۱۳۹۵ اردیبهشت ۱۴, سه‌شنبه

کرم، کرم الشراب، تاک، مو، رز

[1] - کرم الشراب کرم . [ ک َ ] (ع اِ) درخت انگور. (از برهان ) (ناظم الاطباء). تاک . رز. واحد آن کرمة است . (از منتهی الارب ). عنب . (از اقرب الموارد). رز. مو. مَیوانه . (یادداشت مؤلف ). ج ، کُروم . (اقرب الموارد) (ناظم الاطباء). به فارسی تاک و رز و ماو نامند. بستانی و بری می باشد. بری ثمردار انگور او سیاه و ریزه و با عفوصت و شراب آن قابض و سیاه می باشد و بری بی ثمر را در تنکابن دیو رز گویند. (تحفه ).پرنفعترین درختان است و ثمراتش به الوان است تا پنجاه و چند نوع گفته اند. (نزهةالقلوب ). ابن مها درخت اورا مطلق ذکر نکند، بلکه کرم الشراب گوید و آن درخت تاک بود و تقید او به شراب به جهت آن است که کرم مختلف است و چون مطلق ذکر کند معلوم نشود که مراد کدام است و یکی از انواع او آن است که عرب او را کرم البری گوید و مویزج از او حاصل آید و عسالیج الکرم آن باشد که به شبه رشته ها از نبات او ظاهر شود بدان تعلق کند به آنچه نزدیک او باشد و او را خیوط نیز گویند. شکوفه ٔ او را فقاح الکرم گویند و به رومی او را زسطراوس گویند. لیث گوید: صفحه ٔ درخت تاک را عرب زرجون گوید واین لغت اهل طایف است و زرجون معرب است و فارسی او زرگون است یعنی او برنگ زر ماند و خمر را به زر تشبیه کنند و صفحه ٔ او را نیز به زر تشبیه کنند. «اوس » گوید: تاک دشتی را شاخها خردتر باشد و ستبر بود و برگ او در صورت خوبتر بود و به نبات عنب الحیه ماند و منبت عنب الحیه در بساتین بود و شکوفه ٔ او به موی حیوان ماند و خوشه های او خرد بود و رنگ او چون رسیده باشدسرخ بود و برگ و شاخ سفید تاک که عرب او را تا»الابیض گوید به برگ تاک بستانی مشابه بود و تعلق او به درختی که در جوار او بود محکمتر باشد و میوه ٔ او سرخ باشد و در بعضی مواضع رنگ پوست از او کنند. و سیاه تاک که عرب او را کرم الاسود گوید برگ او به برگ پوزک ماند و پوزک لبلاب بود و بر درخت و نباتی که در جوار اوست تعلق کند و میوه ٔ او پیش از رسیدن سبز بود و چون برسد سیاه باشد و بیرون بیخ او را رنگ سیاه باشد و میان او کبود بود به شبه آسمانگون . (ترجمه ٔ صیدنه ).
آب کرم ؛ شراب . خمر. (یادداشت مؤلف ) :
نه نان حنطه به کرسان نه آب کرم به خنب
نه گوشت در رمه دارم نه آرد در کندو.
نزاری .

بنت الکرم ؛ دختر رز. شراب . خمر. (یادداشت مؤلف ).
عسالیج الکرم ؛ آن باشد که به شبه رشته ها از نبات او ظاهر شود و بدان تعلق کند (یعنی بیاویزد) به آنچه نزدیک او باشد. (ترجمه ٔ صیدنه ). رجوع به کرم شود.
کرم الابیض ؛ سفید تاک . (ترجمه ٔ صیدنه ). رجوع به کرم شود.
کرم البری ؛ یکی از انواع کرم که مویزج از او حاصل آید. (ترجمه ٔ صیدنه ). رجوع به کرم شود.
کرم الشراب ؛تاک . (ترجمه ٔ صیدنه ). رجوع به کرم شود.
||
باغ انگور. موستان . رز. (یادداشت مؤلف ). تاکستان . (فرهنگ فارسی معین ). || توسعاً مطلق باغ . (یادداشت مؤلف ). درختانی که نزدیک هم کاشته باشند. مقابل بوستان . (فرهنگ فارسی معین ). زمینی که گرد آن دیوار باشد و در آن اشجار درهم و فراوان که زراعت در آن ممکن نباشد. ج ، کروم . (ازاقرب الموارد): و اخبرنی ایضا غیره ان منها [ من الارجوان ] ایضا کثیر بکروم جبل قرطبه من بلادالاندلس . (مفردات ابن البیطار). || حمیل . حلی . یقال : رأیت فی عنقها کرماً حسناً من لؤلؤ. || زمین پاکیزه و مُنقّی از سنگ ریزه ها. || نوعی از زرگری در گلوبندها. (ناظم الاطباء) (منتهی الارب ). ج ، کروم . (ناظم الاطباء).
بنات کرم ؛ نوعی زیور که در جاهلیت می ساختند. (ناظم الاطباء) (از منتهی الارب ) (از اقرب الموارد).
||
قلاده . (از اقرب الموارد). زر و گردن بند. (مهذب الاسماء). || مرد مسلمان . (از اقرب الموارد).
////////////


///////////
ریشه لفظ فرنگی انگور/کرم را تا  gerپی گرفته اند:
grape
See also: grapé
Contents
  [hide
·         1English
o        1.1Etymology
o        1.2Pronunciation
o        1.3Noun
§         1.3.1Translations
o        1.4Adjective
§         1.4.1Translations
§         1.4.2Derived terms
§         1.4.3Related terms
§         1.4.4See also
o        1.5Verb
o        1.6Anagrams
·         2Danish
o        2.1Etymology
o        2.2Pronunciation
o        2.3Noun
§         2.3.1Inflection
§         2.3.2Synonyms
·         3French
o        3.1Noun
·         4Spanish
o        4.1Verb
·         5Swedish
o        5.1Noun
English[edit]
A bunch of grapes (definition 1)
Etymology[edit]
From Middle English grape, from Old French grapegrappecrape (“cluster of fruit or flowers, bunch of grapes”), from grapercraper (“to pick grapes”, literally “to hook”), of Germanic origin, from Old Low Frankish *krappō(“hook”), from Proto-Germanic *krappô (“hook”), from Proto-Indo-European *grep- (“hook”), *gremb- (“crooked, uneven”), from *ger- (“to turn, bend, twist”). Cognate with Middle Dutch krappe (“hook”), Old High German krapfo(“hook”) (German Krapfe). More at cramp.
Pronunciation[edit]
·         IPA(key): /ɡɹeɪp/
·          
Audio (UK)
MENU
0:00
·          
Audio (US)
MENU
0:00
·         Rhymes: -eɪp
Noun[edit]
grape (countable and uncountableplural grapes)
1.       (countable) A small, round, smooth-skinned edible fruit, usually purple, red, or green, that grows in buncheson vines of genus Vitis.
2.       (countable) A woody vine that bears clusters of grapes; a grapevine.
3.       (countable, uncountable) A dark purplish red colour, the colour of many grapes.
grape colour:  

4.       (uncountablegrapeshot.
5.       mangy tumour on a horse's leg.
Translations[edit]
[show ]fruit
[show ]vine
[show ]colour
grapeshot — see grapeshot
Adjective[edit]
grape (comparative more grapesuperlative most grape)
1.       Containing grapes or having a grape flavor.
2.       Of a dark purplish red colour.
Translations[edit]
[show ]flavour
[show ]colour
Derived terms[edit]
[show ]Derived terms from grape
Related terms[edit]
[show ]Related terms
See also[edit]
·         aril
·         cabernet sauvignon
·         Catawba
·         chardonnay
·         Chenin Blanc
·         currant
·         delaware
·         gamay
·         Gewürztraminer
·         gordo
·         Lambrusco
·         malvasia
·         merlot
·         muscadine
·         muscat
·         muscatel
·         must
·         noble rot
·         petioles
·         Pinot Grigio
·         Pinot Noir
·         pinotage
·         raisin
·         resveratrol
·         riesling
·         Sauvignon blanc
·         scuppernong
·         Sémillon
·         Shiraz
·         Steen
·         stum
·         sultana
·         syrah
·         Tokay
·         wine
·         zinfandel
·         Appendix:Colors
·          Grape on Wikipedia.
Verb[edit]
grape (third-person singular simple present grapespresent participle grapingsimple past and past participle graped)
1.       To pick grapes.  [quotations ]
2.       (of livestock) To develop tubercules as a result of tuberculosis.  [quotations ]
3.       To develop a texture with small grape-like clusters of a contaminant or foreign substance.  [quotations ]
4.       (dialect, north, Britain) To grope.  [quotations ]
Anagrams[edit]
·         gaperpagerparge


