معاون وزیر صمت:
اکسپو «وعده صادق ۲» بود/لزوم اصلاح رفع تعهد ارزی از ۳ کشور همسایه
معاون وزیر صمت با بیان اینکه ایران اکسپو وعده صادق ۲ بود، گفت: رفع تعهد ارزی در گروه کالایی خاص به ویژه گروه کالاهای نهایی از کشورهایی مثل عراق، پاکستان و افغانستان برداشته شود.
به گزارش خبرنگار مهر، محمدمهدی برادران معاون صنایع عمومی وزیر صمت امروز در آئین پایانی ششمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۴) اظهار کرد: در این دور از نمایشگاه بیش از ۳۵ مقام عالی رتبه خارجی حضور بهم رساندند؛ همچنین میزبان ۲۲۰۰ بازرگان خارجی از ۸۸ کشور بودیم.
وی افزود: پیام این نمایشگاه، توانمندیهای صادراتی ایران بود. توانمندیهایی که باعث شد در شرایطی که دوست و دشمن احساس میکردند ما نمیتوانیم این ظرفیت را بالفعل کنیم، اما ما این ظرفیت را عملیاتی کردیم و در کنار امنیت و اقتدار کشور، فرصتهای تجاری کشور را به نمایش گذاشتیم و به تعبیر یکی از غرفه داران «این وعده صادق ۲ بود که انجام شد.»
برادران ادامه داد: من نمایشگاههای زیادی افتتاح کردم اما این نمایشگاه تنها رویدادی بود که هم غرفه داران راضی بودند و هم جلسات B۲B و مذاکرات زیاد و فشردهای انجام شد؛ تاجران زیادی از شهرهایی همچون اصفهان و شیراز بازدید کردند.
تدوین برنامه رشد تولید همراه با رشد صادرات در وزارت صمت
معاون وزیر صمت با اشاره به اینکه لازمه جهش تولید، جهش صادرات است، افزود: در ابتدای سال به ازای گروههای کالایی برنامه رشد تولید به همراه رشد صادرات تنظیم کردیم. امروز به ظرفیتی رسیدهایم که نیاز بیشتری به تولید محصول برای کشور نداریم بلکه اگر میخواهیم جهش تولید داشته باشیم باید نسبت به خلق محصول برای برای بازارهای جدید که عمدتاً بازارهای صادراتی هستند، اقدام کنیم. این گروههای کالایی مشخص شده است.
وی افزود: بهره وری بالاتر واحدهای موجود در حوزه صنایع، استفاده از ظرفیت تولید بدون کارخانه، نشان سپاری تجاری و… از جمله ظرفیتهایی است که میتواند به منجر به ارائه محصولات بهتر باشد.
حواشی عکس برادران در رسانههای معاند
برادران با بیان اینکه محصولات ارائه شده در این نمایشگاه محصولات صادراتی ایران است و شرکتهای حاضر نیز شرکتهای برتر صادراتی هستند، گفت: اگر میبینیم رسانهای که محل تأمین منابع آن دشمنان ما هستند و عناد خود را با کشور ما نشان داده با درج عکسی یا نقدی طعنهای به یک محصول صادراتی ما میزند یعنی ما راه را درست پیمودهایم؛ بنده دیروز از غرفه لوازم خانگی بازدید کردم که این رسانه عکسی منتشر کرد که در قالب آن عکس فلان محصول آشپزخانه به نمایش گذاشته شده بود که از منظر این رسانه ارزش صادراتی نداشت! این مساله نشان میدهد ما در مسیر درستی حرکت میکنیم. اگر این محصول به ایران قاچاق میشد ایرادی نداشت اما حالا که خودمان این محصول را صادر میکنیم مورد انتقاد قرار میگیریم. در واقع این مساله نشان میدهد که از خام فروشی در حال فاصله گرفتن هستیم و در حال صادرات کالاهای قاچاق پذیر هستیم.
باید چالشهای حوزه حمل و نقل رفع شود
وی در ادامه به اشاره به مشکلات حوزه صادرات افزود: اگر مسائل مربوط به حمل و نقل داخلی و خارجی حل نشود به توفیق نخواهیم رسید و باید حتماً مشکلات در این بخش حل شود؛ یکی از موضوعات مورد تاکید غرفه داران این بود که دبیرخانه ایران اکسپو تعطیل نشود و مشکلات را به صورت مستمر دنبال کند.
برادران ادامه داد: مساله بعدی بحث تبادلات مالی است؛ امروز نزدیک به ۵۰ میلیارد دلار صادرات غیرنفتی داریم پس در ادامه میتوانیم به آمار بیشتری دست یابیم. در برخی از مذاکراتی که با هیأتهای مقابل داشتیم و آمار را ارائه میکردیم طرف خارجی اعلام میکرد که آمارشان چند برابر است که نشان میدهد صادرات ایران در گمرکات آنها ثبت شده اما در گمرکات ما ثبت نشده که نشان میدهد کالا از مرزهای دیگر صادر شده، بنابراین آمار صادراتی ما از منظر آنها بالاتر بود.
لزوم حذف رفع تعهد ارزی از پاکستان، افغانستان و عراق
وی با بیان اینکه مبادلات تجاری را میتوان حل کرد و استفاده از رمزارزها را میتوان جدی تر در دستور کار قرار داد، گفت: رفع تعهد ارزی از کشورهای همسایه خواسته مجموعه بازرگانان ماست که باید در گروه کالایی خاص به ویژه گروه کالاهای نهایی از کشورهایی مثل عراق، پاکستان و افغانستان برداشته شود و ما باید پول خود را به رسمیت بشناسیم؛ اینکه کسی از ما با ریال خرید کند و ما بگوییم با دلار رفع تعهد ارزی کند، توهین به پول ملی ماست. باید در گروه کالایی خاص بازرگانان با اعمال شفافیت از کارخانجات خرید کنند.
معاون وزیر صمت تصریح کرد: در حوزه استاندارد هم هنوز چالشهایی داریم. ما سختگیرانه عمل میکنیم که بعضاً مانع صادرات میشود بنابراین باید این چالش هم رفع شود چراکه استاندارد برخی کشورهای هدف پایینتر از سطح استانداردهای ماست.
وی گفت: باید مناطق آزاد به سکوهای صادراتی تبدیل شوند اما هنوز در مدار حوزه قاچاق و واردات میچرخند باید تلاش کنیم رویکرد این مناطق، صادرات محور شود. همچنین کمکهای شرکت کشتیرانی و بنادر به مجموعه ما کمک کند تا به اهداف خود در حوزه صادرات برسیم.