گزارش زنده

  1. وزیر کابینه جنگ اسرائیل: حملات ادامه خواهد یافت

    بنی گانتز، وزیر کابینه جنگ اسرائیل می‌گوید که این کشور به جنگ «عادلانه و ضروری» خود علیه حماس ادامه خواهد داد تا گروگان‌ها را بازگرداند و امنیت خود را تضمین کند.

    وی گفت که ارتش اسرائیل «مطابق با قوانین بین‌المللی» عمل خواهد کرد و سعی می‌کند از آسیب رساندن به غیرنظامیان جلوگیری کند.

    او در بیانیه‌ای گفت: «دولت اسرائیل متعهد به ادامه نبرد، برای بازگرداندن گروگان‌های اسرائیلی است و به شهروندان خود وعده امنیت در هر کجا و هر زمان که لازم باشد می‌دهد، از جمله در رفح».

    دیوان بین المللی دادگستری به اسرائیل دستور داده است که حملات خود را در رفح متوقف کند. مردم رفح می‌گویند که هواپیماهای جنگی دقایقی پس از صدور رای دادگاه به جنوب شهر غزه حمله کردند.

  2. موسسه خیریه آکسفام رای دیوان را «مداخله‌ای حیاتی» خواند

    موسسه خیریه آکسفام مستقر در بریتانیا، حکم دیوان بین‌المللی دادگستری را «مداخله‌ای حیاتی برای توقف حمله نظامی اسرائیل به رفح» توصیف کرد و گفت اسرائیل باید «فوراً به آن عمل کند» و «حمله ظالمانه» خود را متوقف کند.

    سلی ابی خلیل، مدیر بخش خاورمیانه این خیریه، از مقامات اسرائیلی خواست که «محدودیت‌ها در مسیر عبور کمک‌ها را بردارد» و اجازه ورود ۴۵۰۰ کامیون حامل غذا، آب و دارو را بدهند. این کامیون‌ها در حال حاضر در منطقه العریش، نزدیک‌ترین شهر مصر به غزه گیر افتاده‌اند.

    او همچنین از کشورها خواست که «فوراً» تحویل تسلیحات به اسرائیل را متوقف کنند و در صورت ادامه چنین کاری از حکم دیوان بین‌المللی دادگستری سرپیچی کرده‌اند و «شریک هر جنایت جنگی که در غزه صورت می‌گیرد تلقی خواهند شد».

    اسرائیل اصرار دارد که ورود کمک‌ها را تسهیل می‌کند و سازمان‌های امدادی را به ناتوانی در توزیع کمک‌هایی که وارد غزه می‌شود، متهم می‌کند.

  3. استقبال رئیس‌جمهور آفریقای جنوبی از رای دیوان با یادآوری از گفته نلسون ماندلا

    آن سوی

    بی بی سی، نایروبی

    سیریل رامافوسا، رئیس‌ جمهور آفریقای جنوبی در یک گردهمایی در نزدیک خانه نلسون ماندلا در سووتو از او نقل قول کرد که گفته بود: «ما کاملاً آزاد نخواهیم بود، تا زمانی که مردم فلسطین آزاد نشوند.»

    نلسون ماندلا، رئیس جمهور سابق این کشور از طرفداران سرسخت حق فلسطینی‌ها برای داشتن یک کشور بود. رامافوسا گفت که او به مردم آفریقای جنوبی داشتن پیوند با فلسطینی‌ها را آموخت.

    آقای رامافوسا گفت: «نبود عدالت برای فلسطین، فقدان عدالت برای آفریقای جنوبی نیز هست.»

    زین دانگور، مسئول وزارت امور خارجه آفریقای جنوبی هم با اشاره به این که اولین بار است دادگاهی چنین دستوری صریح به اسرائیل برای توقف اقداماتش در بخشی از غزه می‌دهد، رای دیوان بین‌المللی دادگستری را «پیشگامانه»‌ توصیف کرد.

    او گفت: «امیدواریم شورای امنیت سازمان ملل به این موضوع توجه کند.»

    او افزود که آفریقای جنوبی با اتکا به این دستور به شورای امنیت سازمان ملل مراجعه خواهد کرد.

  4. رای دیوان بین‌المللی دادگستری برای جلوگیری از وخیم‌تر شدن اوضاع در غزه طراحی شده است

    آنا هولیگان

    خبرنگار بی‌بی‌سی در لاهه

    این اولین بار است دیوان بین‌المللی دادگستری رایی صادر کرده که اسرائیل را مجبور می‌کند عملیات نظامی خود در غزه را به طرز قابل توجهی تغییر دهد.

