انتصابهای ترامپ چه تصویری از دوره دوم ریاست جمهوری او میدهد؟
- آنتونی زورکر
- خبرنگار آمریکای شمالی، بیبیسی
یک هفته پس از پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات آمریکا، کابینه دومین دوره ریاست جمهوری او در حال شکل گرفتن است.
رئیسجمهور منتخب در اولین گامها برای تکمیل کادر کارکنان کاخ سفید و بخشهای کلیدی دولت خود، چندین نفر را برای پستهای مختلف معرفی کرده است.
او همزمان در شبکههای اجتماعی و گفتوگو با رسانهها اولویتهای خود را برای آغاز کار در ماه ژانویه آینده توضیح داده که نشان میدهد تمرکز اصلی بر مسئله مهاجرت و سیاست خارجی خواهد بود.
در حالی که شروع دوره اول ریاست جمهوری او با آشفتگیهایی همراه بود، این بار ترامپ در حال برنامهریزی و شکل دادن به پایههای دولت جدید خود، با برنامهای روشنتر و نیروی انسانی آمادهتر برای اجرای آن است.
در اینجا مروری میکنیم بر آنچه تا الان میدانیم.
تیم مهاجرتی سختگیر
بعضی انتصابهای جدید ترامپ نشان میدهد که وعده کارزار انتخاباتی او برای اخراج میلیونها مهاجر بدون مدرک از آمریکا، تنها یک وعده اغراقآمیز نبوده است.
استیون میلر که از سال ۲۰۱۵ مشاور و نویسنده متن سخنرانیهای ترامپ بوده، به عنوان معاون ریاست کارکنان کاخ سفید در امور سیاستگذاری منصوب شده است. به احتمال زیاد او مسئول تدوین برنامههای مربوط به اخراجهای گسترده و کاهش مهاجرت قانونی و غیرقانونی خواهد بود. در دوره اول ترامپ، میلر در شکل دادن بخشی از سختگیرانهترین سیاستهای مهاجرتی دولت او نقش داشت.
توماس هومن، که در دوره اول ترامپ به عنوان مدیر موقت اداره مهاجرت و گمرک در آمریکا خدمت کرده بود و حامی سیاست جداسازی اعضای خانوادههای مهاجر بدون مدرک در مرز آمریکا و مکزیک است، اکنون با اختیاراتی گستردهتر بهعنوان «تزار مهاجرتی» ترامپ بازگشته است.
هومن در یکی از نشستهای محافظهکاران در ماه ژوئیه گفته بود: «من بزرگترین نیروی اخراجی را که این کشور تاکنون به خود دیده، هدایت خواهم کرد.»
منتقدان هشدار دادهاند که طرح اخراج گسترده ترامپ ممکن است بیش از ۳۰۰ میلیارد دلار هزینه داشته باشد. اما رئیسجمهور منتخب هفته گذشته در مصاحبه با شبکه خبری انبیسی گفت که هزینه این کار مسئله مهمی نیست.
او گفت: «وقتی افرادی آدمکشی و جنایت کردهاند، وقتی رهبران باندهای قاچاق مواد مخدر کشورها را ویران کردهاند، اکنون به همان کشورها باز خواهند گشت چون اینجا دیگر جای آنها نیست. مسئله هزینه مطرح نیست.»
سیاستمداران منتقد چین در صحنه
در مجموعه چهار قسمتی «اسطوره تختی» از زندگی شخصی، ورزشی و اجتماعی غلامرضا تختی میشنویم.
پادکست
پایان پادکست
بسیاری از محافظهکاران بر این باورند که چین از نظر اقتصادی و نظامی بزرگترین تهدید برای برتری جهانی آمریکا است. در حالی که ترامپ در قبال چین تا حدی محتاط بوده و بیشتر نقدهای خود را به حوزه تجارت محدود کرده، اما تیم سیاست خارجی خود را با منتقدان سرسخت چین شکل میدهد.
رئیس جمهور منتخب، مایک والتز، نماینده فلوریدا در کنگره و سرهنگ بازنشسته ارتش را به عنوان مشاور امنیت ملی خود انتخاب کرده است که یک مقام مهم مربوط به سیاست خارجی در کاخ سفید محسوب میشود. والتز گفته است که آمریکا در «جنگ سرد» با چین است و از اولین اعضای کنگره بود که خواهان تحریم المپیک زمستانی ۲۰۲۲ پکن شد.