Danish[edit]
Etymology[edit]
Pronunciation[edit]
·         IPA(key): /ɡrɛjb/, [ɡ̊ʁɛjb̥], [ɡ̊ɹɛjb̥]
Noun[edit]
grape c (singular definite grapenplural indefinite graper)
1.       grapefruit.
Inflection[edit]
[show ]Inflection of grape
Synonyms[edit]
·         grapefrugt


French[edit]
Noun[edit]
grape f (plural grapes)
1.       cluster



Spanish[edit]
Verb[edit]
grape
1.       Formal second-person singular (usted) imperative form of grapar.
2.       First-person singular (yo) present subjunctive form of grapar.
3.       Formal second-person singular (usted) present subjunctive form of grapar.
4.       Third-person singular (élella, also used with usted?) present subjunctive form of grapar.


Swedish[edit]
Noun[edit]
grape ?
1.       grapefruit
·         English terms with audio links
·         English lemmas
·         English nouns
·         English uncountable nouns
·         English countable nouns
·         English adjectives
·         English verbs
·         English dialectal terms
·         British English
·         en:Colors
·         en:Fruits
·         en:Grapevines
·         en:Purples
·         Danish clippings
·         Danish lemmas
·         Danish nouns
·         French lemmas
·         French nouns
·         French feminine nouns
·         French countable nouns
·         Spanish non-lemma forms
·         Spanish verb forms
·         Swedish lemmas
·         Swedish nouns
Navigation menu
·         Not logged in
·         Talk
·         Contributions
·         Preferences
·         Create account
·         Log in
·         Entry
·         Discussion
·         Citations
·         Read
·         Edit
·         History
Top of Form
Bottom of Form
·         Main Page
·         Community portal
·         Preferences
·         Requested entries
·         Recent changes
·         Random entry
·         Help
·         Donations
·         Contact us
Tools
·         What links here
·         Related changes
·         Upload file
·         Special pages
·         Permanent link
·         Page information
·         Cite this page
·         Add definition
In other projects
·         Wikipedia
Visibility
·         Show translations
·         Show derived terms
·         Show related terms
·         Show inflection
·         Show quotations
In other languages
·         Armãneashti
·         Azərbaycanca
·         Bân-lâm-gú
·         Català
·         Cymraeg
·         Dansk
·         Deutsch
·         Eesti
·         Ελληνικά
·         Español
·         Esperanto
·         Euskara
·         فارسی
·         Français
·         한국어
·         Հայերեն
·         Ido
·         Bahasa Indonesia
·         IsiZulu
·         Italiano
·         ಕನ್ನಡ
·         Kiswahili
·         Kurdî
·         Latviešu
·         Magyar
·         Malagasy
·         മലയാളം
·         Монгол
·         မြန်မာဘာသာ
·         Nāhuatl
·         Na Vosa Vakaviti
·         Nederlands
·         日本語
·         Norsk bokmål
·         Oʻzbekcha/ўзбекча
·         Polski
·         Português
·         Română
·         Русский
·         Simple English
·         Suomi
·         Svenska
·         தமிழ்
·         తెలుగు
·         ไทย
·         Тоҷикӣ
·         ᏣᎳᎩ
·         Türkçe
·         Tiếng Việt
·         Walon
·         中文
Print/export
·         Create a book
·         Download as PDF
·         Printable version
Feedback
·         This page was last modified on 1 May 2016, at 20:18.
//////////////
انگور (درخت)

اشاره

درخت انگور در کتب فارسی و در کتب طب سنتی با نامهای «مو»، «تاک»، «رز»، «تنک»، «کرم»، «عنب»، «انگور وحشی»، «بوداوه»، «آمباسلوقی»، «کرم برّی» و «شجرة العنب» نام برده می‌شود. به فرانسوی‌Vigne و به انگلیسی‌Grape vine یاVine tree گفته می‌شود. میوه آن، انگور را به فرانسوی‌Raisin و به انگلیسی‌Grape و کشمش را به فرانسوی‌Raisin sec و به انگلیسی‌Dryed raisin نامند. درختی است از خانواده‌Vitaceas دارای گونه‌های مختلفی است که بومی مناطق اروپا، آسیا و امریکا می‌باشند. نام علمی گونه وحشی آن‌Vitis sylvestris Gmel . یاVitis vinifera L . می‌باشد.
گونه‌هایی از درخت انگور وحشی در جنگلهای ایران به‌طور خودرو می‌رویند و نامهای محلی آنها از جمله در گیلان «رز، دیورز و تله‌رز»، در مازندران «غوره و ماله‌غوره»، در ارومیه «غوره»، در سردشت «میو» و در کردستان «رش و تره‌رش» می‌باشد.
مشخصات
درخت انگور وحشی درختی است بالارونده و با پیچکهایی که دارد 15- 10 متر از درختان جنگلی مجاور بالا می‌رود. برگهای آن پنجه‌ای دارای 5 قسمت، که کناره هریک از قسمتها در بعضی ارقام دندانه‌دار و در برخی بی‌دندانه یا کم‌دندانه
معارف گیاهی، ج‌2، ص: 50
است. سطح فوقانی برگها صاف، سبز روشن یا تیره و سطح تحتانی معمولا ناصاف و با خشونت و سبز مات است. گلها خوشه‌ای، بلند، میوه، سته، گرد، سیاه‌رنگ یا سبزرنگ است. دانه آن تخم‌مرغی، کوچک و گلابی‌شکل با نوک کوتاه می‌باشد.
تکثیر مو مانند اغلب گیاهان به‌طور کلی از طریق کاشت بذر، قلمه، خوابانیدن و پیوند امکان دارد، ولی روشی که بیشتر معمول است از طریق کشت قلمه و خوابانیدن و پیوند نهال جدید می‌باشد که ضمن صرفه‌جویی در مدت زمان برای داشتن درخت باردهنده، از نظر نوع مو نیز همان نوعی که از آن قلمه گرفته شده به دست خواهد آمد.
چون خواص دارویی قسمتهای مختلفه مو متفاوت است، لذا بدوا به شرح اعضای مختلف یک خوشه انگور از نظر ترکیبات و مواد عامل شیمیایی می‌پردازیم.
ترکیبات شیمیایی
یک خوشه انگور به‌طور کلی شامل قسمتهای زیر است:
1. دم خوشه و دم حبه‌ها که 4- 3 درصد خوشه را تشکیل می‌دهد.
2. گوشت داخل حبه‌ها (پولپ) که 88- 86 درصد خوشه انگور را تشکیل می‌دهد.
3. پوست حبه‌ها که 9- 7 درصد خوشه انگور را تشکیل می‌دهد.
4. دانه داخل حبه‌ها که 5- 1 درصد خوشه را تشکیل می‌دهد.
* 1. در دم خوشه انگور مواد زیر مشخص شده است:
تانن 2- 1 درصد، مواد رزینی 5/ 1- 1 درصد، تارتر 1- 5/ 0 درصد (تارتر از نظر شیمیایی به تارتارات اسید دو پتاسیم 96] گفته می‌شود و رسوب شوری است که در بشکه‌های شراب باقی می‌ماند یا قشر زردی که اطراف دندانها را می‌گیرد)، اسیدهای آزاد 9/ 0- 3/ 0 درصد (منظور از اسیدهای آزاد اسید تارتاریک و اسید مالیک و ...
است)، مواد معدنی 8/ 2- 7/ 1 درصد، و سایر مواد.
2. در گوشت داخل حبه یا پولپ انگور که کاملا رسیده باشد، در انگورهای مناطق پرآفتاب مانند ایران که قند آن زیاد می‌باشد، مواد زیر مشخص شده است:
آب 80- 70 درصد، مواد قندی قابل تخمیر (گلوکوز و لوولوز) 24- 17
معارف گیاهی، ج‌2، ص: 51
درصد، بی‌تارتارات دو پتاسیم 97] 7/ 0- 5/ 0 درصد و اسیدهای آزاد 45/ 0- 3/ 0 درصد (اسید تارتاریک، اسید مالیک و ...)،
مواد ازته
مواد معدنی
مواء چربی و اسانس روغنی
خیلی متغیر و کم
و بعلاوه در حدود 05/ 0 میلی‌گرم ارسنیک در هر 100 سانتی‌متر مکعب آب انگور وجود دارد.
در هریک صد گرم قسمت قابل خوردن انگور خام (حبه انگور) مواد زیر موجود است:
آب 80- 75 درصد، پروتئین 3/ 1 درصد، مواد قندی 22- 15 درصد (بسته به واریته)، کلسیم 12 میلی‌گرم، فسفر 20 میلی‌گرم، آهن 4/ 0 میلی‌گرم، سدیم 3 میلی‌گرم، پتاسیم 173 میلی‌گرم، ویتامین‌A 100 واحد بین‌المللی، تیامین 05/ 0 میلی‌گرم، رایبوفلاوین 03/ 0 میلی‌گرم، نیاسین 3/ 0 میلی‌گرم و ویتامین‌C 4 میلی‌گرم.
3. در پوست حبه‌ها مواد زیر مشخص شده است:[98]

