زندهمذاکرات ایران و آمریکا؛ هیات ایرانی عازم مسقط شد
سخنگوی وزارت خارجه ایران خبر داده که هیات ایرانی عازم مسقط، پایتخت عمان شده است. چند ساعت مانده به آغاز مذاکرات، دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، بار دیگر بر این نکته تاکید کرده که هدف کوتاهمدت او از مذاکرات «فقط این است که ایران سلاح هستهای نداشته باشد.»
پوشش زنده
عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس: هدف از مذاکرات امروز روشن شدن «دستور کار» است
ابوالفضل ظهرهوند، عضو کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس میگوید هدف از مذاکرات امروز روشن شدن «دستور کار» است چرا که دو طرف «مواضع مشخصی برای مذاکره ندارند.»
شب گذشته دونالد ترامپ پیش از بازی گلف هفتگی خود بار دیگر به خبرنگاران گفت که تاکید او بر نداشتن سلاح هستهای ایران است اما آقای ظهرهوند میگوید: «طرف آمریکایی مطالبی را مطرح کرده که اصلا قابل شنیدن نیست، چه برسد به اینکه بخواهد روی این موضوعات ایران مذاکره کند.»
او افزود: «اگر آنچه را که آقای ویتکاف به طور روشن سر میز مذاکره مطرح میکند با آن موضوعاتی که تاکنون شنیدهایم متفاوت باشد، این بحث میتواند طرف ایرانی را سر میز مذاکره نگه دارد و فعلا بررسی کنند تا در دور بعدی که با تهران رایزنی میشود، مذاکرات اصلی شروع شود.» آقای ظهرهوند پیشبینی کرد که «اگر طرف آمریکایی بخواهد همان مطالب بیربط خودش را مطرح کند» مذاکرهای اتفاق نخواهد افتاد.
استیو ویتکاف به مسقط رسید
وبسایت flight radar نشان میدهد که هواپیمای حامل آقای ویتکاف به مسقط رسیده است به گزارش خبرگزاری اسپوتنیک هواپیمای حامل استیو ویتکاف در مسقط به زمین نشست. آقای ویتکاف که پیش از مذاکره با ایران به روسیه سفر کرده بود هماکنون وارد پایتخت عمان شد.
استیو ویتکاف، نماینده ترامپ برای مذاکره با ایران کیست؟
استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ، وکیل و سرمایهدار حوزه املاک است که بدون تجربه دیپلماتیک به یکی از مهرههای کلیدی در سیاست خارجی کاخ سفید و مذاکرات ایران و آمریکا تبدیل شده است.
امروز بالاترین مقام در هیات آمریکایی نه وزیر خارجه آمریکا، بلکه استیو ویتکاف، نماینده ویژه ترامپ است.
با آمدن ترامپ بر سر قدرت، او ناگهان به دست راست او در منازعات خاورمیانه و اوکراین تبدیل شده است تا جایی که هماکنون اختیاراتش در این زمینه از وزارت خارجه آمریکا بیشتر است.
آقای ویتکاف دوست قدیمی آقای ترامپ است و هر دو در نیویورک در کار خرید و فروش و ساخت املاک بودهاند. درباره او در این مطلب بیشتر بخوانید.
موضع متفاوت کیهان: فقط به شرط لغو تحریمها مذاکره کنید
کیهان، ۲۳ فروردین ۱۴۰۴ روزنامه کیهان که در هفته گذشته به دلیل دو بار تهدید ترامپ به ترور از هیات نظارت بر مطبوعات تذکر گرفته بود، در شماره امروز خود به تیم مذاکرهکننده ایران، «توصیه» کرده که فقط در صورت لغو موثر و کامل تحریمها وارد گفتوگو شوند.
این روزنامه که در هفتههای گذشته مخالفت خود را با مذاکره اعلام کرده و نتیجه را زیانبار خوانده بود، در ادبیاتی متفاوت و به گفته این روزنامه «دلسوزانه» به تیم مذاکرهکننده ایران گفته است که مغلوب تهدیدهای آمریکا نشود: «آمریکا باید بداند که دیگر نمیتواند با تکرار بازی چماق و هویج، ایران را به پذیرش توافقی ناعادلانه سوق دهد. سیاست فشار حداکثری نه تنها منجر به تغییر محاسبات ایران نشده، بلکه بر استقلال راهبردی کشور افزوده است. بنابراین ادامه این رویکرد، تنها به شکست بیشتر دیپلماسی خواهد انجامید.»
