روزجهانی کارگر؛ نرخ بیسابقه بیکاری در افغانستان و مهاجرت جمعی کارگران
- سید انور
- بیبیسی
تازهترین آمار سازمان بینالمللی کار به مناسبت روز جهانی کارگر (اول مه) نشان میدهد که سطح بیکاری و وقفه شغلی نسبت به وضعیتِ قبل از شیوع کرونا افزایش یافته و بیم آن میرود که میزان بیکاری در سال روان بیشتر افزایش یابد.
گزارش چشمانداز اشتغال و وضعیت اجتماعی جهانی این سازمان بیانگر آن است که بازار کار و بیکاری جهانی هر دو در وضعیت ناهنجاری قرار دارد. نرخ بیکاری جهانی که در سال گذشته ۵.۱ درصد بود، در سال ۲۰۲۴ ممکن است به گفته این سازمان به ۵.۲ درصد افزایش یابد.
در افغانستان پس از به قدرت رسیدن طالبان اما ضعف اقتصادی و نرخ بیکاری نسبت به اکثر کشورهای جهان یکباره بالا رفته است. این کشور پس از کرونا شاهد تغییر نظام سیاسی بود که با خروج صدها نهاد و مسدود شدن آنها بیش از ۲۰ میلیون از جمعیت آن با بحران گرسنگی مواجه شدهاند.
در حال حاضر زنان افغان از کار کردن در بیرون از منزل به صورت گسترده با اعمال محدودیتهای حاکمیت طالبان منع شدهاند و در سه سال گذشته صدها هزار از مرد جوان بیشتر به خاطر کاریابی به کشورهای دیگر رفتهاند.
همزمان آفات طبیعی، بدتر شدن وضعیت تغییرات اقلیمی نرخ بیکاری را در این کشور به طور بیسابقهای بلند برده است.
End of مطالب پیشنهادی
حبیب الله قربانی، مسئول تشکیلات اتحادیه ملی کارگران در کابل به بیبیسی گفت به دلیل نرخ بالای بیکاری مردم به ویژه کارگران روزمزد، از وضعیت بد اقتصادی رنج میبرند. به گفته او در چهارراههای کابل، صدها کارگر روزانه منتظر کار اند، اما در پایان روز آنها دست خالی به خانههایشان برمیگردند.
حکومت طالبان میگوید رسیدگی به مشکل بیکاری در دستور کار آنها قرار دارد. سمیع الله ابراهیمی، سخنگوی وزارت کار و امور اجتماعی طالبان گفت راهاندازی برنامه آموزشهای حرفهای بخشی از استراتژی آنها برای کاهش بیکاری است.
اما آیا راه اندازی آموزش برنامهای حرفهای می تواند معضل بیکاری را حل کند؟
سخنگوی وزارت کار و امور اجتماعی طالبان میگوید تلاش دارند با راه اندازی پروژههای بزرگ دهها هزار نفر را وارد کار کنند.
پیشتر گزارش شده بود که با تسلط طالبان بر افغانستان، نرخ بیکاری دو برابر افزایش یافته است، به ویژه سطح بیکاری در میان جوانان و زنان به طرز نگرانکنندهای بلند رفته است. اکثریت شهروندان افغانستان میگویند که بیکاری دوامدار و نبود فرصتهای شغلی، شرایط زندهگی را برایشان دشوار کرده است.
همین یک ماه پیش بانک جهانی گفته بود که چشم انداز اقتصاد افغانستان دستکم تا سال ۲۰۲۵ «تصویری تاریک» را نشان میدهد اما حکومت طالبان تاکید دارد که آینده روشنی در پیش رو است اینکه چگونه اما مشخص نیست.