معارف گیاهی ؛ ج‌2 ؛ ص51
نن 6/ 1- 2/ 1 درصد، تارتر 3/ 1- 5/ 0 درصد، اسیدهای آزاد 9/ 0- 3/ 0 درصد، مواد معدنی 9/ 1- 2/ 1 درصد و سایر مواد.
4. در دانه یا تخم انگور تانن و مقداری روغن قابل استخراج به رنگ زرد مایل به سبز وجود دارد.
در برگ مو، موادی از جمله ساکاروز[99]، لوولوز[100]، اینوزیت 101]، تانن 102]، کوئرسی‌تین، کوئرسیترین 103]، کاروتن، اسیدهای آلی، تارتر[104] و ... مشخص شده است.
در غوره که انگور نارس می‌باشد در حدود 3 درصد اسیدهای آلی از جمله
معارف گیاهی، ج‌2، ص: 52
اکسالیک اسید[105]، مالیک اسید، تارتاریک اسید[106]، راسمیک اسید[107]، مقدار کمی در حدود 1 درصد قند و کمی اسانس مشخص شده است.

خواص- کاربرد

انگور، طبق نظر حکمای طب سنتی از نظر طبیعت گرم و تر می‌باشد و در مورد خواص آن معتقدند که منضج یعنی اعتدال‌دهنده اخلاط است. بسیار مغذی و مقوی است. تولید خون صالح کرده و خون را صاف می‌نماید. مواد سوداوی و سوخته را دفع می‌کند. برای سینه و ریه خوب است. توصیه این است که در جریان خوردن حبه‌های انگور پوست حبه‌ها بیرون انداخته شود زیرا پوست انگور بخصوص در مورد انگورهای پوست‌کلفت خیلی دیرهضم است و به علاوه ناراحتی‌های معدی نیز تولید می‌کند.
آب انگور برای معده‌های تر و نفخی مضر است و ایجاد گاز و نفخ می‌کند. در این موارد باید با زیره و رازیانه خورده شود و برای گرفتگی‌های کبد و طحال و نفخهای کلیه نیز مضر است و از این نظر باید با تخم کرفس خورده شود. به مزاج لینت می‌دهد و ایجاد تشنگی می‌نماید و باید با غذاهای ترش خورده شود تا تشنگی رفع شود زیرا خوردن آب سرد بعد از انگور موجب فساد آن در معده و ایجاد استسقا و تبهای عفونی می‌گردد. اسراف در مصرف آب انگور به‌طور مداوم ایجاد سنگ کلیه می‌کند.
هر قدر انگورهای آلوده و آفت‌دار برای تهیه آب انگور مصرف شود، تشکیل رسوبات در کلیه سریع‌تر است، بنابراین آب انگور باید از انگور تازه و سالم تهیه شود.
انگور نباید بی‌درنگ پس از چیدن خورده شود و بهتر است پس از 2- 1 روز خورده شود. انگور تازه نفاخ و ملین است و انگور مانده که پوست آن پژمرده شده باشد مفیدتر و نفخ آن کمتر است و از نظر خواص بهتر و بی‌ضررتر از انگور تازه است.
انگور مقوی بدن است، خون صالح را زیاد می‌کند، منضج و ملین است و برای تبهای مزمنه و سرد نافع است، به علاوه سریع الهضم است و برای بیماری‌های سینه و ریه نافع می‌باشد. مویز و کشمش از هر نظر بهتر است و برای معده، کبد، کلیه، مثانه و سینه مفید می‌باشد.
معارف گیاهی، ج‌2، ص: 53
روغن انگور بسیار محلل و گرم‌کننده بدن و نرم‌کننده پوست است. برای تهیه روغن انگور، حبه‌های آن را فشرده و آب و تفاله آن را با روغن زیتون مکرر جوشانیده و صاف می‌کنند.
دانه یا هسته انگور از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی سرد و خشک است و به سبب مقداری تانن که دارد بسیار قابض است و ایجاد نفخ و گاز می‌کند و شکم را بند می‌آورد و قبض می‌کند و ترشح ادرار و اسپرم را کم می‌کند. دانه انگور برای مثانه و کلیه مضر است.
پوست حبه انگور از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی سرد و خشک و خیلی دیرهضم است و در زوایای چین و چروک‌های روده‌ها می‌ماند و ایجاد نفخ و گاز می‌کند. گرد سوخته پوست خشک حبه انگور برای اکثر زخمها مفید است. بنابراین در موقع خوردن انگور تازه باید حتی الامکان آب آن را مکید و پوست آن را بیرون انداخت.
برگ مو مقوی و قابض و مدر است. جوشانده 30 گرم برگ در هزار گرم آب برای قطع اسهال، جلوگیری از خونروی، ازدیاد ترشح ادرار، نقرس، یرقان و واریس مصرف می‌شود. پیچکهای سبز و جوان مو نیز مانند برگ مو، خواصی مشابه آن دارد و معمولا عصاره آن را بتنهایی و یا مخلوط با عصاره برگ مو به مقدار 50- 30 گرم در روز برای جلوگیری از خونریزی داخلی و رفع اسهال ساده یا اسهال خونی مصرف می‌کنند.
غوره در کتب طب سنتی «حصرم» نام برده می‌شود. به فرانسوی‌Raisin vert و به انگلیسی‌Unripegrape نامیده می‌شود. از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی سرد و قابض است و برای رفع ورم مخاط دهان و نرمی لثه‌ها به کار می‌رود. آب غوره برای جلوگیری از چاقی مفرط و مقابله با اسکوربوت یا بیماری کمی ویتامین‌C نافع است و به علت وجود تارتارات اسید دو پتاسیم در آن برای سیاتیک و روماتیسم حاد بسیار نافع است.
سرکه در کتب طب سنتی با نام «خل» و به فرانسوی‌Vinaigre و به انگلیسی‌Vinegar گفته می‌شود. مایعی است ترش که از تخمیر شراب به دست می‌آید و در حقیقت یک نوع اسید استیک رقیق و طبیعی و غیر خالص است. سرکه به تمام مایعهای الکلی اطلاق می‌شود که الکل آنها تبدیل به اسید استیک شده باشد. سرکه با روش صنعتی با تخمیر شراب به دست می‌آید که از ذکر جزئیات آن در اینجا صرفنظر
معارف گیاهی، ج‌2، ص: 54
می‌کنیم زیرا خارج از بحث ماست. فقط از نظر توجه به نحوه تولید و حدود انعکاس انگور در تولید آن به روش تهیه سرکه خانگی انگور می‌پردازیم که در موقع ذکر خواص آن شاید آگاهی از روش تولید بی‌اثر نباشد.
////////
انگور (نام علمیvinifera) سرده‌ای از درختان خانواده انگورسانان Vitaceae است. در این خانواده حدود ۱۱ جنس و بیش از ۶۰۰ گونه وجود دارد. مهم‌ترین جنس این خانواده جنس انگور است. این گیاه حالت بوته‌ای و رونده دارد و دارای پیچک در مقابل بعضی از برگ‌ها می‌باشد.

