۱۴۰۳ آبان ۳۰, چهارشنبه

 

گروسی: موافقت ایران با توقف افزایش ذخایر غنی‌شده بالای ۶۰ درصد گامی ملموس در مسیر درست است

گروسی

منبع تصویر،Getty Images

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در نشست خبری خود درباره سفرش به تهران و قطعنامه پیشنهادی اروپا در شورای حکام گفت ایران پذیرفته است تا «افزایش ذخایر غنی سازی بیش از ۶۰ درصد را متوقف کند.» او از اقدام «ملموس» ایران در محدود کردن ذخایر اورانیوم با غنای بالا استقبال کرد.

او در عین حال گفت: «این برای اولین بار است که ایرانی‌های می‌گویند افزایش ذخایر غنی‌سازی بیش از ۶۰ درصد را متوقف می‌کنند. این جدی و اتفاقی از نقطه نظر منع اشاعه تسلیحات هسته‌ای مهم است.»

او گفت «برای اولین بار از زمان فاصله گرفتن ایران از تعهدات پیشینش شاهدیم این کشور تغییر جهت داده است.»

رافائل گروسی در پاسخ به پرسش کسری ناجی خبرنگار بی بی سی فارسی درباره دستاورد سفرش به تهران گفت: «وقتی من تهران می‌روم و بر می‌گردم قرار نیست همه چیز حل شود. این یک پروسه ۲۰ ساله است.»

آقای گروسی در پاسخ به قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی در شورای حکام، از کشورها خواست از «تشدید تنش‌های غیرضروری» خودداری کنند.

آقای گروسی گفت: «این نیست که قطعنامه و تلاش‌های من [در سفر در تهران] برای ایجاد سقفی برای غنی‌سازی الزاما در مقابل هم باشند.»

مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی همچنین گفت با مسعود پزشکیان بر سر بازرسی‌‌های آژانس در ایران هم به توافق رسیده است.

از پادکست رد شوید و به خواندن ادامه دهید
اسطوره تختی
اسطوره تختی

در مجموعه چهار قسمتی «اسطوره تختی» از زندگی شخصی، ورزشی و اجتماعی غلامرضا تختی می‌شنویم.

پادکست

پایان پادکست

قطعنامه پیشنهادی اروپا برای تصویب در شورای حکام، پس از سفر گروسی به ایران و بازدید او از تأسیسات غنی‌سازی فردو و نطنز ارائه شده است. ایران این سفر را مثبت ارزیابی کرده بود.

هدف قدرت‌های غربی از این قطعنامه، افزایش فشار دیپلماتیک بر ایران برای بازگشت به توافق‌های هسته‌ای با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی است.

بر اساس متن نهایی قطعنامه، کشورهای غربی از گروسی خواسته‌اند تا «گزارشی جامع» حداکثر تا بهار ۲۰۲۵ ارائه و تهیه شود.

رای‌گیری درباره این قطعنامه فردا انجام خواهد شد.

آقای گروسی در بخش دیگری از صحبت‌هایش در پاسخ به پرسش خبرنگاری درباره اظهارات بنیامین نتانیاهو، نخست‌وزیر اسرائیل درباره هدف قرار گرفتن بخشی از «برنامه هسته‌ای» ایران در حمله ماه گذشته اسرائیل گفت او تایید نمی‌کند که بخشی از مجموعه نظامی پارچین، تاسیسات هسته‌ای باشد.

رافائل گروسی گفت: «ما درباره پارچین و طالقان اطلاعاتی نداریم.»

آقای گروسی گفت: «پارچین و طالقان سایت هسته‌ای نیست، شاید در قدیم بوده باشد اما ما به عنوان آژانس بین‌المللی انرژی اتمی این را سایت هسته‌ای نمی‌دانیم.»

عکس ماهواره‌ای پارچین

منبع تصویر،Reuters

توضیح تصویر،نخست وزیر اسرائیل مدعی شده که در حمله به پارچین به «برنامه هسته‌ای» ایران ضربه زده است

تاکید فرانسه بر تلاش برای احیای مذاکرات در آستانه رای‌گیری شورای حکام

پیش از این، وزارت خارجه فرانسه در بیانیه‌ای اعلام کرد که این کشور به همراه بریتانیا و آلمان تلاش خواهد کرد با اقدامات دیپلماتیک، راه را برای احیای مذاکرات هسته‌ای با ایران هموار کند.

در این بیانیه همچنین آمده است که ژان نوئل بارو در گفت‌وگوی تلفنی عباس عراقچی همتای ایرانی خود گفته است اجرای تعهدات هسته‌ای ایران و همکاری کامل این کشور با آژانس بین‌المللی انرژی اتمی «ضروری» است.

این گفتگو پس از آن انجام شد که قدرت‌های اروپایی پیش‌نویس قطعنامه‌ای را درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران ارائه کردند که قرار است امروز در شورای حکام بررسی شود.

وزارت خارجه فرانسه در بیانیه‌ای که امروز منتشر شده است نوشت که وزیر خارجه این کشور تاکید کرده است فعالیت‌های هسته‌ای ایران «نگران‌کننده» شده است و خطر رفتن به سمت برنامه تسلیحاتی هسته‌ای را دارد.

