انتخابات ایران؛ مهدی کروبی از نامزدی مسعود پزشکیان حمایت کرد
حسین کروبی، فرزند مهدی کروبی از سیاستمداران معترض ایران که از سال ۱۳۸۹ در حبس خانگی است، گفته پدرش از نامزدی مسعود پزشکیان در چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران حمایت می کند.
حسین کروبی به وبسایت خبری انصافنیوز گفته پیام پدرش این است که رای به آقای پزشکیان «برای تحقق سه هدف اساسی برای نجات کشور لازم است». بر اساس این گزارش آقای کروبی این سه هدف را «عبور از تحریم»، «احقاق حقوق ملت» و «مبارزه با فساد» توصیف کرده است.
در متنی که حسین کروبی از قول پدرش عنوان کرده درباره انتخابات پیشرو گفته شده است که «یک مافیای سیاسی اقتصادی میخواهد با تصدی ریاست جمهوری، جمهوری اسلامی را به حکومتی نظامی که منافع مالی و منافع سیاسی را به هم آمیخته بدل کند.»
مهدی کروبی با انتقاد از حضور نظامیان در سیاست، گفته است «یک زندگی معمولی» در ایران با دخالت حکومت در اموری مثل حریم خصوصی شهروندان در سبک زندگی و حجاب «محدود شده است و جوانان را ناگزیر از مهاجرت کرده است.»
مهدی کروبی پس از انتخابات ریاست جمهوری ۱۳۸۸ در کنار میرحسین موسوی به اعلام پیروزی محمود احمدینژاد اعتراض کرد و پس از ماهها اعتراضات خیابانی جنبش سبز، سرانجام تحت حبس خانگی قرار گرفت.
او در سال ۱۳۸۴ برای اولین بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری بود.
اکبر هاشمی رفسنجانی، مصطفی معین و محسن مهرعلیزاده سه نامزد دیگر مورد حمایت اصلاح طلبان در آن انتخابات بودند. در نهایت محمود احمدی نژاد در دور دوم انتخابات بیش از اکبر هاشمی رفسنجانی رای آورد و به ریاست جمهوری رسید.
مهدی کروبی در آن انتخابات با انتشار نامه ای سرگشاده برای اولین بار مجتبی خامنه ای، فرزند رهبر جمهوری اسلامی ایران را به دخالت در انتخابات متهم کرده بود.
حسین کروبی همچنین از اختلافات داخلی اصلاحطلبان انتقاد کرده و گفته است که «اگر خصومت و حسادت برخی اصلاحطلبان در سال ۱۳۸۴ نبود مهدی کروبی رئیس جمهور بود و بلای محمود احمدی نژاد بر سر ملت فرود نمی آمد و پرونده هسته ای ایران به شورای امنیت نمیرفت و تحریم ها شکل نمیگرفت.»
آقای کروبی درباره پدرش گفته است: «او در همه سالهای حصر غیرقانونی بر امید و اصلاح و مبارزه قانونی تاکید کرده است و حتی در سال ۱۴۰۰ هم برای جلوگیری از انتخاب از پیش تعیین شده برای ریاست دولت تلاش کرد و به نامزد مقابل او رای داد.»
آقای کروبی در انتخابات ریاستجمهوری پیشین هم از نامزدی عبدالناصر همتی حمایت کرده بود.
انتخابات ریاست جمهوری ایران به دلیل کشته شدن ابراهیم رئیسی، هشتمین رئیس جمهور ایران در سقوط هلیکوپتر در روز جمعه ۸ تیر (۲۸ ژوئن) و یک سال زودتر از موعد مقرر قبلی برگزار میشود.
جدالهای تلویزیونی نامزدها و تجمعهای انتخاباتی نسبتا کوچک
به غیر از مسعود پزشکیان، مصطفی پورمحمدی، سعید جلیلی، علیرضا زاکانی، امیرحسین قاضیزاده و محمدباقر قالیباف هم نامزد این انتخابات هستند.
از میان این افراد، آقای قالیباف که سرتیپ سپاه پاسداران انقلاب اسلامی است، سابقه نظامی دارد و پیش از این فرمانده نیروی هوایی سپاه و فرمانده کل نیروی انتظامی جمهوری اسلامی بوده که نام آن به فرماندهی کل انتظامی تغییر کرده است.
