۱۴۰۳ خرداد ۹, چهارشنبه

 

سخنگوی سابق شورای امنیت ملی: شمخانی گفتنی‌های زیادی دارد؛ واعظی: روحانی برای برکناری شمخانی با خامنه‌ای به توافق نرسید

روحانی و واعظی / شمخانی و خامنه‌ای

منبع تصویر،KHAMENEI.IR/PRESIDENT.IR

یک روز پس از انتشار انتقادهای محمود واعظی از علی شمخانی، سخنگوی سابق دبیرخانه شورای امنیت ملی آقای واعظی را به سیاسی‌بازی «مغایر منافع ملی» متهم کرد و گفت علی شمخانی «گفتنی‌های» بسیاری از «خیانت‌ها» در پرونده هسته‌ای ایران دارد.

کیوان خسروی، سخنگوی سابق دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی گفت: «دستمایه قرار دادن موضوعات حوزه امنیت ملی برای پیگیری اهداف سیاسی و جناحی که شالوده اظهارات آقای واعظی است، رفتاری مغایر با اصول حرفه‌ای و مغایر منافع ملی محسوب می‌شود.»

او گفت پاسخ دادن به اتهام‌های آقای واعظی مستلزم افشای موضوعاتی مرتبط با امنیت ملی است و «فعلا امکان تبیین آن وجود ندارد.»

آقای خسروی افزود: «در شرایطی که تاریخچه و جزئیات موضوع هسته‌ای و فرجام برجامی آن قابل ارائه و بحث باشد، آقای شمخانی گفتنی‌های زیادی از این پرونده دارد که در اینجا نقش‌ها و خدمت‌ها و خیانت‌ها روشن خواهد شد.»

نام علی شمخانی، دبیر سابق شورای عالی امنیت ملی در روزهای گذشته در رسانه‌های ایران مطرح شد و برخی از رسانه‌ها با اشاره به کشته شدن حسین امیرعبداللهیان، وزیر خارجه، می‌گویند آقای شمخانی مسئول مذاکرات هسته‌ای ایران شده است.

علی باقری کنی، سرپرست وزارت خارجه در پاسخ به این سوال که آیا علی شمخانی مسئول مذاکرات هسته‌ای شده است یا نه، این موضوع را به صراحت تکذیب یا تایید نکرد.

شمخانی و منتسبانش

آقای باقری کنی امروز در جمع خبرنگاران در پاسخ به پرسشی درباره نقش علی شمخانی در پرونده هسته‌ای ایران گفت: «البته ما پرونده‌ای نداریم اما فعالیت‌های هسته‌ای در چارچوب تدابیر نظام زیر نظر شورای عالی امنیت ملی همچنان ادامه دارد.»

او گفت مذاکره برای آزادسازی ارزهای بلوکه‌شده ایران ادامه دارد و تاکید کرد که با وجود پیش رو بودن انتخابات ریاست جمهوری هم در ایران و هم در آمریکا، «تبادل پیام‌ها هیچ گاه قطع نشده و الان نیز جاری است.»

علی شمخانی یکی از نام‌هایی است که به عنوان نامزد احتمالی انتخابات ریاست جمهوری در رسانه‌های ایران مطرح شده است.

پس از کناره‌گیری آقای شمخانی از دبیری شورای عالی امنیت ملی، آیت‌الله علی خامنه‌ای او را به عنوان عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام و مشاور سیاسی خود منصوب کرد.

در همین حال، محمدجواد ظریف، وزیر خارجه پیشین گمانه‌زنی‌ درباره احتمال نامزدی خود را رد کرده است.

دفتر محسن رضایی، چهره سیاسی دیگر هم در اطلاعیه‌ای گفت که آقای رضایی «مشغول رایزنی و ایجاد وحدت در بین نامزد‌های احتمالی جبهه انقلاب» است و هنوز تصمیمی برای نامزدی نگرفته است.

