۱۴۰۳ آبان ۲۵, جمعه

 

ایلان ماسک با نماینده ایران در سازمان ملل دیدار کرد

عکس ترکیبی از ایروانی و ماسک

منبع تصویر،Getty Images

شبکه سی‌بی‌اس، شریک کاری بی‌بی‌سی در آمریکا، گزارش می‌دهد که ایلان ماسک این هفته یک روز پیش از آنکه به عنوان یکی از مدیران اداره «کارآمدی دولت» آتی ترامپ معرفی شود، با سفیر ایران در سازمان ملل دیدار کرده است. همزمان دو روزنامه آمریکایی گزارش می‌دهند که ایران اخیرا در نامه‌ای به دولت بایدن اطمینان داده است که سعی ندارد دونالد ترامپ را ترور کند.

خبر دیدار ایلان ماسک و امیرسعید ایروانی را ابتدا نیویورک تایمز روز پنجشنبه منتشر کرد و نوشت آن دو روز دوشنبه برای بیش از یک ساعت در نیویورک دیدار کردند.

سی‌بی‌اس به نقل از دو منبع مطلع نوشت که این دیدار در اقامتگاه سفیر ایران در نیویورک انجام شده است.

تیم دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب آمریکا، گزارش نیویورک تایمز درباره دیدار ماسک و ایروانی را تایید یا تکذیب نکرده است.

استیون چونگ، مدیر ارتباطات آقای ترامپ، به این روزنامه گفت: «ما در مورد گزارشِ دیدارهای خصوصی که اتفاق افتاده است یا نه اظهار نظر نمی‌کنیم.»

کارولین لِویت، سخنگوی انتقالی دولت آینده ترامپ-ونس، در بیانیه‌ای گفت: «مردم آمریکا پرزیدنت ترامپ را دوباره انتخاب کرده‌اند چون برای هدایت کشور و احیای صلح از طریق اقتدار در اطراف جهان به او اعتماد می‌کنند. زمانی که او به کاخ سفید برگشت، اقدامات لازم را برای این هدف انجام خواهد داد.»

دفتر نمایندگی ایران و کاخ سفید رسما در مورد این گزارش‌ها اظهار نظر نکرده‌اند.

نیویورک تایمز به نقل از دو مقام ایرانی نوشت که موضوع این دیدار راه‌های کاهش تنش میان ایران و آمریکا بود و این مقام‌ها آن را «مثبت» و «خبری خوب» توصیف کردند.

براساس این گزارش دیدار به درخواست ایلان ماسک برگزار شد. آقای ماسک به درخواست این روزنامه برای اظهار نظر پاسخ نداد.

سی‌بی‌اس می‌نویسد نشانه‌ای وجود ندارد که تیم انتقالیِ امنیت ملی ترامپ یا تیم مشاوران تازه او شامل سناتور مارکو روبیو و مایک والتز (گزینه‌های ترامپ برای وزارت خارجه و مشاور امنیت ملی) از انجام این دیدار خبر داشتند. همچنین معلوم نیست که آقای ترامپ از آن آگاه بوده است یا نه.

ایران و آمریکا روابط دیپلماتیک ندارند و تماس‌های دو کشور اغلب از طریق کشورهای ثالث انجام می‌شود.

با توجه به چرخش شدید سیاسی در آمریکا، این سوال مطرح است که سیاست دولت جدید آمریکا، زیر نظر دونالد ترامپ، در قبال ایران چه خواهد بود.

ماسک در کنار ترامپ

منبع تصویر،Reuters

توضیح تصویر،ماسک مشارکت فعالی در کمپین دونالد ترامپ داشت
از پادکست رد شوید و به خواندن ادامه دهید
اسطوره تختی
اسطوره تختی

در مجموعه چهار قسمتی «اسطوره تختی» از زندگی شخصی، ورزشی و اجتماعی غلامرضا تختی می‌شنویم.

پادکست

پایان پادکست

او در دور اول ریاست جمهوری خود از توافق هسته‌ای ایران خارج شد، تحریم‌های شدیدتری علیه ایران اعمال کرد و قاسم سلیمانی، فرمانده قدرتمند نیروی قدس سپاه پاسداران را کشت.

شماری از کسانی که آقای ترامپ برای پست‌های مهم در دولت خود انتخاب کرده است، مواضع تندی علیه جمهوری اسلامی ایران دارند.

به خصوص ماکو روبیو، نامزد وزارت خارجه، به مواضع ضد حکومت ایران مشهور است و بارها خواستار افزایش تحریم‌های ایران شده است.

در جریان مذاکرات هسته‌ای در دوران باراک اوباما، او از جمله سناتورهایی بود که نه تنها فعالانه‌ با این مذاکرات مخالف بود، بلکه تلاش کرد تا با تصویب تحریم‌های بیشتر در کنگره، از امتیازهای احتمالی هرگونه توافق برای ایران بکاهد.

