ادامه نگرانیهای بینالمللی از تعرفهها؛ ترامپ قول نتیجهای «تاریخی» داد و خواستار «استقامت» آمریکاییها شد

دونالد ترامپ در پستی در شبکههای اجتماعی از مردم و کسبوکارهای آمریکایی خواسته است که همزمان با اعمال شدن تعرفههای او از خود «استقامت» نشان دهند.
رئیس جمهور آمریکا که تعرفههای پایه ۱۰ درصدیاش از امروز به اجرا گذاشته شده است، برنامه خود را یک «انقلاب اقتصادی» توصیف کرد و گفت اجرای آن «آسان نخواهد بود اما سرانجام نتیجه آن تاریخی خواهد بود.»
تعرفههای پایهای که امروز اعمال آن آغاز شد، شامل کشورهایی مانند بریتانیا، ترکیه، عربستان سعودی، امارات متحده عربی و استرالیا میشود. تعرفههای سنگینتر آمریکا که از جمله در مورد چین (۵۴ درصد) و اتحادیه اروپا (۲۰ درصد) اعمال میشود، از چهار روز دیگر اجرا خواهد شد.
اعلام این تعرفهها از سوی دونالد ترامپ سقوط بازارهای سهام را به دنبال داشت و چین روز شنبه با پررنگ کردن این موضوع گفت که «بازارها نظرشان را دادهاند» و تعرفهها را رد کردهاند.
پکن که متقابلا تعرفهای ۳۴ درصدی بر کالاهای آمریکای بسته است، هشدار داد که واشنگتن باید استفاده از تعرفه به عنوان یک سلاح برای محدود کردن تجارت را متوقف کند.
واکنشهای بینالمللی دیگر به این تعرفهها نیز همچنان ادامه دارد و بسیاری از کشورها در حال تصمیمگیری برای نحوه واکنش خود هستند.

کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا و امانوئل مکرون، رئیس جمهور فرانسه برای تصمیم در مورد واکنش خود تماسی تلفنی داشتهاند.
در بیانیه دفتر نخستوزیری بریتانیا آمده است که دو طرف «توافق کردند که جنگ تجاری به نفع هیچ کسی نیست اما همه گزینهها باید روی میز باقی بماند.»
دو رهبر همچنین در مورد تاثیر تعرفهها بر اقتصاد جهان و پیامدهای امنیتی آن، به خصوص برای آسیای جنوبشرقی مشترکا ابراز نگرانی کردند.
نگرانی صنایع

در همین حال تاثیر تعرفهها بر صنایع هم تدریجا مشهود میشود.
بنگلادش که ۸۰ درصد صادراتش را پوشاک تشکیل میدهد، اعلام کرده که با مدیران صنایع پوشاک جلسه اضطراری تشکیل میدهد.
جگوار-لندرور، بزرگترین شرکت خودروسازی بریتانیا اعلام کرده است که تا زمان تصمیمگیری در مورد برنامههای بلندمدت خود صادرات خودرو به آمریکا را متوقف میکند.
همزمان برخی از شرکتهای عمده در حال بررسی انتقال بخشی از خط تولید خود به آمریکا هستند؛ امری که در واقع تحقق یکی از اهداف دونالد ترامپ است.
به گزارش «نیکی»، روزنامه اقتصادی ژاپنی، شرکت خودروسازی نیسان در حال بررسی آن است که خط تولید خودروهایی که میخواهد به آمریکا صادر کند را به همان کشور منتقل کند.
در همین حال در آمریکا هم کشاورزان تحت تاثیر سیاستهای ترامپ قرار گرفتهاند.
چین برای کالاهای آمریکایی تعرفههای ۳۴ درصدی را اعلام کرده است که از ۵ روز دیگر اعمال میشوند. پکن ماه پیش هم تعرفههای ۱۰ تا ۱۵ درصدی بر برخی کالاهای آمریکایی بسته بود، از جمله بر مرغ، گندم، ذرت و پنبه.
تعرفههایی که کشاورزان آمریکایی میگویند مستقیما آنها را تحت تاثیر قرار داده است.
تلاش برای مذاکره و جلب نظر آمریکا

در همین حال برخی کشورها در تلاشند تا از طریق دیپلماسی و مذاکره برای این تعرفهها و پیامدهای ان راه حلی پیدا کنند.
شیگرو ایشابا، نخستوزیر ژاپن که کشورش با تحریمهای ۲۴ درصدی آمریکا مواجه است، گفته قصد دارد در این مورد با دونالد ترامپ تلفنی صحبت کند.
آقای ایشابا در تلویزیون گفت که ژاپن قصد ندارد در برابر تعرفههای آمریکا اقدامی تلافیجویانه انجام دهد.
اسرائیل هم که آمریکا بر صادراتش تعرفه ۱۷ درصدی بسته است، به دنبال یافتن راهحلی دیپلماتیک است.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل قرار است روز دوشنبه در کاخ سفید با دونالد ترامپ دیدار کند.
خبرگزاری رویترز به نقل از مقامهای آمریکایی و اسرائیلی گزارش داده است که دو رهبر در مورد تعرفهها گفتگو خواهند کرد.
این در حالی است که اسرائیل، نزدیکترین متحد آمریکا، روز سهشنبه آخرین تعرفههای باقیمانده بر کالاهای آمریکایی را رفع کرده است.
در همین حال کامبوج هم تعرفه کالاهای وارداتی از آمریکا را از ۳۵ درصد به ۵ درصد کاهش داده است؛ با این امید که واشنگتن از تعرفه ۴۹ درصدی که بر واردات از کامبوج وضع کرده است، صرفنظر کند.
کامبوج که یکی از فقیرترین کشورهای آسیاست، با یکی از سنگینترین تعرفهها از سوی دولت ترامپ مواجه شده است.
نخستوزیر کامبوج در مورد آغاز مذاکره بر سر تعرفههای جدید آمریکا به دونالد ترامپ نامه نوشته است.
در سالهای اخیر بسیاری از تولیدکنندگان چینی بخشی از خط تولید خود را به کشورهایی مانند کامبوج و ویتنام در جنوب شرقی آسیا منتقل کردهاند و تصور میشود تعرفههای جدید آمریکا این خطوط تولید را هدف قرار داده است.
راهپیمایی در کشورهای مختلف جهان علیه ترامپ
در حالی که واکنش رهبران جهان به تعرفههای آمریکا ادامه دارد، مردم هم در سرتاسر اروپا و آمریکا راهپیماییهایی را علیه دونالد ترامپ برگزار کردهاند.
از برلین تا لیسبون و لندن، معترضان برای نشان دادن اعتراض خود به سیاستهای دونالد ترامپ و مشاور میلیاردرش ایلان ماسک به خیابانها آمدند. آنها در شعارهای خود خواستار «پایان هرجومرج» شدند و برخی هم حمایت خود را از اوکراین اعلام کردند.
مخالفان دونالد ترامپ امروز در تمام ۵۰ ایالت آمریکا راهپیمایی میکنند.
آنها از جمله به کوچک شدن ادارات دولتی و تمرکز قدرت در کاخ سفید اعتراض دارند.
معترضان نگران سرنوشت دموکراسی و خدمات عمومی حیاتی در آمریکا هستند.