[1] - کرم
الشراب← کرم
. [ ک َ ] (ع اِ) درخت انگور. (از برهان ) (ناظم
الاطباء). تاک . رز. واحد آن کرمة است . (از منتهی الارب ). عنب . (از اقرب
الموارد). رز. مو. مَیوانه . (یادداشت مؤلف ). ج ، کُروم . (اقرب الموارد) (ناظم
الاطباء). به فارسی تاک و رز و ماو نامند. بستانی و بری می باشد. بری ثمردار انگور
او سیاه و ریزه و با عفوصت و شراب آن قابض و سیاه می باشد و بری بی ثمر را در
تنکابن دیو رز گویند. (تحفه ).پرنفعترین درختان است و ثمراتش به الوان است تا
پنجاه و چند نوع گفته اند. (نزهةالقلوب ). ابن مها درخت اورا مطلق ذکر نکند، بلکه
کرم الشراب گوید و آن درخت تاک بود و تقید او به شراب به جهت آن است که کرم مختلف
است و چون مطلق ذکر کند معلوم نشود که مراد کدام است و یکی از انواع او آن است که
عرب او را کرم البری گوید و مویزج از او حاصل آید و عسالیج الکرم آن باشد که به
شبه رشته ها از نبات او ظاهر شود بدان تعلق کند به آنچه نزدیک او باشد و او را
خیوط نیز گویند. شکوفه ٔ او را فقاح الکرم گویند و به رومی او را زسطراوس گویند.
لیث گوید: صفحه ٔ درخت تاک را عرب زرجون گوید واین لغت اهل طایف است و زرجون معرب
است و فارسی او زرگون است یعنی او برنگ زر ماند و خمر را به زر تشبیه کنند و صفحه
ٔ او را نیز به زر تشبیه کنند. «اوس » گوید: تاک دشتی را شاخها خردتر باشد و ستبر
بود و برگ او در صورت خوبتر بود و به نبات عنب الحیه ماند و منبت عنب الحیه در
بساتین بود و شکوفه ٔ او به موی حیوان ماند و خوشه های او خرد بود و رنگ او چون
رسیده باشدسرخ بود و برگ و شاخ سفید تاک که عرب او را تا»الابیض گوید به برگ تاک
بستانی مشابه بود و تعلق او به درختی که در جوار او بود محکمتر باشد و میوه ٔ او
سرخ باشد و در بعضی مواضع رنگ پوست از او کنند. و سیاه تاک که عرب او را کرم
الاسود گوید برگ او به برگ پوزک ماند و پوزک لبلاب بود و بر درخت و نباتی که در
جوار اوست تعلق کند و میوه ٔ او پیش از رسیدن سبز بود و چون برسد سیاه باشد و
بیرون بیخ او را رنگ سیاه باشد و میان او کبود بود به شبه آسمانگون . (ترجمه ٔ
صیدنه ).
- آب کرم ؛ شراب . خمر. (یادداشت مؤلف ) :
نه نان حنطه به کرسان نه آب کرم به خنب
نه گوشت در رمه دارم نه آرد در کندو.
- آب کرم ؛ شراب . خمر. (یادداشت مؤلف ) :
نه نان حنطه به کرسان نه آب کرم به خنب
نه گوشت در رمه دارم نه آرد در کندو.
نزاری .
- بنت الکرم ؛ دختر رز. شراب . خمر. (یادداشت مؤلف ).
- عسالیج الکرم ؛ آن باشد که به شبه رشته ها از نبات او ظاهر شود و بدان تعلق کند (یعنی بیاویزد) به آنچه نزدیک او باشد. (ترجمه ٔ صیدنه ). رجوع به کرم شود.
- کرم الابیض ؛ سفید تاک . (ترجمه ٔ صیدنه ). رجوع به کرم شود.
- کرم البری ؛ یکی از انواع کرم که مویزج از او حاصل آید. (ترجمه ٔ صیدنه ). رجوع به کرم شود.
- کرم الشراب ؛تاک . (ترجمه ٔ صیدنه ). رجوع به کرم شود.
|| باغ انگور. موستان . رز. (یادداشت مؤلف ). تاکستان . (فرهنگ فارسی معین ). || توسعاً مطلق باغ . (یادداشت مؤلف ). درختانی که نزدیک هم کاشته باشند. مقابل بوستان . (فرهنگ فارسی معین ). زمینی که گرد آن دیوار باشد و در آن اشجار درهم و فراوان که زراعت در آن ممکن نباشد. ج ، کروم . (ازاقرب الموارد): و اخبرنی ایضا غیره ان منها [ من الارجوان ] ایضا کثیر بکروم جبل قرطبه من بلادالاندلس . (مفردات ابن البیطار). || حمیل . حلی . یقال : رأیت فی عنقها کرماً حسناً من لؤلؤ. || زمین پاکیزه و مُنقّی از سنگ ریزه ها. || نوعی از زرگری در گلوبندها. (ناظم الاطباء) (منتهی الارب ). ج ، کروم . (ناظم الاطباء).
- بنات کرم ؛ نوعی زیور که در جاهلیت می ساختند. (ناظم الاطباء) (از منتهی الارب ) (از اقرب الموارد).
|| قلاده . (از اقرب الموارد). زر و گردن بند. (مهذب الاسماء). || مرد مسلمان . (از اقرب الموارد).
////////////
///////////
ریشه لفظ فرنگی
انگور/کرم را تا gerپی گرفته اند:
grape
See
also: grapé
Contents
[hide]
English[edit]
A bunch
of grapes (definition 1)
Etymology[edit]
From Middle English grape,
from Old French grape, grappe, crape (“cluster
of fruit or flowers, bunch of grapes”), from graper, craper (“to
pick grapes”, literally “to hook”), of Germanic origin, from Old Low Frankish *krappō(“hook”),
from Proto-Germanic *krappô (“hook”),
from Proto-Indo-European *grep- (“hook”), *gremb- (“crooked,
uneven”), from *ger- (“to
turn, bend, twist”). Cognate with Middle Dutch krappe (“hook”), Old High German krapfo(“hook”) (German Krapfe). More at cramp.
Pronunciation[edit]
·
Audio (UK)
|
MENU
0:00
|
·
Audio (US)
|
MENU
0:00
|
·
Rhymes: -eɪp
Noun[edit]
1. (countable) A small, round,
smooth-skinned edible fruit, usually purple, red, or green, that grows in buncheson vines of
genus Vitis.
3. (countable, uncountable) A dark purplish red colour, the
colour of many grapes.
grape colour:
|
4. (uncountable) grapeshot.
Translations[edit]
[show ▼]fruit
[show ▼]vine
[show ▼]colour
grapeshot — see grapeshot
Adjective[edit]
Translations[edit]
[show ▼]flavour
[show ▼]colour
Derived
terms[edit]
[show ▼]Derived
terms from grape
Related
terms[edit]
[show ▼]Related
terms
See
also[edit]
Verb[edit]
grape (third-person
singular simple present grapes, present
participle graping, simple past and past participle graped)
1. To pick grapes. [quotations ▼]
2. (of
livestock) To develop tubercules as
a result of tuberculosis. [quotations ▼]
3. To develop
a texture with
small grape-like clusters of a contaminant or foreign substance. [quotations ▼]
4. (dialect, north, Britain) To grope. [quotations ▼]
Anagrams[edit]
Danish[edit]
Etymology[edit]
Pronunciation[edit]
Noun[edit]
1. A grapefruit.
Inflection[edit]
Synonyms[edit]
French[edit]
Noun[edit]
Spanish[edit]
Verb[edit]
grape
Swedish[edit]
Noun[edit]
grape ?
