کسیلا. [
ک َ ] (اِ) دارویی مانند
دارچین که سلیخه و کسیدا نیز گویند. (ناظم الاطباء). کسیله . به هندی کهیلا گویند.
////////////
سلیخه. قسیا خوانند پوست درختی است که آن درخت را سلیخه
خوانند و سلخ و سلیخه بدان سبب گویند که انواع بود نیکوترین وی آنست که سرخرنگ و سبز
بود و در طبع وی اندک تلخی بود و عفوضتی تمام و چون بشکنند مانند ریوند لحمی بود و
قصبه وی دراز بود و سوراخ وی تنگ بود مانند قرفه پیچیده بود و آنچه سیاه باشد بد بود
و آنچه رقیق بود کسیلا بود که بغلط سلیخه فروشند و صفت آن در کاف گفته شود و گویند
نوعی از سلیخه هست که ملحق بود به دارچینی و آن نیکو بود و طبیعت سلیخه گرم و خشک است
در درجه سئوم محلل ریاح غلیظ بود و مقوی اعضا و حیض بسته بگشاید و بول براند و اگر
با داروهای چشم خلط کنند تیزی چشم زیادت کند و درد سینه و پهلو که تولد کند از اخلاط
لزج یا از ریاح غلیظ سودمند بود و مسهل نفث الدم بود و شراب وی جهت معده و جگر سودمند
بود و چون دود کنند بدان رحم را پاک گرداند از رطوبت فاسد عفن و بوی آن نیکو کند و
چون با عسل بیامیزند و بر رطوبتهای لبنی که در روی بود بیندانید زایل کند و گزندگی
افعی را نافع بود و چون بیاشامند بچه بیندازد و مجموع ورمهای گرم که عارض شود در اندرون
و درد گرده را بغایت سود دهد و سده بگشاید و بچه بیندازد و مشیمه بیرون آورد و مقدار
مستعمل از وی تا یک درم بود و گویند مضر است به امعا و مصلح وی کثیرا بود و یحیی بن
ماسویه گوید بدل آن نیم وزن آن دارچینی بود
______________________________
صاحب مخزن الادویه
گوید: سلیخه با فتح سین و کسر لام و سکون با و فتح خا و ها بیونانی اسلیوس و بهندی
تج نامند و گفتهاند پوست شاخهای درختی است مانند لوله ای تنگ سوراخ و منبت آن در هند
و عمان است و برگ آن شبیه ببرگ سوسن و ساق آن غلیظ و پوست آن سطبر و سفت جسم است و
گویند از درخت دارچینی بهم میرسد و آن مستحیل به دارچینی میشود و آن پوست درخت نوعی
از دارچینی است
لاتین LAURI CASSIAE CORTEX فرانسهCANELLE DE CHINE ET DE JAVA انگلیسی
Cinnamomum cassia, called Chinese cassia or Chinese
cinnamon
/// سلیخه: را به لغت
پارسی «اشترگیاه» گویند و به عربی ریحان الجمال گویند و به هندی «دلو» گویند و ...
سه نوع است نیکوتر از انواع او آن است که لون او سیاهتر باشد و به لون بنفسجی مایل
بود و بوی او به بوی گل ماند و آنچه لون او سیاهتر باشد و پوست او تنک بود نیک نباشد
و آنچه جرم او شکافته بود هم نیک نباشد. (صیدنه ص 383). قسیا خوانند. پوست درختی است
که آن درخت را سلیخه خوانند و سلخ و سلیخه بدان سبب گویند که انواع بود. نیکوترین وی
آن است که سرخ رنگ و سبز بود و در طبع وی اندک تلخی بود و عفوضتی تمام و چون بشکنند
مانند ریوند لحمی بود و قصبه وی دراز بود و سوراخ وی تنگ بود مانند قرفه پیچیده بود
و آنچه سیاه باشد بد بود و آنچه رقیق بود کسیلا بود که غلط سلیخه فروشند و گویند نوعی
از سلیخه هست که محلق بود به دراچینی و آن نیکو بود و طبیعت سلیخه گرم و خشک است.
