خبرسازترین جواب منفی دو ستاره فوتبال ایران
خبر منتشر شده از سوی خبرگزاری دولتی ایرنا، در مورد دو بازیکن پیشین فوتبال ایران در سفر تیم ملی به کانادا که بعدا لغو شد، با واکنش گستردهای در فضای مجازی و رسانهای مواجه شد.
هر چند که روز پنجشنبه( پنجم خرداد) اعلام شد که این بازی را کانادا لغو کرده، ولی دو روز قبل ایرنا-خبرگزاری دولتی ایران- به نقل از منابع خود در فدراسیون فوتبال نوشت علی دایی وعلی کریمی بازیکنان پیشین تیم ملی و از پیشکسوتان فوتبال ایران، دعوت این فدراسیون برای همراهی کاروان تیم ملی در سفر به کانادا را رد کردهاند.
قرار بود این مسابقه در تاریخ ۵ ژوئن (۱۵ خرداد) به عنوان بخشی از برنامه آماده سازی تیم ملی فوتبال برای جام جهانی قطر۲۰۲۲ در ونکووربرگزار شودکه تیم ملی فوتبال کانادا در یک توییت از لغو یکطرفه آن خبر داد و نوشت که اطلاعات تکمیلی به خریداران بلیت این بازی ارائه خواهد شد.
خبرگزاری ایرنا در خبر دو روز پیش خود، از موافقت و همراه شدن خداداد عزیزی، دیگر بازیکن اسبق فوتبال ایران در سفر به کانادا هم خبر داده بود.
بیشتر بخوانید:
آغاز حساسیتها، با انتشار یک بیانیه
۲۷ اردیبهشت، در فاصله چهار روز بعد از اعلام رسمی برگزاری دیدار دوستانه تیمهای ملی ایران و کانادا، خانوادههای قربانیان پرواز PS752 اوکراین، نسبت به برگزاری این مسابقه واکنش نشان دادند.
در بیانیهای که به قلم حامد اسماعیلیون سخنگوی این انجمن نوشته و در خبرگزاریهای کانادا منتشر شد، این مسابقه "بهانهای برای عادیسازی روابط سیاسی دو کشور" لقب گرفت.
همچنین در این بیانیه تاکید شده بود که با توجه به آنچه "تسلط نیروهای امنیتی امنیتی رژیم ایران، بر تمامی رشتههای ورزشی ایران" خوانده شده بود، احتمالا "نیروهای سپاه پاسداران" تیم ملی ایران را در سفر به کانادا همراهی کنند.
آقای اسماعیلیون که همسرش پریسا اقبالیون و دخترش ریرا اسماعیلیون را در شلیک دو موشک سپاه پاسداران به هواپیمای مسافربری اوکراینی از دست داده بود، برگزاری این بازی و حضور کاروان تیم ملی ایران در کانادا را "سیلی به صورت" خانوادههای کشتهشدگان این پرواز دانست.
یک روز پس از انتشار این بیانیه، اخباری مبنی بر ارائه فهرستی ۸۰ نفره از سوی فدراسیون فوتبال ایران به سفارت کانادا در ترکیه، برای دریافت ویزا منتشر شد.
خبرگزاری فارس رسانه سپاه پاسداران، با تکذیب این خبر، تعداد مسافران تیم ملی ایران را ۵۵ نفر اعلام کرد.
با این حال، شمار ۵۵ مسافر برای حضور در کشور کانادا هم برای منتقدین برگزاری این مسابقه، عددی غیرمتعارف برای برگزاری یک مسابقه دوستانه محسوب میشد.
انتقاد دولت کانادا و بیمیلی ظاهری رسانههای سپاه
پادکست چشمانداز بامدادی رادیو بیبیسی – دوشنبه ۱۹ اردیبهشت ۱۴۰۱
پادکست
پایان پادکست
اعتراض خانوادههای قربانیان، با حمایت قابل توجه کاربران ایرانی در فضای مجازی همراه شد و شعاع این اعتراضات خیلی سریع به کانادا رسید.
جاستین ترودو نخست وزیر کانادا در نخستین واکنش، برگزاری این بازی را "ایده بد" توصیف کرد اما گفت فدراسیون فوتبال کانادا باید در این مورد پاسخگو باشد.
فدراسیون فوتبال کانادا هم در بیانیهای که روز ۲۹ اردیبهشت منتشر شد نوشت: "ما در فوتبال کانادا به قدرت ورزش و توانایی آن برای در کنار هم قراردادن افراد مختلف با پیش زمینهها و باورهای سیاسی مختلف برای هدفی مشترک باور داریم."
بعضی از رسانههای نزدیک به حکومت ایران، این بیانیه را نشانهای از "استقلال فدراسیون فوتبال کانادا" دانستند.
با این حال کِنِدی استوارت، شهردار ونکوور که قرار است شهر میزبان این مسابقه باشد، در توییتر، خود را کنار خانوادههای قربانیان هواپیمای PS752 دانست و نوشت: "این بازی باید ما را به هم نزدیک کند، اما تا زمانی که همسایههای ایرانی ما از سپاه جواب نگیرند، نباید میزبان این مسابقه باشیم."
