عراقچی: تهدیدات هسته‌ای اسرائیل، می‌تواند کشورها را ناچار به بازنگری در دکترین اتمی کند

عباس عراقچی دبیر شورای راهبردی روابط خارجی و مذاکره کننده ارشد اتمی در دولت‌های قبلی ایران است

منبع تصویر،ISNA

توضیح تصویر،عباس عراقچی دبیر شورای راهبردی روابط خارجی و مذاکره کننده ارشد اتمی در دولت‌های قبلی ایران است

عباس عراقچی، دبیر شورای راهبردی روابط خارجی در ایران که رئیس آن منصوب علی خامنه‌ای است و مذاکره کننده ارشد اتمی پیشین این کشور گفته است «تهدید هسته ای اسرائیل می‌تواند معادله های امنیتی در منطقه را برهم زده و کشورهای منطقه را ناچار به بازنگری در محاسبات امنیتی و دکترین هسته‌ای خود کند».

آقای عراقچی در یک کنفرانس در قطر گفته است «اسرائیل پیش از این داشتن بمب هسته‌ای را تایید و یا رد نمی‌کرد و سیاست ابهام راهبردی را در پیش گرفته بود اما اکنون مجبور به خروج از این سیاست مبهم شد».

دبیر شورای راهبردی روابط خارجی ایران گفته «حمله اسرائیل به یک پایگاه راداری ایران در نزدیکی یک تاسیسات هسته‌ای در اصفهان به‌رغم مقابله و دفع آن توسط پدافند هوایی ایران، نشان داد که اسرائیل زمانی که موضوع هسته‌ای در میان باشد، چقدر می تواند خطرباشد».

به نظر می‌رسد که اشاره او به گزارش‌ها به حمله متقابل و منسوب به اسرائیل است که پس از حمله موشکی و پهپادی مستقیم سپاه پاسداران به خاک اسرائیل صورت منتشر شده بود. مقام های ایرانی تاکنون جزئیات آن را فاش نکردند.

پیش از این کمال خرازی رئیس شورای راهبردی روابط خارجی گفته بود «آنچه در اصفهان اتفاق افتاد، استفاده از یک پرنده کوچک بود که از قبل به شیوه های جاسوسی به ایران فرستاده بودند... این‌ها در واقع آزار دادن است... این اقدام علیه تاسیسات هسته‌ای ایران هم نبود، بلکه می‌خواستند صرفا یکی از پایگاه‌های نظامی را هدف قرار دهند».

حمله سپاه پاسداران در واکنش به حمله منسوب به اسرائییل به کنسولگری ایران در دمشق بود که در جریان آن شماری از فرماندهان ارشد سپاه و اعضای آن کشته شدند.

ایران همواره تاکید کرده است که برنامه اتمی‌اش صلح‌آمیز است اما در ماه های اخیر خصوصا همزمان با بالاگرفتن تنش میان ایران و اسرائیل، مقام‌های ایرانی از ممکن بودن تجدیدنظر در سیاست اتمی این کشور خبر داده‌اند.

منظور از سیاست اتمی در جمهوری اسلامی ایران، عموما اشاره به اظهارات علی خامنه‌ای درباره ممنوعیت تولید، نگهداری و استفاده از سلاح اتمی است که از آن با عنوان «فتوای هسته‌ای» یاد می شود

افزایش اظهارات مقام‌های ایرانی درباره «تجدیدنظر پذیر بودن سیاست اتمی»

محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و رافائل گروسی مدیرکل آژانس در جریان دیدار اخیر در تهران. آقای گروسی گفته ایران تمایل به همکاری بیشتر با آژانس نشان داده است

منبع تصویر،GETTY IMAGES

توضیح تصویر،محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران و رافائل گروسی مدیرکل آژانس در جریان دیدار اخیر در تهران. آقای گروسی گفته ایران تمایل به همکاری بیشتر با آژانس نشان داده است

در هفته های اخیر، احمد حق‌طلب، فرمانده سپاه حفاظت و امنیت مراکز هسته‌ای ایران هشدار داده که اگر اسرائیل بخواهد با تهدید به حمله به مراکز اتمی، ایران را تحت فشار قرار دهد، «تجدیدنظر» در سیاست هسته‌ای «محتمل و قابل‌تصور» است.

آقای خرازی، هم تاکنون دستکم دوباره گفته است که «توانایی تولید بمب اتمی داریم، اما قصد تولید نداریم». محمد اسلامی رئیس سازمان انرژی اتمی ایران هم اظهارات مشابهی داشته است.

علی اکبر صالحی، وزیر خارجه پیشین و رئیس سابق سازمان انرژی اتمی ایران هم گفته بود که ایران امکانات ساخت سلاح اتمی را در اختیار دارد.

جواد کریمی‌قدوسی از نمایندگان دوره یازدهم مجلس شورای هم به تازگی گفته که کارشناسان اتمی ایران می گویند قادرند با تغییراتی در تاسیسات اتمی طی نصف روز میزان غنی سازی اورانیوم را از ۶۰ درصد، به ۹۰ درصد که مورد نیاز استفاده در سلاح اتمی است برسانند و به گفته او آژانس بین المللی انرژی اتمی هم از آن مطلع است.

پیش از این محمود علوی وزیر اطلاعات دولت حسن روحانی هم گفته بود که احتمال تجدیدنظر در فتوای علی خامنه ای در ممنوعیت تولید، نگهداری و استفاده از سلاح اتمی وجود دارد.

پس از حمله مستقیم ایران به خاک اسرائیل در فروردین امسال زمانی که بیم واکنش شدید اسرائیل در ایران وجود داشت، اظهاراتی از این دست بیشتر از گذشته از سوی مقام‌های ایرانی شنیده می‌شود.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی پیش از این گفته بود که مقام های ایرانی باید روشن کنند که چه چیزی در اختیار دارند. او هشدار داده بود که ایران اورانیون غنی شده کافی برای تولید سلاح اتمی را در اختیار دارد اما این به معنی توانایی تولید چنین سلاحی نیست.

او در ماه گذشته سفری دو روزه به ایران داشت و پس از دیدار با مقام های ایرانی گفته بود که با این کشور تفاهم دارد که اختلافات موجود با آژانس باید زودتر حل و فصل شود.

آقای گروسی به تازگی گفته ایران تمایل به همکاری بیشتری با آژانس نشان داده است.

.