کاخ سفید تعرفه ۱۴۵ درصدی بر کالاهای چینی را تایید کرد

کاخ سفید اعلام کرده که تعرفههای اعمالشده بر کالاهای چینی وارداتی به آمریکا به ۱۴۵ درصد رسیده است. روز چهارشنبه (۹ آوریل) دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا اعلام کرد که تعرفه چین را به ۱۲۵ درصد افزایش میدهد. با این حال، دولت ترامپ امروز اعلام کرده که یک تعرفه ۲۰ درصدی از قبل وجود داشته که پیشتر بر کشورهایی اعمال شده بود که آمریکا آنها را به تولید ماده مخدر فنتانیل متهم میکند و این تعرفه همچنان پابرجاست و به رقم ۱۲۵ درصدی اضافه میشود. به این ترتیب، مجموع تعرفههای اعمال شده به کالاهای وارداتی از چین به ۱۴۵ درصد میرسد.
در همین حال آشفتگی بیشتری در والاستریت بهوجود آمده است، زیرا سرمایهگذاران همچنان نسبت به سیاست تجاری آمریکا دچار عدم اطمینان هستند. شاخص داوجونز حدود چهار درصد کاهش یافته است. این سقوط در تضاد با رشد چشمگیری است که روز گذشته در پی عقبنشینی دونالد ترامپ از تصمیمش برای اعمال تعرفه بر بسیاری از کشورها به جز چین، رخ داد.
ارزش دلار در برابر ارزهای اروپایی کاهش یافته و قیمت نفت که یکی از شاخصهای اعتماد اقتصادی محسوب میشود نیز نزدیک به چهار درصد افت کرده است.
قیمت سهام در آمریکا اکنون بهمراتب پایینتر از سطحی است که پیش از اعلام ناگهانی تعرفهها از سوی اقای ترامپ در هفته گذشته ثبت شده بود.
پیشتر اتحادیه اروپا اعلام کرد که اعمال تعرفههای تلافیجویانه علیه آمریکا را به حالت تعلیق درمیآورد. این اقدام پس از آن صورت گرفت که دونالد ترامپ افزایش تعرفهها را برای همه کشورها به جز چین به مدت ۹۰ روز متوقف کرد. اورزولا فون درلاین، رئیس کمیسیون اروپا این تصمیم آقای ترامپ را گامی مهم بهسوی تثبیت اقتصاد جهانی توصیف کرد. او همچنین گفته است که اتحادیه اروپا میخواهد «به مذاکرات فرصت دهد.»
دیروز بعد از آنکه دونالد ترامپ این وقفه حدودا سه ماهه را اعلام کرد، بازارهای بورس جهشی بیسابقه داشتند. اما در حالی که تنش تجاری میان چین و آمریکا ادامه دارد، تلاطم بازار هنوز متوقف نشده است و سرمایهگذاران همچنان مضطرب هستند.
آقای ترامپ اگرچه افزایش تعرفه سایر کشورها را فعلا متوقف کرده است اما تعرفه ۱۰ درصدی او کماکان برای همه کشورها همچنان برقرار است. همانطور که تعرفه ۲۵ درصدی برای تمام واردات آلومینیوم، فولاد و خودروها به آمریکا نیز پابرجاست.
پکن میگوید کوتاه نمیآید اما مایل به مذاکره است

