هشدار صدراعظم آلمان نسبت به بالا گرفتن تنش روسیه با ناتو
تنشها میان روسیه وناتو به خصوص در پی استفاده کییف از موشکهای دوربرد اتکمز آمریکایی در حمله به جنوب غربی روسیه و همچنین انتشار خبر تحویل مینهای ضدنفر آمریکایی به اوکراین، بالا گرفته است.
بر اساس ویدیوهایی که بخشی از آنها در رسانههای اجتماعی منتشر شده، روسیه در واکنش به اقدامات متحدان غربی اوکراین، در حمله به اوکراین از موشک جدیدی استفاده کرده که شش کلاهک را بر فراز دنیپرو آزاد کرده است.
در تازهترین تحولات، روسیه اعلام کرده است که طرف مقابل، شلیک این موشک میانبرد جدید به سمت اوکراین را "بهعنوان هشداری جدی تلقی کند."
در همین راستا دیمیتری پسکوف سخنگوی کرملین، در گفتگو با خبرنگاران در مسکو با بیان این که "طرف روسی تواناییهای خود را بهوضوح نشان داده است"، حمله به شهر بزرگ دنیپرو در اوکراین را نتیجه "تصمیمات بیملاحظه" کشورهای غربی دانست.
اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه وله
پسکوف تاکید کرد که "این کشورها موشکهایی را به اوکراین تحویل داده و اجازه استفاده از آنها علیه خاک روسیه را صادر کردهاند و روسیه مجبور به واکنش شده است."
سخنگوی کرملین در ادامه با لحنی تهدیدآمیز خطاب به کشورهای غربی متحد اوکراین گفت: «ابعاد واکنشهای بعدی در صورتی که نگرانیهای ما در نظر گرفته نشود، بهوضوح ترسیم شدهاند.»
با وجود این که به گفته ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه در روز پنجشنبه ۲۱ نوامبر (۱ آذر) در یک پیام ویدیویی، کلاهکهای این موشکها غیرهستهای بودند، اما در این پیام تهدیدی نهفته بود که روسیه قادر است این موشک به نام "اورشنیک" را به کلاهک هستهای نیز مجهز کند.
پسکوف در ادامه سخنان خود افزود که "او معتقد است پیام پوتین به دولت ایالات متحده آمریکا منتقل شده است."
سخنگوی کرملین در عین حال تایید کرد که واشنگتن اندکی پیش از شلیک این موشک، از طریق یک سیستم خودکار از این حمله مطلع شده بود.
موشک جدید روسیه؛ هراس از گسترش جنگ و درگیری با ناتو
اقدام روسیه در شلیک نوع جدیدی از موشک به خاک اوکراین در واکنش به استفاده اخیر اوکراین از موشکهای دوربرد اتکمز آمریکایی و همچنین موشکهای کروز "استورم شادو" (سایه طوفان) بریتانیایی و همچنین پس از تحویل مینهای ضدنفر آمریکایی به اوکراین صورت گرفت.
یک روز پس از حمله روسیه با موشک جدید فراصوت میانبرد خود به خاک اوکراین، کییف اطلاعات تکمیلی جدیدی درباره این موشک ارائه کرد. سرویس اطلاعاتی اوکراین با اشاره به این که "این موشک به سرعتی بیش از ۱۱ برابر سرعت صوت دست یافته است." اعلام کرد: «این موشک از زمان شلیک در منطقه آستراخان در جنوب روسیه تا اصابت به شهر دنیپرو در مرکز-شرق اوکراین، ۱۵ دقیقه در پرواز بوده است. این موشک به شش کلاهک مجهز بوده که هر کدام از آنها حاوی شش بخش فرعی بوده است.»
در همین حال خبرگزاریها گزارش دادند که روسیه بار دیگر شهر بزرگ دنیپرو در اوکراین را دستکم با یک موشک هدف قرار داده است. نیروی هوایی اوکراین با انتشار اعلامیهای در تلگرام اعلام کرد که یک پرتابه با سرعت بالا به سمت این شهر صنعتی در جنوب اوکراین پرتاب شده است. در همین راستا رادیوی اوکراینی سوسپیلن نیز از شنیده شدن صدای انفجارهایی در این شهر خبر داده است.