Navigation menu
·
Not logged in
Tools
In other projects
Visibility
In other languages
Print/export
·
This page was
last modified on 1 May 2016, at 20:18.
//////////////
انگور (درخت)
اشاره
درخت انگور در کتب
فارسی و در کتب طب سنتی با نامهای «مو»، «تاک»، «رز»، «تنک»، «کرم»، «عنب»، «انگور
وحشی»، «بوداوه»، «آمباسلوقی»، «کرم برّی» و «شجرة العنب» نام برده میشود. به فرانسویVigne و به انگلیسیGrape vine یاVine tree گفته میشود. میوه آن، انگور را
به فرانسویRaisin و به انگلیسیGrape و کشمش را به فرانسویRaisin sec و به انگلیسیDryed raisin نامند. درختی است از خانوادهVitaceas دارای گونههای مختلفی است که
بومی مناطق اروپا، آسیا و امریکا میباشند. نام علمی گونه وحشی آنVitis sylvestris Gmel . یاVitis vinifera L . میباشد.
گونههایی از درخت
انگور وحشی در جنگلهای ایران بهطور خودرو میرویند و نامهای محلی آنها از جمله در
گیلان «رز، دیورز و تلهرز»، در مازندران «غوره و مالهغوره»، در ارومیه «غوره»، در
سردشت «میو» و در کردستان «رش و ترهرش» میباشد.
مشخصات
درخت انگور وحشی درختی
است بالارونده و با پیچکهایی که دارد 15- 10 متر از درختان جنگلی مجاور بالا میرود.
برگهای آن پنجهای دارای 5 قسمت، که کناره هریک از قسمتها در بعضی ارقام دندانهدار
و در برخی بیدندانه یا کمدندانه
معارف گیاهی، ج2،
ص: 50
است. سطح فوقانی برگها
صاف، سبز روشن یا تیره و سطح تحتانی معمولا ناصاف و با خشونت و سبز مات است. گلها خوشهای،
بلند، میوه، سته، گرد، سیاهرنگ یا سبزرنگ است. دانه آن تخممرغی، کوچک و گلابیشکل
با نوک کوتاه میباشد.
تکثیر مو مانند اغلب
گیاهان بهطور کلی از طریق کاشت بذر، قلمه، خوابانیدن و پیوند امکان دارد، ولی روشی
که بیشتر معمول است از طریق کشت قلمه و خوابانیدن و پیوند نهال جدید میباشد که ضمن
صرفهجویی در مدت زمان برای داشتن درخت باردهنده، از نظر نوع مو نیز همان نوعی که از
آن قلمه گرفته شده به دست خواهد آمد.
چون خواص دارویی قسمتهای
مختلفه مو متفاوت است، لذا بدوا به شرح اعضای مختلف یک خوشه انگور از نظر ترکیبات و
مواد عامل شیمیایی میپردازیم.
ترکیبات شیمیایی
یک خوشه انگور بهطور
کلی شامل قسمتهای زیر است:
1. دم خوشه و دم حبهها
که 4- 3 درصد خوشه را تشکیل میدهد.
2. گوشت داخل حبهها
(پولپ) که 88- 86 درصد خوشه انگور را تشکیل میدهد.
3. پوست حبهها که
9- 7 درصد خوشه انگور را تشکیل میدهد.
4. دانه داخل حبهها
که 5- 1 درصد خوشه را تشکیل میدهد.
* 1. در دم خوشه انگور
مواد زیر مشخص شده است:
تانن 2- 1 درصد، مواد
رزینی 5/ 1- 1 درصد، تارتر 1- 5/ 0 درصد (تارتر از نظر شیمیایی به تارتارات اسید دو
پتاسیم 96] گفته میشود و رسوب شوری است که در بشکههای شراب باقی میماند یا قشر زردی
که اطراف دندانها را میگیرد)، اسیدهای آزاد 9/ 0- 3/ 0 درصد (منظور از اسیدهای آزاد
اسید تارتاریک و اسید مالیک و ...
است)، مواد معدنی
8/ 2- 7/ 1 درصد، و سایر مواد.
2. در گوشت داخل حبه
یا پولپ انگور که کاملا رسیده باشد، در انگورهای مناطق پرآفتاب مانند ایران که قند
آن زیاد میباشد، مواد زیر مشخص شده است:
آب 80- 70 درصد، مواد
قندی قابل تخمیر (گلوکوز و لوولوز) 24- 17
معارف گیاهی، ج2،
ص: 51
درصد، بیتارتارات
دو پتاسیم 97] 7/ 0- 5/ 0 درصد و اسیدهای آزاد 45/ 0- 3/ 0 درصد (اسید تارتاریک، اسید
مالیک و ...)،
مواد ازته
مواد معدنی
مواء چربی و اسانس
روغنی
خیلی متغیر و کم
و بعلاوه در حدود
05/ 0 میلیگرم ارسنیک در هر 100 سانتیمتر مکعب آب انگور وجود دارد.
در هریک صد گرم قسمت
قابل خوردن انگور خام (حبه انگور) مواد زیر موجود است:
آب 80- 75 درصد، پروتئین
3/ 1 درصد، مواد قندی 22- 15 درصد (بسته به واریته)، کلسیم 12 میلیگرم، فسفر 20 میلیگرم،
آهن 4/ 0 میلیگرم، سدیم 3 میلیگرم، پتاسیم 173 میلیگرم، ویتامینA 100 واحد بینالمللی، تیامین 05/
0 میلیگرم، رایبوفلاوین 03/ 0 میلیگرم، نیاسین 3/ 0 میلیگرم و ویتامینC 4 میلیگرم.
3. در پوست حبهها
مواد زیر مشخص شده است:[98]
معارف گیاهی ؛ ج2
؛ ص51
نن 6/ 1- 2/ 1 درصد،
تارتر 3/ 1- 5/ 0 درصد، اسیدهای آزاد 9/ 0- 3/ 0 درصد، مواد معدنی 9/ 1- 2/ 1 درصد
و سایر مواد.
4. در دانه یا تخم
انگور تانن و مقداری روغن قابل استخراج به رنگ زرد مایل به سبز وجود دارد.
در برگ مو، موادی
از جمله ساکاروز[99]، لوولوز[100]، اینوزیت 101]، تانن 102]، کوئرسیتین، کوئرسیترین
103]، کاروتن، اسیدهای آلی، تارتر[104] و ... مشخص شده است.
در غوره که انگور
نارس میباشد در حدود 3 درصد اسیدهای آلی از جمله
معارف گیاهی، ج2،
ص: 52
اکسالیک اسید[105]،
مالیک اسید، تارتاریک اسید[106]، راسمیک اسید[107]، مقدار کمی در حدود 1 درصد قند و
کمی اسانس مشخص شده است.
خواص- کاربرد
انگور، طبق نظر حکمای
طب سنتی از نظر طبیعت گرم و تر میباشد و در مورد خواص آن معتقدند که منضج یعنی اعتدالدهنده
اخلاط است. بسیار مغذی و مقوی است. تولید خون صالح کرده و خون را صاف مینماید. مواد
سوداوی و سوخته را دفع میکند. برای سینه و ریه خوب است. توصیه این است که در جریان
خوردن حبههای انگور پوست حبهها بیرون انداخته شود زیرا پوست انگور بخصوص در مورد
انگورهای پوستکلفت خیلی دیرهضم است و به علاوه ناراحتیهای معدی نیز تولید میکند.