چین در واکنش به تعرفههای جدید دونالد ترامپ، پافشاری کرده است که درباره تعرفهها کوتاه نخواهد آمد، اما گفته که مایل به مذاکره است.
لین جیان، سخنگوی وزارت خارجه چین در بیانیهای تند گفت پکن عقبنشینی نخواهد کرد. اما بعد، وزارت بازرگانی این کشور اعلام کرد که درِ مذاکرات همچنان باز است.
جنگ تعرفهای پکن و واشنگتن که فعلا به تعرفه ۱۴۵ درصدی برای کالاهای چینی و تعرفه ۸۴ درصدی برای کالاهای آمریکایی منجر شده است، میتواند بخش زیادی از تجارت میان این دو اقتصاد بزرگ جهان را از بین ببرد.
چین در تازه ترین اقدام اعلام کرده که قصد دارد تعداد فیلمهای آمریکایی وارداتی را کاهش دهد.
در همین رابطه سازمان سینمایی چین گفت که تعرفههای بیش از حد رئیسجمهور ترامپ علیه پکن احتمالاً موجب کاهش بیشتر تمایل داخلی به فیلمهای آمریکایی خواهد شد. این اداره اعلام کرده که از قانون بازار پیروی خواهد کرد.
تحلیلگران میگویند این اقدام میتواند ضربه مالی بزرگی به استودیوهای هالیوودی وارد کند. چین همچنان دومین بازار بزرگ سینمایی جهان محسوب میشود.
تعرفههای متقابلی که اتحادیه اروپا برای کالاهای آمریکایی درنظر گرفته بود
بیستوشش کشور عضو اتحادیه – به جز مجارستان – تنها چند ساعت پیش از آنکه دونالد ترامپ دیروز اعلام کند اجرای تعرفهها را برای ۹۰ روز به تعویق میاندازد، به اعمال اقدامات تلافیجویانه رأی دادند؛ اقدامات متقابلی که فعلا به دلیل تعویق افزایش تعرفههای آمریکا، اجرای آن متوقف شده است.
بر اساس برنامه کمیسیون اروپا، این اقدامات قرار بود در سه مرحله از ۱۵ آوریل آغاز شود و کالاهایی به ارزش ۹/۳میلیارد یورو (۳/۴ میلیارد دلار) که آمریکا به کشورهای اتحادیه اروپا صادر میکند را تحت تأثیر قرار دهد.
قرار بود یک ماه بعد هم، در ۱۵ مه، ۵/۱۳ میلیارد یورو (۹/۱۴ میلیارد دلار) دیگر از کالاها مشمول تعرفه شوند و در نهایت از اول دسامبر، ۵/۳ میلیارد یورو (۸/۳ میلیارد دلار) دیگر نیز به این فهرست اضافه میشد.
این تعرفهها در واکنش به تعرفه ۲۵ درصدی بود که دونالد ترامپ بر تمام واردات فولاد و آلومینیوم وضع کرده بود. این تعرفهها از اواسط مارس به اجرا درآمده بودند و هم اتحادیه اروپا و هم سایر کشورهای جهان را شامل میشد.
علاوه بر این، دونالد ترامپ تعرفه ۲۰ درصدی را هم بر تمام کالاهای اتحادیه اروپا وضع کرده بود که دیروز ساعاتی پس از اجرایی شدن آن به همراه افزایش تعرفه سایر کشورها تعلیق شد.

دونالد ترامپ هفته پیش - دوم آوریل – تعرفههای گستردهای را اعلام کرد و نام این روز را «روز آزادی» نامید.
آمریکا سپس از پنجم آوریل تعرفههای ۱۰ درصدی پایهای را برای شماری از کشورها به اجرا گذاشت و چهار روز بعد هم تعرفههای شدیدتری را بر کالاهای وارداتی از حدود ۶۰ کشور که دونالد ترامپ آنها را «خلافکاران اصلی» تعرفهای میخواند، به اجرا گذاشت؛ این تعرفههای شدید اکنون در مورد همه کشورها به جز چین برای ۹۰ روز تعلیق شده است.
آقای ترامپ که بارها از تعرفه به عنوان ابزاری برای بازگرداندن مشاغل به داخل خاک آمریکا یاد کرده است، مدعی شد که با آغاز تعرفهها «دوران طلایی آمریکا آغاز خواهد شد» و به گفته او «سیل مشاغل» روانه داخل خاک ایالات متحده خواهد شد.
اعلام این تعرفهها با واکنش منفی بازارهای مالی جهان روبرو شد و این بازارها در سراسر جهان بطور متوالی شاهد افت بودهاند.
تعرفههای جدید دونالد ترامپ در راستای وعدههایی بود که سال گذشته در کارزار انتخاباتی خود داده بود.
اما این اقدامها گستردهتر از آن چیزی بود که برخی تحلیلگران انتظار داشتند، تا جایی که باعث شد بدترین هفته برای بازارهای مالی جهان از سال ۲۰۲۰ رقم بخورد؛ زمانی که همهگیری کرونا منجر به تعطیلیهای گسترده در سراسر جهان شد.