میوه 
انگور به نوع دانه‌دار و بی‌دانه تقسیم می‌شود. هر یک از این دو جور در رنگهای سرخ و سیاه و زرد و تقریباً سبز دیده می‌شوند. این میوه در مناطقی که حداکثر دمای آن بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد و حداقل آن کمتر از ۱۵ درجه زیر صفر نباشد بهتر رشد می‌کند.
کشور ایران دهمین تولید کننده انگور دنیاست که حدود ۳٫۳ درصد از کل تولید انگور دنیا را به خود اختصاص داده است.[۱] ایران در سال‌های ۲۰۰۹ و ۲۰۱۰ پس از کشورهایی مانند چین، ایتالیا، ایالات متحده، اسپانیا، فرانسه، ترکیه، شیلی، آرژانتین و هند، با سطح زیر کشت بیش از ۲۸۰۰ کیلومتر مربع و دارای تولید سالانه بیش از ۲۲۵۰۰۰۰ تن انگور می‌باشد.
///////////
عربی و مصری عنب:
العنب ثمر ناعم القشرة، لبيّ, عصيري, ينمو على شجرة خشبية (شجرة العنب). تظهر الأعناب على عناقيد يوجد فيها عادة ما بين ست ثمرات إلى ثلاثمائة ثمرة. يتفاوت لون ثمار العنب بحسب أصنافه وتكون ألوانها إما سوداء أو زرقاء أو بنفسجية أو ذهبية اللون تميل إلى الخضرة أو بيضاء.
وضحت الأحافير المكتشفة لبذور العنب وأوراقه أن الإنسان كان يأكل العنب ويتغذى عليه منذ عصور ما قبل التاريخ، في الحضارات السورية القديمة وعرف منذ آلاف السنين في الحضارات السورية القديمة والرومان ,المصريون القدماء, وقد دل على ذلك النقوش والرسومات التي اكتشفت في سوريا واليونان والتي وجدت في المعابد والتي يعود تاريخها إلى 2440 ق.م.
////////
به کردی سورانی تری:
ترێ بەری دارمێوە شوێنی بنەڕەتی ئاسیایە یەکەم جاریش فینقیەکان گواستیانەوە بۆ دوورگەکانی یۆنان و سەقلییە و ئیتاڵیا ومەرسلیا و میسر و شام و شوێنی دیکەش ، وەکو خواردن و شەربەت بەکاریان ھێناوە. ترێ مادە بەسوودەکانی وەک "ساکارۆز" و "گلوکز" و "دیکسترۆز" ی تێدایە و سەرچاوەیەکی گرنگی مادەکانی وەک مەنیزیۆم و ئاسن و مەنگنێزە . ترێ و ئاوی ترێ دەرمانێکی شیاو و بەسوودە بۆ نەخۆشی کەم خوێنی و دەبێتەھۆی بەھێزکردنی دڵ و رێکوپێکردنی لێدانی دڵ.
////////////
به دیودهی (مالدیوی):

މޭބިސްކަދުރު(އިނގިރޭސި ބަހުންGrape)އަކީ އިންސާނުން ކެއުމަށް ބޭނުންކުރާ މޭވާގެ ތެރޭގައި ހިމެނޭ ބާވަތެކެވެ، ހުތް ފޮނި ރަހަ އެއް ހުންނަ މޭބިސްކަދުރުގެ އެތަކެއް ވައްތަރުތަކެއް ހުރެއެވެ. އެކި ވައްތަރުގެ މޭބިސްކަދުރު އެކިކުލައަށް ހުންނަކަން ފާހަގަ ކުރެވެއެވެ. އެގޮތުން ފާހަގަކުރެވޭ މޭބިސްކަދުރުގެ ބާވަތްތަކުގެ ތެރޭގައި ރަތް މޭބިސްކަދުރު، ފެހި މޭބިސްކަދުރު، ކަޅު މޭބިސްކަދުރު، ދަނބު މޭބިސްކަދުރު، މަޑުފެހި މޭބިސްކަދުރު ފަދަ ކުލަތަކުގެ މޭބިސްކަދުރު ހިމެނެއެވެ.
މޭބިސްކަދުރު އަކީ ތަފާތު ގޮތްގޮތަށް ބޭނުން ކުރެވޭ އެއްޗެކެވެ. އެގޮތުން އެންމެ އާންމުކޮށް ބޭނުން ކުރެވެނީ ރޮލާ ހުއްޓައި ކެއުމަށެވެ. ނުވަތަ ހުހަށް ކެއުމަށެވެ. އޭގެ އިތުރުން މޭބިސްކަދުރު ބޭނުންކޮށްގެން، ޖޫސް، ޖެލީ، ޖޭމް، ބަނގުރާ، އަދި ތެޔޮ ފަދަ ތަކެތި ތައްޔާރުކުރާކަން ފާހަގަ ކުރެވެއެވެ. ދުނިޔޭގައި އެންމެ ގިނައިން މޭބިސްކަދުރު އުފައްދާ ކަމަށް ފާހަގަ ކުރެވިފައިވާ އެއްގައުމަކީ ސްޕޭން އެވެ.
////////////
به عبری:
הענב הוא פרי גפן היין. זהו ענבה, פרי לא קלימקטרי בעל זג (קליפה) דק ועשיר בצבענים וציפה מימית, שבתוכה 4-0 חרצנים. צבע הענב משתנה בתלות זן הגפן, והוא יכול להיות סגול, אדום, ורוד או ירוק. צורת הענבים היא אליפטית. קיימים מאות זני ענבים, הנחלקים באופן מסורתי לענבי יין, המיועדים לייצור יין וגראפה, ענבי שולחן, המיועדים לאכילה כמות שהם, וענבי שולחן ויין, המתאימים לשני הייעודים. בנוסף, יכולים הענבים להצרך בצורת צימוקיםריבהג'ליחומץתמצית זרעי ענביםשמן זרעי ענביםצ'ורצ'חלה (ממתק קווקזי מסורתי) או דבשה. גם לחרצנים שימוש חשוב לתעשיית שמן מזרעי ענבים המשמש לעיסוי ולרפואה.
///////////
به پنجابی انگور، تریخ:
انگور اک فروٹ دا ناں اے جیہڑا پتچڑی بوٹے لکڑی ویل دی ونڈ شراب انگور تے لگدا اے۔ انگور اینج ای کھادا جاسکدا اے یا فیر ایھدا جام، شراب، جیلی، سرکہ، کشمش بندے نیں۔ ایہ دنیا دے وڈے ناپ تے اگۓ گۓ فوٹاں وجوں اک اے تے 2010 وچ 68 ملین ٹن ایہ ہویا جیہڑا مالٹے (124 ملین ٹنکیلے (102 ملین ٹن) تے سیب (70 ملین ٹن ) مگروں چوتھے نمبر تے اے۔ ایہ گچھیاں وچ ہودا اے جیدے دانے نکے ہوندے نیں تے چٹے، انگوری، پیلے، ہرے پیلے، جامنی، کاسنی تے رتے رنگاں وچ ہوندا اے۔
////////////
به کشمیری: دَچھ
///////////
به پشتو انگور:
انگور یو غیر کلایمکتریک میوه ده او د پاڼریزه تاک په ډله کی راځی.‌ انگور د Vitis په جنس پوری اړوند دی. انگور څخه په خام او یا پروسس شوی ډول استفاده کیږی.
انگور د ،A.B.C ويټامينونه لري .همدارنگه انگور په خپل جوړښت كې يوه اندازه:مگنيزم،كلسيم،اوسپنه،فاسفورس،پوتاشيم او البومين هم لري .
///////////
به سندی انگور:
انگور هڪ ٻوٽي ۽ انجي ميوي جو نالو آهي. هي ٻوٽو ويڙهي جي صورت ۾ وڌندو آهي ۽ هن جو ميوو ڇينگن جي صورت ۾ هوندو آهي. هڪ ڇينگي ۾ 6 کان 300 انگور جا داڻا ٿي سگھن ٿا. انهن کي هن حالت ۾ به کائي سگھجي ٿو يا وري هن مان شربت، جيلي، شراب  ۽ ٻجن مان تيل به ٺاهي سگھجي ٿو. انگور جڏهن سڪي ويندو آهي ته ان مان ڪشمش ٺاهي ويندي آهي. پاڪستان جي صوبي خيبرپختونخواه جي ضلعي چترال جي وادي ڪالاش ۾ انگور مان ديسي شراب به ٺاهيو ويندو آهي.
/////////////
به کردی تیری:
Tirî (bi soranîtirê), fêkîyek havînî ye, şîrîn e rengên wî sor û kesk e. Ji tirî mey û areq tên çêkirin. Dîsa ji tirî mewîjên hişkirî jî, ji bo zivistanê werê xwarin çêdikin. Hevilên tirî li tendirustiya mirov gelek heye ku germoke ("colories") û şekirdide bedenê mirov. Li gorî lêkolînên li ser DNA'ya tirî'yan, warê herî kevin ê çandina wê Kurdistana îro ye[1][2].
Tiriyê hî nebûyî re dibêjin qorix. Qorix yî tirş e, wê lomê bi xayê tê xwarin an jî dikine selete. Ku qorix girdibe bengdikeveyê an jî nîv şîrînî dibe pê re dibêjin deneşe. Ku meriv dêneşe pir bixwe li merivan dikeve, zikî merivan pê dêşê. Tirî teze tê xwerin an hişk dikin mewîj. Mewîj ji çêkirina xwînê re rind in. Meriv dikane mewîjan di avê ke û şîrîniyeke bi navîxweşav jê çêke.
Di demê payîzê de rez tê birîn û tirî di mehsereyê de tê pêkirin. Paşê avê tirî dikelînin û dikin şîre. Gellek xwarinên ş
///////////
به اویغوری ئۈزۈم  :

