جو بایدن: پاسخ اسرائیل به حمله جمهوری اسلامی باید «متناسب» باشد
جو بایدن، رئیسجمهوری آمریکا، روز چهارشنبه ۱۱ مهر با تأکید بر حق اسرائیل برای پاسخگویی به حمله موشکی جمهوری اسلامی گفت که این واکنش باید «متناسب» باشد.
آقای بایدن در پاسخ به پرسش خبرنگاران در این مورد که آیا از چشمانداز حمله به تأسیسات هستهای جمهوری اسلامی حمایت میکند یا خیر گفت: «پاسخ، خیر است.»
او افزود که در پی حمله موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل، ایالات متحده تحریمهای جدیدی را علیه ایران وضع خواهد کرد.
رئیسجمهوری آمریکا به منظور انجام هماهنگیها در چارچوب واکنش به حمله «غیرقابل قبول» جمهوری اسلامی به اسرائیل و اعمال تحریمهای جدید، روز چهارشنبه با سران اعضای کشورهای «گروه هفت» تشکیل جلسه داد.
پیشتر، لوید آستین وزیر دفاع آمریکا، با تأکید بر اینکه «ایالات متحده هرگز در حفاظت از نیروها و منافع خود در خاورمیانه و حمایت از اسرائیل و دیگر شرکای منطقهای تردید نخواهد کرد»، حمله موشکی جمهوری اسلامی به اسرائیل را «عملی خصمانه و غیرقابل قبول» توصیف کرده بود.
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید، هم روز سهشنبه دهم مهر بدون اشاره به جزئیات گفته بود که جمهوری اسلامی به دلیل این حمله با «عواقب شدیدی» روبرو خواهد شد و تأکید کرد که آمریکا در این رابطه با اسرائیل هماهنگ خواهد بود.
آقای سالیوان افزود که اولویت اصلی، محافظت از نیروهای آمریکایی در منطقه است و هرگونه تهدید و حمله از سوی جمهوری اسلامی به دقت رصد خواهد شد.
در واکنش به موشکپرانی جمهوری اسلامی به اسرائیل، جمهوریخواهان کنگره آمریکا خواستار حمایت تسلیحاتی بیشتر از اسرائیل و برخورد شدیدتر با حکومت ایران شدند. قانونگذاران دموکرات لحن محتاطانهتری داشته و با تاکید بر حمایت از اسرائیل برای دفاع از خود، خواستار کنترل تنش شدهاند.
جمهوری اسلامی شامگاه سهشنبه ۱۰ مهر با حدود ۲۰۰ موشک به اسرائیل حمله کرد. آمریکا و اسرائیل این حمله را ناکارآمد و خنثی شده توصیف کردند. اما مقامات جمهوری اسلامی ادعا میکنند که حمله موفق بوده است.
حمله موشکی شامگاه سهشنبه پس از افزایش شدید تنشهای لفظی میان مقامات اسرائیل و جمهوری اسلامی ایران پس از حذف حسن نصرالله، دبیرکل حزبالله لبنان، انجام شد. ارتش اسرائیل روز شنبه ۷ مهر از کشته شدن حسن نصرالله در حمله روز جمعه اسرائیل به حومه جنوبی بیروت خبر داد و گروه حزبالله نیز ساعتها بعد کشته شدن رهبر خود در این حملات را تأیید کرد.
حزبالله لبنان در سال ۱۳۶۱ توسط سپاه پاسداران انقلاب اسلامی تاسیس شد. تاکنون چندین کشور، از جمله ایالات متحده، اسرائیل، آلمان، صربستان، لیتوانی، استونی، لتونی، و استرالیا کلیت این گروه را به عنوان یک سازمان تروریستی شناخته شده است.
شناسایی کلیت حزبالله لبنان به عنوان یک سازمان تروریستی به مفهوم تفاوت قائل نشدن میان شاخه سیاسی با شاخه نظامی آن حزب و تروریست شناختن هر دو شاخه حزبالله است.
حزب الله لبنان طی یک سال گذشته و در پی حمله تروریستی مرگبار ۱۵ مهر ۱۴۰۲ حماس به اسرائیل، شمال این کشور را هدف حملات راکتی و موشکی خود قرار داده است.
حماس، دیگر گروه نیابتی مورد حمایت حکومت ایران، در جریان حمله تروریستی ۱۵ مهر به اسرائیل دستکم ۱۲۰۰ شهروند این کشور از جمله زنان، کودکان، و سالخوردگان را قتلعام کرد و بیش از ۲۵۰ تن دیگر به گروگان گرفت.
این گروه در فهرست سازمانهای تروریستی ایالات متحده، اتحادیه اروپا، بریتانیا، اسرائیل، کانادا، ژاپن و شمار دیگری از کشورهای جهان قرار دارد.