۱۴۰۳ خرداد ۲۸, دوشنبه

 

روسیه «توافق‌نامه همکاری جامع» را به‌دلیل شرایط نامعلوم ایران «تعلیق» کرد

۲ ساعت پیش

دیدار علی خامنه‌ای، رهبر ایران، و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در تهران. ١٩ ژوئیه ٢٠٢٢
دیدار علی خامنه‌ای، رهبر ایران، و ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، در تهران. ١٩ ژوئیه ٢٠٢٢

خبرهای ضدونقیض رسانه‌های حکومتی ایران و روسیه حاکی از به «تعلیق» درآمدن «توافقنامه همکاری جامع» میان حکومت جمهوری‌اسلامی و دولت پوتین در روسیه است.

به گزارش وبسایت خبرآنلاین، ولادیمیر پوتین از تاثیر انتخابات حکومتی ریاست جمهوری بر روابط دو دولت و همچنین تاثیر نامطلوب روی کار آمدن آنچه «جناح میانه‌روی» جمهوری اسلامی نامیده شده بر «سرنوشت جنگ در اوکراین» نگران است و به‌همین دلیل این توافقنامه را به‌حالت تعلیق درآورده است.

در حالی‌که پیش از این برخی مقامات دولتی دو‌طرف این خبر را تکذیب کردند، خبرگزاری دولتی ریانووستی به‌نقل از دیمیتری پسکوف، سخنگوی ریاست جمهوری روسیه نوشت: «به‌دلیل انتخابات ریاست جمهوری در تهران، تغییر در برنامه وجود دارد.»

پسکوف گفت با این‌که هنوز «کار بر روی معاهده جامع بین روسیه و ایران ادامه دارد» اما «با توجه به دوره فعلی در تهران، برنامه کمی تغییر می‌کند.»

پیش از این خبرگزاری دولتی روسیه به نقل از یک مقام وزارت خارجه روسیه گزارش داد که توافق جدید بین مسکو و تهران در زمینه همکاری همه جانبه به دلیل مشکلاتی که «شرکای ایرانی» با آن مواجه هستند، به طور موقت به حالت تعلیق درآمده است.

به گزارش خبرگزاری رویترز، ضمیر کابلوف، مقام وزارت امور خارجه روسیه گفته بود: «این یک تصمیم استراتژیک رهبری دو کشور است. این روند به دلیل مشکلاتی که شرکای ایرانی ما دارند متوقف شده است.»

پیش‌تر کاظم جلالی، سفیر جمهوری اسلامی در مسکو، در مصاحبه با خبرگزاری روسی «ودوموستی» با تأکید بر اراده تهران بر توسعه مناسبات دو جانبه گفته بود: «مقدمات امضای توافق‌نامه جامع و بلندمدت همکاری‌های راهبردی دو کشور، پس از انتخابات ریاست‌جمهوری در ایران فراهم خواهد شد.»

روسیه و ایران در سال‌های اخیر روابط نزدیکی برقرار کرده‌اند و ادعا می‌کنند که برای برقراری آنچه «نظم جهانی چند قطبی عادلانه‌تر» علیه آنچه به‌عنوان «سیاست خارجی مخرب ایالات متحده» می‌دانند، در تلاش هستند.

کار بر روی یک «توافق بزرگ» جدید بین مسکو و تهران در سپتامبر ۲۰۲۲ در جریان دیدار ولادیمیر پوتین و ابراهیم رئیسی اعلام شد.

در گزارش رویترز، سیاست ایران پس از نزدیک به یک دهه، بازگشت به «نگاه به شرق» عنوان شده بود.