    هیئت بین‌المللی قضات گفتند تلاش‌های اسرائيل برای تخلیه غیرنظامیان از نوار غزه و به طور مشخص آوارگان رفح ناکافی بوده و نتوانسته این هئیت را متقاعد کند که از خطر بزرگی که در نتیجه حمله نظامی اسرائيل در رفح جمعیت فلسطینیان را تهدید می‌کند، کاسته شده است.

    این پرونده توسط آفریقای جنوبی و با توجه به معاهده نسل‌کشی که در سال ۱۹۴۸ و پس از کشتار یهودیان به وجود آمد، تشکیل شد تا سنگ بنای قانونی عبارت «دیگر هرگز» باشد.

    دعوی آفریقای جنوبی این است که با توجه به این معاهده، حق انکارناپذیر محافظت از فلسطینیان در خطر تعرض است و به همین دلیل از دیوان بین‌المللی دادگستری که عالی‌ترین دادگاه سازمان ملل است خواست به عنوان حافظ این معاهده دخالت کند.

    تصمیم امروز درباره این نیست که آیا نسل‌کشی در غزه اتفاق می‌افتد یا نه، بلکه درباره این است که حق مردم فلسطینی در دفاع از خود در معرض خطر است.

    این رای به عنوان یک اقدام بازدارنده و برای جلوگیری از وخیم‌تر شدن اوضاع طراحی شده تا دست‌کم قضات پرونده فرصت بررسی ابعاد گسترده‌تر پرونده را داشته باشند.

  5. واکنش حماس و رهبر مخالفان در اسرائیل به حکم دیوان بین‌المللی دادگستری

    یکی از سخنگویان حماس به بی‌بی‌سی گفت: «ما از تصمیم دیوان بین‌المللی دادگستری استقبال می کنیم که خواسته حملات بی‌رحمانه صهیونیست‌ها به مردم ما در شهر رفح متوقف شود.»

    در همین حال یائیر لاپید، رهبر مخالفان در اسرائیل هم گفته است: «این واقعیت که دیوان بین‌المللی دادگستری حتی پایان عملیات نظامی در رفح را مستقیما به آزادی گروگان‌ها و به حق اسرائیل برای دفاع از خود در برابر ترور ربط نداد، یک شکست اخلاقی فاحش است.»

    او گفت که اسرائیل از سوی غزه «به طرز وحشیانه‌ای مورد حمله قرار گرفت» و مجبور به دفاع از خود در برابر حماس شد.

    آقای لاپید همچنین افزود: «هیچ کس در جهان وجود ندارد که در برابر چنین حمله‌ای از خود دفاع نکند.»

  6. خبر فوریدقایقی پس از حکم دیوان بین‌المللی دادگستری، یکی از اردوگاه‌های رفح هدف حملات قرار گرفت

    رشدی ابوالعوف، خبرنگار بی‌بی‌سی می‌گوید دقایقی پس از تصمیم دیوان بین‌المللی دادگستری، جنگنده‌های اسرائیلی حملاتی هوایی را به اردوگاه شبوره در مرکز شهر رفح انجام دادند.

    یکی از فعالان محلی در مجاورت بیمارستان کویت به بی‌بی‌سی گفت که صداهای بمباران وحشتناک بود و ابری از دود سیاه ساختمان‌های اردوگاه شبوره را فرا گرفت.

    او گفت که به دلیل شدت حملات، تیم‌های امدادی بیمارستان نتوانستند به محل حملات بروند.

  7. سخنگوی دولت اسرائیل: توقف جنگ علیه حماس به منزله خودکشی جمعی است

    دیوید منسر، سخنگوی دولت اسرائیل به بی‌بی‌سی گفت: «هیچ دولتی در جهان وجود ندارد که ما را مجبور به خودکشی جمعی کند، به این دلیل که این همان چیزی است که جنگ ما را علیه حماس متوقف می‌کند».

    قرار است وزرای کابینه اسرائیل بعداً در مورد تصمیم دیوان بین‌المللی دادگستری بحث و گفتگو کنند. اما مقامات دولتی اسرائیل گفته‌اند که هیچ قدرتی بر روی زمین نمی‌تواند اسرائیل را از حفاظت از شهروندانش و تعقیب حماس در غزه بازدارد.

    تشکیلات خودگردان فلسطینی که بخش‌هایی از کرانه باختری اشغالی را اداره می‌کند و حماس که کنترل غزه را در اختیار دارد از این رای دیوان بین‌المللی دادگستری استقبال کرده‌اند.

    با این حال حماس گفته است که درخواست برای پایان دادن به حمله باید تمام غزه و نه فقط رفح را شامل شود.

  8. استقبال آفریقای جنوبی از حکم امروز دیوان بین‌المللی دادگستری

    آفریقای جنوبی از حکم امروز دیوان بین‌المللی دادگستری استقبال کرده است.

