۱۴۰۳ آذر ۲۷, سه‌شنبه

 پی‌یر هسکی، تحلیلگر هفته‌نامۀ نوول‌ابزرواتور، در مقاله‌ای در این نشریه نوشته است که جمهوری اسلامی ایران بیش از اوکراین نخستین معضل دونالد ترامپ به محض ورود او به کاخ سفید خواهد بود. در توضیح این نظر تحلیلگر فرانسوی نوشته است که فروپاشی متحدان منطقه‌ای تهران نقشۀ جغرافیای سیاسی خاورمیانه را تغییر داده و همگان را به بازنگری در راهبردهای خود واداشته است.

به نوشتۀ "پی‌یر هسکی" امروز معادلۀ ایران از اساس متفاوت و نگران‌کننده است. سرمایه‌گذاری‌های گستردۀ رژیم تهران در راهبرد منطقه‌ای خود به نام "محور مقاومت" طی یک سال جنگ با اسرائیل درهم شکسته شدند و سقوط رژیم اسد نتیجۀ همین شکست بوده است.

در این تغییرات سریع، رئیس جمهوری منتخب آمریکا، دونالد ترامپ، همانند بنیامین نتانیاهو یک اولویت دارد و آن جلوگیری از دستیابی رژیم ایران به سلاح اتمی است. به نوشتۀ وال‌استریت جورنال، در گفتگو با بنیامین نتانیاهو، دونالد ترامپ تأکید کرده است که او نمی‌خواهد در دورۀ ریاست جمهوری او رژیم ایران به سلاح اتمی دست یابد. به نوشتۀ مقاله‌نویس نوول ابزرواتور، معنای این سخن عبارت از این است که ترامپ با انهدام تأسیسات اتمی ایران توسط اسرائیل مخالفت نخواهد کرد، هر چند ترامپ در عین حال از جنگی بی‌پایان با حضور آمریکا در آن دوری می‌جوید.

پی یر هسکی در پایان مقالۀ خود نوشته است که پس‌لرزه‌های حملۀ حماس به اسرائیل در هفتم اکتبر سال گذشته و نتایج و پی‌آمدهای غیرقابل پیش‌بینی آنها در ایران بسیار پیچیده‌تر و سخت تر خواهد بود.

در مطلبی مشابه، رونو ژیرار، تحلیلگر فیگارو در این روزنامه نوشته است که در مقابل ایران و تلاش این کشور برای تولید سلاح اتمی، دونالد ترامپ رئیس جمهوری منتخب آمریکا سرسخت و سمج خواهد بود و هرگز پیامی از سر ضعف نخواهد فرستاد، هر چند رئیس جمهوری منتخب آمریکا در نهایت معامله را به جنگ ترجیح می‌دهد. با این حال، به گفتۀ مفسر فیگارو، دونالد ترامپ هرگز مرعوب محور چهار رژیم دیکتاتوری روسیه، ایران، کره شمالی و چین نخواهد شد.

به نوشتۀ رونو ژیرار ترامپ آماده است در ازای چشم‌پوشی تهران از سلاح هسته‌ای و محور مقاومت علیه اسرائیل تحریم‌های جهانی علیه رژیم ایران را تدریجاً لغو کند و به حکومت ایران اجازه بدهد که همانند دورۀ شاه به یک قدرت بزرگ تجاری تبدیل بشود. به نوشتۀ رونو ژیرار، حقوق بشر هرگز دغدغۀ ترامپ نخواهد بود زیرا، آن را مصداق دخالت در امور کشورها می‌داند.

تحلیلگر فیگارو در پایان دورۀ کنونی را سرنوشت ساز و تعیین‌کننده خوانده و گفته است که در این دوره یا شاهد جنگ میان غرب و ایران خواهیم بود یا شاهد معامله‌ای بزرگ برای تأمین صلح میان غرب و جمهوری اسلامی ایران.