خبرگاه؛ ایران از آتشبس بین لبنان و اسرائیل استقبال کرد
انتشار ۱۴۰۳ آذر ۷, چهارشنبهآخرین به روز رسانی 12 ساعت پیشحمله جهادگرایان به ارتش سوریه در حلب؛ ۵۷ کشته در درگیریها
درگیریهای شدید میان نیروهای ارتش سوریه و گروههای جهادگرا در استان شمالی حلب به کشته شدن ۵۷ نفر انجامید. بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه، این درگیریها در پی عملیات غافلگیرانه گروه هیئت تحریر الشام (HTS) علیه مواضع ارتش سوریه آغاز شد.
طبق اعلام این گروه مخالف بشار اسد، رئیسجمهور سوریه، در این درگیریها ۲۶ عضو هیئت تحریر الشام و گروههای همپیمان آنها و ۳۱ نفر از نیروهای ارتش سوریه جان خود را از دست دادند.
نیروهای هوایی سوریه و متحد آن روسیه برای نخستین بار پس از چند سال به منظور مقابله با این حمله، مواضع مهاجمان را بمباران کردند.
جنگ داخلی سوریه که از سرکوب اعتراضات ضد دولتی در سال ۲۰۱۱ آغاز شد، تا کنون بیش از ۵۰۰ هزار کشته برجای گذاشته و میلیونها نفر را آواره کرده است. همچنین زیرساختها و صنایع این کشور در پی این درگیریها به شدت آسیب دیده است.
خطر فروپاشی گنبد ۶۰۰ ساله امامزاده قاسم بابل
گنبد تاریخی امامزاده قاسم بابل که قدمتی ۶۰۰ ساله دارد، در آستانه فروپاشی کامل قرار گرفته است. شکافهای متعدد در سازه، نفوذ رطوبت و بارشهای سیلابی اخیر، آسیبهای جدی به این بنای فاخر وارد کرده و بخشهایی از آینهکاریهای زیر طاق گنبد نیز فرو ریخته است. مدیریت آستانه این امامزاده تأکید دارد که مرمت فوری این اثر تاریخی ضروری است.
به گزارش ایرنا، حنان احمدنژاد، مدیر اجرایی آستانه امامزاده قاسم، با اشاره به وضعیت بحرانی گنبد گفت: «این بنا بیشتر از هر زمان دیگری در خطر ریزش است. مکاتبات متعددی برای هشدار و درخواست مرمت انجام دادیم، اما اداره میراث فرهنگی به دلیل کمبود اعتبار از انجام مرمت جدید خودداری کرده است.» وی افزود: «مرمت چند سال پیش کیفی نبود و این امر موجب نفوذ رطوبت به گنبد و ستونها شده است.»
مهران فلاح، رئیس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی بابل نیز، ضمن تأیید وضعیت بحرانی این گنبد گفت: «مرمت بناهای تاریخی تنها با نظارت کارشناسان میراث فرهنگی امکانپذیر است. با توجه به کمبود اعتبار، هیات امنای آستانه یا اوقاف میتوانند هزینه مرمت را تأمین کنند تا با نظارت ما عملیات بازسازی آغاز شود.»
بقعه امامزاده قاسم که در مرکز شهر بابل قرار دارد، از قرن نهم هجری قمری به یادگار مانده و در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است.
ایران از آتشبس بین لبنان و اسرائیل استقبال کرد و خواستار آتشبس در غزه شد
پس از اجرایی شدن آتشبس بین اسرائیل و گروه تروریستی حزبالله لبنان که تحت حمایت ایران است، تهران از این موضوع استقبال کرد. اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه جمهوری اسلامی، از حمایت قاطع تهران از دولت، ملت و شبهنظامیان لبنان خبر داد و از جامعه بینالمللی خواست تا "فشار مؤثری" بر اسرائیل وارد کرده و به آتشبس در نوار غزه دست یابد.
عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران، گفت که ایران از تصمیمی که دولت لبنان و حزبالله در خصوص آتشبس بگیرند، حمایت خواهد کرد.
