ند پرایس: در پی تفسیر خواستهای مردم ایران نیستیم
توییت رابرت مالی، مسئول امور ایران در دولت آمریکا درباره اعتراضات مردم ایران و انتقاداتی که به او شد حالا دامن ند پرایس سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده را گرفته است.
رابرت مالی پیشتر در توییتی با اشاره به تظاهرات گسترده ایرانیان در برلین، واشنگتن و لسآنجلس نوشته بود: «راهپیمایان حمایت خود را از مردم ایران نشان میدهند، مردمی که با تظاهرات مسالمتآمیز از دولت میخواهند تا به کرامت و حقوق بشر آنها احترام بگذارند.»
بسیاری از کاربران و فعالان مدنی و سیاسی در واکنش به این توییت گفتند ایرانیان معترض بر محترم شمرده شدن کرامت و حقوق انسانی از سوی حکومت تأکید نمیکنند، بلکه آنها خواستار "تغییر رژیم" هستند.
در کنفرانس مطبوعاتی ند پرایس که دوشنبه شب ۲۴ اکتبر برگزار شد، یکی از خبرنگاران با اشاره به شعارهای "مرگ بر دیکتاتور" و "مرگ بر جمهوری اسلامی" که از سوی تظاهرکنندگان به کرات شنیده شده، گفت: «آنها خواهان تغییر رژیم هستند، وزارت خارجه در این ویدیوها چه میبیند؟»
پرایس در پاسخ گفت: «تفسیر و تعبیر اینکه مردم ایران به دنبال چه چیزی هستند، کار ما نیست. این مسئله آنهاست که صدایشان را واضح به گوش برسانند؛ به گوش دولتشان و به گوش دنیا تا نشان دهند که چه میخواهند.»
بیشتر بخوانید: بازتاب تظاهرات ایرانیان در برلین و آغاز ششمین هفته اعتراضات
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: «آنچه به ما برمیگردد و ما هم تا حالا انجام دادهایم، حمایت از مردم ایران برای شنیده شدن صدایشان با ابزارهایی است که در اختیار داریم.»
پرایس با تاکید بر مسالمتآمیز بودن اعتراضات و بیان خواستهای مردم ایران گفت باید به هر وسیلهای از آنها حمایت کرد؛ "سخت افزاری و نرمافزاری" تا صدای آنها در داخل و خارج ایران شنیده شود. او گفت: «مهم این است که دنیا صدای مردم ایران را بشنود.»
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا بار دیگر تاکید کرد: «ما هرگز قصد نداریم آنچه را که آنها به دنبال آن هستند توصیف کنیم. این مردم ایران هستند که خودشان را تعریف میکنند.»
بیشتر بخوانید: تمرکز آمریکا بر حمایت از اعتراضات مردم ایران و جریان آزاد اینترنت
خبرنگار اما ظاهرا از این پاسخ قانع نشد و دوباره پرسید: «آنها صراحتا میگویند دیگر جمهوری اسلامی را نمیخواهند اما توییت (رابرت مالی) از "دولت آنها" حرف میزند در حالی که مردم، جمهوری اسلامی را دولت خودشان نمیدانند.»
پرایس تاکید کرد که رابرت مالی هرگز قصد ندارد از طرف مردم ایران صحبت کند. ند پرایس با دفاع از رابرت مالی گفت او "در خط مقدم اقدامات ما بوده" و به تحریمهای تازه آمریکا علیه ایران اشاره کرد، از جمله تحریم گشت ارشاد و کسانی که مسئولیت سرکوبها را بر عهده داشتهاند.
سخنگوی وزارت خارجه آمریکا ادامه داد: «ما در حال بررسی این موضوع هستیم که چه کارهای بیشتری میتوانیم برای حمایت از مردم ایران انجام دهیم، زیرا آنها به دنبال شنیده شدن صدایشان و احترام به خواستههایشان هستند.»
بیشتر بخوانید: اعتراضها در ایران؛ حمایتهای جهانی و آزمایش استارلینک
خبرنگار اما دوباره پرسشش را تکرار کرد و گفت: «تو چه چیزی در آنچه آنها میگویند میبینی؟ فکر میکنی آنها چیزی کمتر از تغییر رژیم میخواهند؟» و پرایس باز هم تکرار کرد که نمیخواهد از طرف مردم ایران صحبت کند و دولت آمریکا از هر ابزاری استفاده میکند تا به شنیده شدن صدای مردم ایران کمک کند.
خبرنگار از او پرسید فکر میکند مردم ایران علیه چه چیزی اعتراض میکنند. پرایس گفت دلایل متعددی در سالهای گذشته برای اعتراض وجود داشته است و چند نمونه از آنها را برشمرد: «کمبود آب، سوءمدیریت، مرگ مهسا امینی.»
او اما تصریح کرد که اعتراضات اخیر بزرگتر و گستردهتر از اعتراضات پیشین بوده و "از برخی جهات معنا و اهمیت بیشتری دارد". پرایس باز هم گفت که نمیخواهد خواستههای مردم ایران را تفسیر و تعبیر کند و گفت: «وظیفه ما این است که مراقب باشیم آنها بتوانند از جانب خودشان صحبت کنند، مراقب باشیم که بقیه جهان بتوانند پیامهای مهمی را که آنها باید بگویند بشنوند.»
در اینجا خبرنگار از او پرسید: «پیامی که تو از این اعتراضات میشنوی چیست؟» و پرایس گفت: «من سخنگوی وزارت خارجه آمریکا هستم نه سخنگوی معترضان در ایران. بنابراین ما این را به آنها واگذار میکنیم که خواستههای خود را بیان کنند.»
رابرت مالی پس از اعتراض به توییتش، در گفتوگو با شبکه تلویزیونی ایران اینترنشنال گفت: «پذیرش اشتباهات مهم است. در این توییت از کلمات درستی استفاده نکردم.»
مسیح علینژاد، خبرنگار و فعال سیاسی ایرانی ساکن آمریکا، با راهاندازی کارزاری اینترنتی خواستار کنار گذاشتن رابرت مالی از سمتاش شده است. تا لحظه تنظیم این گزارش بیش از ۱۶ هزار نفر این کارزار را امضا کردهاند.