فرانسه، آلمان و بریتانیا، سه قدرت اروپایی هستند که در توافق هسته‌ای ۲۰۱۵ با ایران حضور داشتند.

این سه کشور سه‌شنبه با ارائه قطعنامه‌ای خواستار «گزارشی جامع» درباره فعالیت‌های هسته‌ای ایران شدند.

شورای حکام آژانس بین‌المللی انرژی اتمی امروز این قطعنامه‌ را به رای خواهد گذاشت.

ساعاتی پیش وزارت امور خارجه ایران، مشروح اظهارات آقای عراقچی در گفتگوی تلفنی با همتای فرانسوی‌اش را در کانال تلگرامی خود منتشر کرده بود.

بنابر این گزارش، عباس عراقچی، وزیر امور خارجه ایران در تماسی تلفنی به همتای فرانسوی‌اش هشدار داده است که تصویب قطعنامه علیه ایران «اوضاع را پیچیده‌تر خواهد کرد.»

آقای عراقچی همچنین در تماس تلفنی با ژان نوئل بارو، از اقدامات آلمان، فرانسه و انگلیس در تصویب تحریم‌های جدید علیه جمهوری اسلامی ایران به شدت انتقاد کرد و این اقدامات را «ناموجه و تحریک‌آمیز» خواند.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی که اخیرا به ایران سفر کرده بود، در گزارشی برای اعضای شورای حکام نوشته بود که ذخایر اورانیوم غنی‌شده در ایران طی سه ماه گذشته افزایش یافته است.

رافائل گروسی، مدیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی در گزارشی برای اعضای شورای حکام اعلام کرده بود که ذخایر اورانیوم غنی‌شده شده در ایران طی سه ماه گذشته افزایش یافته و ایران تا ۲۶ اکتبر ۲۰۲۴ میلادی (۵ آبان ماه ۱۴۰۳) ۱۸۲/۳ کیلوگرم اورانیوم غنی‌شده ۶۰ درصد در اختیار دارد که این میزان نسبت به گزارش قبلی در ماه اوت، ۱۷/۶ کیلوگرم افزایش یافته است.

در عین حال، آژانس در تازه‌ترین گزارش خود گفته است که ایران گام‌هایی مقدماتی هم برای توقف افزایش ذخیره اورانیوم غنی شده با خلوص ۶۰ درصد برداشته است.

توضیح ویدئو،گزارش کسری ناجی از وین

سایه قطعنامه شورای حکام بر توافق ایران با آژانس

کسری ناجی، بی‌بی‌سی، وین

‏رافائل گروسی، دبیرکل آژانس بین‌المللی انرژی اتمی می‌گوید در سفر اخیرش به ایران، از طرف ایرانی درخواست کرده است که انباشت ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی را متوقف کند.

‏آقای گروسی می‌گوید ایران با این تقاضای او موافقت کرده و همان طوری که در گزارش او اشاره شده است، تهران قدم‌های اولیه در جهت عملی کردن این تفاهم را هم برداشته است. به گفته دبیرکل آژانس روز شنبه هم این مساله از طریق بازرسان مجرب آژانس راستی‌آزمایی و تایید شده است.

با این همه ‏قطعنامه پیشنهادی سه کشور اروپایی، آلمان، فرانسه و بریتانیا که حمایت آمریکا را هم همراه دارد، علیه ایران روی میز شورای حکام آژانس است.

یک دیپلمات ارشد غربی به بی‌بی‌سی گفت پیشنهادهای ایران در رابطه با کار بر روی کاهش ذخایر اورانیوم ۶۰ درصدی و احتمال صدور مجوز ورود چند بازرس اروپایی به احتمال بالا جلوی قطعنامه را نخواهد گرفت.

‏این دیپلمات گفت قطعنامه پیشنهادی به نگرانی‌ها در چارچوب پادمان می‌پردازد و نه برجام و اعضا با پیش بردن آن از ایران می‌خواهند اقدامات بیشتری مرتبط با رفع نگرانی‌های پادمانی انجام دهد.

‏همچنین به گفته همین دیپلمات، پیشنهادهای ایران از نظر طرف غربی چندان دقیق و روشن تفسیر نشده و به دلیل بی‌اعتمادی‌های گذشته، نگرانی درباره چگونگی عملی شدن دقیق آن‌ها وجود دارد.

گفتگوهای حاضران در شورا پشت درهای بسته پیش می‌رود، اما یک پرسش کمابیش هم این جا در محل آژانس و هم بیرون از آن وجود دارد: این که مبادا فرصت پیش‌آمده برای توقف غنی‌سازی ۶۰ درصدی ایران با برداشتن قدم‌هایی شبیه صدور قطعنامه از دست برود.

ایران گفته است فورا به تصویب قطعنامه واکنش نشان خواهد داد.

احتمالاً بحث‌ها بر سر این مساله و دیگر اختلاف نظرها کمی در این جا، در محل آژانس به طول انجامد: تصمیمی شاید با مسئولیت تاریخی که نه تنها ممکن است مسیر مذاکره با تهران را پیچیده‌تر کند، که در صورت هر تغییر احتمالی دکترین هسته‌ای ایران در آینده، ممکن است تصمیم‌گیران را با قضاوت‌های تاریخی مواجه کند.