شىنجاڭدا ئىلگىرىدىن 50نەچچە خىل ئۈزۈم ئۆستۈرۈلۈپ كەلگەن،ئۈزۈم سورتلىرىنىڭ كۆپلۈكىدىن ئېيتقاندا،ئىلى بىرىنچى ئورۇندا تۇرىدۇ.ئىلىدا ئۈزۈم سورتىدىن 35ى بار.ئۇنىڭدىن قالسا قەشقەر(18خىل سورت بار)،خوتەن ۋىلايەتلىرى(17خىل سورت بار)دۇر.ئاساسلىق ئۈزۈم ماكانى بولغان تۇرپان ئويمانلىقىدا سەككىز ئاساسىي سورت بولغاندىن باشقا،يەنە بىختىن ئۆزگەرگەن تۆت خىل سورت شىنجاڭنىڭ باشقا يەرلىرىگە تارقالغان،ئۈزۈم سورتلىرىنىڭ تارقىلىش ئەھۋالىدىن قارىغاندا،قەشقەر ئۈزۈمى بىلەن خوتەن ئۈزۈمىنىڭ ئۆستۈرۈلۈش كۆلىمى ئەڭ كەڭ بولۇپ،شىنجاڭنىڭ جەنۇب ۋە شىمالىدا ئومۇميۈزلۈك ئۆستۈرۈلىدۇ
شىنجاڭنىڭ ئۈزۈم سورتلىرى
/////////////
به اردو انگور:
انگور ایک پودے اور اسکے پھل کا نام ہے۔ یہ پودا بیل کی صورت میں اگتا ہے اور اسکا پھل گچھوں میں اگتا ہے۔ ایک گھچے میں 6 سے لے کر 300 انگور کے دانے اگ سکتے ہیں۔ انھیں اس حالت میں بھی کھایا جاسکتا ہے یا پھر اس سے جام، جوس، جیلی، شراب اور انگور کے بیجوں کا تیل بھی بنایا جا سکتا ہے۔ انگور جب سوکھ جاتے ہیں تو ان سے کشمش بھی بنائی جاتی ہے۔ پاکستان کے صوبہ خیبر پختونخوا کے ضلع چترال کی وادی کالاش میں انگور سے دیسی شراب بھی بنایی جاتی ہے-
//////////
به ترکی اوزوم:
Üzümasmagiller (Vitaceae) familyasının Vitis cinsinden sarılgan bitki ve yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerine verilen ad.
Tarihçesi M.Ö 5000 yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük AsyaKafkasya'yı da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip olan türlerden biri olan üzümün 15.000'nin üzerinde çeşidi bulunduğu tahmin edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler 1200'ün üzerindedir. Bu çeşitlerden oluşturulmuş Milli Koleksiyon Bağı Tekirdağ Bağcılık Araştırma Enstitüsünde bulunmaktadır. Bunların 50-60 kadarının ekonomik üretimi yapılmaktadır.
////////////
Grape
From Wikipedia, the free encyclopedia
This article is about the fruits of the genus Vitis. For the European grapevine, see Vitis vinifera. For other uses, see Grape (disambiguation).
Grapes
"White" table grapes
grape is a fruiting berry of the deciduous woody vines of the botanical genus Vitis.
Grapes can be eaten raw or they can be used for making winejamjuicejellygrape seed extractraisins,vinegar, and grape seed oil. Grapes are a non-climacteric type of fruit, generally occurring in clusters.
Grapes, red or green
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
288 kJ (69 kcal)
18.1 g
15.48 g
0.9 g
0.16 g
0.72 g
(6%)
0.069 mg
(6%)
0.07 mg
(1%)
0.188 mg
(1%)
0.05 mg
(7%)
0.086 mg
(1%)
2 μg
(1%)
5.6 mg
(4%)
3.2 mg
(1%)
0.19 mg
(14%)
14.6 μg
(1%)
10 mg
(3%)
0.36 mg
(2%)
7 mg
(3%)
0.071 mg
(3%)
20 mg
(4%)
191 mg
(0%)
2 mg
(1%)
0.07 mg
Other constituents
7.8 µg