آب انگور برای معدههای
تر و نفخی مضر است و ایجاد گاز و نفخ میکند. در این موارد باید با زیره و رازیانه
خورده شود و برای گرفتگیهای کبد و طحال و نفخهای کلیه نیز مضر است و از این نظر باید
با تخم کرفس خورده شود. به مزاج لینت میدهد و ایجاد تشنگی مینماید و باید با غذاهای
ترش خورده شود تا تشنگی رفع شود زیرا خوردن آب سرد بعد از انگور موجب فساد آن در معده
و ایجاد استسقا و تبهای عفونی میگردد. اسراف در مصرف آب انگور بهطور مداوم ایجاد
سنگ کلیه میکند.
هر قدر انگورهای آلوده
و آفتدار برای تهیه آب انگور مصرف شود، تشکیل رسوبات در کلیه سریعتر است، بنابراین
آب انگور باید از انگور تازه و سالم تهیه شود.
انگور نباید بیدرنگ
پس از چیدن خورده شود و بهتر است پس از 2- 1 روز خورده شود. انگور تازه نفاخ و ملین
است و انگور مانده که پوست آن پژمرده شده باشد مفیدتر و نفخ آن کمتر است و از نظر خواص
بهتر و بیضررتر از انگور تازه است.
انگور مقوی بدن است،
خون صالح را زیاد میکند، منضج و ملین است و برای تبهای مزمنه و سرد نافع است، به علاوه
سریع الهضم است و برای بیماریهای سینه و ریه نافع میباشد. مویز و کشمش از هر نظر
بهتر است و برای معده، کبد، کلیه، مثانه و سینه مفید میباشد.
معارف گیاهی، ج2،
ص: 53
روغن انگور بسیار
محلل و گرمکننده بدن و نرمکننده پوست است. برای تهیه روغن انگور، حبههای آن را فشرده
و آب و تفاله آن را با روغن زیتون مکرر جوشانیده و صاف میکنند.
دانه یا هسته انگور
از نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی سرد و خشک است و به سبب مقداری تانن که دارد بسیار
قابض است و ایجاد نفخ و گاز میکند و شکم را بند میآورد و قبض میکند و ترشح ادرار
و اسپرم را کم میکند. دانه انگور برای مثانه و کلیه مضر است.
پوست حبه انگور از
نظر طبیعت طبق نظر حکمای طب سنتی سرد و خشک و خیلی دیرهضم است و در زوایای چین و چروکهای
رودهها میماند و ایجاد نفخ و گاز میکند. گرد سوخته پوست خشک حبه انگور برای اکثر
زخمها مفید است. بنابراین در موقع خوردن انگور تازه باید حتی الامکان آب آن را مکید
و پوست آن را بیرون انداخت.
برگ مو مقوی و قابض
و مدر است. جوشانده 30 گرم برگ در هزار گرم آب برای قطع اسهال، جلوگیری از خونروی،
ازدیاد ترشح ادرار، نقرس، یرقان و واریس مصرف میشود. پیچکهای سبز و جوان مو نیز مانند
برگ مو، خواصی مشابه آن دارد و معمولا عصاره آن را بتنهایی و یا مخلوط با عصاره برگ
مو به مقدار 50- 30 گرم در روز برای جلوگیری از خونریزی داخلی و رفع اسهال ساده یا
اسهال خونی مصرف میکنند.
غوره در کتب طب سنتی
«حصرم» نام برده میشود. به فرانسویRaisin vert و به انگلیسیUnripegrape نامیده میشود. از نظر طبیعت طبق
نظر حکمای طب سنتی سرد و قابض است و برای رفع ورم مخاط دهان و نرمی لثهها به کار میرود.
آب غوره برای جلوگیری از چاقی مفرط و مقابله با اسکوربوت یا بیماری کمی ویتامینC نافع است و به علت وجود تارتارات اسید دو پتاسیم در
آن برای سیاتیک و روماتیسم حاد بسیار نافع است.
سرکه در کتب طب سنتی
با نام «خل» و به فرانسویVinaigre و به انگلیسیVinegar گفته میشود. مایعی است ترش که
از تخمیر شراب به دست میآید و در حقیقت یک نوع اسید استیک رقیق و طبیعی و غیر خالص
است. سرکه به تمام مایعهای الکلی اطلاق میشود که الکل آنها تبدیل به اسید استیک شده
باشد. سرکه با روش صنعتی با تخمیر شراب به دست میآید که از ذکر جزئیات آن در اینجا
صرفنظر
معارف گیاهی، ج2،
ص: 54
میکنیم زیرا خارج
از بحث ماست. فقط از نظر توجه به نحوه تولید و حدود انعکاس انگور در تولید آن به روش
تهیه سرکه خانگی انگور میپردازیم که در موقع ذکر خواص آن شاید آگاهی از روش تولید
بیاثر نباشد.
////////
انگور (نام علمی: vinifera)
سردهای از درختان خانواده انگورسانان Vitaceae است. در این خانواده حدود ۱۱ جنس و بیش از ۶۰۰ گونه وجود دارد. مهمترین
جنس این خانواده جنس انگور است. این گیاه حالت بوتهای و رونده دارد و دارای پیچک
در مقابل بعضی از برگها میباشد.
میوه انگور به نوع دانهدار و بیدانه تقسیم میشود. هر یک از این دو جور در رنگهای سرخ و سیاه و زرد و تقریباً سبز دیده میشوند. این میوه در مناطقی که حداکثر دمای آن بیش از ۴۰ درجه سانتیگراد و حداقل آن کمتر از ۱۵ درجه زیر صفر نباشد بهتر رشد میکند.
کشور ایران دهمین تولید کننده انگور دنیاست
که حدود ۳٫۳ درصد از کل تولید انگور دنیا را به خود اختصاص داده است.[۱] ایران در سالهای ۲۰۰۹ و
۲۰۱۰ پس از کشورهایی مانند چین، ایتالیا، ایالات متحده، اسپانیا، فرانسه، ترکیه، شیلی، آرژانتین و هند، با سطح زیر کشت بیش
از ۲۸۰۰ کیلومتر مربع و دارای تولید سالانه بیش از ۲۲۵۰۰۰۰ تن انگور میباشد.
///////////
عربی و مصری عنب:
العنب ثمر ناعم القشرة،
لبيّ, عصيري, ينمو على شجرة خشبية (شجرة العنب).
تظهر الأعناب على عناقيد يوجد فيها عادة ما بين ست ثمرات
إلى ثلاثمائة ثمرة. يتفاوت لون ثمار العنب بحسب أصنافه وتكون ألوانها إما سوداء أو
زرقاء أو بنفسجية أو ذهبية اللون تميل إلى الخضرة أو بيضاء.
وضحت الأحافير المكتشفة لبذور العنب وأوراقه
أن الإنسان كان يأكل العنب ويتغذى عليه منذ عصور ما قبل التاريخ، في الحضارات
السورية القديمة وعرف منذ آلاف السنين في الحضارات السورية القديمة والرومان
,المصريون القدماء, وقد دل على ذلك النقوش والرسومات التي اكتشفت في سوريا
واليونان والتي وجدت في المعابد والتي يعود تاريخها إلى 2440 ق.م.