در ماه اکتبر الیز استفنیک، نماینده کنگره که ترامپ اکنون او را به عنوان سفیر آمریکا در سازمان ملل متحد منصوب کرده، چین را به «دخالت آشکار و خصمانه در انتخابات» متهم کرد. او این اتهام را در پی گزارشهایی مطرح کرد که میگفت هکرهای تحت حمایت چین تلاش کردهاند از تلفنهای رئیس جمهور سابق، اطلاعاتی جمعآوری کنند.
ترامپ مارکو روبیو، سناتور ایالت فلوریدا – یکی دیگر از منتقدان سرسخت چین – را به عنوان وزیر امور خارجه دولت خود انتخاب کرده است. در سال ۲۰۲۰، دولت چین روبیو را به دلیل پیگیری اقدامات تنبیهی علیه این کشور به خاطر سرکوب معترضان طرفدار دموکراسی در هنگکنگ، تحریم کرد.
روابط آمریکا و چین در دوره اول ریاست جمهوری ترامپ، در میان تنشهای تجاری و همهگیری کووید، با مشکلات زیادی همراه بود. دولت بایدن، که بسیاری از تعرفههای چین در دوره ترامپ را حفظ کرد و تعرفههای جدیدی نیز اعمال کرد، فقط تا حدی توانست این وضعیت را آرام کند. اکنون به نظر میرسد دولت بعدی ترامپ قصد دارد از همان نقطهای که دولت قبلی او پایان یافته، کارش را ادامه دهد.
نقش جدید ایلان ماسک
در حالی که فهرست منصوبان سیاسی ترامپ در حال تکمیل شدن است، گروه کوچک اما تاثیرگذار دیگری هم در این میان وجود دارد.
ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان، به صورت تمام وقت در مقر انتقالی ترامپ در اقامتگاه مارالاگو حضور داشته است. به گزارش رسانهها او در انتخاب اعضای کابینه به رئیس جمهور منتخب مشاوره میدهد و حتی در مکالمهای بین ترامپ و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، نیز شرکت داشته است.
ترامپ اعلام کرد که ماسک را موظف کرده تا همراه با ویوک راماسوامی، کارآفرین حوزه فناوری و نامزد پیشین ریاستجمهوری از حزب جمهوریخواه، مدیریت «اداره کارآمدی دولتی» را بر عهده بگیرند که وظیفه اصلی آن کاهش هزینههای دولتی است.
ماسک پیوسته دیدگاههای سیاسی خود را در شبکه اجتماعی ایکس، که خودش صاحب آن است، اعلام میکند. او از جمله گفته است که برای رهبری اکثریت سنا از ریک اسکات، سناتور ایالت فلوریدا حمایت میکند. آقای اسکات در این انتخابات رای نیاورد.
کمیته اقدام سیاسی ماسک حدود ۲۰۰ میلیون دلار برای کمک به کارزار انتخاباتی ترامپ هزینه کرده و خود او وعده داده است که برای پیشبرد برنامههای رئیس جمهور منتخب و کمک به نامزدهای جمهوریخواه در انتخابات آینده کنگره، به حمایت مالی از تلاشهای این کمیته ادامه دهد.
در این میان هنوز مشخص نیست که رابرت اف کندی جونیور، یکی دیگر از چهرههای مطرح، چه نقشی در کابینه جدید خواهد داشت. ترامپ گفته است که قصد دارد به این چهره دموکرات سابق و منتقد واکسن که نامزد مستقل انتخابات بود و در نهایت به نفع ترامپ کنار رفت، نقشی در ارتباط با بازگرداندن «سلامت» به آمریکا بدهد.
ترامپ در سخنرانی پیروزی خود گفت: «او قصد دارد کارهایی را انجام دهد و ما اجازه خواهیم داد که آن کارها را پیش ببرد.»
