۱۳۹۵ اردیبهشت ۱۷, جمعه

کسیلا، سلیخه، کسیدا، قسیا، اسیلوس، تج، اشترخار؟!

کسیلا[ ک َ ] (اِ) دارویی مانند دارچین که سلیخه و کسیدا نیز گویند. (ناظم الاطباء). کسیله . به هندی کهیلا گویند.
////////////
سلیخه‌.  قسیا خوانند پوست درختی است که آن درخت را سلیخه خوانند و سلخ و سلیخه بدان سبب گویند که انواع بود نیکوترین وی آنست که سرخرنگ و سبز بود و در طبع وی اندک تلخی بود و عفوضتی تمام و چون بشکنند مانند ریوند لحمی بود و قصبه وی دراز بود و سوراخ وی تنگ بود مانند قرفه پیچیده بود و آنچه سیاه باشد بد بود و آنچه رقیق بود کسیلا بود که بغلط سلیخه فروشند و صفت آن در کاف گفته شود و گویند نوعی از سلیخه هست که ملحق بود به دارچینی و آن نیکو بود و طبیعت سلیخه گرم و خشک است در درجه سئوم محلل ریاح غلیظ بود و مقوی اعضا و حیض بسته بگشاید و بول براند و اگر با داروهای چشم خلط کنند تیزی چشم زیادت کند و درد سینه و پهلو که تولد کند از اخلاط لزج یا از ریاح غلیظ سودمند بود و مسهل نفث الدم بود و شراب وی جهت معده و جگر سودمند بود و چون دود کنند بدان رحم را پاک گرداند از رطوبت فاسد عفن و بوی آن نیکو کند و چون با عسل بیامیزند و بر رطوبتهای لبنی که در روی بود بیندانید زایل کند و گزندگی افعی را نافع بود و چون بیاشامند بچه بیندازد و مجموع ورمهای گرم که عارض شود در اندرون و درد گرده را بغایت سود دهد و سده بگشاید و بچه بیندازد و مشیمه بیرون آورد و مقدار مستعمل از وی تا یک درم بود و گویند مضر است به امعا و مصلح وی کثیرا بود و یحیی بن ماسویه گوید بدل آن نیم وزن آن دارچینی بود
______________________________
صاحب مخزن الادویه گوید: سلیخه با فتح سین و کسر لام و سکون با و فتح خا و ها بیونانی اسلیوس و بهندی تج نامند و گفته‌اند پوست شاخهای درختی است مانند لوله ای تنگ سوراخ و منبت آن در هند و عمان است و برگ آن شبیه ببرگ سوسن و ساق آن غلیظ و پوست آن سطبر و سفت جسم است و گویند از درخت دارچینی بهم می‌رسد و آن مستحیل به دارچینی می‌شود و آن پوست درخت نوعی از دارچینی است
لاتین ‌LAURI CASSIAE CORTEX فرانسه‌CANELLE DE CHINE ET DE JAVA انگلیسی ‌ Cinnamomum cassia, called Chinese cassia or Chinese cinnamon
/// سلیخه: را به لغت پارسی «اشترگیاه» گویند و به عربی ریحان الجمال گویند و به هندی «دلو» گویند و ... سه نوع است نیکوتر از انواع او آن است که لون او سیاه‌تر باشد و به لون بنفسجی مایل بود و بوی او به بوی گل ماند و آنچه لون او سیاه‌تر باشد و پوست او تنک بود نیک نباشد و آنچه جرم او شکافته بود هم نیک نباشد. (صیدنه ص 383). قسیا خوانند. پوست درختی است که آن درخت را سلیخه خوانند و سلخ و سلیخه بدان سبب گویند که انواع بود. نیکوترین وی آن است که سرخ رنگ و سبز بود و در طبع وی اندک تلخی بود و عفوضتی تمام و چون بشکنند مانند ریوند لحمی بود و قصبه وی دراز بود و سوراخ وی تنگ بود مانند قرفه پیچیده بود و آنچه سیاه باشد بد بود و آنچه رقیق بود کسیلا بود که غلط سلیخه فروشند و گویند نوعی از سلیخه هست که محلق بود به دراچینی و آن نیکو بود و طبیعت سلیخه گرم و خشک است. (اختیارات ص 229).