همچنین در کانالهای محلی تلگرام، تصویری از یک ابر دود منتشر شده که هنوز صحت این تصاویر به صورت مستقل قابل تایید نیست. تا کنون اطلاعاتی درباره خسارات و تلفات منتشر نشده است. دنیپرو یکی از مهمترین مراکز تسلیحاتی ساخت موشک در اوکراین محسوب میشود.
شولتس خواستار خویشتنداری شد
در بحبوحه بالا گرفتن تنشها میان روسیه و ناتو، اولاف شولتس، صدراعظم آلمان بر ادامه مسیر سیاست خود در قبال اوکراین تاکید کرد. شولتس با بیان این که "باید اطمینان حاصل شود که این جنگ به جنگی میان روسیه و ناتو تبدیل نشود" افزود: "خویشتنداری اهمیت دارد. و من بر این موضوع تاکید میکنم، همانطور که قبلا هم بر این موضوع تاکید کردهام."
صدراعظم آلمان همچنین ضمن ابراز مخالفت خود با تحویل موشکهای کروز دوربرد به اوکراین بر اهمیت حفظ تعادل میان "خویشتنداری و حمایت قاطع از اوکراین" تاکید کرد.
بیشتر بخوانید: بلینکن: کره شمالی بابت حمایت از روسیه پاسخ سختی خواهد گرفت
شولتس در عین حال، حمله اخیر روسیه به اوکراین با یک موشک میانبرد جدید را "تشدید وحشتناک" [تنش] توصیف کرد. او پیش از این، استفاده روسیه از سربازان کره شمالی که به گفته او "برای تحقق رویای امپریالیستی پوتین جان خود را از دست میدهند" با همین ادبیات توصیف کرده بود.
افزایش تنش میان روسیه و ناتو به خصوص در هزارمین روز جنگ اوکراین وارد مرحله تازهای شده است. ارتش اوکراین روز سهشنبه ۱۹ نوامبر (۲۹ آبان) همزمان با گذشت هزار روز از آغاز حمله تجاوزکارانه روسیه به این کشور، برای نخستین بار از موشکهای دوربرد آمریکایی برای حمله به روسیه استفاده کرد. این اقدام، در آن زمان هشدار روسیه و وعده تلافی این کشور را به دنبال داشت. در همین راستا سرگئی لاوروف، وزیر امور خارجه روسیه اعلام کرد که "این حملات نشان داد کشورهای غربی قصد دارند به [گسترش] این جنگ دامن بزنند."
بیشتر بخوانید: استفاده اوکراین از موشکهای دوربرد؛ پوتین به ناتو هشدار داد
تنش میان اوکراین و ناتو تنها به انتقال موشکهای دوربرد آمریکایی خلاصه نمیشود و روسیه از ارسال مینهای ضدنفر آمریکایی به اوکراین نیز خشمگین شده است. به گفته کارشناسان نظامی، هدف تصمیم دولت آمریکا در انتقال مینهای ضدنفر به اوکراین، کند کردن سرعت پیشروی ارتش روسیه در جبهههای شرقی اوکراین بوده است. با این حال، منابعی در ایالات متحده میگویند که واشنگتن انتظار دارد اوکراین از این مینهای ضدنفر، تنها در قلمرو سرزمینی خود استفاده کند. افزون بر این اوکراین متعهد شده است که در مناطق با تراکم جمعیت غیرنظامی از این مینها استفاده نکند.
بیشتر بخوانید: صدراعظم آلمان با "طرح پیروزی" زلنسکی مخالفت کرد
ایالات متحده آمریکا از ابتدای جنگ روسیه با اوکراین، مینهای ضد تانک را به کییف داده بود اما این نخستینباری محسوب میشود که دولت آمریکا مجوز تحویل مینهای ضدنفر به اوکراین را صادر میکند.
دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید
روسیه از ماهها پیش به کشورهای غربی هشدار داده بود که در صورت صدور مجوزهای این چنینی برای اوکراین، اعضای پیمان ناتو را بهعنوان کشورهایی در نظر خواهد گرفت که "مستقیما" در جنگ اوکراین درگیر شدهاند.