آقای قالیباف در انتخابات سال ۱۳۸۴ که مهدی کروبی برای اولین بار نامزد انتخابات ریاست جمهوری شده بود، از رقبای او محسوب میشد.
نامزدهای چهاردهمین دوره انتخابات ریاست جمهوری ایران تبلیغات خود را آغاز کرده اند و از پنج مناظره انتخاباتی که صداوسیمای جمهوری اسلامی ایران در نظر گرفته، در یکی از آنها حاضر شدند.
نامزدها همچنین سیاست های خود در بخش های فرهنگی، روابط خارجی و اقتصادی را در تلویزیون رسمی ایران شرح دادهاند.
محمدجواد ظریف وزیر خارجه پیشین ایران اخیرا همراه با مسعود پزشکیان در تلویزیون حاضر شده و به سیاستهای سه سال دوره ریاست جمهوری ابراهیم رئیسی تاخته است.
او همچنین آقای پزشکیان را در یک تجمع انتخاباتی در اصفهان همراهی کرده است. تصاویر منتشرشده از این برنامه انتخاباتی جمعیتی کوچکتر از تجمعهای انتخاباتی مشابه در دورههای قبل را نشان میدهد.
انتقاد از وضعیت ایران در دولت رئیسی
آقای ظریف در انتقاد از تحریمها گفته که تعداد تحریم های ایالات متحده علیه ایران در دوره آقای رئیسی به طور چشمگیری افزایش یافته و از مجلس یازدهم انتقاد کرده است.
او گفته مجلس یازدهم با تصویب یک قانون که دولت را موظف به افزایش دخایر اورانیوم غنی شده و تولید مجدد اورانیوم با خلوص ۲۰ درصد غنی شده کرد، «همراه با اسرائیل» مانع احیای توافق اتمی برجام و رفع تحریم های آمریکا شد.
محمدباقر قالیباف رئیس کنونی مجلس شورای اسلامی، رئیس دوره یازدهم آن بوده و اکنون رقیب انتخاباتی آقای پزشکیان است.
علیرضا زاکانی شهردار تهران از دیگر رقبای آقای پزشکیان، محمدجواد ظریف را متهم به دروغ گویی کرده و روزنامه همشهری وابسته به شهرداری در صفحه اول امروز خود به طور مفصل به آن پرداخته است.
بر اساس قانون انتخابات ریاست جمهوری ایران، روزنامههایی که بودجه دولتی و عمومی دارند، از فعالیت انتخاباتی علیه یا به نفع یکی از نامزدها، منع شدهاند.
آقای زاکانی وعده داده که به گفته های وزیر خارجه پیشین ایران در دومین مناظره انتخاباتی که پنجشنبه (فردا) برگزار میشود، پاسخ خواهد داد.
سعید جلیلی دیگر نامزد انتخاباتی هم از گفته های ظریف انتقاد کرده است. او نماینده کنونی علی خامنهای در شورای عالی امنیت ملی است.
در تصاویری که امروز از سفر انتخاباتی مسعود پزشکیان به اصفهان منتشر شده، برخی از افراد حاضر انتقادهایی را از نحوه اداره کشور و از شخص آقای ظریف مطرح کردهاند.
انتخابات ریاست جمهوری ایران دومین انتخابات در این کشور پس از اعتراضات فراگیر شهریور ۱۴۰۱ به بعد است که ابتدا در اعتراض به کشته شدن مهسا (ژینا) امینی در زمان بازداشت توسط ماموران انتظامی گشت ارشاد آغاز شد اما تا ماهها ادامه داشت. صدها نفر از شهروندان در جریان این اعتراضات به دست نیروهای امنیتی کشته و هزاران نفر بازداشت شدند.
انتخاباتهای اخیر در ایران که شامل انتخابات دوره یازدهم مجلس، ریاست جمهوری سیزدهم و انتخابات همزمان مجلس دوازدهم و دوره ششم مجلس خبرگان بوده، با کاهش محسوس مشارکت شهروندان رو به رو بوده است.
سرتیپ یدالله جوانی، معاون سیاسی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، به تازگی گفته است که «سه انتخابات گذشته برای کشور ما زیبنده نبود» و درباره آنچه احتمال بروز «چالش» در انتخابات پیشرو خوانده، هشدار داده بود.