل توجهی میان اقتصادهای غربی و شرقی خواهيم بود.
▫مشتاق در ادامه گفت، در چنين شرايطي فرصت بیسابقهای پیش روی نهادهای تجاری و سازمانهای همچون بریکس (BRICS) فراهم خواهد شد و یا حداقل باید گفت که این سازمان میتواند شرایط فعلی را برای خود تبديل به فرصت نمایند.
▫وی در ادامه گفت، اگر به قضيه خوشبینانه نگاه کنیم، بلوکهای اقتصادی شرقی باید تلاش کنند تا در نظم اقتصادی جهانی جايگاه خود را تقویت کرده و حتی به سمت ایجاد یک نظم موازی یا جایگزین حرکت کنند.
به هر حال فارغ از وضعیت بهم ریخته فعلی که دولت ترامپ رقم زده کشورهایی مانند چین، هند و برزیل در پی کاهش وابستگی به دلار آمریکا هستند و از ارزهای ملی در مبادلات دوجانبه حمایت میکنند. از سویی نهادهایی مانند بانک توسعه بریکس نیز شکل گرفته است.
▫مشتاق در خصوص نقش روسیه در این میان گفت، روسیه به عنوان یک تأمینکننده بزرگ انرژی برای کشورهای بریکس و شریک راهبردی چین در پروژههایی مثل ابتکار کمربند و جاده و با موقعیت ژئوپولیتیکی منحصر بفرد خود میتواند در کل به شکلگیری یک بلوک مقاوم در برابر غرب کمک کند.
▫مشتاق در پایان گفت، با تحریمهای شدید غرب بر علیه روسیه، این مشور از حاميان اصلی سیاست حذف دلار و جایگزینی ارزهای ملی شد و سیستم پرداخت جایگزین مانند SPFS (معادل روسی سوئیفت) را توسعه داده است. اگرچه واقعيت این است که بریکس هنوز از نظر انسجام و قدرت اقتصادی با بلوک غرب فاصله دارد، اما این پتانسیل را دارد که در میان تشنج اقتصادی فعلی به یک پایگاه جایگزین تبدیل شود.