به گفته نویسنده این مقاله «توافق نکردن، بهتر از توافق بد است».
بر اساس این استدلال کیهان، «ملت ایران و نظام جمهوری اسلامی، امروز بیش از هر زمان دیگری، از موضع اقتدار، تجربه و منطق برخوردار است. از همین رو، هیچ ضرورتی برای شتاب در رسیدن به توافقی ضعیف و ناپایدار وجود ندارد.»
خبر فوریهیات ایرانی عازم مسقط شد
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه ایران، در شبکه اجتماعی ایکس خبر داد که به همراه وزیر خارجه ایران در راه مسقط، پایتخت عمان هستند.
گاهشمار مذاکرات عمان
۱۵ اسفند ۱۴۰۳:ارسال نامه آقای ترامپ به آیتالله خامنهای.
۱۷ اسفند ۱۴۰۳: اظهارات ترامپ درباره «یا مذاکره یا اقدام نظامی».
۱۸ اسفند ۱۴۰۳: آقای خامنهای گفت این مذاکره نیست، تحکم است، تحمیل است.
۲۱ اسفند ۱۴۰۳: مسعود پزشکیان خطاب به ترامپ گفت «هر غلطی میخواهی بکنی، بکن».
۲۲ اسفند ۱۴۰۳: دیدار نماینده امارات با عراقچی و تحویل نامه ترامپ.
۲۲ اسفند ۱۴۰۳: آقای خامنهای دعوت به مذاکره را فریب افکار عمومی خواند.
۲۹ اسفند ۱۴۰۳: گزارش اکسیوس درباره مهلت دو ماهه ترامپ به ایران برای رسیدن به توافق.
۳۰ اسفند ۱۴۰۳: عراقچی: ما برای جنگ آمادهایم اما از آن استقبال نمیکنیم.
اول فرودین ۱۴۰۴: خامنهای: «ما شروعکننده هیچ جنگی نیستیم، اما اگر کسی خباثتی کند، سیلی سختی خواهد خورد.»
۳ فروردین ۱۴۰۴: عراقچی گفت مذاکره با آمریکا در شرایط فعلی ممکن نیست.
۵ فروردین ۱۴۰۴: انتشار خبر استقرار بمبافکنهای بی۲ آمریکا در پایگاه دیهگو گارسیا.
۸ فروردین ۱۴۰۴: ترامپ گفت به ایران هشدار داده یا مذاکره یا اتفاقهای بدی خواهد افتاد.
۸ فروردین ۱۴۰۴: عراقچی از ارسال جواب ایران به ترامپ خبر داد.
۱۰ فروردین ۱۴۰۴:ترامپ گفت اگر توافق نکنند، بمباران میشوند.
۱۱ فروردین ۱۴۰۴: خامنهای گفت احتمال زیاد نمیدهند از بیرون شرارتی انجام بگیرد.
۱۳ فروردین ۱۴۰۴: اکسیوس خبر داد ترامپ نامه رهبر ایران را دریافت کرده است.
۱۷ فروردین ۱۴۰۴: ترامپ ناگهان در دیدار با نتانیاهو گفت مذاکرات در عمان برگزار میشود.
۱۹ فروردین ۱۴۰۴:پزشکیان گفت مذاکرات غیرمستقیم و با توصیه رهبر انجام میشود.
۱۹ فروردین ۱۴۰۴:روسیه اعلام کرد در صورت حمله ملزم به حمایت نظامی از تهران نیست.
چرا عمان انتخاب شد؟امید ایران به «بهار دائمی» در مسقط
نمایی از برج ارتباطاتی مسقط در پایتخت عمان دونالد ترامپ نامه خود را به آیتالله علی خامنهای از طریق یک دیپلمات اماراتی به تهران فرستاد. اما ایران ترجیح داد مذاکرات را به جای امارات متحده عربی، از طریق عمان ادامه دهد.