    لازم به یادآوری است که آفریقای جنوبی از دیوان بین‌المللی دادگستری خواسته بود که به عنوان یک اقدام اضطراری به اسرائیل دستور دهد تا حمله به رفح را متوقف کند و گفته بود که اقدامات اسرائیل در جنوب غزه یک عملیات «نسل کشی» است و بقای مردم فلسطینی را تهدید می‌کند.

    به گزارش خبرگزاری فرانسه، نالدی پاندور، وزیر خارجه آفریقای جنوبی گفته است: «من معتقدم که از نظر کلمات، حکم امروز بسیار محکم‌تر است و یک درخواست بسیار واضح برای توقف است».

  9. رئیس دادگاه: نگهداری گروگان‌های اسرائیلی در غزه نگران کننده است

    قاضی سلام که ریاست دادگاه امروز را برعهده دارد درباره وضعیت گروگان‌های اسرائیلی که در غزه در دست حماس هستند، گفت: « دادگاه نسبت به سرنوشت گروگان‌ها ابراز نگرانی شدید می کند... و خواستار آزادی فوری و بدون قید و شرط آن‌ها است.»

    او گفت: «عمیقا این مسئله نگران کننده است که بسیاری هنوز در اسارت هستند.»

  10. احکام صادر شده دیوان بین‌المللی دادگستری چه بود؟

    دستوراتی که دیوان بین‌المللی دادگستری امروز برای اسرائیل صادر کرد:

    • توقف عملیات نظامی در رفح
    • باز کردن گذرگاه مرزی رفح با مصر برای ورود کمک‌های بشردوستانه
    • اطمینان از دسترسی بازرسان و ماموریت‌های حقیقت‌یاب در غزه
    • اسرائیل ظرف یک ماه اقداماتش را در مورد اجرای این احکام به دادگاه گزارش دهد
  11. به اسرائیل دستور داده شد تا ظرف یک ماه به دادگاه گزارش دهد

    دیوان بین‌المللی دادگستری به اسرائیل دستور داد تا ظرف یک ماه در مورد اقداماتش در اجرای دستورات امروز به دادگاه گزارش دهد.

    لازم به یادآوری است که احکام این دادگاه از نظر قانونی لازم الاجرا هستند.

  12. خبر فوریدیوان بین المللی دادگستری به اسرائیل دستور داد تا عملیات در رفح را متوقف کند

    دیوان بین المللی دادگستری حکم داد که اسرائیل باید فورا حملات نظامی و سایر اقدامات خود را در رفح متوقف کند. این دادگاه همچنین گفت که این حملات «خطر فوری» برای مردم فلسطینی دارد.

  13. دیوان بین‌المللی دادگستری: وضعیت در رفح «فاجعه بار» است

    نواف سلام، ریاست جلسه امروز را برعهده دارد.

    او در ابتدای این جلسه توضیحاتی درباره پیشینه این پرونده داد. آقای سلام گفت که دادگاه ابتدا باید مشخص کند که آیا از زمان حکم دادگاه در ۲۸ مارس امسال تغییری در وضعیت وجود داشته یا خیر.

    او گفت که دادگاه «متاسفانه دریافت که شرایط زندگی فاجعه بار مردم در نوار غزه وخیم تر شده است. به ویژه در زمینه تامین مواد غذایی.»

  14. آفریقای جنوبی، اسرائیل را به «نسل کشی» متهم کرده است

    در دسامبر سال گذشته، آفریقای جنوبی پرونده شکایتی را در دیوان بین‌المللی دادگستری طرح کرد تا ثابت کند که از نظر دولت آن کشور، اسرائیل در جنگ علیه حماس در نوار غزه، مرتکب نسل‌کشی شده است.

    دولت آفریقای جنوبی ادعا کرد که روشی که اسرائیل برای پیشبرد جنگ علیه حماس در پیش گرفته است «ماهیت نسل‌کشی» دارد، زیرا، براساس شکایت آفریقای جنوبی، اسرائیل «قصد نابودی فلسطینیان در غزه» را دنبال می‌کند.

    اسرائیل این اتهامات را قاطعانه رد کرد و گفت که آنچه در این شکایت‌نامه در مورد شرایط میدان جنگ مطرح شده کلا خلاف واقع است.

  15. پوشش زنده از جلسه امروز دیوان بین‌المللی دادگستری در لاهه

    پوشش زنده از جلسه امروز دیوان بین المللی دادگستری در لاهه که عالی‌ترین مرجع قضایی سازمان ملل است. این جلسه برای رسیدگی به درخواست آفریقای جنوبی تشکیل شده است که خواستار حکم اضطراری توقف عملیات در شهر رفح در جنوب غزه شده است. قرار است در جلسه امروز دیوان بین‌المللی دادگستری حکم خود را در این مورد صادر کند.