ترامپ خواستار بازپس‌گیری تجهیزات نظامی آمریکا از افغانستان شد

دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا

منبع تصویر،Reuters

توضیح تصویر،دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا

دونالد ترامپ روز شنبه در جریان سخنرانی خود در کنفرانس اقدام سیاسی محافظه‌کاران در نزدیکی واشنگتن دی‌سی خواستار بازپس‌گیری تجهیزات نظامی آمریکا از طالبان در افغانستان شده است.

او گفت: «...می‌خواهم این مساله را بررسی کنم، اگر قرار است به آنها پول بدهیم مشکلی نیست، اما از آنها می‌خواهم تجهیزات نظامی که در اختیارشان است را پس بدهند» و به تانک‌ها، کامیون‌ها و سلاح‌های ارتش آمریکا اشاره کرد.

او گفت که طالبان در افغانستان بخش «نسبتا کوچکی» از تجهیزات نظامی آمریکا را در اختیار دارد که با آن رژه می‌رود و افزود که «وقتی این را می‌بینم خیلی عصبانی می‌شوم.»

رئیس جمهور آمریکا در آخرین سخنرانی خود قبل از مراسم تحلیف هم برای ادامه کمک‌های کشورش به افغانستان شرط گذاشته و گفته بود که طالبان باید تجهیزات نظامی آمریکا را بازگرداند.

نیروهای آمریکایی در تابستان سال ۲۰۲۱ از افغانستان خارج شدند و ساعاتی پس از آن کنترل فرودگاه کابل به دست طالبان افتاد.

براساس یک برآورد آمریکا بعد از خروج تجهیزاتی به ارزش حدودا هفت میلیارد دلار را در افغانستان جا گذاشته است.

آمریکا هنوز بزرگترین کشور حامی کمک‌ بین‌المللی به افغانستان است، ادامه فعالیت‌های سازمان‌های بین‌المللی و داخلی وابسته به این پول است. هرچند این کمک‌ها موقتا از سوی دولت ترامپ به حال تعلیق درآمده است.

نیروی هوایی افغانستان تا پایان ژوئن ۲۰۲۱، در مجموع ۱۶۷ هواگرد (هواپیما و هلی‌کوپتر) داشت. مشخص نیست پس از سقوط دولت سابق افغانستان، چه تعداد از این ۱۶۷ فروند به دست طالبان افتاده است.
توضیح تصویر،نیروی هوایی افغانستان تا پایان ژوئن ۲۰۲۱، در مجموع ۱۶۷ هواگرد (هواپیما و هلی‌کوپتر) داشت. مشخص نیست پس از سقوط دولت سابق افغانستان، چه تعداد از این ۱۶۷ فروند به دست طالبان افتاده است.

ذبیح‌الله مجاهد، سخنگوی حکومت طالبان، در واکنش به سخنان آقای ترامپ قبلا گفته بود که این سخنان او مصرف انتخاباتی دارد و عملی نیست.

او تجهیزات باقی مانده آمریکا در افغانستان را «غنیمت جنگی» حساب کرد.

وزارت دفاع طالبان هم بارها وسایط نظامی، تجهیزات و اسلحه پیشرفته آمریکا در افغانستان را با نام اسلحه «به غنیمت گرفته شده» یاد کرده است.

چندی قبل وزارت خارجه پاکستان هم گفته بود «گروه‌های تروریستی» از تسلیحات باقی‌مانده آمریکا در افغانستان برای حمله به این کشور استفاده می‌کنند و این تسلیحات را «تهدید برای مصونیت و امنیت» پاکستان و شهروندانش خوانده بود. اما سخنگوی حکومت طالبان گفته بود این تجهیزات و تسلیحات به صورت «محفوظ» نگهداری می‌شوند و هیچکس «اجازه سوءاستفاده» از آن‌ها را نخواهد داشت.

کدام تسلیحات نظامی آمریکایی به دست طالبان افتاده است؟

طبق گزارش دولت آمریکا، بین سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۶، این کشور مقدار زیادی تجهیزات نظامی را در اختیار نیروهای افغان قرار داد از جمله: ۳۵۸ هزار و ۵۳۰ قبضه سلاح از انواع مختلف، بیش از ۶۴ هزار قبضه مسلسل و ۲۵ هزار و ۳۲۷ قبضه خمپاره‌انداز .
توضیح تصویر،طبق گزارش دولت آمریکا، بین سال‌های ۲۰۰۳ تا ۲۰۱۶، این کشور مقدار زیادی تجهیزات نظامی را در اختیار نیروهای افغان قرار داد از جمله: ۳۵۸ هزار و ۵۳۰ قبضه سلاح از انواع مختلف، بیش از ۶۴ هزار قبضه مسلسل و ۲۵ هزار و ۳۲۷ قبضه خمپاره‌انداز .