·         Units
·         μg = micrograms • mg = milligrams
·         IU = International units
Percentages are roughly approximated usingUS recommendations for adults.
Source: USDA Nutrient Database
Contents
  [show
History
The cultivation of the domesticated grape began 6,000–8,000 years ago in the Near East.[1] Yeast, one of the earliest domesticated microorganisms, occurs naturally on the skins of grapes, leading to the innovation of alcoholic drinks such as wine. The earliest archeological evidence for a dominant position of wine-making in human culture dates from 8,000 years ago in Georgia.[2][3][4] The oldest known winery was found inArmenia, dating to around 4000 BC. By the 9th century AD the city of Shiraz was known to produce some of the finest wines in the Middle East. Thus it has been proposed that Syrah red wine is named afterShiraz, a city in Persia where the grape was used to make Shirazi wine.[5] Ancient Egyptianhieroglyphics record the cultivation of purple grapes,[citation needed] and history attests to the ancientGreeksPhoenicians, and Romans growing purple grapes for both eating and wine production[citation needed]. The growing of grapes would later spread to other regions in Europe, as well as North Africa, and eventually in North America.
In North America, native grapes belonging to various species of the Vitis genus proliferate in the wild across the continent, and were a part of the diet of many Native Americans, but were considered by European colonists to be unsuitable for wine. Vitis vinifera cultivars were imported for that purpose.
Description
Grapes are a type of fruit that grow in clusters of 15 to 300, and can be crimson, black, dark blue, yellow, green, orange, and pink. "White" grapes are actually green in color, and are evolutionarily derived from the purple grape. Mutations in two regulatory genes of white grapes turn off production of anthocyanins, which are responsible for the color of purple grapes.[6]Anthocyanins and other pigment chemicals of the larger family of polyphenols in purple grapes are responsible for the varying shades of purple in red wines.[7][8] Grapes are typically an ellipsoid shape resembling a prolate spheroid.
Grapevines
Main article: Vitis
Concord is a variety of North American labruscagrape
Most grapes come from cultivars of Vitis vinifera, the European grapevine native to the Mediterranean and Central Asia. Minor amounts of fruit and wine come from American and Asian species such as:
·         Vitis labrusca, the North American table and grape juice grapevines (including the Concordcultivar), sometimes used for wine, are native to the Eastern United States and Canada.
·         Vitis riparia, a wild vine of North America, is sometimes used for winemaking and for jam. It is native to the entire Eastern U.S. and north to Quebec.
·         Vitis rotundifolia, the muscadines, used for jams and wine, are native to the Southeastern United States from Delaware to the Gulf of Mexico.
·         Vitis amurensis is the most important Asian species.
Distribution and production
Top 20 grape producing countries in 2012.[9]
According to the Food and Agriculture Organization (FAO), 75,866 square kilometers of the world are dedicated to grapes. Approximately 71% of world grape production is used for wine, 27% as fresh fruit, and 2% as dried fruit. A portion of grape production goes to producing grape juice to be reconstituted for fruits canned "with no added sugar" and "100% natural". The area dedicated to vineyards is increasing by about 2% per year.
There are no reliable statistics that break down grape production by variety. It is believed that the most widely planted variety is Sultana, also known as Thompson Seedless, with at least 3,600 km2 (880,000 acres) dedicated to it. The second most common variety is Airén. Other popular varieties include Cabernet SauvignonSauvignon blancCabernet FrancMerlotGrenacheTempranilloRiesling, andChardonnay.[10]
Top producers of grapes for wine making, by area planted
Country
Area (km²)
11,750
8,640
8,270
8,120
4,150
 Iran
2,860
2,480
2,160
2,080
1,840
1,642
1,459

