۱۴۰۴ فروردین ۱۷, یکشنبه

 

کاظمی قمی: آمریکا خواستار انحلال همه نهادهای بعد از انقلاب و در رأس آن ولایت فقیه است

مصاحبه کاظمی قمی با شبکه افق

منبع تصویر،IRIB

توضیح تصویر،مصاحبه آقای کاظمی قمی با شبکه افق در روز دوازدهم فروردین

حسن کاظمی قمی، سفیر سابق ایران در عراق و افغانستان، در یک برنامه تلویزیونی گفته است که مسئله آمریکا «فقط توقف برنامه هسته‌ای نیست» و خواستار «خلع سلاح مقاومت نیابتی» و انحلال همه نهادهای تاسیس شده در جمهوری اسلامی و در راس آن ولایت فقیه است.

تاکنون مقام‌های ایران به طور رسمی محتوای نامه دونالد ترامپ رئیس‌جمهور آمریکا به علی خامنه‌ای رهبر جمهوری اسلامی را شرح نداده‌اند و صحبت‌های آقای کاظمی در روز دوازدهم فروردین یکی از موارد معدودی است که به جزئیاتی از مفاد نامه اشاره کرده است. با این حال هنوز مقام‌های ایران به آن واکنشی نشان نداده و آن را تایید یا تکذیب نکرده‌اند.

آقای کاظمی قمی که از فرماندهان نیروی قدس، شاخه برون‌مرزی سپاه بوده است، در برنامه‌ای در شبکه افق تلویزیون ایران گفت آمریکا می‌خواهد «ایران در مسائل منطقه دخالت نکند. در حوزه دفاعی و موشکی باید برد [موشک‌ها] به ۲۰۰ کیلومتر کاهش یابد. مقاومت نیابتی باید همه از بین برود و خلع سلاح شود. و جز آن، جمهوری اسلامی باید تمام نهادهای شکل گرفته بعد از انقلاب را جمع کند و در راس آن مسئله ولایت فقیه است.»

سفیر سابق ایران درعراق که در مذاکرات سال ۱۳۸۶ با رایان کراکر سفیر وقت آمریکا در عراق حضور داشت، نامی از سپاه نبرده اما در صحبت‌هایش اشاره کرده است که آمریکا خواستار داشتن «یک» نیروی نظامی برای ایران است: «آمریکایی‌ها گفته‌اند ایران دو ارتش نمی‌خواهد.»

به اعتقاد آقای کاظمی خواسته اصلی آمریکا «از بین بردن قدرت دفاعی و همه نهادهای دفاعی حافظ انقلاب است که اگر این اتفاق بیفتد، دیگر چیزی از جمهوری اسلامی نمی‌ماند.»

درخواست بعدی دولت آمریکا به گفته آقای کاظمی رعایت حقوق بشر در ایران است: «نگاه آمریکایی‌ها این است که قوانین جمهوری اسلامی بر مبنای اسلام نباشد و مردم اگر همجنسگرایی می‌خواهند، جمهوری اسلامی باید بپذیرد.»

در همین حال سرلشکر محمد باقری رئیس ستاد کل نیروهای مسلح صبح یکشنبه در یک سخنرانی در قرارگاه مرکزی خاتم الانبیاء درباره پاسخ آیت‌الله خامنه‌ای به نامه دونالد ترامپ گفت که پاسخ او «درخور» و «با تدابیر» بوده است.

او گفت در نامه آقای خامنه‌ای آمده است «مذاکره مستقیم نخواهیم کرد، اما مذاکره غیرمستقیم ایرادی ندارد؛ شما بدقول‌ترین و بدعهدترین طرف در مذاکرات گذشته بودید و لذا هیچ اعتمادی به شما وجود ندارد.»

سرلشکر باقری همچنین درمورد محتوای نامه گفت که ایران آغازگر جنگ نیست و هرگونه تهدید را با تمام قوا پاسخ خواهد و به‌دنبال آرامش در منطقه است؛ و به‌دنبال سلاح هسته‌ای هم نیست.

ترامپ

منبع تصویر،Reuters

توضیح تصویر،ترامپ در آستانه پروازش به خبرنگاران گفت که فکر می‌کند ایران خواهان مذاکره مستقیم است

دولت آمریکا گفته بود که دونالد ترامپ نامه‌ای برای علی خامنه‌ای رهبر ایران فرستاده است. ایران هم گفته است که به این نامه پاسخ داده است اما محتوای هیچ کدام از نامه‌ها به طور رسمی اعلام نشده است.

آقای ترامپ اخیرا در پاسخ به سوال خبرنگاران حاضر نشد جزئیات پاسخ ایران را فاش کند و فقط گفت: «نامه‌ها را فراموش کنید. فکر می‌کنم مذاکره مستقیم می‌خواهند.»

اما مقام‌های ایران از جمله مسعود پزشکیان گفته‌اند مذاکره مستقیم به توصیه آقای خامنه‌ای منتفی است اما «مذاکره غیرمستقیم» در دستور کار قرار گرفته است.

آقای کاظمی می‌گوید ایران مذاکره غیرمستقیم را می‌پذیرد اما زیر بار خلع سلاح «نیروهای مقاومتی» خود نمی‌رود.

در پاسخ به سوال مجری که از او پرسید نظرش درباره مذاکره با آمریکا چیست، آقای کاظمی پاسخ داد اگر دونالد ترامپ به نامه آقای خامنه‌ای جواب «مثبت» بدهد، «حتما مذاکره انجام می‌شود» اما او «خوشبین» نیست و بنابر تجربه انتظار دارد آمریکا «بدعهدی» بکند: «اگر به پاسخی که جمهوری اسلامی داد، پاسخ مثبت بدهند و خواسته‌های جمهوری اسلامی را که من بعید می‌دانم بپذیرند، طبیعی است که مسیر مذاکره را جمهوری اسلامی نباید [ببندد].»

آقای کاظمی قمی به مشکلات معیشتی هم اشاره کرد و گفت بخشی از آن به مدیریت کشور برمی‌گردد اما بخشی هم مربوط به آن است که «جامعه را شرطی کرده‌ایم» که اگر در مذاکره به تفاهم نرسیدیم «اقتصاد ایران خراب‌تر خواهد بود».

به گفته او، برجام می‌توانست زمینه سرمایه‌گذاری کشورهایی مانند چین در ایران را فراهم کند که به تبع آن وضع اقتصادی بهتر می‌شد.