(اختیارات ص 229).
یادگار، در دانش پزشکی
و داروسازی، متن، ص: 323
//////////
انظر أيضا[عدل]
المراجع[عدل]
- ^
- ^ "The Plant
List".
- ^ تفسير كتاب دياسقوريدوس في
الأدوية المفردة - ابن
البيطار المالقي.
- ^ الجامع لمفردات الأدوية والأغذية - ابن
البيطار المالقي.
- ^ بك البنك الآلي السعودي للمصطلحات (باسم).
/////////////
به آذری چین
دارچین آغاچی:
Çin darçın ağacı
Vikipediya, açıq
ensiklopediya
?Cinnamomum
aromaticum
|
||||||||||||||||
|
||||||||||||||||
Elmi adı
|
||||||||||||||||
Cinnamomum aromaticum Nees
|
||||||||||||||||
Cinnamomum
aromaticum (lat. Cinnamomum aromaticum) — dəfnəkimilər fəsiləsinin darçın ağacı cinsinə
aid bitki növü.
////////
Cinnamomum cassia
From Wikipedia, the
free encyclopedia
Cinnamomum cassia
|
|
from
Koehler's Medicinal-Plants(1887)
|
|
Kingdom:
|
|
(unranked):
|
|
(unranked):
|
|
Order:
|
|
Family:
|
|
Genus:
|
|
Species:
|
C. cassia
|
|
Cinnamomum cassia, called Chinese
cassia or Chinese cinnamon, is an evergreen tree
originating in southern China, and widely cultivated there and elsewhere in
southern and eastern Asia (India, Indonesia, Laos, Malaysia, Taiwan, Thailand,
and Vietnam).[2] It
is one of several species of Cinnamomum used primarily for
their aromatic bark, which is used as a spice. In the United
States, Chinese cassia is the most common type of cinnamon used.
The buds are also used as a spice, especially in India, and were once used by
the ancient Romans.
The tree grows to 10–15 m tall, with greyish bark and hard, elongated leaves that are
10–15 cm long and have a decidedly reddish colour when young.
Contents
[show]
Production and uses[edit]
Cassia (C. cassia) essential oil
Young Indonesian cinnamon tree, Indonesia
C. cassia (top left) depicted byMichał
Boym (1655)
Chinese cassia is a close relative to Ceylon cinnamon (C.
verum), Saigon cinnamon (C. loureiroi), also
known as "Vietnamese cinnamon", Indonesian cinnamon (C. burmannii), also called
"korintje", and Malabar cinnamon (C. citriodorum) from Sri Lanka.
In all five species, the dried bark is used as a spice. Chinese cassia's
flavour is less delicate than that of Ceylon cinnamon. Its bark is thicker,
more difficult to crush, and has a rougher texture than that of Ceylon
cinnamon.[citation needed]
Most of the spice sold as cinnamon in the United States, United Kingdom,
and India is Chinese cinnamon.[3] "Indonesian
cinnamon" (C. burmannii) is sold in much smaller
amounts.
Chinese cassia is produced in both China and Vietnam. Until the
1960s, Vietnam was
the world's most important producer of Saigon cinnamon, which has a higher oil
content[citation needed], and
consequently has a stronger flavor. Because of the disruption caused by
the Vietnam
War, however, production of Indonesian cassia in the highlands of the Indonesia island
of Sumatra was
increased to meet demand.[citation needed] Indonesian
cassia has the lowest oil content of the three types of cassia, so commands the
lowest price. Chinese cassia has a sweeter flavor than Indonesian cassia,
similar to Saigon cinnamon, but with lower oil content.
Cassia bark (both powdered and in whole, or "stick" form) is used
as a flavouring agent for confectionery, desserts, pastries, and meat; it is
specified in many curry recipes, where Ceylon cinnamon is less suitable.