Top grape producing countries by years
(in metric tons)
Rank
Country
2009
2010
2011
2012
1
8,038,703
8,651,831
9,174,280
9,600,000 F
2
6,629,198
6,777,731
6,756,449
6,661,820
3
8,242,500
7,787,800
7,115,500
5,819,010
4
6,101,525
5,794,433
6,588,904
5,338,512
5
5,535,333
6,107,617
5,809,315
5,238,300
6
4,264,720
4,255,000
4,296,351
4,275,659
7
2,600,000
2,903,000
3,149,380
3,200,000 F
8
2,181,567
2,616,613
2,750,000
2,800,000 F
9
 Iran
2,305,000
2,225,000
2,240,000
2,150,000 F
10
1,748,590
1,743,496
1,683,927
1,839,030
58,521,410
58,292,101
58,500,118
67,067,128
Source: UN Food & Agriculture Organization[11] (F=FAO estimate)
Table and wine grapes
Wine grapes on the vine
Commercially cultivated grapes can usually be classified as either table or wine grapes, based on their intended method of consumption: eaten raw (table grapes) or used to make wine (wine grapes). While almost all of them belong to the same species, Vitis vinifera, table and wine grapes have significant differences, brought about through selective breeding. Table grape cultivars tend to have large, seedless fruit (see below) with relatively thin skin. Wine grapes are smaller, usually seeded, and have relatively thick skins (a desirable characteristic in winemaking, since much of the aroma in wine comes from the skin). Wine grapes also tend to be very sweet: they are harvested at the time when their juice is approximately 24% sugar by weight. By comparison, commercially produced "100% grape juice", made from table grapes, is usually around 15% sugar by weight.[12]
Seedless grapes
Seedless cultivars now make up the overwhelming majority of table grape plantings. Because grapevines are vegetatively propagated by cuttings, the lack of seeds does not present a problem for reproduction. It is an issue for breeders, who must either use a seeded variety as the female parent or rescue embryos early in development using tissue culture techniques.
There are several sources of the seedlessness trait, and essentially all commercial cultivators get it from one of three sources: Thompson SeedlessRussian Seedless, and Black Monukka, all being cultivars of Vitis vinifera. There are currently more than a dozen varieties of seedless grapes. Several, such as Einset Seedless, Benjamin Gunnels's Prime seedless grapes, Reliance, and Venus, have been specifically cultivated for hardiness and quality in the relatively cold climates of northeastern United States and southern Ontario.[13]
An offset to the improved eating quality of seedlessness is the loss of potential health benefits provided by the enriched phytochemicalcontent of grape seeds (see Health claims, below).[14][15]
Raisins, currants and sultanas
Main article: Raisin
In most of Europe and North America, dried grapes are referred to as "raisins" or the local equivalent. In the UK, three different varieties are recognized, forcing the EU to use the term "dried vine fruit" in official documents.
raisin is any dried grape. While raisin is a French loanword, the word in French refers to the fresh fruit; grappe (from which the English grape is derived) refers to the bunch (as in une grappe de raisins).
currant is a dried Zante Black Corinth grape, the name being a corruption of the French raisin de Corinthe (Corinth grape). Currant has also come to refer to the blackcurrant and redcurrant, two berries unrelated to grapes.
sultana was originally a raisin made from Sultana grapes of Turkish origin (known as Thompson Seedless in the United States), but the word is now applied to raisins made from either white grapes or red grapes that are bleached to resemble the traditional sultana.
Juice
Grape juice
Grape juice is obtained from crushing and blending grapes into a liquid. The juice is often sold in stores orfermented and made into winebrandy, or vinegar. Grape juice that has been pasteurized, removing any naturally occurring yeast, will not ferment if kept sterile, and thus contains no alcohol. In the wine industry, grape juice that contains 7–23% of pulp, skins, stems and seeds is often referred to as "must". In North America, the most common grape juice is purple and made from Concord grapes, while white grape juice is commonly made from Niagara grapes, both of which are varieties of native American grapes, a different species from European wine grapes. In California, Sultana (known there as Thompson Seedless) grapes are sometimes diverted from the raisin or table market to produce white juice.[16]
Health claims
French paradox
Main article: French paradox
Comparing diets among Western countries, researchers have discovered that although the French tend to eat higher levels of animal fat, the incidence of heart disease remains low in France. This phenomenon has been termed the French paradox, and is thought to occur from protective benefits of regularly consuming red wine. Apart from potential benefits of alcohol itself, including reduced plateletaggregation and vasodilation,[17] polyphenols (e.g., resveratrol) mainly in the grape skin provide other suspected health benefits, such as:[18]
·         Alteration of molecular mechanisms in blood vessels, reducing susceptibility to vascular damage
·         Decreased activity of angiotensin, a systemic hormone causing blood vessel constriction that would elevate blood pressure
·         Increased production of the vasodilator hormone, nitric oxide (endothelium-derived relaxing factor)
Using grape leaves in cuisine (Dolma)
Although adoption of wine consumption is not recommended by some health authorities,[19] a significant volume of research indicates moderate consumption, such as one glass of red wine a day for women and two for men, may confer health benefits.[20][21][22] Emerging evidence is that winepolyphenols such as resveratrol[23] provide physiological benefit, whereas alcohol itself may have protective effects on the cardiovascular system.[24] More may be seen in the article Long-term effects of alcohol.
Resveratrol
Main article: Resveratrol
Resveratrol is found in widely varying amounts among grape varieties, primarily in their skins and seeds, which, in muscadine grapes, have about one hundred times higher concentration than pulp.[25]Fresh grape skin contains about 50 to 100 micrograms of resveratrol per gram.[26]
Anthocyanins and other phenolics
Grape cross-section
Anthocyanins tend to be the main polyphenolics in purple grapes whereas flavan-3-ols(i.e. catechins) are the more abundant phenolic in white varieties.[27] Total phenolic content, a laboratory index of antioxidant strength, is higher in purple varieties due almost entirely to anthocyanin density in purple grape skin compared to absence of anthocyanins in white grape skin.[27] It is these anthocyanins that are attracting the efforts of scientists to define their properties for human health.[28] Phenolic content of grape skin varies with cultivar, soil composition, climate, geographic origin, and cultivation practices or exposure to diseases, such as fungal infections.
Red wine may offer health benefits more so than white because potentially beneficial compounds are present in grape skin, and only red wine is fermented with skins. The amount of fermentation time a wine spends in contact with grape skins is an important determinant of its resveratrol content.[29] Ordinary non-muscadine red wine contains between 0.2 and 5.8 mg/L,[30] depending on the grape variety, because it is fermentedwith the skins, allowing the wine to absorb the resveratrol. By contrast, a white winecontains lower phenolic contents because it is fermented after removal of skins.
Wines produced from muscadine grapes may contain more than 40 mg/L, an exceptional phenolic content.[25][31] In muscadine skins,ellagic acidmyricetinquercetinkaempferol, and trans-resveratrol are major phenolics.[32] Contrary to previous results, ellagic acid and not resveratrol is the major phenolic in muscadine grapes.
The flavonols syringetin, syringetin 3-O-galactoside, laricitrin and laricitrin 3-O-galactoside are also found in purple grape but absent in white grape.[33]
Seed constituents
Main articles: Grape seed extract and Grape seed oil
Biochemical and preliminary clinical studies have demonstrated potential biological properties of grape seed oligomeric procyanidins.[34] For example, laboratory tests indicated a potential anticancer effect from grape seed extract.[35] According to the American Cancer Society, "there is very little reliable scientific evidence available at this time that drinking red wine, eating grapes, or following the grape diet can prevent or treat cancer in people".[36]
Grape seed oil from crushed seeds is used in cosmeceuticals and skincare products for perceived health benefits. Grape seed oil containstocopherols (vitamin E) and high contents of phytosterols and polyunsaturated fatty acids such as linoleic acidoleic acid, and alpha-linolenic acid.[37][38][39]
Grape and raisin toxicity in dogs
The consumption of grapes and raisins presents a potential health threat to dogs. Their toxicity to dogs can cause the animal to developacute renal failure (the sudden development of kidney failure) with anuria (a lack of urine production) and may be fatal.[40]
Grape therapy
Main article: Grape therapy
Grape therapy, also known as ampelotherapy (from Ancient Greek ἄμπελος (ampelos), meaning "vine"), is a form of naturopathic medicineor alternative medicine that involves heavy consumption of grapes, including seeds, and parts of the vine, including leaves. Although there is some limited evidence of positive benefits from the consumption of grapes for health purposes, extreme claims, such as its ability to cure cancer, have been widely derided as “quackery”.[medical citation needed]
Religious significance
Grapes embroidered on a 17th-century chasuble, Antwerp
In the Bible, grapes are first mentioned when Noah grows them on his farm (Genesis 9:20–21). Instructions concerning wine are given in the book of Proverbs and in the book of Isaiah, such as inProverbs 20:1 and Isaiah 5:20–25Deuteronomy 18:3–5,14:22–27,16:13–15 tell of the use ofwine during Jewish feasts. Grapes were also significant to both the Greeks and Romans, and their god of agricultureDionysus, was linked to grapes and wine, being frequently portrayed with grape leaves on his head.[41] Grapes are especially significant for Christians, who since the Early Churchhave used wine in their celebration of the Eucharist.[42] Views on the significance of the wine vary between denominations. In Christian art, grapes often represent the blood of Christ, such as the grape leaves in Caravaggio’s John the Baptist.
Use in religion
Grape juice, because of its non-alcoholic content, is commonly used by those Christians who oppose the partaking of alcoholic beverages, as the "cup" or "wine" in the Lord's Supper.[43]
The Catholic Church uses wine in the celebration of the Eucharist because it is part of the tradition passed down through the ages starting with Jesus Christ at the Last Supper, where Catholics believe the consecrated bread and wine literally become the body and blood of Jesus Christ, a dogma known as transubstantiation.[44] Wine is used (not grape juice) both due to its strong Scriptural roots, and also to follow the tradition set by the early Christian Church.[45] The Code of Canon Law of the Catholic Church (1983), Canon 924 says that the wine used must be natural, made from grapes of the vine, and not corrupt.[46] In some circumstances, a priest may obtain special permission to use grape juice for the consecration, however this is extremely rare and typically requires sufficient impetus to warrant such a dispensation, such as personal health of the priest.
Although alcohol is permitted in Judaism, grape juice is sometimes used as an alternative for kiddush on Shabbat and Jewish holidays, and it has the same blessing as wine. Many authorities maintain that grape juice must be capable of turning into wine naturally in order to be used for kiddush. Common practice, however, is to use any kosher grape juice for kiddush.
Gallery
·        
Flower buds

