تغییر اقلیم ممکن است بر نگهداری زمان اثر بگذارد
براساس یک مطالعه تازه تغییر اقلیم درحال تاثیر گذاشتن بر سرعت گردش وضعی زمین است که میتواند بر چگونگی نگهداری وقت اثر بگذارد.
با سرعت گرفتن ذوب یخهای گرینلند و قطب جنوب، آب بیشتری به دریاها اضافه میشود که به معنی تغییر نحوه توزیع جرم زمین است.
این جابجایی جرم به مقدار خیلی کمی از سرعت گردش وضعی زمین کم میکند، اما سیاره به دلایلی که در ادامه توضیح خواهیم داد همچنان سریعتر از گذشته درحال گردش است.
در نتیجه کسانی که وقت را نگه میدارند شاید مجبور باشند دیرتر از آنچه قرار بود، یک ثانیه از ساعت کم کنند.
این مطالعه که در نشریه نیچر چاپ شده میگوید: «گرمایش زمین بر نگهداری وقت تاثیر گذاشته است.»
«زمان هماهنگ شده جهانی» (یوتیسی) - که بیشتر جهان از آن برای تنظیم ساعت و زمان استفاده میکند - براساس گردش وضعی زمین محاسبه میشود.
اما سرعت گردش زمین به دور محورش ثابت نیست، که میتواند بر طول روزها و شبها اثر بگذارد.
تغییرات در هسته مایع سیاره باعث شده که زمین کمی سریعتر بچرخد.
برای تصحیح زمان براساس این تغییرات، از دهه ۱۹۷۰ تاکنون، ۲۷ ثانیه کبیسه به ساعت جهانی اضافه شده است، و نگه دارندگان زمان قصد دارند برای اولین بار در سال ۲۰۲۶ یک ثانیه از آن کم کنند. این به «ثانیه کبیسه منفی» معروف است.
با این حال این مطالعه دریافت که ذوب یخ در اثر گرمایش زمین تا حدودی این افزایش سرعت را جبران کرده است.
جرم یخسارهای زمین نسبت به ۳۰ سال قبل اکنون با سرعتی پنج برابر درحال کاهش است، که براساس این مطالعه یعنی تا سال ۲۰۲۹ به ثانیه کبیسه منفی نیازی نخواهد بود.
دانکن اگنیو، نویسنده مطالعه، به شبکه انبیسی گفت: «شاید بشود گفت تحسین برانگیز است، حتی برای من، که کاری کردهایم که تغییری قابل محاسبه در سرعت گردش وضعی زمین ایجاد شده است.»
«اتفاقاتی درحال وقوع است که بیسابقه است.»
براساس این مطالعه ثانیه کبیسه منفی درگذشته هرگز استفاده نشده و استفاده از آن «باعث مشکلی بیسابقه» برای سامانههای کامپیوتری در سراسر جهان خواهد شد.
با این حال برخی نسبت به این مطالعه ابراز تردید میکنند.
دیمتریوس ماتساکیس، محقق ارشد سابق خدمات زمانی در رصدخانه نیروی دریایی آمریکا، به خبرگزاری فرانسه گفت که «زمین غیرقابل پیشبینیتر از آن است که بتوان مطمئن بود» آیا ثانیه کبیسه منفی در آیند نزدیک مورد نیاز است.
فعالیتهای انسانی مثل سوزاندن سوختهای فسیلی باعث شده دمای زمین بالا رود.
این افزایش دما تاثیر عظیمی بر محیط دارد، از جمله ذوب یخچالهای طبیعی و یخسارها.