یادگار، در دانش پزشکی و داروسازی، متن، ص: 323
//////////
السليخة[3][4] أو القرفة الصينية[5] (الاسم العلميCinnamomum cassia) وهو نبات من جنس الدارصيني.
انظر أيضا[عدل]
المراجع[عدل]
  1. ^  "معرف Cinnamomum cassia في موسوعة الحياة"eol.org. اطلع عليه بتاريخ 3 مايو 2016.
  2. ^ "The Plant List".
  3. ^ تفسير كتاب دياسقوريدوس في الأدوية المفردة - ابن البيطار المالقي.
  4. ^ الجامع لمفردات الأدوية والأغذية - ابن البيطار المالقي.
  5. ^ بك البنك الآلي السعودي للمصطلحات (باسم).
/////////////
به آذری چین دارچین آغاچی:
Çin darçın ağacı
Vikipediya, açıq ensiklopediya
?Cinnamomum aromaticum
Aləmi:
Şöbə:
Sinif:
Yarımsinif:
Sıra:
Fəsilə:
Cins:
Növ:
Cinnamomum aromaticum
Elmi adı
Cinnamomum aromaticum Nees
Cinnamomum cassia Blume
Cinnamomum aromaticum (lat. Cinnamomum aromaticum) — dəfnəkimilər fəsiləsinin darçın ağacı cinsinə aid bitki növü.
////////
Cinnamomum cassia
From Wikipedia, the free encyclopedia
Cinnamomum cassia
from Koehler's Medicinal-Plants(1887)
Kingdom:
(unranked):
(unranked):
Order:
Family:
Genus:
Species:
C. cassia
Cinnamomum cassia
(Nees & T.NeesJ.Presl
  • Camphorina cassia (Nees & T.Nees) Farw.
  • Cinnamomum aromaticumNees
  • Cinnamomum longifoliumLukman.
  • Cinnamomum mediumLukman.
  • Cinnamomum nitidum Hook. nom. illeg.
  • Laurus cassia L.
  • Persea cassia (L.) Spreng.
Cinnamomum cassia, called Chinese cassia or Chinese cinnamon, is an evergreen tree originating in southern China, and widely cultivated there and elsewhere in southern and eastern Asia (India, Indonesia, Laos, Malaysia, Taiwan, Thailand, and Vietnam).[2] It is one of several species of Cinnamomum used primarily for their aromatic bark, which is used as a spice. In the United States, Chinese cassia is the most common type of cinnamon used. The buds are also used as a spice, especially in India, and were once used by the ancient Romans.
The tree grows to 10–15 m tall, with greyish bark and hard, elongated leaves that are 10–15 cm long and have a decidedly reddish colour when young.
Contents
  [show
Production and uses[edit]
Cassia (C. cassia) essential oil
Young Indonesian cinnamon tree, Indonesia
C. cassia (top left) depicted byMichał Boym (1655)
Chinese cassia is a close relative to Ceylon cinnamon (C. verum), Saigon cinnamon (C. loureiroi), also known as "Vietnamese cinnamon", Indonesian cinnamon (C. burmannii), also called "korintje", and Malabar cinnamon (C. citriodorum) from Sri Lanka. In all five species, the dried bark is used as a spice. Chinese cassia's flavour is less delicate than that of Ceylon cinnamon. Its bark is thicker, more difficult to crush, and has a rougher texture than that of Ceylon cinnamon.[citation needed]
Most of the spice sold as cinnamon in the United States, United Kingdom, and India is Chinese cinnamon.[3] "Indonesian cinnamon" (C. burmannii) is sold in much smaller amounts.
Chinese cassia is produced in both China and Vietnam. Until the 1960s, Vietnam was the world's most important producer of Saigon cinnamon, which has a higher oil content[citation needed], and consequently has a stronger flavor. Because of the disruption caused by the Vietnam War, however, production of Indonesian cassia in the highlands of the Indonesia island of Sumatra was increased to meet demand.[citation needed] Indonesian cassia has the lowest oil content of the three types of cassia, so commands the lowest price. Chinese cassia has a sweeter flavor than Indonesian cassia, similar to Saigon cinnamon, but with lower oil content.
