۱۴۰۳ فروردین ۲, پنجشنبه

  1. پرش به گزارشاین روزهادسترسی به محتوای اصلی

    مرگ فرامرز اصلانی، صدای مثنوی حافظ

    فرامرز اصلانی، خواننده، ترانه‌ساز و گیتاریست پرآوازۀ ایرانی در ۶٩ سالگی درگذشت. وی در اواسط اسفندماه از ابتلا به سرطان خبر داده بود. فرامرز اصلانی یکی دو سال قبل از انقلاب با نخستین آلبوم خود ناگهان به شهرت رسید. اجرای او از مثنوی حافظ (الا ای آهوی وحشی کجایی) نگاه تازه‌ای را نسبت به کاربرد اشعار کلاسیک در  موسیقی پاپ ایران رواج داد که در دهه‌های بعد بسیار گسترش یافت.

    فرامرز اصلانی در ۶٩ سالگی در کالیفرنیا درگذشت
    فرامرز اصلانی در ۶٩ سالگی در کالیفرنیا درگذشت © Réseaux sociaux
    تبلیغ بازرگانی

    روز پنجشنبه دوم فروردین ۱۴٠۳، مرجان اصلانی از طریق اینستاگرام اطلاع داد که همسرش فرامرز اصلانی در شامگاه روز اول فروردین - ۲۰ مارس ۲۰۲۴ میلادی – به علت سرطان درگذشته است.

    ‎در أواسط اسفندماه، فرامرز اصلانی خود خبر داده بود که «سایۀ لمس سرطان» را ملاقات کرده‌ و به همین دلیل «ارتباط و تماسها»یش را محدودتر می‌کند.

    او نوشته بود: «قصد دارم باقیمانده این سال را به درمان و مراقبت از روحیه‌ام اختصاص دهم.»

    اصلانی در یکی از برنامه‌های «تماشا»ی تلویزیون بی‌بی‌سی، شروع کار هنری در ایران را حکایت کرده و گفته بود که شبی در منزل پری زنگنه، ترانۀ «آهوی وحشی» را همراه با گیتار می‌خواند و شخصی که خود را نمایندۀ سی‌بی‌اس معرفی می‌کند به او پیشنهاد همکاری می‌دهد. اصلانی گفته است که در آن زمان حدود بیست و چند ترانه داشته که اکثراً در سالهای اقامت در خارج از کشور (انگلستان) ساخته شده بود.

    سرانجام ده ترانه از ساخته‌های او در قالب آلبوم «دلمشغولی‌ها»، توسط نمایندگی سی‌بی‌اس در ایران ضبط و در سال «۲۵۳۶ شاهنشاهی» (۱۳۵۶ خورشیدی) توزیع شد.

    در آن زمان شرکت «سی‌بی‌اس رکوردز اینترنشنال» - شاخۀ بین‌المللی شرکت آمریکایی کلمبیا (CBS : Columbia Broadcasting System) - تازه در ایران آغاز به کار کرده و کاست‌هایی را به بازار داده بود.

    اخبار جهان را با بارگیری اَپ ار.اف.ای دنبال کنید

    سی‌بی‌اس با یک شرکت ایرانی به نام تکنیساز شریک شده بود که سهامدار اصلی آن مهدی بوشهری (همسر اشرف پهلوی) بود. بعد از انقلاب، شرکت تکنیساز مصادره شد و در اختیار بنیاد مستضعفان قرار گرفت و کار انتشار کاست موسیقی نیز به پایان رسید.

    آلبوم ماندگار

    آلبوم «دلمشغولی‌ها» که اولین آلبوم فرامرز اصلانی است، همچنان مهم‌ترین کار وی نیز محسوب می‌شود. ترانه‌های «اگه یه روز»، «دیوار»، «دل اسیره»، «یارم کو»، «پرستوهای خسته» و البته «آهوی وحشی» که امروزه زیاد شنیده می‌شوند، همگی به همین آلبوم اول تعلق دارند.

    فرامرز اصلانی در سالهای مهاجرت به کالیفرنیا فعالیت خود را با موفقیت ادامه داد و با هنرمندان دیگری چون داریوش، بابک امینی یا شهرزاد سپانلو نیز همکاری کرد و آثار دیگری ساخت. اما با گذشت بیش از ۴۵ سال، همچنان ترانه‌های آلبوم «دلمشغولی‌ها»ست که صدا و گیتار فرامرز اصلانی را فراموش‌نشدنی کرده است.

    بر خلاف اکثر خوانندگان و آهنگسازانی که به سراغ اشعار حافظ می‌روند، اصلانی در نخستین آلبوم خود به غزلیات رجوع نکرد و مثنوی «الا آهوی وحشی» را برگزید. گذشته از زیبایی صدای خواننده که در زمان انتشار آلبوم جلب توجه کرد و البته همراهی ظریف گیتار، شاید دقت خاص اصلانی در وزن این شعر و به قول خود او «کوبش» آن بود که باعث شد یکی از ترانه‌های ماندگار نیم قرن اخیر در موسیقی ایرانی متولد شود.