Cassia is sometimes added to Ceylon cinnamon, but is a much thicker, coarser
product. Cassia is sold as pieces of bark (as pictured below) or as neat quills
or sticks. Cassia sticks can be distinguished from Ceylon cinnamon sticks in
this manner: Ceylon cinnamon sticks have many thin layers and can easily be
made into powder using a coffee or spice grinder, whereas cassia sticks are
extremely hard and are usually made up of one thick layer.[citation needed]
Cassia buds, although rare, are also occasionally used as a spice. They
resemble cloves in appearance and have a mild, flowery cinnamon flavor. Cassia
buds are primarily used in old-fashioned pickling recipes, marinades, and teas.[4]
Health benefits and risks[edit]
Dried cassia bark
Chinese cassia (called ròu gùi; 肉桂 in
Chinese) is produced primarily in the southern provinces ofGuangxi, Guangdong,
and Yunnan.
It is considered one of the 50 fundamental herbs in traditional Chinese medicine.[5]
Due to a blood-thinning component called coumarin,
which could damage the liver if taken in huge amounts, European health agencies
have warned against consuming high amounts of cassia.[6]Other
possible toxins founds in the bark/powder are cinnamaldehyde and styrene.[7]
Current research[edit]
Cinnamomum cassia is a medicinal plant that contains cinnamic aldehyde.
Studies of cinnamic aldehyde treatment in mid-aged rats have resulted in
alleviation of chronic unexpected stress-induced depressive-like behaviors.
Cinnamic aldehyde is an enzyme inhibitor drug, immunologic drug, and an
anti-inflammatory drug. It is administered orally to treat behavioral and
mental disorders, targeting the hippocampus and the frontal cortex. The current
findings might be beneficial in treating subjects in depression. [8]
See also[edit]
References[edit]
- Jump
up^ "The
Plant List".
- Jump
up^ Xi-wen Li, Jie Li & Henk van der Werff."Cinnamomum
cassia". Flora of China. Missouri Botanical Garden, St.
Louis, MO & Harvard University Herbaria, Cambridge, MA.
Retrieved 28 March 2013.
- Jump
up^ "Cassia:
A real spice or a fake cinnamon". China Business Limited as
Regency.
- Jump
up^ "Cassia".
theepicentre.com.
- Jump
up^ Wong, Ming (1976). La Médecine chinoise par les plantes.
Le Corps a Vivre series. Éditions Tchou.
- Jump
up^ NPR:
German Christmas Cookies Pose Health Danger
- Jump
up^ High
daily intakes of cinnamon: Health risk cannot be ruled out. BfR Health
Assessment No. 044/2006, 18 August 2006 15p
- Jump
up^ Yao, Ying (Mar 13, 2015). "Cinnamic
aldehyde treatment alleviates chronic unexpected stress-induced
depressive-like behaviors via targeting cyclooxygenase-2 in mid-aged
rats". BIOSIS 162: 97–103.doi:10.1016/j.jep.2014.12.047.
RetrievedApr 27, 2015.
Further reading[edit]
- Dalby, Andrew (1996). Siren
Feasts: A History of Food and Gastronomy in Greece. London: Routledge.
- Faure, Paul (1987). Parfums
et aromates de l'antiquité. Paris: Fayard.
- Paszthoty, Emmerich
(1992). Salben, Schminken und Parfüme im Altertum. Mainz,
Germany: Zabern.
- Paterson, Wilma
(1990). A Fountain of Gardens: Plants and Herbs from the Bible.
Edinburgh.
Chang, Chen-Tien; Chang, Wen-Lun; Hsu, Jaw-Cherng (August 2013).
"Chemical composition and tyrosinase inhibitory activity of Cinnamomum
cassia essential oil". Botanical Studies 54 (1): 10.doi:10.1186/1999-3110-54-10.
External links[edit]