Cassia bark (both powdered and in whole, or "stick" form) is used as a flavouring agent for confectionery, desserts, pastries, and meat; it is specified in many curry recipes, where Ceylon cinnamon is less suitable. Cassia is sometimes added to Ceylon cinnamon, but is a much thicker, coarser product. Cassia is sold as pieces of bark (as pictured below) or as neat quills or sticks. Cassia sticks can be distinguished from Ceylon cinnamon sticks in this manner: Ceylon cinnamon sticks have many thin layers and can easily be made into powder using a coffee or spice grinder, whereas cassia sticks are extremely hard and are usually made up of one thick layer.[citation needed]
Cassia buds, although rare, are also occasionally used as a spice. They resemble cloves in appearance and have a mild, flowery cinnamon flavor. Cassia buds are primarily used in old-fashioned pickling recipes, marinades, and teas.[4]
Health benefits and risks[edit]
Dried cassia bark
Chinese cassia (called ròu gùi in Chinese) is produced primarily in the southern provinces ofGuangxiGuangdong, and Yunnan. It is considered one of the 50 fundamental herbs in traditional Chinese medicine.[5]
Due to a blood-thinning component called coumarin, which could damage the liver if taken in huge amounts, European health agencies have warned against consuming high amounts of cassia.[6]Other possible toxins founds in the bark/powder are cinnamaldehyde and styrene.[7]
Current research[edit]
Cinnamomum cassia is a medicinal plant that contains cinnamic aldehyde. Studies of cinnamic aldehyde treatment in mid-aged rats have resulted in alleviation of chronic unexpected stress-induced depressive-like behaviors. Cinnamic aldehyde is an enzyme inhibitor drug, immunologic drug, and an anti-inflammatory drug. It is administered orally to treat behavioral and mental disorders, targeting the hippocampus and the frontal cortex. The current findings might be beneficial in treating subjects in depression. [8]
See also[edit]
References[edit]
  1. Jump up^ "The Plant List".
  2. Jump up^ Xi-wen Li, Jie Li & Henk van der Werff."Cinnamomum cassia". Flora of China. Missouri Botanical Garden, St. Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA. Retrieved 28 March 2013.
  3. Jump up^ "Cassia: A real spice or a fake cinnamon". China Business Limited as Regency.
  4. Jump up^ "Cassia". theepicentre.com.
  5. Jump up^ Wong, Ming (1976). La Médecine chinoise par les plantes. Le Corps a Vivre series. Éditions Tchou.
  6. Jump up^ NPR: German Christmas Cookies Pose Health Danger
  7. Jump up^ High daily intakes of cinnamon: Health risk cannot be ruled out. BfR Health Assessment No. 044/2006, 18 August 2006 15p
  8. Jump up^ Yao, Ying (Mar 13, 2015). "Cinnamic aldehyde treatment alleviates chronic unexpected stress-induced depressive-like behaviors via targeting cyclooxygenase-2 in mid-aged rats". BIOSIS 162: 97–103.doi:10.1016/j.jep.2014.12.047. RetrievedApr 27, 2015.
Further reading[edit]
  • Dalby, Andrew (1996). Siren Feasts: A History of Food and Gastronomy in Greece. London: Routledge.
  • Faure, Paul (1987). Parfums et aromates de l'antiquité. Paris: Fayard.
  • Paszthoty, Emmerich (1992). Salben, Schminken und Parfüme im Altertum. Mainz, Germany: Zabern.
  • Paterson, Wilma (1990). A Fountain of Gardens: Plants and Herbs from the Bible. Edinburgh.
Chang, Chen-Tien; Chang, Wen-Lun; Hsu, Jaw-Cherng (August 2013). "Chemical composition and tyrosinase inhibitory activity of Cinnamomum cassia essential oil". Botanical Studies 54 (1): 10.doi:10.1186/1999-3110-54-10.
External links[edit]
[show]
Culinary herbs and spices