////////
به کردی سورانی
تری:
ترێ بەری دارمێوە شوێنی بنەڕەتی ئاسیایە یەکەم جاریش فینقیەکان گواستیانەوە بۆ
دوورگەکانی یۆنان و سەقلییە و ئیتاڵیا ومەرسلیا و میسر و شام و شوێنی دیکەش ، وەکو خواردن و شەربەت بەکاریان
ھێناوە. ترێ مادە بەسوودەکانی وەک "ساکارۆز" و "گلوکز" و
"دیکسترۆز" ی تێدایە و سەرچاوەیەکی گرنگی مادەکانی وەک مەنیزیۆم و ئاسن
و مەنگنێزە . ترێ و ئاوی ترێ دەرمانێکی شیاو و بەسوودە بۆ نەخۆشی کەم خوێنی و
دەبێتەھۆی بەھێزکردنی دڵ و رێکوپێکردنی لێدانی دڵ.
////////////
به دیودهی
(مالدیوی):
މޭބިސްކަދުރު(އިނގިރޭސި ބަހުން: Grape)އަކީ އިންސާނުން ކެއުމަށް ބޭނުންކުރާ މޭވާގެ ތެރޭގައި ހިމެނޭ ބާވަތެކެވެ، ހުތް ފޮނި ރަހަ އެއް ހުންނަ މޭބިސްކަދުރުގެ އެތަކެއް ވައްތަރުތަކެއް ހުރެއެވެ. އެކި ވައްތަރުގެ މޭބިސްކަދުރު އެކިކުލައަށް ހުންނަކަން ފާހަގަ ކުރެވެއެވެ. އެގޮތުން ފާހަގަކުރެވޭ މޭބިސްކަދުރުގެ ބާވަތްތަކުގެ ތެރޭގައި ރަތް މޭބިސްކަދުރު، ފެހި މޭބިސްކަދުރު، ކަޅު މޭބިސްކަދުރު، ދަނބު މޭބިސްކަދުރު، މަޑުފެހި މޭބިސްކަދުރު ފަދަ ކުލަތަކުގެ މޭބިސްކަދުރު ހިމެނެއެވެ.
މޭބިސްކަދުރު އަކީ ތަފާތު ގޮތްގޮތަށް ބޭނުން ކުރެވޭ އެއްޗެކެވެ. އެގޮތުން އެންމެ އާންމުކޮށް ބޭނުން ކުރެވެނީ ރޮލާ
ހުއްޓައި ކެއުމަށެވެ. ނުވަތަ ހުހަށް ކެއުމަށެވެ. އޭގެ އިތުރުން މޭބިސްކަދުރު ބޭނުންކޮށްގެން، ޖޫސް، ޖެލީ،
ޖޭމް، ބަނގުރާ، އަދި ތެޔޮ
ފަދަ ތަކެތި ތައްޔާރުކުރާކަން ފާހަގަ ކުރެވެއެވެ. ދުނިޔޭގައި އެންމެ ގިނައިން މޭބިސްކަދުރު އުފައްދާ ކަމަށް ފާހަގަ ކުރެވިފައިވާ އެއްގައުމަކީ ސްޕޭން އެވެ.
////////////
به عبری:
הענב הוא פרי גפן היין.
זהו ענבה, פרי לא קלימקטרי בעל זג
(קליפה) דק ועשיר בצבענים וציפה מימית, שבתוכה 4-0 חרצנים. צבע הענב
משתנה בתלות זן הגפן, והוא יכול להיות סגול, אדום, ורוד או ירוק. צורת הענבים היא אליפטית. קיימים מאות
זני ענבים, הנחלקים באופן מסורתי לענבי יין, המיועדים לייצור יין וגראפה, ענבי שולחן, המיועדים לאכילה כמות שהם, וענבי שולחן
ויין, המתאימים לשני הייעודים. בנוסף, יכולים הענבים להצרך בצורת צימוקים, ריבה, ג'לי, חומץ, תמצית זרעי ענבים, שמן זרעי ענבים, צ'ורצ'חלה (ממתק קווקזי מסורתי) או דבשה. גם לחרצנים שימוש חשוב לתעשיית שמן מזרעי
ענבים המשמש לעיסוי ולרפואה.
///////////
به پنجابی انگور،
تریخ:
انگور اک فروٹ دا ناں اے جیہڑا پتچڑی بوٹے لکڑی ویل دی ونڈ شراب انگور تے لگدا اے۔ انگور اینج ای کھادا جاسکدا اے
یا فیر ایھدا جام، شراب، جیلی، سرکہ، کشمش بندے نیں۔ ایہ دنیا دے وڈے ناپ تے اگۓ
گۓ فوٹاں وجوں اک اے تے 2010 وچ 68 ملین ٹن ایہ ہویا جیہڑا مالٹے (124
ملین ٹن ) کیلے (102
ملین ٹن) تے سیب (70 ملین ٹن ) مگروں چوتھے نمبر تے اے۔ ایہ گچھیاں وچ
ہودا اے جیدے دانے نکے ہوندے نیں تے چٹے، انگوری، پیلے، ہرے پیلے، جامنی، کاسنی تے
رتے رنگاں وچ ہوندا اے۔
////////////
به کشمیری: دَچھ
///////////
به پشتو انگور:
انگور یو غیر کلایمکتریک میوه ده او د پاڼریزه تاک په ډله کی راځی. انگور د Vitis په جنس پوری اړوند دی. انگور څخه په خام او یا پروسس شوی ډول استفاده
کیږی.
انگور د ،A.B.C ويټامينونه لري
.همدارنگه انگور په خپل جوړښت كې يوه اندازه:مگنيزم،كلسيم،اوسپنه،فاسفورس،پوتاشيم
او البومين هم لري .
///////////
به سندی انگور:
انگور هڪ ٻوٽي ۽
انجي ميوي جو نالو آهي. هي ٻوٽو ويڙهي جي صورت ۾ وڌندو آهي ۽ هن جو ميوو ڇينگن جي صورت ۾ هوندو آهي. هڪ ڇينگي ۾ 6 کان 300
انگور جا داڻا ٿي سگھن ٿا. انهن کي هن حالت ۾ به کائي سگھجي ٿو يا وري هن مان
شربت، جيلي، شراب ۽ ٻجن مان تيل به ٺاهي سگھجي ٿو. انگور جڏهن سڪي ويندو آهي
ته ان مان ڪشمش ٺاهي ويندي آهي. پاڪستان جي صوبي خيبرپختونخواه جي ضلعي چترال جي
وادي ڪالاش ۾ انگور مان ديسي شراب به ٺاهيو ويندو آهي.
/////////////
به کردی تیری:
Tirî (bi soranî, tirê),
fêkîyek havînî ye, şîrîn e rengên wî sor û kesk e. Ji tirî mey û areq tên çêkirin. Dîsa ji tirî mewîjên
hişkirî jî, ji bo zivistanê werê xwarin çêdikin. Hevilên tirî li tendirustiya
mirov gelek heye ku germoke ("colories") û şekirdide
bedenê mirov. Li gorî lêkolînên li ser DNA'ya tirî'yan, warê herî kevin ê
çandina wê Kurdistana îro ye[1][2].
