۱۴۰۱ اردیبهشت ۲۹, پنجشنبه

اوجبی:‌ از ۲۱ دوره کتاب سال یک برگ سند و سابقه وجود ندارد


1133 بازدید

اوجبی:‌ از ۲۱ دوره کتاب سال یک برگ سند و سابقه وجود ندارد

به گزارش خبرنگار کتاب و ادبیات خبرگزاری فارس، آیین پایانی بیست و ششمین دوره جایزه کتاب فصل ویژه تابستان عصر امروز هشتم دیماه در سرای اهل قلم با حضور سیدعباس صالحی معاون فرهنگی وزیر ارشاد برگزار شد.

براساس این گزارش، مصطفی ساکت، کوروش صفوی،‌تقی عضدی مترجم در این مراسم سخنرانی کردند.

در ادامه این مراسم علی اوجبی معاون فرهنگی خانه کتاب پیش از ارائه گزارشی از روند بیست و ششمین دوره کتاب فصل خاطرنشان کرد: درست است که در دولت‌‌های گذشته شاهد فعالیت‌های فرهنگی ارزشمندی بوده‌ایم اما متأسفانه شاهد رخدادهای ناخوشایندی نیز بودیم، اما دوره فعالیت یک مجموعه در همان مجموعه می‌تواند مورد آسیب‌شناسی قرار گیرد تا برای دوره‌های بعد هم راهگشا باشد.

وی افزود: در کنار کارهای خوبی که صورت گرفت اما متأسفانه بخشی از اهالی فرهنگ به نوعی از عرصه فرهنگی دور ماندند. این مهم باعث دلخوری و دلسردی آنها شده است، برخی اوقات اتفاقاتی رخ می‌دهد که از جهاتی طنز‌آمیز و از جهاتی رنج‌آور بود. اما ما سعی کردیم از ناحیه خانه کتاب این فضا تلفیق شود اما ما هم گاهی مشمول این کم‌لطفی‌ها می‌شدیم به خصوص در اواخر دولت گذشته که با کمبود بودجه روبه‌رو شدیم. برخی مواقع صبح روزی که قرار بود جوایز را به برترین‌ها اعطا کنیم این جوایز نمی‌دانستیم در اختیار ما قرار می‌گیرد یا نه. هر فردی که می‌آمد می‌خواست تغییر و تحول ایجاد کند.

وی با اشاره به اینکه برند خانه کتاب مجلات 9 گانه است و برخی درصدد تعطیلی آن برآمدند، توضیح داد: خوشحالیم که امروز رویه گذشته تغییر کرده و کسی بر مسند تکیه زده که از تمام شاخص‌های یک معاون فرهنگی برخوردار است. او از جنس اهالی قلم بوده و تیزهوش است از مشاوران و اتاق فکر استفاده می‌کند از همه مهم‌تر اینکه به سخن اهل قلم گوش می‌سپرد.

اوجبی با تأکید براینکه آقای صالحی مشکلات و چالش‌های بسیاری در معاونت فرهنگی ارشاد پیش‌رو دارد، اضافه کرد: متأسفانه ایشان به لحاظ مالی دست به خالی دارد و دولت گذشته در حوزه فرهنگی تعهدات مالی بسیاری را بر دوش آقای صالحی قرار داده امیدوارم این بار را آقای صالحی به مقصد برساند و شاهد اتفاقات خوبی باشیم.

معاون فرهنگی خانه کتاب ضمن بیان اینکه طرح کتاب فصل سال 85 از سوی بنده به هیئت امنای خانه کتاب داده و به تصویب رسید، ابراز داشت:‌ گاهی مواقع بخش متنابهی از کتاب‌ها در گردونه کتاب سال قرار نمی‌گرفت این باعث می‌شد افرادی که استحقاق داشتند محروم و آثارشان به جامعه معرفی نشود.

وی ادامه داد: با برگزاری کتاب فصل این امکان فراهم شد تا کتاب‌های خوب معرفی شود اما اشکالاتی هم بود و آن اینکه در دبیرخانه جایزه کتاب فصل 12 نفر کار می‌:ردند اما تنها کارها بر دوش یک نفر بود و 11 نفر دیگر کار مکانیکی می‌کردند.

این مقام مسئول با ابراز و تأسف از اینکه از بیست و یک دوراه ابتدایی جایزه کتاب سال حتی یک برگ هم به عنوان سند و سابقه موجود نیست،‌ توضیح داد: باعث تأسف است که از بیست و یک دوره کتاب سال برگ سندی در دسترس نیست اما پس از اینکه دبیرخانه به خانه کتاب واگذار شد این جایزه سامان یافت.

وی در پایان سخنان خود ضمن ارائه گزارشی از این دوره کتاب فصل عنوان کرد‌: در بیست و ششمین دوره جایزه کتاب فصل 4 هزار و 5 اثر مورد ارزیابی قرار گرفت که این آمار در دوره بیست و پنجم در همین زمان حدود 3 هزار و 646 اثر را شامل می‌شد اما از میان 4 هزار و 5 اثر 185 اثر به مرحله دوم راه یافت در مجموع 10 برگزیده داریم که شامل شش اثر تألیفی و دو ترجمه است.

در پایان این مراسم نجفقلی حبیبی دبیر علمی جایزه کتاب فصل ضمن بیان این مطلب که از زمانی که من به عنوان دبیر معرفی شدم اغلب خبرنگاران با تماس‌های مکرر در پی اعلام نام داوران بودند، توضیح داد:‌ اصحاب رسانه مرتب پیرامون اعلام اسامی داوران سؤال می‌کردند که من به آنها گفتم اعلام اسامی داوران به گفته خود داوران باعث دردسر شده و توقعات اجتماعی ایجاد می‌کنند از این‌رو من مایل نیستم اسامی منتشر شود.

حبیبی ضمن یاری خواستن از انجمن‌های تخصصی و علمی در کشور برای همکاری با کتاب سال و کتاب فصل ابراز داشت: از انجمن‌های علمی تقاضا می‌کنم که به ما کمک فکری بدهند. درست است که حجم کتاب خوب است اما مشکل این است که باید تلاش کنیم کیفیت کتاب‌ها نیز بالا رود یعنی سطح توقع مؤلف، مصحح و مترجم افزایش یابد که این مهم باعث ارتقای کشور خواهد شد.

وی در ادامه ضمن بیان اینکه برخی دانشمندان کتاب‌هایشان را برای نشر به خارج از کشور می‌فرستند ابراز تأسف کرد و گفت: برخی از دانشمندان و نویسندگان کتاب‌هایشان را اصلاً‌ در ایران چاپ نمی‌کنند در حالی که این کتاب‌ها سرمایه ملت هستند و اگر اعتبار و افتخاری وجود دارد باید در داخل باشد. از این‌رو باید سطح و کیفیت داوری بالا رود و نویسنده وقت بیشتری را صرف کند.

حبیبی در پایان سخنان خود ضمن بیان اینکه از داوران تقاضا دارم ضمن بررسی کتاب‌ها نواقص را یادداشت و در اختیار مؤلف قرار دهند، بیان کرد: البته این موضوع هزینه‌هایی را می‌طلبد اما داورانی که بدون چشم‌داشت مالی داوری می‌کنند خوب است طی چند سطر اعلام کنند که مشکل کتاب چه بوده تا مؤلف از آن آگاه شود. خانه کتاب همواره با تمام اهل قلم کشور مرتبط است پس باید این کانال ارتباطی تقویت شود.

در پایان این مراسم برگزیدگان تقدیر شدند.


فارس