۱۴۰۳ دی ۴, سه‌شنبه

 

وزیر خارجه سوریه از ایران خواست از «گستراندن هرج و مرج در سوریه خودداری کند»

کارگری پوستر حسن نصرالله، حافظ اسد و علی خامنه‌ای را در روز ۱۱ دسامبر در نزدیکی حلب پایین می کشد

منبع تصویر،Reuters

توضیح تصویر،مردی پوستر‌های حسن نصرالله، حافظ اسد، علی خامنه‌ای و بشار اسد را در نزدیکی حلب پایین می‌کشد

اسعد حسن شیبانی، وزیر خارجه دولت موقت سوریه، روز سه‌شنبه از ایران خواست از گستراندن هرج‌ومرج در سوریه خودداری کند و به اراده و حق حاکمیت ملی این کشور احترام بگذارد.

او در پستی در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ایران باید به اراده مردم سوریه و حق حاکمیت ملی و امنیت این کشور احترام بگذارد. ما به آنها هشدار می‌دهیم از گستراندن هرج‌ومرج در سوریه خودداری کنند و آنها را به خاطر عواقب تازه‌ترین اظهاراتشان مسئول می‌شناسیم.»

او نگفت که به چه اظهاراتی اشاره دارد، اما منظور او ممکن است نطق تلویزیونی آیت‌الله علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، در روز یکشنبه باشد که خواستار مقاومت سوری‌ها درباره دولت تازه این کشور شد.

رهبر جمهوری اسلامی در آن سخنرانی گفت پیش‌بینی می‌کند که «یک نیروی شرافتمند قوی» در سوریه ظاهر شود: «جوان سوری چیزی برای از دست دادن ندارد. دانشگاهش ناامن است، مدرسه‌اش ناامن است، خانه‌ش ناامن است، خیابانش ناامن است، زندگی‌اش ناامن است، چه کار کند؟ بایستی با قوت و اراده در مقابل آن کسانی که این ناامنی را طراحی کرده‌اند و آن کسانی که آن را اجرا کرده‌اند بایستد و ان‌شاءالله بر آنها فائق خواهد آمد.»

احمد شرع، رهبر هیئت تحریر شام، که هدایت نیروهای مخالف بشار اسد را به عهده داشت و عملا رهبری سوریه را به دست گرفته، روز جمعه به روزنامه الشرق الاوسط گفت: «امروز، پروژه ایران در منطقه ۴۰ سال عقب رانده شد، که خلیج (فارس) را امن‌تر و باثبات‌تر می‌کند.»

به نوشته این نشریه عرب زبان او گفت: «سوریه به سکویی برای ایران بدل شده بود تا پایتخت‌های عربی را کنترل کند، جنگ بگستراند، و خلیج (فارس) را با مواد مخدری مثل کاپتاگون بی‌ثبات کند. با حذف شبه‌نظامیان ایران و بستن سوریه بر نفوذ ایران، به منافع منطقه خدمت کرده‌ایم.»

وبسایت خبری والا در اسرائیل روز یکشنبه گزارش داد که حکومت جدید سوریه تصمیم گرفته است جلو پرواز هواپیماهای ایران بر فراز این کشور را بگیرد.

حکومت بشار اسد روز ۸ دسامبر پس از ۱۳ سال جنگ داخلی فروپاشید. آقای اسد همان روز از سوریه به روسیه پناه برد.

خامنه ای و اسد

منبع تصویر،Getty Images

ولادیمیر پوتین رئیس جمهور روسیه هفته پیش گفت که بعد از سقوط حکومت اسد چهار هزار نظامی ایرانی از طریق پایگاه هوایی حمیمیم روسیه منتقل شدند. همچنین پس از سرنگونی بشار اسد، تصاویری از حمله به سفارت ایران و غارت آن منتشر شد.

وقتی حکومت اسد پس از قیام مردمی سال ۲۰۱۱ و جنگ داخلی متزلزل شد، تهران سرباز، تسلیحات و سوخت برای اسد فراهم کرد. بیش از دو هزار نیرو و فرمانده نظامی ایران در آنجا کشته شدند، در حالی که به گفته ایران به عنوان «مستشار نظامی» به آنجا رفته بودند. به علاوه روسیه با کمک نیروی قدرتمند هوایی خود و گروه حزب‌الله لبنان با اعزام نیرو به بقای اسد کمک کردند.

ایران با سقوط حکومت اسد بار دیگر متحمل ضربه قابل توجه دیگری به نفوذ خود در منطقه شده است.

سوریه، تحت فرمان اسد، بخشی از حلقه ارتباط ایران و حزب‌الله بود و نقشی کانونی در انتقال سلاح و مهمات به این گروه داشت.

با این حال آقای خامنه‌ای در نخستین سخنرانی پس از سرنگونی اسد، تلاش کرد با نمایش چهره‌ای مقاوم و مصمم، این شکست استراتژیک را کم‌ اهمیت جلوه دهد.

او تاکید کرد که ائتلاف تحت رهبری ایران در خاورمیانه قوی‌تر خواهد شد. این ائتلاف که شامل گروه‌هایی مانند حماس، حزب‌الله، حوثی‌های یمن و شبه‌نظامیان شیعه عراق است، با عنوان «محور مقاومت» شناخته می‌شود.

وزارت خارجه ایران روز دوشنبه تایید کرد که تهران «هیچ تماس مستقیمی» با حاکمان جدید سوریه ندارد.