Tiriyê hî nebûyî re dibêjin qorix. Qorix yî tirş e, wê lomê bi xayê tê
xwarin an jî dikine selete. Ku qorix girdibe bengdikeveyê an jî nîv şîrînî dibe pê re
dibêjin deneşe. Ku meriv dêneşe pir bixwe li merivan
dikeve, zikî merivan pê dêşê. Tirî teze tê xwerin an hişk dikin mewîj. Mewîj ji
çêkirina xwînê re rind in. Meriv dikane mewîjan di avê ke û şîrîniyeke bi navîxweşav jê çêke.
Di demê payîzê de rez tê birîn û tirî di mehsereyê de tê
pêkirin. Paşê avê tirî dikelînin û dikin şîre. Gellek xwarinên ş
///////////
به اویغوری ئۈزۈم
:
شىنجاڭدا
ئىلگىرىدىن 50نەچچە خىل ئۈزۈم ئۆستۈرۈلۈپ كەلگەن،ئۈزۈم سورتلىرىنىڭ كۆپلۈكىدىن
ئېيتقاندا،ئىلى بىرىنچى ئورۇندا تۇرىدۇ.ئىلىدا ئۈزۈم سورتىدىن 35ى بار.ئۇنىڭدىن
قالسا قەشقەر(18خىل سورت بار)،خوتەن ۋىلايەتلىرى(17خىل سورت بار)دۇر.ئاساسلىق
ئۈزۈم ماكانى بولغان تۇرپان ئويمانلىقىدا سەككىز ئاساسىي سورت بولغاندىن
باشقا،يەنە بىختىن ئۆزگەرگەن تۆت خىل سورت شىنجاڭنىڭ باشقا يەرلىرىگە
تارقالغان،ئۈزۈم سورتلىرىنىڭ تارقىلىش ئەھۋالىدىن قارىغاندا،قەشقەر ئۈزۈمى بىلەن
خوتەن ئۈزۈمىنىڭ ئۆستۈرۈلۈش كۆلىمى ئەڭ كەڭ بولۇپ،شىنجاڭنىڭ جەنۇب ۋە شىمالىدا
ئومۇميۈزلۈك ئۆستۈرۈلىدۇ
شىنجاڭنىڭ ئۈزۈم
سورتلىرى
/////////////
به اردو انگور:
انگور ایک پودے اور اسکے پھل کا نام ہے۔ یہ پودا بیل کی صورت میں اگتا ہے اور اسکا پھل گچھوں
میں اگتا ہے۔ ایک گھچے میں 6 سے لے کر 300 انگور کے دانے اگ سکتے ہیں۔ انھیں اس
حالت میں بھی کھایا جاسکتا ہے یا پھر اس سے جام، جوس، جیلی، شراب اور انگور کے
بیجوں کا تیل بھی بنایا جا سکتا ہے۔ انگور جب سوکھ جاتے ہیں تو ان سے کشمش بھی
بنائی جاتی ہے۔ پاکستان کے صوبہ خیبر پختونخوا کے ضلع چترال کی وادی کالاش میں
انگور سے دیسی شراب بھی بنایی جاتی ہے-
//////////
به ترکی اوزوم:
Üzüm, asmagiller (Vitaceae)
familyasının Vitis cinsinden sarılgan bitki ve
yeryüzünde kültürü yapılan en eski meyve türlerine verilen ad.
Tarihçesi M.Ö 5000
yılına kadar dayanır. Anavatanı Anadolu'yu da içine alan Küçük Asya, Kafkasya'yı
da kapsayan bölgedir. Diğer meyvelerle kıyaslandığında en fazla çeşide sahip
olan türlerden biri olan üzümün 15.000'nin üzerinde çeşidi bulunduğu tahmin
edilmektedir. Anavatanı Anadolu olan çeşitler 1200'ün üzerindedir. Bu
çeşitlerden oluşturulmuş Milli Koleksiyon Bağı Tekirdağ
Bağcılık Araştırma Enstitüsünde bulunmaktadır. Bunların 50-60 kadarının ekonomik
üretimi yapılmaktadır.
////////////
Grape
From Wikipedia, the free encyclopedia
This article is about the fruits of the
genus Vitis. For the European grapevine, see Vitis vinifera. For other uses, see Grape
(disambiguation).
Grapes
"White" table grapes
Grapes
can be eaten raw or they can be used for making wine, jam, juice, jelly, grape seed extract, raisins,vinegar, and grape seed oil. Grapes are a non-climacteric type
of fruit, generally occurring in clusters.
Grapes, red or green
|
|
Nutritional value per 100 g (3.5 oz)
|
|
288 kJ
(69 kcal)
|
|
18.1 g
|
|
15.48 g
|
|
0.9 g
|
|
0.16 g
|
|
0.72 g
|
|
(6%)
0.069 mg
|
|
(6%)
0.07 mg
|
|
(1%)
0.188 mg
|
|
(1%)
0.05 mg
|
|
(7%)
0.086 mg
|
|
(1%)
2 μg
|
|
(1%)
5.6 mg
|
|
(4%)
3.2 mg
|
|
(1%)
0.19 mg
|
|
(14%)
14.6 μg
|
|
(1%)
10 mg
|
|
(3%)
0.36 mg
|
|
(2%)
7 mg
|
|
(3%)
0.071 mg
|
|
(3%)
20 mg
|
|
(4%)
191 mg
|
|
(0%)
2 mg
|
|
(1%)
0.07 mg
|
|
Other constituents
|
|
7.8 µg
|
|
·
Units
·
μg = micrograms • mg
= milligrams
·
IU = International units
|
|
Percentages are roughly approximated usingUS recommendations for
adults.
Source: USDA Nutrient Database |
Contents
History
The
cultivation of the domesticated grape began 6,000–8,000 years ago in the Near East.[1] Yeast, one of the earliest domesticated microorganisms, occurs naturally on the skins
of grapes, leading to the innovation of alcoholic drinks such as wine. The
earliest archeological evidence for a dominant position of wine-making in human
culture dates from 8,000 years ago in Georgia.[2][3][4] The oldest known winery was found inArmenia, dating to around 4000 BC. By the 9th
century AD the city of Shiraz was known to
produce some of the finest wines in the Middle East. Thus it has been proposed
that Syrah red wine is named afterShiraz, a city in Persia where the grape was
used to make Shirazi wine.[5] Ancient Egyptianhieroglyphics record the cultivation of
purple grapes,[citation needed] and history attests
to the ancientGreeks, Phoenicians,
and Romans growing
purple grapes for both eating and wine production[citation needed]. The growing of grapes
would later spread to other regions in Europe, as well as North Africa, and eventually in North America.
In
North America, native grapes belonging to various species of the Vitis genus
proliferate in the wild across the continent, and were a part of the diet of
many Native
Americans, but were considered by European colonists to be
unsuitable for wine. Vitis vinifera cultivars were imported
for that purpose.
Description
Grapes
are a type of fruit that grow in clusters of 15 to 300,
and can be crimson, black, dark blue, yellow, green, orange, and pink.
"White" grapes are actually green in color, and are evolutionarily
derived from the purple grape. Mutations in two regulatory genes of
white grapes turn off production of anthocyanins, which are responsible for the
color of purple grapes.[6]Anthocyanins and
other pigment chemicals of the larger family
of polyphenols in
purple grapes are responsible for the varying shades of purple in red wines.[7][8] Grapes are
typically an ellipsoid shape resembling a prolate spheroid.
