تنش ایران و آمریکا؛ فرمانده هوافضای سپاه به جزایر جنوب ایران سفر کرده است

با بالاگرفتن تنش میان ایران و آمریکا در روزهای گذشته، رسانههای داخلی ایران گزارش دادند که امیرعلی حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران به «جزایر جنوب ایران» سفر کرده است. در همین حال، حسین سلامی فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی گفته ایران «شروع کننده جنگ نخواهد بود.»
بر اساس این گزارش، سرتیپ علیرضا صباحی فرد، فرمانده قرارگاه مشترک پدافند هوایی خاتمالانبیا و سرتیپ امیرعلی حاجیزاده فرمانده نیروی هوافضای سپاه پاسداران «با حضور در منطقه پدافند هوایی جنوب و یگانهای مستقر در جزایر جنوب کشور، توان رزم و آمادگی دفاعی این یگانها را مورد ارزیابی عملیاتی قرار دادند.»
پیش از این هم گزارش مشابهی درباره بازدید فرماندهان نظامی از منطقه پدافند هوایی در سیستان و بلوچستان در جنوب شرق ایران منتشر شده بود.
در روزهای اخیر، شماری از بمبافکنها و رادارهای آمریکایی به پایگاهی در اقیانوس هند انتقال داده شده که در برخی از منابع از آن به عنوان یکی از بزرگترین جابهجاییهای تسلیحاتی و همچنین ادوات سنگین نظامی ایالات متحده در سالهای اخیر یاد کردهاند.
برخی از رسانههای ایران میگویند بازدید فرماندهان از مراکز پدافندی ایران در نزدیکترین مختصات جغرافیایی به پایگاهی نظامی است که تسلیحات سنگین آمریکا به آن منتقل شده است.
End of مطالب پیشنهادی
همزمان با تداوم تحولات نظامی در منطقه سرلشکر حسین سلامی، فرمانده کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی در ایران گفته است «شروع کننده جنگ نخواهیم بود اما برای هر جنگی آمادهایم.»
آقای سلامی در جمع فرماندهان و مدیران ستاد فرماندهی کل سپاه پاسداران گفته «فرمولهای غلبه بر این دشمن را آموختهایم. یک گام مقابل دشمن عقبنشینی نمیکنیم.»
اظهارات فرمانده کل سپاه در شرایطی صورت می گیرد که دونالد ترامپ، رئیس جمهور آمریکا ایران را تهدید به حمله نظامی کرده است. محور اظهارات آقای ترامپ توافق تازه اتمی با ایران برای نظارت گستردهتر بر این برنامه است اما جزئیات دیگر آن به صورت رسمی عنوان نشده است.

آقای سلامی در اظهارات امروز خود در تهران گفته «دشمن با مفروضات غلط مبنی بر ضعف قدرت بازدارندگی ایران، تلاش دارد ما را بین دو گزینه مواجهه یا پذیرش شرایط دشمن قرار دهد.»
یک روز پیش از این سرلشکر محمد باقری، رئیس ستاد کل نیروهای مسلح جمهوری اسلامی ایران در پیامی کم سابقه از مجموعه تاریخی تخت جمشید در استان فارس ابزار امیدواری کرده بود که سال جدید ایرانی «سال صلح برای مردم ایران» باشد.
تنشهای منطقه بین اسرائیل و ایران که از زمان جنگ بین حماس و اسرائیل از مهر ۱۴۰۲ فزونی گرفته بود، با آغاز دور دوره جدید ریاست جمهوری آقای ترامپ وارد مرحله تازهای شده است.
در تازه ترین اظهارنظر از سوی نظامیان ایران، فرمانده سپاه پاسداران گفته «قدرت بزرگی انباشته شده است. اگر دشمن بخواهد دستهای بسته ما را باز کند تا واقعیت قدرت ما را ببیند آمادهایم.»
نگرانی گروهی از فعالان سیاسی و مدنی ایران درباره خطر حمله نظامی آمریکا
همزمان با تداوم تنشها، بیش از ۳۰۰ تن فعالان سیاسی، مدنی و اجتماعی ایران در نامهای سرگشاده به آنتونیو گوترش دبیرکل سازمان ملل متحد از تهدید شدن ایران به حمله نظامی از سوی ایالات متحده ابراز نگرانی کرده و خواستار تلاش از سوی او برای جلوگیری از اقدام نظامی احتمالی آمریکا شدهاند.
در این نامه گفته شده «ما امضاكنندگان اين بيانيه، برای دفاع از ايران، دفاع از انسانيت، دفاع از صلح جهانی، در صورت هرگونه تعرض به ايران، فارغ از اختلاف ديدگاههای خود با حكومت، با تمام قدرت از كشورمان دفاع میكنيم و از همه جهانيان میخواهيم در برابر جنايات دولت اسرائيل و تهديدهای جنگطلبانه دولت جديد آمريكا ايستادگی كنند.»