اولویت دادن به قدرت ریاست جمهوری نسبت به کنگره
همزمان با به قدرت رسیدن ترامپ، جمهوریخواهان کنترل سنا را در دست گرفتند و اکثریت مجلس نمایندگان را نیز، هرچند با اختلاف اندک، به دست آوردند. اما اقدامات اولیه رئیس جمهور منتخب نشان میدهد که او بیشتر به دنبال اعمال قدرت ریاست جمهوری خود است تا همکاری با کنگره.
هفته گذشته او در شبکههای اجتماعی نوشت که رهبری جمهوریخواهان سنا باید راه رئیس جمهور را برای «انتصابات در زمان تعطیلات» هموار کند، یعنی به او اجازه دهد در زمان تعطیلی کنگره مشاغل ارشد اداری را بدون تایید سنا پر کند. این اقدام باعث تقویت قدرت ریاست جمهوری خواهد شد و نقش مشورتی و تایید سنا در انتصابهای سیاسی را تضعیف خواهد کرد.
در همین حال رئیسجمهور منتخب به تدریج در حال کاهش همان اکثریتهای محدود جمهوریخواهان در کنگره است. سناتورهایی که ترامپ آنها را به سمتهای اجرایی منصوب میکند، با فرماندار همان ایالت جایگزین میشوند. اما هرگونه کرسی خالی در مجلس نمایندگان – مانند مواردی که با رفتن استفنیک و والتز ایجاد شده – نیاز به انتخابات ویژهای دارد که زمانبندی آن ممکن است چندین ماه طول بکشد.
بعضی از مشاوران ترامپ، از جمله ماسک، هشدار دادهاند که رئیسجمهور منتخب ممکن است با انتقال تعداد بیشتری از جمهوریخواهان کنگره به سمتهای دولتی، روند تصویب برنامههای خود را در کنگره به خطر بیندازد.
حتی در بهترین شرایط، تصویب قوانین در کنگره به زمان، تلاش و مصالحه نیاز دارد. اما اقدام اجرایی، مانند اجرای سیاستهای جدید مهاجرتی، میتواند تنها با امضای یک حکم ریاست جمهوری انجام شود.
اقدامات ترامپ نشان میدهد که او در حال حاضر تمرکز بیشتری بر گزینه دوم دارد.
پاداش به وفاداران
ترامپ تازه شروع به پر کردن هزاران شغل دولتی کرده که با هر دوره جدید ریاست جمهوری خالی میشوند، و علاوه بر آن گفته قصد دارد مدیران ارشد دولتی را هم جایگزین کند.
او در سال ۲۰۱۶، به عنوان یک تازهوارد سیاسی، مجبور بود برای نقشهای کلیدی به جمهوریخواهان وابسته به سیستم اعتماد کند. این بار او فهرست گستردهای از نامزدهای احتمالی با سابقهای قابل اعتماد در حمایت از خود در اختیار دارد و پس از هشت سال وفاداران ترامپ، خود شالوده اصلی حزب جمهوریخواه را شکل میدهند.
ترامپ کریستی نوم، فرماندار ایالت داکوتای جنوبی را به عنوان وزیر امنیت داخلی و پیت هگسِت، مجری شبکه فاکسنیوز و نویسنده محافظهکار را برای وزارت دفاع معرفی کرد. هر دو از ابتدا از حامیان سرسخت ترامپ بودهاند.
دیگران، مانند روبیو و استفنیک، در ابتدای دوره اول مبارزات انتخاباتی ترامپ، منتقد او بودند، اما اکنون چند سال است که نشان دادهاند انتقادهای گذشته دیگر جایی در دیدگاه فعلی آنها ندارد.
روبیو که سال ۲۰۱۶ رقیب ترامپ در انتخابات مقدماتی حزب جمهوریخواه بود، ممکن است همچنان جاهطلبیهای خود را برای کاخ سفید حفظ کرده باشد. ترامپ در دوره اول خود اغلب از منصوبانی که به نظر میرسید به دنبال جلب توجه بودند، ناراضی میشد و حتی نزدیکترین روابط نیز ممکن بود به مشکل برخورد کند.
ترامپ ممکن است در انتصابات اولیه خود بر وفاداری تاکید ویژهای داشته باشد، اما در نهایت فشارهای حکمرانی است که نشان خواهد داد آیا چهار سال دوم ریاست جمهوری او تفاوتی با دوره اول خواهد داشت یا نه.