۱۴۰۳ اسفند ۳, جمعه

 

ترامپ می‌گوید مکرون و استارمر برای پایان جنگ اوکراین «هیچ کاری نکرده‌اند»

زلنسکی، مکرون و ترامپ سال پیش در پاریس دیدار کردند

منبع تصویر،EPA

توضیح تصویر،زلنسکی، مکرون و ترامپ سال پیش در پاریس دیدار کردند

درحالی که امانوئل مکرون رئیس جمهور فرانسه و کی‌یر استارمر نخست وزیر بریتانیا قرار است هفته آینده به دیدار رئیس جمهور آمریکا بروند، دونالد ترامپ گفته است که این دو رهبر برای پایان جنگ اوکراین «هیچ کاری نکرده‌اند».

ترامپ که با شبکه فاکس نیوز مصاحبه می‌کرد همچنین گفت که ولودیمیر زلنسکی، رئیس جمهور اوکراین، در مذاکرات صلح «هیچ کارتی» ندارد و افزود: «فکر نمی‌کنم او خیلی مهم باشد که بخواهد در مذاکرات حضور داشته باشد.»

کیت کلاگ، فرستاده ترامپ در امور اوکراین، پیشتر با لحنی متفاوت گفت که در جریان دیدار روی پنجشنبه از کی‌یف، مباحثات «مفصل و مثبتی» با ولودیمیر زلنسکی داشته است.

کلاگ در ادامه زلنسکی را به عنوان «رهبری شجاع» ستود که فقط چند روز بعد از آن بود که ترامپ او را «دیکتاتور» خواند.

زلنسکی در روزهای اخیر با رهبران مختلف جهان تلفنی گفتگو کرده است که نسبت به تلاش برای اطمینان از مشارکت اوکراین در مذاکرات صلح تعهد داده‌اند.

استارمر پیشتر در این هفته گفت که او «آماده و مایل» است نیروهای بریتانیایی را در اوکراین مستقر کند تا به عنوان بخشی از یک توافق صلح به تضمین امنیت آن کمک کنند.

رهبران اروپایی مذاکره با روسیه را رد کرده‌اند و به طور منظم برای بحث درباره جنگ در اوکراین دیدار کرده‌اند که از جمله در یک اجلاس اضطراری در روز دوشنبه در پاریس بود.

از زمان تهاجم روسیه در فوریه ۲۰۲۲ به اوکراین، آمریکا، بریتانیا و اتحادیه اروپا در کنار استرالیا، کانادا و ژاپن بیش از ۲۰ هزار تحریم بر روسیه اعمال کرده‌اند.

بسیاری از کشورهای اروپایی هم موافقتنامه‌هایی برای حمایت و ارائه کمک به اوکراین امضا کرده‌اند. استارمر در ماه ژانویه یک معاهده صدساله که آن را «مهم و چشمگیر» خواند با اوکراین امضا کرد و به زلنسکی گفت: «ما نه فقط امروز، امسال یا سال آینده با شما هستیم، بلکه برای ۱۰۰ سال با شما هستیم - خیلی بعد از آنکه این جنگ وحشتناک تمام شده و اوکراین بار دیگر آزاد و در عافیت است.»

ترامپ، در مصاحبه روز جمعه با فاکس نیوز، گفت که روسیه و اوکراین نمی‌خواهند بدون حضور شخص او مذاکرات صلح را شروع کنند.

او همچنین به انتقاد از زلنسکی ادامه داد و گفت: «من سالهاست که این مرد را زیر نظر دارم درحالی که شهرهای او ویران می‌شود، مردم او کشته می‌شوند، سربازان او تار و مار می‌شوند.»

او ادامه داد: «من شاهد بودم مذاکره می‌کند درحالی که هیچ کارتی در دست ندارد. هیچ کارتی ندارد، و حال آدم را به هم می‌زند. واقعا دل آدم را آشوب می‌کند، من که خسته شده‌ام.»

