۱۴۰۳ دی ۲۰, پنجشنبه

 

روسیه ادعای ترامپ بر گرینلند را از نزدیک زیر نظر دارد

دونالد ترامپ جونیور هفته پیش در سفری خصوصی به گرینلند ادعاهای پدرش را پررنگ کرد

منبع تصویر،EPA-EFE/REX/Shutterstock

توضیح تصویر،دونالد ترامپ جونیور هفته پیش در سفری خصوصی به گرینلند ادعاهای پدرش را پررنگ کرد
  • نویسنده,پال کربی
  • شغل,دبیر اخبار اروپا در بخش دیجیتال

بعد از آنکه دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، از مردود دانستن اقدام نظامی برای گرفتن گرینلند از دانمارک خودداری کرد، دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین، گفته که روسیه به دقت اوضاع را زیر نظر دارد.

پسکوف گفت که قطب شمال در «حوزه منافع ملی و استراتژیک روسیه قرار دارد و این کشور به صلح و ثبات در آنجا علاقه‌مند است.»

اظهارات ترامپ درباره گرینلند - یک قلمرو عمدتا خودمختار دانمارک - با هشدار رهبران اروپایی مواجه شده است.

کایا کالاس، مسئول امور خارجه اتحادیه اروپا، گفت که «ما باید به تمامیت ارضی و حاکمیت گرینلند احترام بگذاریم» و اولاف شولتس صدراعظم آلمان هم به صراحت گفته است که «مرزها نباید به زور جابه جا شوند.»

ترامپ اوایل این هفته گفت که ایالات متحده «برای امنیت اقتصادی» خود به گرینلند و کانال پاناما نیاز دارد و استفاده از نیروی اقتصادی یا نظامی برای گرفتن آنها را رد نکرد.

وی همچنین از مرز با کانادا به عنوان «خطی که به طور مصنوعی ترسیم شده» نام برد. دانمارک و کانادا هر دو از متحدان نزدیک آمریکا در ناتو هستند.

دمیتری پسکوف گفت که ادعاهای ترامپ مربوط به ایالات متحده، دانمارک و سایر کشورها است، اما روسیه وضعیت نسبتا «چشمگیر» پیرامون این اظهارات را زیر نظر دارد. او گفت: «ما در منطقه قطب شمال حضور داریم و این حضور ادامه خواهد یافت.»

آنتونی بلینکن، وزیر خارجه آمریکا، در جریان سفری به پاریس سعی کرد نگرانی در مورد اظهارات دونالد ترامپ را برطرف کند: «این فکر ... بدیهی است که فکر خوبی نیست، اما شاید مهم‌تر، بدیهی است که اتفاق نخواهد افتاد.»

دیوید لَمی، وزیر خارجه بریتانیا، هم اظهارات ترامپ را کم‌اهمیت جلوه داد، اما اذعان کرد که «شدت لفاظی‌های او و غیرقابل پیش‌بینی بودن چیزی که می‌گوید گاه می‌تواند بی‌ثبات‌کننده باشد.»

گرینلند حدود ۵۶ هزار نفر جمعیت دارد و محل استقرار پایگاه‌های نظامی ایالات متحده و دانمارک است. بزرگترین جزیره جهان همچنین دارای ثروت معدنی و نفتی دست نخورده قابل توجهی است.

موته اِگِدِه، نخست وزیر گرینلند، به دنبال استقلال این سرزمین از دانمارک بوده است، هرچند اقتصاد آن به شدت به یارانه‌های دانمارک وابسته است.

او و رهبر دانمارک هر دو تاکید کرده‌اند که گرینلند «فروشی نیست» و آینده آن در دست خود گرینلندی‌ها است.

مته فردریکسن، نخست وزیر دانمارک، گفته که کپنهاگ به وضوح مایل است که آمریکا – که آن را «صددرصد نزدیکترین متحد» دانمارک خواند - در زمان افزایش تنش‌ها در اقیانوس اطلس شمالی، به ویژه در ارتباط با روسیه، نقش کلیدی ایفا کند.

او که با یک بحران بزرگ سیاست خارجی روبرو شده عصر پنجشنبه در دفتر خود با سایر احزاب سیاسی نشستی برگزار کرد.

کمیسیون اروپا گفت تهدید ترامپ علیه گرینلند «به طرز عجیبی فرضی» است، چون او هنوز کار خود را به عنوان رئیس جمهور شروع نکرده است.

با این حال این کمیسیون تایید کرد که گرینلند، به عنوان یک سرزمین ماوراء بحری، زیر بند کمک متقابل قرار دارد که از همه کشورهای اتحادیه اروپا می‌خواهد در صورت حمله به آن کمک کنند.

کرملین واکنش اروپا را به سخره گرفت و گفت که این واکنش «بسیار بزدلانه... در حد پچ پچ» بوده است.

رهبر گرینلند هفته پیش گفت این سرزمین باید خود را از «غل و زنجیر استعمار» رها کند، هرچند به ایالات متحده اشاره نکرد.

پله بروبرگ، وزیر امور خارجه سابق گرینلند، که اکنون هدایت بزرگترین حزب مخالف را به عهده دارد، به بی‌بی‌سی گفت که اکثر گرینلندی‌هایی که با آنها صحبت کرده معتقدند که آمریکا نقشی حیاتی در دفاع و امنیت آنها دارد.

او گفت: «ما بخشی از قاره آمریکای شمالی هستیم، به همین دلیل است که دیوار دفاعی ایالات متحده در رابطه با گرینلند بسیار مهم است، چون ما یک منطقه حائل ایجاد می‌کنیم که نیازی به نظامی شدن ندارد.»

او خواستار یک «توافقنامه رابطه آزاد»، شامل تجارت و دفاع، با آمریکا شده که به گرینلند استقلال می‌دهد اما امنیت آن را به ایالات متحده واگذار می‌کند.

آمریکا بزرگترین بازار صادرات دانمارک است به طوری که حجم آن در ۱۱ ماه اول سال گذشته میلادی به ۳۲۶ میلیارد کرون (۴۵ میلیارد دلار) رسید که معادل ۱۷/۳ درصد کل صادرات این کشور است.

ترامپ اوایل این هفته گفت در صورتی که دانمارک پیشنهاد او برای خرید گرینلند را رد کند، تعرفه‌هایی را بر آن اعمال خواهد کرد.