جماران: سیدمحمد خاتمی، رئیس دولت اصلاحات به مناسبت فرا رسیدن نوروز پیامی را خطاب به مردم ایران صادر کرد.
به گزارش اسپوتنیک ، جماران پیام نوروزی سید محمد خاتمی را منتشر کرد. در پیام نوروزی خود تصریح کرد: همهٔ کنشگران سیاسی، چه آنهایی که در قدرت هستند، چه آنهایی که در قدرت نیستند، چه آنهایی که دارای قدرت و اختیارات فراوان هستند و مسؤولیت ندارند یا احساس مسؤولیت نمی کنند همه باید از این ملت عذرخواهی کنند.
ترجیح میدهم به جای تبریک به مردم، به خاطر رنجها و ملالهایی که داشتهاند، اظهار همدردی و همراهی کنم. همه باید از ملت عذرخواهی کنند. من از کاستیها و کمبودهایی که در کارم بوده، صمیمانه از مردم ایران عذرخواهی میکنم. عذرخواهی واقعیِ کسانی که در قدرت هستند، اصلاح سیاستها، رویکردها و روشهاست.
از یاد نبریم که هزینه اصلی را ملت ما پرداخت و بخصوص طبقات محروم جامعه و با کمال تأسف آنگونه که شایسته آنان بود بهره مناسب را دریافت نکردند. امیدوارم که هرچه زودتر جامعه ما زیر پوشش واکسن کرونا برود.
اگر نتیجه اولیه برجام ادامه مییافت ما وضعیت بسیار بهتری از امروز داشتیم. امیدوارم تلاش برای زنده ماندن برجام با موفقیت ادامه پیدا کند و راه را به سوی حل مشکلات توسط مسؤولان و لذت بردن از زندگی توسط مردم و بخصوص محرومان هموارتر کند. در صورتی که آمریکا و اروپا به تعهداتشان برگردند، راه برای تعامل سازنده باز خواهد شد؛ و در ایران نیز باید بدون عصبانیت با موضوع برخورد کرد.
رویکرد تعاملی از سوی ایران بسیار مسأله مهمی است. حاکمیت باید راه را به سوی وضع بهتر بگشاید.
اگر حاکمیت، تأمین مصالح ملی را در اولویت قرار بدهد، در عمل پایبند به موازین عدالت باشد، حق شهروندی را به رسمیت بشناسد و امنیت را نه فقط برای حاکمان، بلکه برای کل جامعه بخواهد، برخی دلسردیها از بین خواهد رفت.
نماد مهم اعمال حق شهروندی برای همه افراد از هر آیین، طبقه و قومی، یک انتخابات آزاد و فراگیر است.
مسلمانان با آغاز قرن جدید یک هجرت روحی و اساسی از خودشان نشان بدهند؛ هجرت از خشونت، از نارواداری، از سرکوب، از تحقیر انسان! هجرت به اسلام رحمانی که حقیقت دین خداست. اسلام رحمانی همین است که اخیراً در رفتار و گفتار مرجع بزرگ عالم اسلام و تشیع، حضرت آیتالله العظمی آقای سیستانی در دیدار با مرجع بزرگ آیین دیگر الهی یعنی جناب پاپ فرانسیس دیدیم.
امیدوارم که سال خوبی را شروع بکنیم و در پایان سال، از موفقیتها و کامرواییها صحبت بکنیم و برخورداریهایی که انسان باید داشته باشد.
خاتمی: از مردم عذر میخواهم، حاکمیت اجازه انتخابات آزاد بدهد
محمد خاتمی، رئیس جمهور سابق ایران و از رهبران اصلاحطلبان، در پیامی که به مناسبت عید نوروز ۱۴۰۰ داده گفته از مردم ایران برای "کاستیها و کمبودها" عذرخواهی میکند.
او به طور روشن نگفته برای چه خطا یا کمکاری مشخص خود عذر میخواهد.
آقای خاتمی در بخش دیگری از پیامش خواهان تامین آزادیها و عدالت برای همه شهروندان ایران شده و گفته حاکمیت میتواند با اجازه برگزاری یک "انتخابات آزاد و فراگیر" در این جهت حرکت کند.
چندی پیش گزارشهایی از یک نامه مفصل آقای خاتمی خطاب به آیتالله علی خامنهای، رهبر ایران منتشر شد.
محتوای این نامه به طور عمومی عنوان نشده اما روزنامه کیهان، وابسته به رهبر ایران، نوشت: "خاتمی اگر واقعا قصد ابراز ندامت و عذرخواهی دارد، باید این کار را علنی و با صراحت انجام دهد" و با ابراز توبه "از نظام و مردم طلب عفو نماید".
محمد خاتمی در پیام نوروزی خود خواهان آن شده که مقامهای مسئول در ایران برای کمبودها از مردم عذرخواهی کنند.
او گفته: "من نیز گرچه کارهای نیستم، ولی به نوبه خود از کاستیها و کمبودهایی که در کارم بوده است و از کارهایی که نکرده ام و میتوانسته ام یا میبایست انجام بدهم و انجام نداده ام صمیمانه از مردم ایران عذرخواهی میکنم."
آقای خاتمی تغییر سیاستها و رویکردها را "عذرخواهی واقعی" کسانی دانسته که در قدرت هستند.
او در بخش دیگری از پیامش از حکومت ایران خواسته اجازه برگزاری "یک انتخابات آزاد و فراگیر" را بدهد "که مردم بتوانند با اختیار و با انتخاب درست نمایندگان خودشان را انتخاب بکنند".
انتخابات ریاست جمهوری ایران سه ماه دیگر برگزار خواهد شد.
تاکنون حسین دهقان، سعید محمد و علی مطهری از چهرههای سیاسی عمدهای هستند که اعلام نامزدی کردهاند.
در ایران امکان نامزدی آزادانه فعالان سیاسی و نمایندگان احزاب وجود ندارد و شورای نگهبان قانون اساسی، وابسته به رهبر، تعداد محدودی از نامزدها را برای حضور در انتخابات تایید میکند.
شدت محدودیتها و مبهم بودن معیارهای شورای نگهبان تا جایی است که حتی اکبر هاشمی رفسنجانی و محمود احمدی نژاد، روسای جمهور سابق، اجازه شرکت در انتخابات را نیافتند.
محمد خاتمی ابراز امیدواری کرده که در صورت تامین آزادیهای سیاسی "مردم با نشاط بیشتر در عرصه خواهند بود، امید به آیندهٔ بهتر خواهند داشت و بخصوص سرمایه اجتماعی آسیب دیده ما ترمیم خواهد شد".
به دنبال اعتراضات دی ماه ۱۳۹۶ و سپس آبان ۱۳۹۸ انتقادهای زیادی علیه اصلاحطلبان مطرح شده و به جز جریانهای مخالف حکومت ایران برخی از هواداران اصلاحطلبان هم از آنها رویگردان شده و چهرههایی چون آقای خاتمی را به سازشکاری و سکوت در برابر فشارهای امنیتی متهم میکنند.
در عین حال موضعگیریهایی که میرحسین موسوی و مهدی کروبی داشتهاند از نگاه برخی به عنوان بروز شکاف در میان اصلاحطلبان و پایگاه اجتماعی آنان تعبیر شده است.