ترامپ علیرغم انتقاد از مکرون و استارمر همچنین از رهبران اروپایی تعریف کرد. او گفت که مکرون را یک «دوست» می‌داند و استارمر را «آدمی خیلی خوب» توصیف کرد.

انتظار می‌رود مکرون روز دوشنبه از واشنگتن دی‌سی بازدید کند، درحالی که نخست وزیر بریتانیا احتمالا جمعه به آمریکا خواهد رفت.

بعد از انتقاد از زلنسکی در یک هفته گذشته - با حرف‌هایی که تحلیلگران می‌گویند بیشتر منعکس کننده نقطه نظرات مسکو است تا واشنگتن - ترامپ گفت «البته» که به تلفن زلنسکی پاسخ خواهد داد.

او چندین بار اصرار کرد که زلنسکی مقصر است چون نتوانسته جلوی جنگ را بگیرد و گفت که می‌شد «با حرف» روسیه را قانع کرد به اوکراین حمله نکند.

ترامپ در پاسخ به سوالی درباره غیبت اوکراین از مذاکرات این هفته در عربستان سعودی گفت که برای روسیه «غیرممکن جلوه می‌کند که با زلنسکی معامله کند.»

او گفت که به اعتقاد او روسیه صادقانه می‌خواهد به جنگ پایان دهد، اما ولادیمر پوتین رئیس جمهور روسیه «مجبور نیست معامله کند.»

با این حال او بعد از این مصاحبه، در سخنانی در کاخ سفید گفت که زلنسکی و پوتین برای پایان جنگ مجبورند کنار هم قرار گیرند؛ سخنانی که ظاهرا با اظهارات چند ساعت قبل او در تناقض است.

یک خبرنگار در کاخ سفید از او پرسید حالا که زلنسکی را دیکتاتور خوانده، درباره پوتین هم همین فکر را می‌کند که او جواب داد به عقیده او او این دو رهبر باید برای متوقف کردن کشتار «میلیون‌ها نفر» کنار هم قرار گیرند.

از طرف دیگر جِی‌دی ونس، معاون ترامپ، به منتقدانی که می‌گویند موضع‌گیری ترامپ در برابر روسیه «مماشات» است تاخت.

او در پستی در شبکه ایکس نوشت: «ما برای پایان مناقشه مذاکره می‌کنیم. در صورتی 'مماشات' است که فکر کنید اوکراینی‌ها مسیری واقعی به سوی پیروزی دارند. چنین مسیری پیش رو ندارند، پس (مماشات) نیست.»

آمریکا به اوکراین فشار آورده توافقی را امضا کند که حق بهره‌برداری از کانی‌های کمیاب خاکی این کشور را به عنوان بخشی از گفتگوها برای پایان جنگ به آمریکا می‌دهد.

ترامپ این پیشنهاد را راهی برای پس گرفتن کمک‌های گذشته نظامی آمریکا به اوکراین ترسیم کرده است.

اوکراین تغییراتی در توافق پیشنهادی آمریکا در این زمینه وارد کرده و گزارش‌ها حاکی از پیشرفت گفتگوها در این زمینه است.

مایک والتز، مشاور امنیت ملی آمریکا، روز جمعه گفت که زلنسکی «این توافق را امضا خواهد کرد».

زلنسکی قبلا با رد پیشنهاد اولیه آمریکا گفته بود: «من نمی‌توانم کشورمان را بفروشم.»

با این حال او بعد از دیدار روز پنجشنبه با کیت کلاگ در کی‌یف اعلام کرد که آماده است برای پایان جنگ در اوکراین وارد یک «توافق سرمایه‌گذاری و امنیتی» با آمریکا شود و تاکید کرد «ما به توافق‌های قوی با آمریکا نیاز داریم، توافق‌هایی که واقعاً مؤثر باشند.»‌‌‌