وی در سفر خود به پرتغال افزود: «اگر دولت لبنان و حزبالله از آتشبس راضی باشند، ما نیز راضی خواهیم بود.» توافق آتشبس که با میانجیگری آمریکا و فرانسه انجام شده، صبح روز چهارشنبه ۲۷ نوامبر پس از بیش از یک سال درگیری شدید میان اسرائیل و حزبالله اجرایی شد.
در حالی که بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، اعلام کرد که کشورش اکنون بر تهدید ایران متمرکز خواهد شد، عراقچی در پاسخ گفت: «اگر اسرائیل میخواهد بیشتر روی ایران تمرکز کند، میتواند این کار را امتحان کند.»
طبق توافق آتشبس، اسرائیل باید طی ۶۰ روز از جنوب لبنان خارج شود، در حالی که حزبالله باید به منطقه شمال رودخانه لیتانی عقبنشینی کند.
بهنام نزادی، وکیل دادگستری به اتهام "نشر اکاذیب" به زندان محکوم شد
بهنام نزادی، وکیل پایه یک دادگستری و عضو کانون وکلای دادگستری مرکز، به اتهام "تبلیغ علیه نظام" به یک سال حبس و دو سال محرومیت از وکالت محکوم شده است.
این حکم توسط شعبه دوم دادگاه انقلاب اراک صادر شده و بهنام نزادی علاوه بر حبس، به دلیل فعالیتهای حرفهای خود نیز از وکالت محروم شده است. پرونده نزادی شامل اتهاماتی چون "نشر اکاذیب" و "افشای اسرار محرمانه" بوده که هنوز در دادگاه کیفری دو اراک در حال رسیدگی است.
به گزارش هرانا، نزادی که به عنوان ادمین صفحه اینستاگرامی "تخلفات انتظامی قضات" فعالیت میکند، یکی از دلایل محکومیت خود را آشنا کردن مردم با حقوق قانونیشان و انتشار تخلفات قضات عنوان کرده است.
در بخشی از اسنادی که این وکیل دادگستری در صفحه خود منتشر کرده است، خطاب به دادسرای انتظامی قضات نوشته است: «طرح شکایت از قضات به موجب قانون پیشبینی شده و حتی تشویق مردم به پناه بردن به قانون را نمیتوان جرم دانست».
این حکم به طور خاص بر فشارهای رو به افزایش بر جامعه حقوقی ایران و وکلای دادگستری تأکید دارد. در سالهای اخیر بسیاری از وکلای حقوق بشری و فعالان حقوقی با احکام قضائی و برخوردهای امنیتی روبرو شدهاند.
دستگاههای قضائی و امنیتی در ایران به طور گستردهای از محدودیتهای قانونی برای سرکوب مطالبهگری اجتماعی و حقوقی بهره میبرند و وکلای دادگستری از جمله بهنام نزادی، هدف این محدودیتها و فشارها قرار گرفتهاند.
بازداشت یک آلمانی در لهستان به اتهام "فروش فناوریهای ممنوعه به روسیه"
خبرگزاری فرانسه روز چهارشنبه ۲۷ نوامبر از بازداشت یک شهروند آلمانی در لهستان به اتهام "صادرات تجهیزات فنی قابل استفاده در امور نظامی به روسیه و نقض تحریمها" خبر داد.
سرویس اطلاعاتی لهستان اعلام کرد که این مرد در منطقه لبوس در غرب لهستان مرتکب صادرات "کالاهایی با مصارف دوگانه نظامی و غیرنظامی" به روسیه" میشده است.
به گفته مقامات لهستانی، فرد دستگیرشده اعتراف کرده که با "ماشینآلات تخصصی" تجارت میکرده که به طور غیرقانونی به کارخانجات تولید تسلیحات روسیه ارسال شدهاند.
اتحادیه اروپا و آمریکا پس از حمله تجاوزکارانه روسیه به خاک اوکراین ارسال چنین کالاهایی به روسیه را ممنوع کردهاند و تلاش میکنند تا صادرات این کالاها از طریق کشورهای ثالث را نیز متوقف کنند.