واعظی چه گفت؟

محمود واعظی که در دوران ریاست جمهوری حسن روحانی وزیر ارتباطات و فناوری و سپس رئیس دفتر آقای روحانی و سرپرست نهاد ریاست جمهوری بود، در مصاحبه‌ای با روزنامه اعتماد به‌تندی از علی شمخانی انتقاد کرد و گفت که حسن روحانی «پنج شش بار» به دنبال برکناری آقای شمخانی بود.

آقای واعظی با متهم کردن دریابان شمخانی به کارشکنی در مسیر برجام گفت اگر دبیرخانه با رئیس جمهور همسو بود، امکان احیای برجام در دوران ریاست جمهوری روحانی وجود داشت:

«دبیر شورای عالی امنیت ملی باید بتواند با رئیس شورای عالی امنیت ملی از نزدیک همکاری کند و تبادل نظر داشته باشند اما در دبیرخانه برخی از افراد و دبیر آن روش‌های دیگری را پیش گرفتند.»

مطابق قانون، ریاست شورای عالی امنیت ملی به عهده رئیس‌جمهور است و دبیر این شورا هم با حکم رئیس‌جمهمور منصوب می‌شود.

رئیس دفتر پیشین حسن روحانی گفت که او پس از روی کار آمدنش علی شمخانی را به عنوان دبیر شورای عالی امنیت ملی به رهبر ایران پیشنهاد کرد اما نخست با این پیشنهاد مخالفت شد.

محمود واعظی درباره نظر آقای خامنه‌ای درباره دبیری علی شمخانی گفت که «یکی دو بار تایید نکردند، یک ملاحظاتی داشتند که نمی دانم چه بود.»

اما به گفته آقای واعظی پس از رسیدن آقای شمخانی به دبیری شورای عالی امنیت ملی و بروز اختلاف‌هایی میان او و حسن روحانی، آقای روحانی در برکناری او ناکام ماند.

او گفت: «عوض کردن دبیر همیشه یک توافق بین رئیس‌جمهوری و مقام معظم رهبری است. این توافق حاصل نشد. آقای روحانی چند بار اقدام کردند. حدود پنج، شش بار در طول چهار سال آقای روحانی این کار را کردند.»

روحانی و معتمدانش

محمود واعظی دبیرخانه شورای عالی امنیت ملی در دوران مسئولیت علی شمخانی را به عملکرد «گروهی و جناحی» متهم کرد و از جمله گفت «نورنیوز» رسانه این نهاد حاکمیتی ایران نبوده است:

«یک رسانه درست کرده بودند که مطالبی در آن می‌گذاشتند و می‌گفتند این رسانه دبیرخانه نیست، بلکه رسانه یکی از افراد است.»

او درباره اثرگذاری این رسانه گفت: «مشخص است؛ چه در داخل و چه در خارج وقتی می‌فهمند اطلاعاتی که خیلی از روزنامه‌ها و رسانه‌های دیگر و حتی صداوسیما ندارد، اما این رسانه دارد و روی آن کار می‌کند، خب مشخص است که برد دارد. روی این حساب بالاخره یکسری کارها انجام می‌شد.»

نورنیوز وبسایتی است که با انتشار گزارش‌هایی اختصاصی و از قول «منابع آگاه» به مرجع مهمی درباره اخبار هسته‌ای و امنیت ملی ایران تبدیل شده است.

این رسانه بارها در کانون انتقادها و اختلاف نظرهای مقام‌های حکومتی بوده است.

محمود واعظی با انتقاد از خبررسانی‌های نورنیوز گفت: «در حقیقت در ارتباط با برجام کارهایی انجام می‌شد که خطشان همان بود که برجام نشود، در حرف نمی‌گفتند، اما عملشان همین بود.»

او گفت در جلسه‌ای با علی شمخانی به تفصیل به او گفته که «برای منافع کشور باید رابطه شفافی بین دبیر و رئیس جمهور باشد. ایشان در صحبت قبول می کرد، اما در عمل جور دیگر رفتار می کرد.»