Grapevines
Main article: Vitis
Concord is a variety of North
American labruscagrape
Most
grapes come from cultivars of Vitis vinifera, the European grapevine
native to the Mediterranean and Central Asia. Minor amounts of fruit and wine
come from American and Asian species such as:
·
Vitis labrusca, the North American
table and grape juice grapevines (including the Concordcultivar), sometimes used for wine, are native
to the Eastern United States and Canada.
·
Vitis riparia, a wild vine of North America, is sometimes used for
winemaking and for jam. It is native to the entire Eastern U.S. and north to Quebec.
·
Vitis rotundifolia, the muscadines, used for jams and wine, are native
to the Southeastern
United States from Delaware to the Gulf of Mexico.
Distribution and
production
According
to the Food and
Agriculture Organization (FAO), 75,866 square kilometers of the
world are dedicated to grapes. Approximately 71% of world grape production is
used for wine, 27% as fresh fruit, and 2% as dried fruit. A portion of grape production
goes to producing grape juice to be reconstituted for fruits canned "with
no added sugar" and "100% natural". The area dedicated to
vineyards is increasing by about 2% per year.
There
are no reliable statistics that break down grape production by variety. It is
believed that the most widely planted variety is Sultana, also known as Thompson Seedless, with
at least 3,600 km2 (880,000 acres)
dedicated to it. The second most common variety is Airén. Other popular varieties include Cabernet Sauvignon, Sauvignon blanc, Cabernet Franc, Merlot, Grenache, Tempranillo, Riesling, andChardonnay.[10]
|
|
Table and wine
grapes
Wine grapes on the vine
Commercially
cultivated grapes can usually be classified as either table or wine grapes, based on their
intended method of consumption: eaten raw (table grapes) or used to make wine (wine
grapes). While almost all of them belong to the same species, Vitis vinifera, table and wine grapes have
significant differences, brought about through selective breeding.
Table grape cultivars tend to have large, seedless fruit (see below) with
relatively thin skin. Wine grapes are smaller, usually seeded, and have
relatively thick skins (a desirable characteristic in winemaking, since much of
the aroma in wine comes from the skin). Wine grapes also tend to be very sweet:
they are harvested at the time when their juice is approximately 24% sugar by
weight. By comparison, commercially produced "100% grape juice", made
from table grapes, is usually around 15% sugar by weight.[12]
Seedless grapes
Seedless
cultivars now make up the overwhelming majority of table grape plantings.
Because grapevines are vegetatively propagated by
cuttings, the lack of seeds does not present a problem for reproduction. It is
an issue for breeders, who must either use a seeded variety as the female
parent or rescue embryos early in development using tissue culture techniques.
There
are several sources of the seedlessness trait, and essentially all commercial
cultivators get it from one of three sources: Thompson Seedless, Russian
Seedless, and Black
Monukka, all being cultivars of Vitis vinifera. There are currently more
than a dozen varieties of seedless grapes. Several, such as Einset Seedless,
Benjamin Gunnels's Prime seedless grapes, Reliance, and Venus, have been
specifically cultivated for hardiness and quality in the relatively cold
climates of northeastern United States and southern Ontario.[13]
An
offset to the improved eating quality of seedlessness is the loss of potential
health benefits provided by the enriched phytochemicalcontent of grape seeds (see Health claims, below).[14][15]
Raisins, currants
and sultanas
Main article: Raisin
In
most of Europe and North America, dried grapes are referred to as
"raisins" or the local equivalent. In the UK, three different
varieties are recognized, forcing the EU to use the term "dried vine
fruit" in official documents.
A raisin is any dried grape.
While raisin is a French loanword, the word in French refers to the
fresh fruit; grappe (from which the English grape is
derived) refers to the bunch (as in une grappe de raisins).
A currant is a dried Zante Black Corinth grape, the name being a corruption
of the French raisin de Corinthe (Corinth grape). Currant has
also come to refer to the blackcurrant and redcurrant, two berries unrelated to grapes.
A sultana was
originally a raisin made from Sultana grapes of Turkish origin (known
as Thompson Seedless in the United States), but the word is now applied to
raisins made from either white grapes or red grapes that are bleached to
resemble the traditional sultana.
Juice
Grape juice
Grape
juice is obtained from crushing and blending grapes into a liquid. The juice is
often sold in stores orfermented and
made into wine, brandy, or vinegar. Grape juice that has been
pasteurized, removing any naturally occurring yeast, will not ferment if kept
sterile, and thus contains no alcohol. In the wine industry,
grape juice that contains 7–23% of pulp, skins, stems and seeds is often
referred to as "must". In North America, the most common
grape juice is purple and made from Concord grapes, while white grape juice is
commonly made from Niagara grapes,
both of which are varieties of native American grapes, a different species from
European wine grapes. In California, Sultana (known there as Thompson Seedless)
grapes are sometimes diverted from the raisin or table market to produce white
juice.[16]
Health claims
Main articles: Health effects of
wine, Grape therapy and Grape and
raisin toxicity in dogs
French paradox
Main article: French paradox
Comparing
diets among Western countries, researchers have discovered that although the
French tend to eat higher levels of animal fat, the incidence of heart disease remains low in France. This
phenomenon has been termed the French paradox, and is thought to occur from
protective benefits of regularly consuming red wine. Apart from potential
benefits of alcohol itself, including reduced plateletaggregation and vasodilation,[17] polyphenols (e.g., resveratrol) mainly in the grape skin provide
other suspected health benefits, such as:[18]
·
Alteration of molecular
mechanisms in blood vessels, reducing susceptibility to vascular damage
·
Decreased activity
of angiotensin, a systemic hormone causing blood
vessel constriction that would elevate blood pressure
·
Increased production of
the vasodilator hormone, nitric oxide (endothelium-derived
relaxing factor)
Using grape leaves in cuisine (Dolma)
Although
adoption of wine consumption is not recommended by some health authorities,[19] a significant volume of research
indicates moderate consumption, such as one glass of red wine a day for women
and two for men, may confer health benefits.[20][21][22] Emerging evidence is that winepolyphenols such
as resveratrol[23] provide
physiological benefit, whereas alcohol itself may have protective effects on
the cardiovascular system.[24] More may be seen in the article Long-term
effects of alcohol.
Resveratrol
Main article: Resveratrol
Resveratrol
is found in widely varying amounts among grape varieties, primarily in their
skins and seeds, which, in muscadine grapes, have about one hundred
times higher concentration than pulp.[25]Fresh grape skin contains
about 50 to 100 micrograms of resveratrol per gram.[26]
Anthocyanins and other
phenolics
Grape cross-section
Anthocyanins
tend to be the main polyphenolics in
purple grapes whereas flavan-3-ols(i.e.
catechins) are the more abundant phenolic in white varieties.[27] Total phenolic
content, a laboratory index of antioxidant strength, is higher in purple
varieties due almost entirely to anthocyanin density in purple grape skin
compared to absence of anthocyanins in white grape skin.[27] It is these
anthocyanins that are attracting the efforts of scientists to define their
properties for human health.[28] Phenolic content of
grape skin varies with cultivar, soil
composition, climate, geographic origin, and cultivation practices or exposure
to diseases, such as fungal infections.
Red wine may
offer health benefits more so than white because potentially beneficial
compounds are present in grape skin, and only red wine is fermented with skins.