به گزارش شبکه خبری سی‌ان‌ان، در بهار سال ۱۴۰۱ خورشیدی کنگره آمریکا از وزارت دفاع این کشور خواسته بود تا گزارشی از آنچه در افغانستان رها کرده‌اند، برای کنگره تهیه کند.

بر اساس این گزارش، ایالات متحده از سال ۲۰۰۵ تا اوت ۲۰۲۱ به نیروهای دفاعی و امنیتی ملی افغانستان مجموعاً ۱۸/۶ میلیارد دلار تجهیزات داده و برآورد می‌شود که بعد از خروج تجهیزاتی به ارزش هفت میلیارد دلار در افغانستان جا مانده باشد.

چه تجهیزاتی در افغانستان به جا مانده است؟

در گزارش وزارت دفاع به کنگره آمده است که از مجموع ۹۶ هزار خودروی نظامی بیش از ۴۰ هزار دستگاه به دست طالبان افتاده است
توضیح تصویر،در گزارش وزارت دفاع به کنگره آمده است که از مجموع ۹۶ هزار خودروی نظامی بیش از ۴۰ هزار دستگاه به دست طالبان افتاده است

در گزارش وزارت دفاع به کنگره ارزش هواپیماهای به‌جا مانده حدود یک میلیارد دلار برآورد شده بود.

هنگام خروج نیروهای آمریکا، از جمله ۷۸ هواپیمای ساخت این کشور در افغانستان وجود داشته ولی وزارت دفاع آمریکا گفته که آن‌ها را «غیرفعال» کرده است. هرچند حکومت طالبان بعدا اعلام کرد که شماری از این هواپیماها را دوباره فعال کرده است.

در گزارش پنتاگون همچنین آمده بود که با پایان حضور نظامی آمریکا، مجموعا بیش از ۹ هزار مهمات هوا به زمین به ارزش بیش از شش و نیم میلیون دلار در افغانستان باقی مانده است. در این گزارش آمده است که «اکثریت قابل توجهی» از «ذخیره مهمات باقیمانده هواپیما از مهمات غیردقیق» است.

در این گزارش همچنین گفته شده است که از مجموع ۹۶ هزار خودروی نظامی بیش از ۴۰ هزار دستگاه به دست طالبان افتاده است از جمله ۱۲ هزار هاموی (خودروی نفربر زرهی) . همچنین از مجموع بیش از ۴۰۰ هزار قبضه سلاحی که ایالات متحده به نیروهای افغانستان داده بود، حدود ۳۰۰ هزار قبضه در این کشور به‌جا مانده است.

«تقریبا تمام» تجهیزات ارتباطی از جمله ایستگاه‌های ثابت، سیار، سیستم‌های رادیویی تجاری و نظامی قابل‌حمل و دستی، و فرستنده‌ها و دستگاه‌های رمزگذاری مرتبط هم در افغانستان باقی مانده است. این گزارش افزوده است که «تقریباً همه» تجهیزات دید در شب، نظارت، «تجهیزات بیومتریک و موقعیت‌یابی» و در مجموع نزدیک به ۴۲ هزار قطعه تجهیزات تخصصی در افغانستان مانده است.

طبق گزارش سیگار بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ از جمله سه هزار و ۵۹۸ تفنگ ام-۴ و سه هزار و ۱۲ خودروی نفربر هاموی در اختیار آن کشور قرار گرفت. ۲۲ هزار و ۱۷۴ نفربر هاموی هم تا پیش از سال ۲۰۱۷ در اختیار ارتش افغانستان گذاشته شده بود.
توضیح تصویر،طبق گزارش سیگار بین سال‌های ۲۰۱۷ تا ۲۰۲۱ از جمله سه هزار و ۵۹۸ تفنگ ام-۴ و سه هزار و ۱۲ خودروی نفربر هاموی در اختیار آن کشور قرار گرفت. ۲۲ هزار و ۱۷۴ نفربر هاموی هم تا پیش از سال ۲۰۱۷ در اختیار ارتش افغانستان گذاشته شده بود.