ایلان ماسک، بنیانگذار شرکت‌هایی مثل تسلا و اسپیس اکس و صاحب شبکه اجتماعی ایکس (توییتر سابق)، تقریباً بلافاصله پس از سوء قصد به جان ترامپ در باتلر پنسیلوانیا در ماه ژوئیه، حمایت خود را از نامزد جمهوری‌خواهان اعلام کرد.

او به عنوان یکی از مهم‌ترین حامیان رئیس‌جمهور منتخب، بیش از ۱۱۹ میلیون دلار به یک «کمیته‌ اقدام سیاسی ویژه» (سوپر پک) برای انتخاب مجدد ترامپ کمک مالی کرد.

دونالد ترامپ این هفته اعلام کرد که آقای ماسک هدایت یک سازمان تازه تحت عنوان «کارآمدی دولت» را به عهده خواهد گرفت.

گزارش‌ها از نامه ایران به آمریکا

همزمان وال استریت ژورنال و نیویورک تایمز‌ روز جمعه گزارش داده‌اند که ایران اخیرا در نامه‌ای به دولت بایدن اطمینان داده است که سعی ندارد دونالد ترامپ را ترور کند.

ابتدا وال استریت ژورنال به نقل از مقام‌های آمریکایی نوشت که ایران این نامه را ماه پیش ارسال کرده است.

براساس این گزارش پیام ایران، روز ۱۴ اکتبر تحویل داده شد، که واکنشی به هشدار آمریکا در ماه سپتامبر به ایران بود.

مقام‌های آمریکایی به این روزنامه گفتند که این منعکس کننده هشدار علنی دولت آمریکا دایر بر این بود که هرگونه تهدیدی علیه دونالد ترامپ را یک مساله تراز اول امنیت ملی و اقدام جنگی تلقی خواهد کرد.

ایران از زمان کشته شدن قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس سپاه، تهدید کرده است از مرگ او انتقام خواهد گرفت. او در ماه ژانویه سال ۲۰۲۰ در حمله یک پهپاد آمریکایی در عراق کشته شد.

وزارت دادگستری آمریکا تاکنون دو ادعانامه که می‌گوید به توطئه ایران علیه آقای ترامپ مربوط است تنظیم کرده است.

دولت آمریکا می‌گوید که ایران همچنین به دنبال آسیب رساندن به سایر مقام‌های دولت ترامپ بوده است.

نیویورک تایمز علاوه بر مقام‌های آمریکایی این خبر را به نقل از یک مقام ایرانی تایید کرد و نوشت که این نامه از طریق یک واسطه به دست دولت بایدن رسید.

براساس این گزارش ایران در پیام خود تاکید کرده که ترور قاسم سلیمانی یک عمل جنایتکارانه بوده است، اما همچنین می‌گوید که قصد کشتن آقای ترامپ را ندارد. ایران در این نامه گفت که قصد دارد از طریق روش‌های قانونی بین‌المللی از مرگ قاسم سلیمانی انتقام بگیرد.

نمایندگی ایران در سازمان ملل روز جمعه در بیانیه‌ای نوشت: «ما درباره جزئیات پیام‌های رسمی مبادله شده میان دو کشور بیانیه علنی منتشر نمی‌کنیم. جمهوری اسلامی ایران همواره تعهد خود به دنبال کردن ترور شهید سلیمانی از طریق مسیرهای رسمی و قضایی، و همزمان پایبندی کامل به اصول شناخته شده قوانین بین‌المللی را اعلام کرده است.»

این خبر درحالی منتشر می‌شود که دولت جو بایدن، رئیس جمهور آمریکا، پیشتر در ماه جاری یک نفر را به ظن تلاش برای ترور دونالد ترامپ متهم کرد.

اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، این اتهام را رد کرد و آن را تلاشی برای «پیچیده‌تر کردن» مسائل میان ایران و آمریکا توصیف کرد.

وزارت دادگستری آمریکا پیشتر در ماه اوت هم یک مرد پاکستانی را که گفت با حکومت ایران ارتباط دارد متهم کرد که در دسیسه ناکام ترور سیاستمداران آمریکا نقش داشته است.

دونالد ترامپ در ماه سپتامبر گفت که از «تهدیدهایی بزرگی» از سوی ایران علیه جان خود مطلع شده است.

آقای ترامپ این اظهارات را پس از آن مطرح کرد که تیم کمپین انتخاباتی او گفت که نهادهای اطلاعاتی آمریکا به رئیس جمهور پیشین آمریکا در مورد تهدیدهایی «واقعی و مشخص» علیه او از سوی ایران هشدار داده‌اند.

آقای ترامپ در شبکه اجتماعی ایکس نوشت: «ایران پیش از این هم اقداماتی انجام داده که ناموفق بوده است، اما آنها باز هم تلاش خواهند کرد.»