The amount of fermentation time a wine spends in contact with grape skins is an
important determinant of its resveratrol content.[29] Ordinary non-muscadine red wine contains between 0.2 and
5.8 mg/L,[30] depending on the
grape variety, because it is fermentedwith
the skins, allowing the wine to absorb the resveratrol. By contrast, a white winecontains lower phenolic contents
because it is fermented after removal of skins.
Wines
produced from muscadine grapes
may contain more than 40 mg/L, an exceptional phenolic content.[25][31] In muscadine skins,ellagic acid, myricetin, quercetin, kaempferol, and trans-resveratrol are major
phenolics.[32] Contrary to previous results, ellagic
acid and not resveratrol is the major phenolic in muscadine grapes.
The
flavonols syringetin, syringetin
3-O-galactoside, laricitrin and
laricitrin 3-O-galactoside are also found in purple grape but absent in white
grape.[33]
Seed constituents
Main articles: Grape seed extract and Grape seed oil
Biochemical
and preliminary clinical studies
have demonstrated potential biological properties of grape seed
oligomeric procyanidins.[34] For example, laboratory tests indicated
a potential anticancer effect from grape seed extract.[35] According to the American Cancer
Society, "there is very little reliable scientific evidence
available at this time that drinking red wine, eating grapes, or following the
grape diet can prevent or treat cancer in people".[36]
Grape seed oil from crushed seeds is used
in cosmeceuticals and skincare products for perceived health
benefits. Grape seed oil containstocopherols (vitamin E) and high contents of phytosterols and polyunsaturated
fatty acids such as linoleic acid, oleic acid, and alpha-linolenic acid.[37][38][39]
Grape and raisin toxicity
in dogs
Main article: Grape and
raisin toxicity in dogs
The
consumption of grapes and raisins presents a potential health threat to dogs.
Their toxicity to dogs can cause the animal to developacute renal failure (the
sudden development of kidney failure) with anuria (a lack of urine production) and
may be fatal.[40]
Grape therapy
Main article: Grape therapy
Grape
therapy, also known as ampelotherapy (from Ancient Greek ἄμπελος (ampelos), meaning "vine"),
is a form of naturopathic medicineor alternative medicine that
involves heavy consumption of grapes, including seeds, and parts of the vine,
including leaves. Although there is some limited evidence of positive benefits
from the consumption of grapes for health purposes, extreme claims, such as its
ability to cure cancer, have been widely derided as “quackery”.[medical citation needed]
Religious
significance
See also: Wine § Religious_uses
Grapes embroidered on a 17th-century chasuble, Antwerp
In
the Bible, grapes are first mentioned when Noah grows
them on his farm (Genesis 9:20–21). Instructions concerning wine
are given in the book of Proverbs and
in the book of Isaiah,
such as inProverbs 20:1 and Isaiah 5:20–25. Deuteronomy 18:3–5,14:22–27,16:13–15 tell
of the use ofwine during Jewish feasts. Grapes were also
significant to both the Greeks and Romans, and their god of agriculture, Dionysus, was linked to grapes and wine,
being frequently portrayed with grape leaves on his head.[41] Grapes are especially significant
for Christians, who since the Early Churchhave used wine in their
celebration of the Eucharist.[42] Views on the significance of the wine
vary between denominations.
In Christian art,
grapes often represent the blood of Christ, such as the grape leaves
in Caravaggio’s John the Baptist.
Use in religion
See also: Christian views
on alcohol
Grape
juice, because of its non-alcoholic content, is commonly used by those
Christians who oppose the partaking of alcoholic beverages, as the
"cup" or "wine" in the Lord's Supper.[43]
The Catholic Church uses wine in the
celebration of the Eucharist because it is part of the tradition passed down
through the ages starting with Jesus Christ at the Last Supper, where Catholics
believe the consecrated bread and wine literally become the
body and blood of Jesus Christ, a dogma known as transubstantiation.[44] Wine is used (not grape juice) both
due to its strong Scriptural roots, and also to follow the tradition set by the
early Christian Church.[45] The Code of Canon Law of the Catholic
Church (1983), Canon 924 says that the wine used must be natural, made from
grapes of the vine, and not corrupt.[46] In some circumstances, a priest may
obtain special permission to use grape juice for the consecration, however this
is extremely rare and typically requires sufficient impetus to warrant such a
dispensation, such as personal health of the priest.
Although
alcohol is permitted in Judaism, grape juice is
sometimes used as an alternative for kiddush on Shabbat and Jewish holidays, and it has the same blessing
as wine. Many authorities maintain that grape juice must be capable of turning
into wine naturally in order to be used for kiddush. Common practice, however,
is to use any kosher grape juice
for kiddush.
Gallery
Flower buds
Flowers
Immature fruit
Grapes in Iran
Wine grapes
Vineyard in the Troodos Mountains
See also
·
Drakshasava, a traditional Ayurvedic tonic
made from grapes
Sources
1.
Jump up^ This, Patrice; Lacombe, Thierry
and Thomash , Mark R. (2006). "Historical Origins and Genetic Diversity of Wine
Grapes" (PDF). Trends in
Genetics 22 (9): 511–519. doi:10.1016/j.tig.2006.07.008. PMID 16872714.
2.
Jump up^ McGovern, Patrick E. (2003). Ancient Wine: The Search for the Origins of Viniculture (PDF). Princeton University
Press.
4.
Jump up^ Keys, David (2003-12-28) Now
that's what you call a real vintage: professor unearths 8,000-year-old wine.
archaeology.ws.
5.
Jump up^ Hugh Johnson, "The Story
of Wine", New Illustrated Edition, p. 58 & p. 131, Mitchell
Beazley 2004, ISBN 1-84000-972-1
6.
Jump up^ Walker, A. R.; Lee, E.; Bogs, J.;
McDavid, D. A. J.; Thomas, M. R.; Robinson, S. P. (2007). "White grapes
arose through the mutation of two similar and adjacent regulatory
genes". The Plant Journal 49 (5): 772–785. doi:10.1111/j.1365-313X.2006.02997.x. PMID 17316172.
7.
Jump up^ Waterhouse, A. L. (2002).
"Wine phenolics". Annals of the New York Academy of
Sciences 957: 21–36. doi:10.1111/j.1749-6632.2002.tb02903.x. PMID 12074959.
8.
Jump up^ Brouillard, R.; Chassaing, S.;
Fougerousse, A. (2003). "Why are grape/fresh wine anthocyanins so simple
and why is it that red wine color lasts so
long?". Phytochemistry 64 (7): 1179–1186. doi:10.1016/S0031-9422(03)00518-1. PMID 14599515.
11.
Jump up^ "Production
of Grape by countries". UN
Food & Agriculture Organization. 2011.
Retrieved 2014-02-12.
13.
Jump up^ Reisch BI, Peterson DV, Martens
M-H. "Seedless Grapes", in "Table
Grape Varieties for Cool Climates", Information Bulletin 234, Cornell
University, New York State Agricultural Experiment Station, retrieved December
30, 2008
14.
Jump up^ Shi, J.; Yu, J.; Pohorly, J. E.;
Kakuda, Y. (2003). "Polyphenolics in Grape Seeds—Biochemistry and
Functionality". Journal of Medicinal Food 6(4):
291–299. doi:10.1089/109662003772519831. PMID 14977436.
15.