پس از آن بود که روزنامه جوان، دیگر رسانه وابسته به سپاه پاسداران در ایران، در گزارشی "مضرات" بازی با کانادا را بیش از "محاسن" آن دانست و خواهان لغو این مسابقه دوستانه شد.
حمید استیلی مدیرفنی تیم ملی فوتبال ایران، اول خرداد ماه در مصاحبه با خبرنگاران، برگزاری بازی دوستانه با کانادا را "حیثیتی" دانست و مدعی شد اگر فدراسیون ایران این بازی را لغو کند، باید جریمه سنگینی به فدراسیون کانادا بپردازد.
درخواست از پلیس کانادا برای پیگیری ماجرای یک عکس
روز اول خرداد، در ادامه واکنشها به سفر تیم ملی فوتبال ایران به کانادا، مسیح علینژاد، فعال سیاسی و روزنامهنگار ساکن آمریکا، در مصاحبه به شبکه خبری سیبیسی کانادا با استناد به تصویری از حمید استیلی مدیرفنی و سرپرست تیم ملی ایران با محمود خاضعین، خواستار برخورد و پیگیری پلیس آمریکا و کانادا با حمید استیلی شد.
اف.بی.آی و مقامات ایالات متحده تیر ماه سال گذشته اعلام کرده بودند که گروهی چهار نفره و وابسته به وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی برنامه ربودن مسیح علینژاد را در دست اجرا داشتند.
طبق ادعای مقامات اطلاعاتی آمریکا، محمود خاضعین یکی از این چهار عنصر اطلاعاتی جمهوری اسلامی بود.
خانم علینژاد به شبکه سیبیسی کانادا گفت: "محمود خاضعین در گزارش وزارت دادگستری آمریکا متهم به آدمربایی در خاک کانادا نیز هست."
با وجود این حملات آقای استیلی، از دیدار خود با سعید خطیبزاده سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی خبر داد و در گفتوگو با رسانههای داخل ایران از آقای خطیبزاده برای آنچه "همکاری در تسهیل سفر به کانادا" و "پیگیری بازیهای دوستانه تیم ملی ایران" توصیف کرده بود، تشکر کرد.
در کانادا، اظهارات مت ژنرو، نماینده پارلمان کانادا مبنی بر اینکه دعوت تیم ملی ایران "توهین به بازماندگان هواپیمای اوکراینی است" و صحبتهای مارک گارنو، وزیر امور خارجه کانادا در مورد "خلاف وجدان" خواندن رفتار حکومت ایران در قبال موضوع ساقط کردن هواپیما، فضا را بیش از قبل خاکستری کرد.
بازگشت به صدر اخبار، با یک پاسخ "نه"
در فضای نامتعارف حاکم بر یک بازی دوستانه، همراه نشدن دو بازیکن سابق فوتبال ملی ایران و باشگاههای پرسپولیس و بایرنمونیخ، با واکنشهای گستردهای مواجه شد.
علی کریمی و علی دایی، هر از جایگاههایی مردمی در جامعه ایران برخوردارند که بخش عمدهای از این موقعیت را در فضایی غیر از زمین فوتبال کسب کردهاند.
برخی از اقدامات خیرخواهانه علی دایی مانند کمک به زلزلهزدگان آذربایجان و کرمانشاه، کمک به خانوادههای بدسرپرست و کودکان کار، کمک به تاسیس خیریههای خصوصی و اظهارنظرهای صریح در مورد مشکلات معیشتی مردم، طی سالهای اخیر از او چهرهای مردمی ساخته است.
علی دایی از اردیبهشت سال ۱۳۸۶ که هویت یکی از عوامل ترور عبدالرحمن قاسملو، فعال سیاسی در اتریش را برملا کرد، از مربیگری در فوتبال ایران دور ماند.
آقای دایی در مصاحبهای گفته بود نام واقعی سردار مصطفی مدبر، مدیرعامل وقت باشگاه سایپا، سردار غفور درجزی است.
نام سردار غفوری درجزی در اسناد و بازجوییهای "دادگاه میکونوس"، همچنین کتاب "سیستم جنایتکار" به ثبت رسیده است.
علی کریمی هم در ادوار اخیر با انتقادهای تند در قبال معضلات اجتماعی و سکوت نکردن برابر آنچه بیعدالتیها خوانده، ورای رنگها در ایران مورد استقبال عمومی قرار گرفته است.
از ساختن خانه برای سیلزدگان سیستان تا خرید یک هزار دستگاه تبلت برای کودکان کم بضاعت در روزهای همهگیری کرونا، او را به شخصیتی مردمی تبدیل کرد.
آقای کریمی طی سالهای اخیر بجز به عنوان بازیکنی تکنیکی، در قاب سلبریتی معترض به معضلات اجتماعی، فقر و برخی از سیاستهای جمهوری اسلامی شناخته میشود.
امتناع این دو ورزشکار از سفر به کانادا پیش از اعلام لغو مسابقه، نگاهها به سوی خانوادههای قربانیان هواپیمای اوکراینی را بیشتر به خود جلب کرد.
هنوز مشخص نیست چرا فدراسیون فوتبال ایران که هرگز از بازیکنان سابق فوتبال ایران برای همراهی تیم ملی دعوت نمیکرد، در این سفر خاص از دو ستاره سابق تیم ملی درخواست همراهی داشته است.