طبق گزارش دولت اوکراین، بارها "قطعات و فناوریهای غربی" در موشکها و پهپادهایی که از سوی روسیه به سمت اوکراین شلیک میشوند یافت شده است.
آغاز تلاشهای آمریکا برای برقراری آتشبس در غزه
جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا، اعلام کرد كه ایالات متحده از روز چهارشنبه ۲۷ نوامبر تلاشهای خود را برای برقراری آتشبس در غزه ازسر خواهد گرفت.
سالیوان در گفتوگو با شبکه MSNBC گفت: «رئیسجمهور بایدن قصد دارد از امروز این کار را آغاز کند و فرستادگان او با ترکیه، قطر، مصر و دیگر بازیگران منطقهای مذاکره خواهند کرد.»
بایدن روز سهشنبه اعلام کرده بود که ایالات متحده به همراه دیگر کشورها همچنین برای آتشبس در نوار غزه فشار خواهد آورد.
این اظهارات یک روز پس از صورت گرفت که جو بایدن آتشبس جداگانهای میان اسرائیل و حزبالله لبنان را اعلام کرد.
پس از ۱۴ ماه درگیری خونین، آتشبس میان اسرائیل و گروه تروریستی حزبالله، از چهار صبح چهارشنبه ٢٧ نوامبر به وقت محلی با میانجیگری آمریکا و فرانسه به اجرا گذاشته شد. طرفین تا لحظات آخر به حملات خود ادامه دادند.
روسیه دو خبرنگار آلمانی را اخراج میکند
روسیه چهارشنبه ۷ آذر اعلام کرد که در واکنش متقابل به اقدام آلمان علیه خبرنگاران شبکه اول روسیه، یک خبرنگار و یک فیلمبردار از شبکه اول تلویزیون آلمانARD) ) را اخراج میکند.
شبکه اول روسیه گزارش داده که آلمان دفتر این شبکه در برلین را تعطیل کرده و دو خبرنگار روسی، شامل یک خبرنگار و یک فیلمبردار را به دلایل امنیتی ملزم به ترک آلمان کرده است.
ماریا زاخارووا، سخنگوی وزارت خارجه روسیه، در گفتوگو با خبرنگاران گفت: «در واکنش به ممنوعیت حضور و فعالیت خبرنگاران شبکه اول روسیه توسط مقامات آلمانی، ما مجبور به اتخاذ اقدامات متقابل علیه خبرنگاران دفتر مسکو از گروه رسانهای آلمانی "آارد" شدهایم.»
او افزود، دو کارمند شبکه اول تلویزیون آلمان ملزم به تحویل مدارک اعتبارنامه خود و ترک روسیه شدهاند.
با این حال، زاخارووا تأکید کرد که مسکو آماده است تا در صورتی که آلمان شرایط لازم برای فعالیت "عادی" خبرنگاران روسی در این کشور را فراهم کند، اعتبارنامه خبرنگاران جدید ARD را بررسی کند.
وزیر دفاع چین متهم به فساد شد
دستگاه قضائی چین درباره دونگ جون، وزیر دفاع این کشور به اتهام فساد مالی دست به تحقیقات زده است. این خبر که توسط روزنامه فایننشال تایمز منتشر شده، بخشی از تحقیقات گستردهتر درباره فساد مالی در ارتش چین است.
دونگ جون که از دسامبر ۲۰۲۳ این سمت را بر عهده داشته، سومین وزیر دفاع متوالی چین است که با چنین اتهاماتی روبرو میشود. پیش از او، لی شانگفو و وی فنگهه نیز به دلیل مشابهی از حزب کمونیست چین اخراج شدند.
سخنگوی وزارت خارجه چین از اظهارنظر درباره این موضوع خودداری کرده و انتشار این خبر را "شکار در تاریکی" خوانده است.
کارشناسان بر این باورند که این تحقیقات نه تنها به اعتبار دولت آسیب میزند بلکه میتواند نشانهای از تلاشهای رئیسجمهور شی جینپینگ برای تقویت کنترل سیاسی بر ارتش باشد.