·        
Flowers

·        
Immature fruit

·        
Grapes in Iran

·        
Wine grapes

·        
Vineyard in the Troodos Mountains
See also
·         Drakshasava, a traditional Ayurvedic tonic made from grapes
·         Grape syrup
·         List of grape varieties
·         Propagation of grapevines
Sources
1.     Jump up^ This, Patrice; Lacombe, Thierry and Thomash , Mark R. (2006). "Historical Origins and Genetic Diversity of Wine Grapes" (PDF). Trends in Genetics 22 (9): 511–519. doi:10.1016/j.tig.2006.07.008PMID 16872714.
2.     Jump up^ McGovern, Patrick E. (2003). Ancient Wine: The Search for the Origins of Viniculture (PDF). Princeton University Press.
5.     Jump up^ Hugh Johnson, "The Story of Wine", New Illustrated Edition, p. 58 & p. 131, Mitchell Beazley 2004, ISBN 1-84000-972-1
6.     Jump up^ Walker, A. R.; Lee, E.; Bogs, J.; McDavid, D. A. J.; Thomas, M. R.; Robinson, S. P. (2007). "White grapes arose through the mutation of two similar and adjacent regulatory genes". The Plant Journal 49 (5): 772–785. doi:10.1111/j.1365-313X.2006.02997.xPMID 17316172.
7.     Jump up^ Waterhouse, A. L. (2002). "Wine phenolics". Annals of the New York Academy of Sciences 957: 21–36. doi:10.1111/j.1749-6632.2002.tb02903.xPMID 12074959.
8.     Jump up^ Brouillard, R.; Chassaing, S.; Fougerousse, A. (2003). "Why are grape/fresh wine anthocyanins so simple and why is it that red wine color lasts so long?". Phytochemistry 64 (7): 1179–1186. doi:10.1016/S0031-9422(03)00518-1PMID 14599515.
13.  Jump up^ Reisch BI, Peterson DV, Martens M-H. "Seedless Grapes", in "Table Grape Varieties for Cool Climates", Information Bulletin 234, Cornell University, New York State Agricultural Experiment Station, retrieved December 30, 2008
14.  Jump up^ Shi, J.; Yu, J.; Pohorly, J. E.; Kakuda, Y. (2003). "Polyphenolics in Grape Seeds—Biochemistry and Functionality". Journal of Medicinal Food 6(4): 291–299. doi:10.1089/109662003772519831PMID 14977436.
15.  Jump up^ Parry, J.; Su, L.; Moore, J.; Cheng, Z.; Luther, M.; Rao, J. N.; Wang, J. Y.; Yu, L. L. (2006). "Chemical Compositions, Antioxidant Capacities, and Antiproliferative Activities of Selected Fruit Seed Flours". Journal of Agricultural and Food Chemistry 54 (11): 3773–3778.doi:10.1021/jf060325kPMID 16719495.
16.  Jump up^ "Thompson Seedless Grape Juice". sweetwatercellars.com.
17.  Jump up^ Providência, R. (2006). "Cardiovascular protection from alcoholic drinks: Scientific basis of the French Paradox". Revista portuguesa de cardiologia : orgao oficial da Sociedade Portuguesa de Cardiologia = Portuguese journal of cardiology : an official journal of the Portuguese Society of Cardiology 25 (11): 1043–1058. PMID 17274460.
18.  Jump up^ Opie, L. H.; Lecour, S. (2007). "The red wine hypothesis: From concepts to protective signalling molecules". European Heart Journal 28 (14): 1683–1693. doi:10.1093/eurheartj/ehm149PMID 17561496.
19.  Jump up^ Alcohol, wine and cardiovascular disease. American Heart Association
20.  Jump up^ Alcohol. Harvard School of Public Health
21.  Jump up^ Mukamal, K. J.; Kennedy, M.; Cushman, M.; Kuller, L. H.; Newman, A. B.; Polak, J.; Criqui, M. H.; Siscovick, D. S. (2007). "Alcohol Consumption and Lower Extremity Arterial Disease among Older Adults: The Cardiovascular Health Study". American Journal of Epidemiology 167 (1): 34–41.doi:10.1093/aje/kwm274PMID 17971339.
22.  Jump up^ De Lange, D. W.; Van De Wiel, A. (2004). "Drink to Prevent: Review on the Cardioprotective Mechanisms of Alcohol and Red Wine Polyphenols". Seminars in Vascular Medicine 4 (2): 173–186. doi:10.1055/s-2004-835376PMID 15478039.
23.  Jump up^ Das, S.; Das, D. K. (2007). "Resveratrol: A therapeutic promise for cardiovascular diseases". Recent patents on cardiovascular drug discovery 2(2): 133–138. doi:10.2174/157489007780832560PMID 18221111.
24.  Jump up^ Sato, M.; Maulik, N.; Das, D. K. (2002). "Cardioprotection with alcohol: Role of both alcohol and polyphenolic antioxidants". Annals of the New York Academy of Sciences 957: 122–135. doi:10.1111/j.1749-6632.2002.tb02911.xPMID 12074967.
26.  Jump up^ Li, X.; Wu, B.; Wang, L.; Li, S. (2006). "Extractable Amounts oftrans-Resveratrol in Seed and Berry Skin inVitisEvaluated at the Germplasm Level". Journal of Agricultural and Food Chemistry 54 (23): 8804–8811. doi:10.1021/jf061722yPMID 17090126.
27.  Jump up to:a b Cantos, E.; Espín, J. C.; Tomás-Barberán, F. A. (2002). "Varietal differences among the polyphenol profiles of seven table grape cultivars studied by LC-DAD-MS-MS". Journal of Agricultural and Food Chemistry 50 (20): 5691–5696. doi:10.1021/jf0204102PMID 12236700.
29.  Jump up^ ResveratrolPennington Nutrition Series 2005 No. 7. pbrc.edu
30.  Jump up^ Gu, X.; Creasy, L.; Kester, A.; Zeece, M. (1999). "Capillary electrophoretic determination of resveratrol in wines". Journal of Agricultural and Food Chemistry 47 (8): 3223–3227. doi:10.1021/jf981211ePMID 10552635.
31.  Jump up^ Ector BJ, Magee JB, Hegwood CP, Coign MJ (1996). "Resveratrol Concentration in Muscadine Berries, Juice, Pomace, Purees, Seeds, and Wines". Am. J. Enol. Vitic. 47 (1): 57–62.
32.  Jump up^ Pastrana-Bonilla, E.; Akoh, C. C.; Sellappan, S.; Krewer, G. (2003). "Phenolic Content and Antioxidant Capacity of Muscadine Grapes". Journal of Agricultural and Food Chemistry 51 (18): 5497–5503. doi:10.1021/jf030113cPMID 12926904.
33.  Jump up^ Mattivi, F.; Guzzon, R.; Vrhovsek, U.; Stefanini, M.; Velasco, R. (2006). "Metabolite Profiling of Grape: Flavonols and Anthocyanins". Journal of Agricultural and Food Chemistry 54 (20): 7692–7702. doi:10.1021/jf061538cPMID 17002441.
34.  Jump up^ Bagchi, D.; Bagchi, M.; Stohs, S. J.; Das, D. K.; Ray, S. D.; Kuszynski, C. A.; Joshi, S. S.; Pruess, H. G. (2000). "Free radicals and grape seed proanthocyanidin extract: Importance in human health and disease prevention". Toxicology 148 (2–3): 187–197. doi:10.1016/S0300-483X(00)00210-9PMID 10962138.
35.  Jump up^ Agarwal, C.; Singh, R. P.; Agarwal, R. (2002). "Grape seed extract induces apoptotic death of human prostate carcinoma DU145 cells via caspases activation accompanied by dissipation of mitochondrial membrane potential and cytochrome c release". Carcinogenesis 23 (11): 1869–1876. doi:10.1093/carcin/23.11.1869PMID 12419835.
36.  Jump up^ "Grapes"American Cancer Society. 1 November 2011. Retrieved August 2013.
37.  Jump up^ Beveridge, T. H. J.; Girard, B.; Kopp, T.; Drover, J. C. G. (2005). "Yield and Composition of Grape Seed Oils Extracted by Supercritical Carbon Dioxide and Petroleum Ether: Varietal Effects". Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (5): 1799–1804. doi:10.1021/jf040295q.PMID 15740076.
38.  Jump up^ Crews, C.; Hough, P.; Godward, J.; Brereton, P.; Lees, M.; Guiet, S.; Winkelmann, W. (2006). "Quantitation of the Main Constituents of Some Authentic Grape-Seed Oils of Different Origin". Journal of Agricultural and Food Chemistry 54 (17): 6261–6265. doi:10.1021/jf060338y.PMID 16910717.
39.  Jump up^ Tangolar, S. G. K.; Özoğul, Y. I.; Tangolar, >S.; Torun, A. (2009). "Evaluation of fatty acid profiles and mineral content of grape seed oil of some grape genotypes". International Journal of Food Sciences and Nutrition 60 (1): 32–39. doi:10.1080/09637480701581551PMID 17886077.
40.  Jump up^ Raisins/Grapes. The Merck Veterinary Manual
41.  Jump up^ Grape Leaf Significance. Garden Guides. Retrieved on 2012-05-28.
42.  Jump up^ Justin MartyrFirst Apology, and Chapters LXV and LXVII of The Ante-Nicene Fathers.
44.  Jump up^ "Catechism of the Catholic Church, 1413". Vatican.va. Retrieved 2012-02-01.
45.  Jump up^ "The Real Presence of Christ in the Eucharist". Newadvent.org. 1909-05-01. Retrieved 2012-02-01.
46.  Jump up^ "Altar wine, Catholic encyclopedia". Newadvent.org. 1907-03-01. Retrieved 2012-02-01.
Further reading
·         Creasy, G. L. and L. L. Creasy (2009). Grapes (Crop Production Science in Horticulture). CABI. ISBN 978-1-84593-401-9.
External links
·          Quotations related to Grapes at Wikiquote
·          The dictionary definition of grape at Wiktionary

·          Media related to Grapes at Wikimedia Commons