آمریکا با امارات متحده عربی روابط خوبی دارد و به همین دلیل نامه ترامپ را انور قرقاش، مشاور رئیس امارات متحده عربی، به تهران برد. او تحصیل کرده دانشگاه جرج تاون در واشنگتن دیسی است و تبار او از مهاجران ایرانی خلیج فارس بودهاند.
ایران در پاسخ، نامه آقای خامنهای را از طریق عمان به آمریکا فرستاد.
عباس عراقچی، که قرار است در راس هیات ایرانی با گروه آمریکایی مذاکره کند، دلیل انتخاب عمان را اعتماد تهران به این کشور اعلام کرد و گفت: «ما تجربه خوبی از عمان داریم. ما به حسن نیت عمان اعتماد داریم و روابط خوبی بین دو کشور وجود دارد. روابط دو کشور از یک فهم متقابل برخوردار است. لذا انتخاب عمان یک انتخاب کاملا طبیعی بود».
آقای عراقچی توضیح داده که عمان در گذشته هم در مذاکرات برجام و هم در تعاملاتی که در دولت ابراهیم رئیسی وجود داشت، «واسطه مناسبی» برای ایران بوده است.
در مقابل، اختلافهای عمیقی میان ایران و امارات وجود داشته است. نزاع دو کشور درباره جزایر مورد مناقشه در خلیج فارس یک زخم کهنه و باز است. همچنین درباره پیمان ابراهیم و رابطه با اسرائیل هم دو طرف مواضع بسیار متضادی دارند.
این نخستین مذاکرات رو در روی مقامهای ایرانی و آمریکایی در دولت دوم ترامپ است هرچند ایران تاکید دارد که این مذاکرات غیر مستقیم است.
علیاکبر صالحی، رئیس سابق سازمان انرژی هستهای، که خود بارها در مذاکرات هستهای حضور داشته، «مسقط» پایتخت عمان را به معنای محل تولد توصیف کرده است: «سیزدهسال پیش در زمان خدمتم در وزارت خارجه، در همین شهر گفتگوهای مستقیم پیشابرجامی با ایالات متحده تولد یافت.»
او نوشته است: «در سیاست پیشبینی نه ممکن است نه مطلوب، اما ما همواره با دست پر از مسقط بازگشتیم. امید که این شهر پایهگذار بهاری دائمی در خاورمیانه شود.»
ترامپ درباره ایران: فقط سلاح هستهای نداشته باشد
مصاحبه دونالد ترامپ با خبرنگاران در عصر روز جمعه پیش از شروع مذاکرات عمان چند ساعت مانده به شروع مذاکرات ایران و آمریکا در عمان، دونالد ترامپ، رییسجمهور آمریکا، بار دیگر بر این نکته تاکید کرده که هدف او «فقط این است که ایران سلاح هستهای نداشته باشد.»آقای ترامپ که برای بازی گلف آخر هفته عازم فلوریدا بود، پیش از سوار شدن به هواپیما به سوالهای خبرنگاران پاسخ میداد.
یکی از خبرنگاران آخرین سوال را اینطور پرسید که هدف کوتاهمدت آقای ترامپ از مذاکرات عمان چیست. او جواب داد: «میخواهم ایران کشوری عالی، فوقالعاده و شاد باشد. فقط نباید سلاح هستهای داشته باشد.»
دونالد ترامپ همچنین در پاسخ این خبرنگار گفت که در حال حاضر در روسیه مشغول گفتوگو با پوتین است اما توضیح بیشتری درباره نتیجه مذاکرات با پوتین ارائه نداد.
استیو ویتکاف، نماینده ویژه آقای ترامپ در خاورمیانه و همچنین طرف گفتوگو با هیات ایرانی، پیش از سفر به عمان برای گفتوگو با ولادیمیر پوتین، رییسجمهور روسیه، به مسکو رفته است. بیشتر اینجا بخوانید.
آغاز پوشش زنده مذاکرات ایران و آمریکا در عمان
خبرنگاران بیبیسی فارسی در لندن و سایر نقاط جهان امروز، شنبه ۲۳ فروردین، با تازهترین خبرها درباره مذاکرات ایران و آمریکا در مسقط، پایتخت عمان، با شما خواهند بود.
پوشش لحظه به لحظه و واکنش مقامها در روز جمعه را اینجا میتوانید بخوانید.