از زمان آغاز ریاست جمهوری شی جینپینگ در سال ۲۰۱۲، مبارزه با فساد یکی از اولویتهای اصلی او بوده است.
این کمپین شامل بررسیهای گستردهای در سطوح مختلف دولت و ارتش میشود و تا کنون منجر به برکناری و محاکمه هزاران مقام دولتی شده است. با این حال، برخی منتقدان معتقدند که این اقدامات بیشتر به عنوان ابزاری برای حذف رقبای سیاسی شی و تقویت قدرت او استفاده میشود.
رای اعتماد به کمیسیون جدید اتحادیه اروپا به ریاست فون در لاین
پارلمان اروپا با ۳۷۰ رأی موافق، ۲۸۲ رأی مخالف و ۳۶ رأی ممتنع، به دومین دوره ریاست "اورزولا فون در لاین" و تیم جدید کمیسیون اروپا رأی اعتماد داد. این رأیگیری پس از بررسی عمومی نامزدهای پیشنهادی از سوی کمیتههای پارلمانی انجام شد و نتایج آن در صورتجلسات منتشر خواهد شد. انتظار میرود کمیسیون جدید فعالیت خود را از اول دسامبر ۲۰۲۴ آغاز کند.
فون در لاین در سخنرانی پیش از رأیگیری بر تمرکز کمیسیون بر تقویت امنیت، استقلال و رقابتپذیری اروپا تأکید کرد. او همچنین از طرح "قطبنمای رقابتپذیری" برای کاهش فاصله نوآوری با آمریکا و چین و ارائه برنامههایی برای تحول صنعت خودروسازی اروپا خبر داد. در حوزه محیط زیست، او تعهد خود به ادامه اهداف توافق سبز اروپایی و ایجاد اقتصادی چرخشی را مورد تأکید قرار داد.
با وجود اینکه بسیاری از نمایندگان از برنامههای جدید کمیسیون حمایت کردند، برخی نیز به دلیل نگرانی از عملکرد و رویکردهای پیشنهادی با آن مخالفت کردند. در نشستهای پیشین، نمایندگان خواستار تسریع در حل بحرانهای بینالمللی، تقویت سیاستهای دفاعی و تلاش برای خودکفایی انرژی شدند. بر اساس اظهارات فون در لاین، این کمیسیون اولویت خود را بر تقویت امنیت اروپا و سرمایهگذاری در بخش دفاعی قرار داده است.
امید ساکنان غزه به کسب توافق آتشبس میان حماس و اسرائیل
در پی حصول توافق آتشبس میان حزبالله لبنان و اسرائیل، شهروندان غزه امیدوارند که نبردها و حملات در این باریکه نیز پایان یابد و توافقی برای آتشبس میان حماس و اسرائیل به دست آید. اهلام ابوشلبی، یکی از ساکانان غزه میگوید: «زمستان در راه است و ما در چادر به سر میبریم.» برخی از شهروندان غزه بیم آن را دارند که اسرائیل از ظرفیتهای نظامی که اکنون در پی آتشبس با حزبالله دوباره در دسترس دارد، استفاده کرده و عملیات خود علیه حماس در نوار غزه را شدت بخشد.»
ممدوح یونس، یکی دیگر از شهروندان غزه که رفح در جنوب این باریکه به خان یونس پناه برده است به خبرگزاری فرانسه میگوید: «وضعیت روز به روز بدتر میشود، چون فشار بر غزه روز به روز بزرگتر میشود.» او میافزاید: «آنها در یک منطقه به آتشبس میرسند و در منطقهای دیگر نه؟! به کودکان رحم کنید، به افراد سالخورده و کودکان.»
ساکنان غزه همچنان بیصبرانه در انتظار آن هستند که اسرائیل و حماس به توافق برسند و جنگ و درگیری در این باریکه متوقف شود. طبق اعلام اداره بهداشت در غزه که تحت کنترل حماس است، از آغاز جنگ در این باریکه (اکتبر ۲۰۲۳) تا کنون بیش از ۴۴ هزار فلسطینی جان خود را از دست دادهاند.