    همرسانی :

    پلی لیست شما خالی است

    پادکست‌های ما را ببینید
  2. پرش به منوی اصلی
  3. پرش به دیگر صفحات دویچه وله

کاهش نرخ زاد و ولد در جهان چه پیامدهایی دارد؟

11 ساعت پیش

بررسی‌های جدید نشان می‌دهد که نرخ زاد و ولد تقریبا در سراسر جهان رو به کاهش است. این تغییر، در درازمدت چه پیامدهایی برای جوامع آینده به خصوص در زمینه‌های اجتماعی و اقتصادی به دنبال خواهد داشت؟

https://p.dw.com/p/4dzkJ
متخصصان تخمین می‌زنند که بشر در سال ۲۱۰۰، تنها در شش کشور شاهد بیش از ۲.۱ فرزند برای هر زن خواهد بود
متخصصان تخمین می‌زنند که بشر در سال ۲۱۰۰، تنها در شش کشور شاهد بیش از ۲.۱ فرزند برای هر زن خواهد بودعکس: Alexander Stein/JOKER/picture alliance

جمعیت جهان ظاهرا رو به افزایش است و آمارها نشان می‌دهند که تعداد انسان‌های روی زمین، مدام بیشتر و بیشتر می‌شود. اما واقعیت این است که بر اساس بررسی‌های صورت گرفته، جمعیت جهان در درازمدت به احتمال زیاد دوباره کاهش خواهد یافت. بر اساس یک تحلیل جدید، اکثریت قریب به اتفاق کشورهای جهان احتمالا تا پایان قرن جاری با نرخ بسیار پایین زاد و ولد مواجه خواهند شد.

دویچه وله فارسی را در اینستاگرام دنبال کنید

متخصصان مجله تخصصی لنست تخمین می‌زنند که بشر در سال ۲۱۰۰، تنها در شش کشور در سراسر جهان - ساموآ، تونگا، سومالی، نیجر، چاد، تاجیکستان - شاهد بیش از ۲.۱ فرزند برای هر زن خواهد بود.

به گفته دانشمندان، این میزان به طور کلی به عنوان شاخص و آستانه حفظ جمعیت در یک سطح ثابت از طریق تولد در دراز‌مدت در نظر گرفته می‌شود. محققان پیش‌بینی می‌کنند که در ۱۹۸ کشور باقی‌مانده، نرخ زاد و ولد در سال ۲۱۰۰ کمتر از ۲.۱ خواهد بود.

بیشتر بخوانید: جمعیت آلمان به ۸۴.۷ میلیون نفر رسید

پژوهشگران موسسه سنجش و ارزیابی سلامت (IHME) در دانشگاه واشینگتن در سیاتل می‌گویند که تعداد انسان‌ها در درازمدت کاهش خواهد یافت. بر اساس پیش‌بینی‌ها، ر‌د جمعیت در ۱۵۵ کشور در سال ۲۰۵۰، به زیر آستانه یاد شده یعنی به کمتر از ۲.۱ خواهند رسید.

یکی از پژوهشگران موسسه سنجش و ارزیابی سلامت می‌گوید: «ما در قرن بیست و یکم با یک تغییر اجتماعی تکان‌دهنده مواجهیم. جهان از یک طرف در برخی کشورها با رشد فزاینده تولد کودک مواجه است و از سوی دیگر در بسیاری از کشورهای دیگر با کمبود نسل جوان روبروست.»

بیشتر بخوانید: جمعیت جهان به مرز ۸ میلیارد نفر رسید

نویسندگان این گزارش می‌نویسند: "این تغییرات، اقتصاد جهانی و توازن بین‌المللی قدرت را به طور کامل تغییر می‌دهند" و همه چیز مستلزم سازمان‌دهی مجدد جوامع است. به گفته آن‌ها در چنین شرایطی، رقابت شدیدی بر سر پذیرش مهاجران در خواهد گرفت تا رشد اقتصادی حفظ شود.

پیش بینی‌‌ها درباره جمعیت‌آینده بشر قطعی نیستند

کاترینا هینتس، مدیر اجرایی موسسه جمعیت و توسعه برلین، می‌گوید که گزارش جدید، رویه‌ای را که سایر موسسات پیش‌بینی کرده‌ بودند تایید می‌کند. با این حال، او خاطرنشان می‌کند که با چنین تخمین‌هایی باید با احتیاط رفتار کرد.  او می‌گوید: «پیش‌بینی‌ها برای زمان دورتر از ۲۵ سال آینده، بسیار نامشخص‌اند، به هر حال، هیچ‌کسی نمی‌تواند با اطمینان کامل پیش‌بینی کند که اقتصاد، جامعه و سلامت چگونه در مناطق جهان پیش می‌روند.»

ارزیابی پژوهشگران موسسه سنجش و ارزیابی سلامت نشان می‌دهد  نرخ زاد و ولد جهانی بین سال‌های ۱۹۵۰ تا ۲۰۲۱، از حدود ۵ به ۲.۲ کاهش یافته و تا پایان قرن به ۱.۶ خواهد رسید.