آنها نوشتهاند «این بیانیه از سوی صدها تن از استادان دانشگاه، حقوقدانان و وکلا، مدافعان حقوق بشر، روزنامهنگاران، فعالان سیاسی مستقل تنظیم شده است که شامل عدهای از منتقدین سیاستهای حاکمیت هم میشوند و برخی طعم حبس یا محرومیتهای گوناگون را چشیدهاند.»
شماری از فعالان شناخته شده ایران این متن را امضا کردند از جمله احمد و سعید منتظری فعالان سیاسی و مسئولان دفتر آیتالله حسینعلی منتظری، ماشاءلله شمس الواعظین روزنامهنگار شناخته شده، مهدی رحمانیان مدیر مسئول روزنامه شرق، مینو مرتاضی لنگرودی عضو هیات مدیره انجمن دفاع از حقوق زندانیان، شهیندخت مولاوردی دبیرکل جمعیت حمایت از حقوق بشر زنان و زهره تنکابنى از اعضاى جمعیت مادران صلح ایران.
مسعود پزشکیان، رئیس جمهور ایران هم امروز با انتقاد مجدد از تهدیدهای آمریکا گفته است که تهران خواهان گفتگو از موضع برابر است، نه اینکه از یک سو تهدید و از سوی دیگر دعوت به مذاکره شود.
آقای پزشکیان توضیح نداد که منظورش از گفتگو، مذاکره مستقیم است یا غیرمستقیم، هرچند مقامهای ایران مذاکره مستقیم با واشنگتن در شرایط فعلی را بارها رد کردهاند و رئیس جمهور ایران هم خود پیشتر گفته بود که رهبر ایران در پاسخ به نامه دونالد ترامپ تاکید کرده است که «مذاکره غیرمستقیم» میتواند ادامه داشته باشد.
اما دونالد ترامپ رئیس جمهور آمریکا، روز جمعه به خبرنگاران گفت که فکر میکند «ایران مذاکرات مستقیم میخواهد» و تاکید کرد که نمیخواهد ایران احساس نگرانی کند. رئیس جمهور آمریکا پیشتر تهدید کرده بود اگر دیپلماسی با ایران جواب ندهد بمباران خواهد شد.
آقای ترامپ افزود که خود او هم مذاکرات مستقیم را ترجیح میدهد: «به نظرم بهتر است مذاکرات مستقیم داشته باشیم. سریعتر انجام میشود و شما طرف مقابل را خیلی بهتر از این میفهمید که بخواهید از طریق واسطهها مذاکره کنید.»
اما آقای پزشکیان گفت: «آمریکا امروز نه تنها ایران، که جهان را تحقیر میکند و این رفتار با درخواست مذاکره تناقض دارد.» انتقادی که ظاهرا در آن به تعرفههای اعمال شده از سوی دولت ترامپ هم اشاره شده است.»
آیتالله خامنهای گفته که مذاکره مستقیم با دولت آمریکا «شرافتمندانه، عاقلانه و هوشمندانه نیست» و آقای پزشکیان هم در جلسه هیات دولت ایران گفته که گرچه در دوره تبلیغات انتخابات ریاستجمهوری مدافع مذاکره بوده اما از اظهارات رهبر جمهوری اسلامی پیروی میکند و دولت او با آمریکا مذاکره مستقیم نخواهد کرد.
رئیسجمهور آمریکا به تازگی گفته است که ایران خواهان گفتوگوی مستقیم با ایالات متحده است و «در حال حاضر احساس آسیبپذیری میکند» اما گفته که نمیخواهد ایران چنین احساسی داشته باشد.
دونالد ترامپ بارها تاکید کرده که ایران یا بر سر برنامه هستهای و موشکی خود مذاکره میکند یا با گزینه نظامی مواجه خواهد شد.
گفته شده است که یکی از درخواستهای رئیس جمهور آمریکا از جمهوری اسلامی ایران، پایان دادن به حمایت از گروههای شبهنظامی در منطقه است اما جزئیات متن نامه او به آقای خامنهای که گفته خواستههایش را در آن مطرح کرده و پاسخ مکتوب رهبر جمهوری اسلامی ایران به او هنوز به طور رسمی اعلام نشده است.
پس از حمله به کنسولگری ایران در دمشق و کشته شدن شماری از فرماندهان ارشد سپاه پاسداران، تنشهای نظامی با ایران وارد مرحله جدید و مستقیمی شد. در پی این حمله، سپاه پاسداران، در حملات موشکی اسرائیل را از داخل خاک ایران هدف قرار داد.
اسرائیل با هدف قرار دادن گروهی از رهبران گروههای شبه نظامی منطقه از جمله حزبالله لبنان، حماس و جهاد اسلامی میگوید گروههای مورد حمایت ایران را تضعیف کرده است.
اکنون نیز آمریکا بیش از دو هفته است که به حوثیها در یمن حمله میکند.
ایران از این گروهها با عنوان «محور مقاومت» یاد میکند و آیتالله علی خامنهای رهبر جمهوری اسلامی ایران اخیرا گفته ایران هیچ «گروه نیابتی» در منطقه ندارد.