نتانیاهو کابینه جنگ اسرائیل را منحل کرد؛ تصمیمها در باره غزه در جمع کوچکتری گرفته میشود
بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، کابینه جنگی شش نفره خود را منحل کرد، تصمیمی که در پی کنارهگیری دو عضو مهم میانهرو کابینه جنگ یعنی بنی گانتس، رهبر اپوزیسیون میانه رو و همپیمانش گادی آیزنکوت، قویا انتظار آن میرفت. به گزارش رسانههای اسرائیلی حالا تصمیمگیری در موضوعات حساس مانند جنگ غزه توسط یک جمع کوچکتر اتخاذ خواهد شد.
از زمان استعفای آقای گانتس در هشت روز پیش که به دلیل «فقدان استراتژی» برای جنگ صورت گرفت، تقاضاهایی از سوی وزرای راست افراطی برای جانشینی او مطرح شده است.
با انحلال کابینه جنگ، آقای نتانیاهو سعی کرده از قرار گرفتن در یک موقعیت دشوار با شرکای دولت ائتلافی و متحدان بینالمللی خود اجتناب کند.
سخنگوی ارتش اسرائیل تاکید کرده است که این اقدام بر «زنجیره فرماندهی ارتش» تأثیر نخواهد گذاشت.
آقای گانتس و آقای آیزنکوت چند روز پس از آغاز جنگ در ماه اکتبر به دولت وحدت ملی با ائتلاف راستگرای نتانیاهو پیوستند.
End of مطالب پیشنهادی
این دو رئیس سابق ستاد ارتش اسرائیل در نهم ژوئن استعفای خود را اعلام کردند و آقای گانتس گفت که نحوه رهبری نخستوزیر «ما را از نزدیک شدن به پیروزی واقعی باز میدارد.»
بلافاصله پس از آن، ایتامار بن گویر، وزیر امنیت ملی راست افراطی گفت که به آقای نتانیاهو نامه نوشته و خواستار پیوستن به کابینه جنگ شده است.
بر اساس گزارشها، آقای نتانیاهو یکشنبه شب، به وزرا اطلاع داد که تصمیم گرفته است به جای آوردن اعضای جدید، کابینه جنگ را منحل کند.
به گزارش جروزالم پست، او گفت با رفتن گانتس دیگر نیازی به این کابینه نیست.
روزنامه هاآرتص هم گزارش داده که برخی از موضوعاتی که قبلاً توسط کابینه جنگ مورد بحث قرار گرفته بود، به کابینه امنیتی ۱۴ نفره که شامل آقای بن گویر و بزالل اسموتریچ، وزیر دارایی راست افراطی است، منتقل خواهد شد.
بر اساس این گزارش تصمیمات حساس در یک «جمع مشورتی کوچکتر» بررسی خواهد شد که انتظار میرود یواو گالانت، وزیر دفاع، ران درمر، وزیر امور استراتژیک و آریه دری، رئیس حزب افراطی ارتدوکس شاس، در آن حضور داشته باشند. این سه نفر به همراه نخستوزیر، آقای گانتس و آقای آیزنکوت، در کابینه جنگ حضور داشتند.
تداوم «وقفه تاکتیکی» اسرائیل در بخشی از نوار غزه
دانیل هاگاری، سخنگوی ارشد ارتش اسرائیل، روز دوشنبه تاکید کرد که انحلال کابینه جنگ برعملیات ارتش تأثیری نخواهد گذاشت.
او به خبرنگاران گفت: «اعضای کابینه تغییر میکند، روشها تغییر میکند، اما ما ردهبندی خود را داریم، ما زنجیره فرماندهی را میشناسیم. ما طبق زنجیره فرماندهی کار میکنیم، این دموکراسی است.»
ارتش اسرائیل روز یکشنبه «وقفه تاکتیکی» روزانه در عملیات نظامی در بخشهایی از غزه را به اجرا گذاشت و با وجود انتقادهای گسترده در دولت اسرائیل به این اقدام این «وقفه تاکتیکی» را امروز هم به اجرا گذاشت.
این وقفه درعملیات نظامی از گذرگاه کلیدی کرم شالوم در جنوب نوار غزه و در جادهای به طول ۱۲ کیلومتر بین ساعت ۸ صبح تا ۷ عصر به وقت محلی اجرا میشود.
هدف از اجرای این طرح ورود کمکهای بشردوستانه بیشتر به نوار غزه عنوان شده است.
پیشتر آقای نتانیاهو، اقدام ارتش اسرائیل را در برقراری «وقفههای تاکتیکی» روزانه در عملیات نظامی در بخشی از جنوب غزه، «غیرقابل قبول» توصیف کرده بود.
چندین وزیر راست افراطی دولت اسرائیل نیز اجرای این وقفه را مورد انتقاد قرار دادهاند.
با وجود این، ارتش اسرائیل اقدام به لغو این برنامه روزانه نکرده است.
این توقف محدود به کامیونهای حامل کمکهای بشردوستانه اجازه میدهد تا از گذرگاه کرم شالوم که تحت کنترل اسرائیل است، وارد نوار غزه شوند.
با این حال آژانسهای امدادرسانی و کمکرسانی بینالمللی میگویند که همچنان نگران ایمنی و امنیت کارکنانشان برای حملونقل کمکها به داخل نوار غزه هستند.
اسرائیل گفته است به عملیات نظامی در رفح و مناطق جنوبی نوار غزه که از این جاده تدارکاتی تعیین شده فاصله دارد، همچنان ادامه خواهد داد.
گفته میشود که ارتش به آقای نتانیاهو اطمینان داده است که توقف ۱۱ ساعته در روز فقط در مسیر اعلام شده خواهد بود.
نخستوزیر اسرائیل تحت فشار شدید اعضای راست افراطی دولت ائتلافی خود قرار گرفته است تا هرگونه توقف در درگیری را تا زمانی که حماس را به طور کامل شکست ندهد، رد کند.
سازمان ملل از تصمیم اسرائیل برای «توقف» عملیات برای ایجاد مسیر امدادرسانی استقبال کرده اما خواستار اقدامهای قطعیتر و ملموستری برای استمرار کمکرسانی شده است.
ینس لرکه، سخنگوی آژانس هماهنگی امور بشردوستانه سازمان ملل متحد، به خبرگزاری فرانسه گفت «ما از این اقدام استقبال میکنیم» اما این «باید در عمل به ارسال کمکهای بیشتر به مردم نیازمند بیانجامد».
او گفت: «ما امیدواریم که این منجر به اقدامات قطعیتر و ملموستری از طرف اسرائیل شود، برای رسیدگی به مشکلات درازمدتی که مانع اقدامات هدفمند و معنادار کمکهای بشردوستانه شدهاند.»