برآوردهای سازمان ملل متحد در گزارش سال ۲۰۲۲ کمی کمتر از حد ۱.۸ را نشان می‌دادند و در آن زمان، سازمان ملل متحد این گونه نتیجه گرفت که جمعیت جهان در دهه ۲۰۸۰ میلادی به ۱۰.۴ میلیارد نفر خواهد رسید. در حال حاضر تصور می‌شود که حدود ۸.۱ میلیارد نفر بر روی زمین زندگی می‌کنند.

بیشتر بخوانید: سازمان ملل: جمعیت جهان اواسط نوامبر ۲۰۲۲ به هشت میلیارد نفر می‌رسد

گزارش لنست برای اروپای غربی که از سوی بنیاد بیل و ملیندا گیتس تامین مالی شده، میانگین نرخ تولد را در سال ۲۱۰۰ میلادی، ۱.۳۷ پیش‌بینی می‌کند.

در آلمان، بر اساس اعلام موسسه فدرال تحقیقات جمعیت، نرخ زاد و ولد طی دو سال گذشته به طور قابل توجهی کاهش یافته و از ۱.۵۷ کودک به ازای هر زن در سال ۲۰۲۱، به حدود ۱.۳۶ کودک در پاییز ۲۰۲۳ رسیده است. این موسسه، دلیل این کاهش را بحران‌های کنونی جهانی دانسته است.

بر اساس گزارش لنست، نرخ تولد کمتر از ۱ در سال ۲۱۰۰، در ۱۳ کشور جهان از جمله کره جنوبی، تایوان و بوسنی و هرزگوین رخ خواهد داد.

بیشتر بخوانید:کاهش بی سابقه زاد و ولد و نرخ رشد جمعیت در چین

به گفته هینتس، دولت‌ها در کشورهایی که در آینده نرخ زاد و ولد پایینی خواهند داشت با بحران‌ها و پرسش‌هایی از این دست مواجه خواهند شد: چگونه می‌توان اقتصاد را در مواجهه با کاهش جمعیت حفظ کرد؟ مهاجرت در این زمینه چه نقشی باید ایفا کند؟ و مهاجران چگونه باید سازماندهی شوند؟ چگونه افراد جوان در اقلیت باید برای شهروندان سالمند در اکثریت هزینه کنند؟ به گفته او، سیاستمداران باید هنگام برنامه‌ریزی برای آینده به تحولات جمعیتی توجه بیشتری داشته باشند.

 کاهش نرخ زاد و ولد در سراسر جهان نشانه‌ای از امید به زندگی یا هشدار برای اقتصاد؟

هینتس در مجموع، کاهش نرخ زاد و ولد در سراسر جهان را مثبت ارزیابی می‌کند. به گفته او چنین کاهشی معمولا نشانه‌ای از امید به زندگی بیشتر و تحصیلات بیشتر برای زنان است. به عبارت دیگر: "بهبود شرایط زندگی با کاهش تعداد کودکان همراه است."

این گزارش همچنین نشان می‌دهد که نرخ زاد و ولد نسبتا بالا به ویژه در کشورهای مناطق جنوب صحرای بزرگ آفریقا ادامه خواهد داشت. در این مناطق که بسیاری از کشورهای آن از نظر سیاسی و اقتصادی ناپایدار، تحت فشار گرما و سیستم‌های بهداشتی بیمار قرار دارند - انتظار می‌رود که جمعیت طی قرن بیست و یکم به رشد خود ادامه دهد.

بر اساس این گزارش، در ۷۵ سال آینده، بیش از نیمی از نوزادان متولد شده در سراسر جهان، در کشورهای مناطق جنوب صحرای بزرگ آفریقا (آفریقای جنوب صحرا یا زیر صحرایی) متولد خواهند شد. محققان در گزارش خود می‌نویسد: «این موضوع روشن می‌کند که دسترسی به وسایل مدرن پیشگیری از بارداری و آموزش زنان، باید فورا در این کشورها بهبود یابد.»

اینترنت بدون سانسور با سایفون دویچه‌ وله

محققان در گزارش اخیر خود از داده‌های پروژه مربوط به بار جهانی بیماری‌ها (GBD) استفاده کردند و در این پیش‌بینی‌‌ها عواملی نظیر مرگ و میر به صورت کلی، نرخ تولد، سطح تحصیلات، فقدان گزینه‌های پیشگیری از بارداری، مرگ و میر کودکان و موارد دیگر لحاظ شده‌اند.

کاترینا هینتس، مدیر اجرایی موسسه جمعیت و توسعه برلین بر این باور است که روند کلی نرخ زاد و ولد ادامه خواهد یافت. به گفته او بحران‌های آینده مانند جنگ‌ها و بلایای مرتبط با تغییرات اقلیمی ممکن است به طور موقت، این روند را کند کنند، اما مسیر کلی رشد جمعیت در نهایت به سختی ممکن است تغییر کند.