اسرائیل از کشته شدن یک فرمانده ارشد حماس خبر داد
ارتش اسرائیل اعلام کرد که یک عضو ارشد سازمان تروریستی حماس در جریان عملیات نیروهای این کشور کشته شده است. طبق اعلام ارتش اسرائیل مؤمن الجابری، عضو ارشد واحدهای تکتیرانداز حماس در شهر غزه بوده است.
به گفته مقامات اسرائیلی این عضو ارشد حماس در جریان حمله به ساختمانی که در گذشته به عنوان مدرسه استفاده میشده، کشتته شده است. ارتش اسرائیل اعلام کرد که الجباری سوءقصدهای تروریستی حماس علیه نیروهای این کشور در نوار غزه را رهبری میکرده و خود نیز در انجام آنها نقش داشته است.
حمله ارتش ایالات متحده به گروه وابسته به ایران در سوریه
ارتش ایالات متحده اعلام کرد که به یک گروه وابسته به جمهوری اسلامی در سوریه حمله کرده است. هدف این حمله، انبار تسلیحات این گروه بوده و این اقدام به عنوان واکنشی به حملهای که روز دوشنبه به نیروهای آمریکایی در سوریه صورت گرفته، توصیف شده است.
فرماندهی مرکزی ایالات متحده (سنتکام) اعلام کرد که این عملیات به منظور کاهش تواناییهای گروههای وابسته به ایران برای برنامهریزی و اجرای حملات آینده علیه نیروهای آمریکایی و ائتلاف در منطقه انجام شده است.
در این گزارش اشارەای بە نام این گروه و محل دقیق انجام عملیات نشدە است.
از زمان آغاز جنگ غزه، نیروهای وابستە بە جمهوری اسلامی در عراق و سوریه بارها مواضع نیروهای آمریکا در منطقه را هدف قرار دادەاند. ایالات متحده نیز در واکنش هر از گاهی این گروهها را هدف قرار میدهد.
تصویب کمیسیون جدید اتحادیه اروپا توسط پارلمان اروپا
امروز چهارشنبه ٢٧ نوامبر (هفتم آذر)، پارلمان اروپا به بررسی و رأیگیری درباره اعضای جدید کمیسیون اتحادیه اروپا به ریاست اورزولا فون درلاین میپردازد. کمیتههای پارلمانی پیش از این مسیر را برای ۲۶ کمیسر هموار کردهاند. اگر رأیگیری امروز به تأیید برسد، کمیسیون جدید میتواند از اول دسامبر ۲۰۲۴ کار خود را آغاز کند.
فون درلاین که در ماه ژوئیه برای یک دوره دوم انتخاب شده بود، تیم خود را در سپتامبر معرفی کرد. یکی از جنجالیترین نامها در این ترکیب، رافائله فیتو از ایتالیا است که به عنوان یکی از معاونین رئیس کمیسیون معرفی شده و این نخستین بار است که یک سیاستمدار از حزب راستگرای ایتالیایی «فراتلی د'ایتالیا» به این مقام دست مییابد.
در روزهای اخیر، نمایندگان پارلمان اروپا به بررسی صلاحیت هر یک از نامزدهای کمیساری پرداختەاند. رأیگیری نهایی امروز بعد از یک بحث عمومی با فوندرلاین انجام خواهد شد. برای تأیید کمیسیون جدید، نیاز به اکثریت آرا وجود دارد.
تیم جدید کمیسیون متشکل از ۲۷ کمیسر است که هر کدام نماینده یک کشور عضو اتحادیه اروپا هستند. فون در لاین در تلاش است تا تعادل جنسیتی را در این ترکیب حفظ کند، هرچند که نسبت مردان به زنان همچنان بالاست. این کمیسیون قرار است بر روی موضوعات کلیدی مانند رقابتپذیری در بازارهای جهانی و تغییرات اقلیمی کار کند.