Jump up^ Parry, J.; Su, L.; Moore, J.;
Cheng, Z.; Luther, M.; Rao, J. N.; Wang, J. Y.; Yu, L. L. (2006).
"Chemical Compositions, Antioxidant Capacities, and Antiproliferative
Activities of Selected Fruit Seed Flours". Journal of Agricultural
and Food Chemistry 54 (11): 3773–3778.doi:10.1021/jf060325k. PMID 16719495.
17.
Jump up^ Providência, R. (2006).
"Cardiovascular protection from alcoholic drinks: Scientific basis of the
French Paradox". Revista portuguesa de cardiologia : orgao
oficial da Sociedade Portuguesa de Cardiologia = Portuguese journal of cardiology :
an official journal of the Portuguese Society of Cardiology 25 (11):
1043–1058. PMID 17274460.
18.
Jump up^ Opie, L. H.; Lecour, S. (2007).
"The red wine hypothesis: From concepts to protective signalling
molecules". European Heart Journal 28 (14):
1683–1693. doi:10.1093/eurheartj/ehm149. PMID 17561496.
21.
Jump up^ Mukamal, K. J.; Kennedy, M.;
Cushman, M.; Kuller, L. H.; Newman, A. B.; Polak, J.; Criqui, M. H.; Siscovick,
D. S. (2007). "Alcohol Consumption and Lower Extremity Arterial Disease
among Older Adults: The Cardiovascular Health Study". American
Journal of Epidemiology 167 (1): 34–41.doi:10.1093/aje/kwm274. PMID 17971339.
22.
Jump up^ De Lange, D. W.; Van De Wiel, A.
(2004). "Drink to Prevent: Review on the Cardioprotective Mechanisms of
Alcohol and Red Wine Polyphenols". Seminars in Vascular Medicine 4 (2):
173–186. doi:10.1055/s-2004-835376. PMID 15478039.
23.
Jump up^ Das, S.; Das, D. K. (2007).
"Resveratrol: A therapeutic promise for cardiovascular
diseases". Recent patents on cardiovascular drug discovery 2(2):
133–138. doi:10.2174/157489007780832560. PMID 18221111.
24.
Jump up^ Sato, M.; Maulik, N.; Das, D. K.
(2002). "Cardioprotection with alcohol: Role of both alcohol and
polyphenolic antioxidants". Annals of the New York Academy of
Sciences 957: 122–135. doi:10.1111/j.1749-6632.2002.tb02911.x. PMID 12074967.
25.
^ Jump up to:a b LeBlanc,
MR (2005). "Cultivar, Juice Extraction, Ultra Violet
Irradiation and Storage Influence the Stilbene Content of Muscadine Grapes
(Vitis Rotundifolia Michx". PhD Dissertation. Louisiana
State University.
26.
Jump up^ Li, X.; Wu, B.; Wang, L.; Li, S.
(2006). "Extractable Amounts oftrans-Resveratrol in Seed and Berry Skin
inVitisEvaluated at the Germplasm Level". Journal of Agricultural and
Food Chemistry 54 (23): 8804–8811. doi:10.1021/jf061722y. PMID 17090126.
27.
^ Jump up to:a b Cantos,
E.; Espín, J. C.; Tomás-Barberán, F. A. (2002). "Varietal differences
among the polyphenol profiles of seven table grape cultivars studied by
LC-DAD-MS-MS". Journal of Agricultural and Food Chemistry 50 (20):
5691–5696. doi:10.1021/jf0204102. PMID 12236700.
28.
Jump up^ Berry Health Berry Symposium Abstracts & Research from the 2007 International
Berry Health Benefits Symposium, Berry Health Berry
Symposium, June 2007
30.
Jump up^ Gu, X.; Creasy, L.; Kester, A.;
Zeece, M. (1999). "Capillary electrophoretic determination of resveratrol
in wines". Journal of Agricultural and Food Chemistry 47 (8):
3223–3227. doi:10.1021/jf981211e. PMID 10552635.
31.
Jump up^ Ector BJ, Magee JB, Hegwood CP,
Coign MJ (1996). "Resveratrol Concentration in Muscadine Berries,
Juice, Pomace, Purees, Seeds, and Wines". Am. J. Enol.
Vitic. 47 (1): 57–62.
32.
Jump up^ Pastrana-Bonilla, E.; Akoh, C. C.;
Sellappan, S.; Krewer, G. (2003). "Phenolic Content and Antioxidant
Capacity of Muscadine Grapes". Journal of Agricultural and Food
Chemistry 51 (18): 5497–5503. doi:10.1021/jf030113c. PMID 12926904.
33.
Jump up^ Mattivi, F.; Guzzon, R.; Vrhovsek,
U.; Stefanini, M.; Velasco, R. (2006). "Metabolite Profiling of Grape:
Flavonols and Anthocyanins". Journal of Agricultural and Food
Chemistry 54 (20): 7692–7702. doi:10.1021/jf061538c. PMID 17002441.
34.
Jump up^ Bagchi, D.; Bagchi, M.; Stohs, S.
J.; Das, D. K.; Ray, S. D.; Kuszynski, C. A.; Joshi, S. S.; Pruess, H. G.
(2000). "Free radicals and grape seed proanthocyanidin extract: Importance
in human health and disease prevention". Toxicology 148 (2–3):
187–197. doi:10.1016/S0300-483X(00)00210-9. PMID 10962138.
35.
Jump up^ Agarwal, C.; Singh, R. P.;
Agarwal, R. (2002). "Grape seed extract induces apoptotic death of human
prostate carcinoma DU145 cells via caspases activation accompanied by
dissipation of mitochondrial membrane potential and cytochrome c
release". Carcinogenesis 23 (11): 1869–1876. doi:10.1093/carcin/23.11.1869. PMID 12419835.
37.
Jump up^ Beveridge, T. H. J.; Girard, B.;
Kopp, T.; Drover, J. C. G. (2005). "Yield and Composition of Grape Seed
Oils Extracted by Supercritical Carbon Dioxide and Petroleum Ether: Varietal
Effects". Journal of Agricultural and Food Chemistry 53 (5):
1799–1804. doi:10.1021/jf040295q.PMID 15740076.
38.
Jump up^ Crews, C.; Hough, P.; Godward, J.;
Brereton, P.; Lees, M.; Guiet, S.; Winkelmann, W. (2006). "Quantitation of
the Main Constituents of Some Authentic Grape-Seed Oils of Different
Origin". Journal of Agricultural and Food Chemistry 54 (17):
6261–6265. doi:10.1021/jf060338y.PMID 16910717.
39.
Jump up^ Tangolar, S. G. K.; Özoğul, Y. I.;
Tangolar, >S.; Torun, A. (2009). "Evaluation of fatty acid profiles and
mineral content of grape seed oil of some grape
genotypes". International Journal of Food Sciences and
Nutrition 60 (1): 32–39. doi:10.1080/09637480701581551. PMID 17886077.
43.
Jump up^ "Why do most Methodist churches serve grape juice
instead of wine for Holy Communion?". The United Methodist
Church. Retrieved2007-07-07.
45.
Jump up^ "The
Real Presence of Christ in the Eucharist". Newadvent.org.
1909-05-01. Retrieved 2012-02-01.
Further reading
·
Creasy, G. L. and L. L.
Creasy (2009). Grapes (Crop Production Science in
Horticulture). CABI. ISBN 978-1-84593-401-9.
External links