رژیم غذایی مناسب برای محافظت از سلامت پروستات
“برای کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات، چه چیزی بخورم؟” این، یکی از رایج ترین سوالاتی است که پزشکان از مردانی که نگران سلامت پروستات خود هستند، می شنوند. بدون شک، افراد زیادی امیدوارند که پزشک بتواند لیستی از غذا را به آنها بدهد که در برابر ابتلا به این بیماری بطور تضمینی از آنها محافظت نماید.
اگرچه برخی از غذاها با کاهش خطر ابتلا به سرطان پروستات مرتبط بوده اند، اما اثباتی برای اینکه آنها واقعاً موثر هستند یا نه، حداقل در حال حاضر وجود ندارد.
هدف گذاری برای ایجاد یک الگوی تغذیه سالم
فهرست موضوعات
به جای تمرکز روی غذاهای خاص، متخصصان تغذیه، پزشکان و محققان الگوی کلی تغذیه سالم را ارائه می دهند و داشتن تغذیه سالم آسان تر از آن است که فکر می کنید.
به طور خلاصه، آنچه کارشناسان توصیه می کنند بدین شرح است:
- هر روز حداقل پنج وعده میوه و سبزی بخورید. از میوه ها و سبزیجاتی که رنگ تیره و براقی دارند، استفاده کنید.
- نان غلات کامل را به جای نان سفید انتخاب کنید و ماکارونی و غلات سبوس دار را در وعده های غذایی خود جای دهید.
- مصرف گوشت قرمز از جمله گوشت گاو، خوک، بره و بز و گوشت های فرآوری شده مانند بولونیا و هات داگ را محدود کنید. ماهی، مرغ بدون پوست، لوبیا و تخم مرغ از منابع سالم پروتئین هستند.
- از چربی های مفید مانند روغن زیتون، مغزها (بادام، گردو، پیکن) و آووکادو استفاده نمایید. مصرف چربی های اشباع شده موجود در لبنیات و سایر محصولات حیوانی را محدود کنید. از مصرف چربی های نیمه هیدروژنه (چربی های ترانس) که در بسیاری از فست فودها و غذاهای بسته بندی شده وجود دارد، خودداری کنید.
- از مصرف نوشیدنی های شیرین شده با شکر مانند نوشابه های گازدار و بسیاری از آب میوه ها اجتناب نمایید. بصورت گاه به گاه شیرینی بخورید.
- استفاده از نمک را کم کنید. با خواندن و مقایسه برچسب های غذایی، غذاهای کم سدیم را انتخاب نمایید. استفاده از غذاهای کنسرو شده، فرآوری شده و منجمد را محدود کنید.
- به مقدار هر وعده غذایی دقت کنید. به آرامی غذا بخورید و وقتی سیر شدید دست از غذا خوردن بکشید.
تاثیر فعالیت ورزشی مناسب در سلامت پروستات
علاوه بر داشتن رژیم غذایی سالم، باید تحرک داشته باشید. ورزش منظم خطر ابتلا به برخی از مشکلات مهلک، از جمله بیماری های قلبی، سکته مغزی و انواع خاصی از سرطان را کاهش می دهد. و اگرچه مطالعات نسبتاً کمی تأثیر ورزش بر سلامت پروستات را ارزیابی کرده اند، اما در مواردی که تحقیقات انجام شده است، مفید بودن ورزش برای سلامت پروستات گزارش شده است. مثلا:
براساس پرسشنامه هایی که توسط بیش از 30000 مرد در مطالعه پیگیری متخصصان بهداشت تکمیل شده است، محققان رابطه معکوسی بین فعالیت بدنی و علائم BPH پیدا کردند. به بیان ساده تر، مردانی که از نظر جسمی تحرک بیشتری دارند کمتر دچار BPH (هایپرپلازی پروستات) می گردند. حتی فعالیت بدنی با شدت کم تا متوسط، مانند پیاده روی منظم با سرعت متوسط، فوایدی در این زمینه به همراه دارد.
با استفاده از داده های حاصل از مطالعه پیگیری متخصصان بهداشت، محققان همچنین رابطه بین اختلال نعوظ (ED) و ورزش را بررسی نمودند. آنها دریافتند مردانی که به مدت یک ساعت و نیم می دوند یا هفته ای سه ساعت کار سخت در فضای باز انجام می دهند، 20٪ کمتر از افرادی که به هیچ وجه ورزش نمی کنند، دچار ED می شوند. فعالیت بدنی بیشتر، فواید بیشتری به همراه دارد. جالب است بدانید، صرف نظر از میزان ورزش، خطر ابتلا به ED در مردانی که دارای اضافه وزن یا چاقی بودند، در مقایسه با مردانی که شاخص توده بدنی یا BMI مناسبتری دارند، بیشتر بود.
محققان ایتالیایی به طور تصادفی 231 مرد بی تحرک مبتلا به پروستاتیک مزمن را به مدت 18 هفته در یکی از دو برنامه ورزشی زیر قرار دادند:
ورزش هوازی، شامل پیاده روی سریع، یا ورزش غیر هوازی، که شامل بلند کردن پا، نشست و برخاست و حرکات کششی بود. هر گروه هفته ای سه بار ورزش می کرد. در پایان آزمایش، مردان در هر دو گروه احساس بهتری را تجربه نمودند، اما افراد گروهی که ورزش هوازی انجام می دادند، به طور قابل توجهی احساس ناراحتی، اضطراب و افسردگی کمتر و بهبود کیفیت زندگی بیشتری داشتند.
6 توصیهی غذایی برای محافظت از پروستات
غذاهایی که می خورید می توانند تأثیر به سزایی در سلامت شما از جمله سلامت پروستات داشته باشند.
طبق نظر انجمن سرطان آمریكا، سرطان پروستات شایعترین نوع سرطان در میان مردان است كه از هر 9 مرد در ایالات متحده 1 نفر را درگیر می كند.
برخی از متخصصان بر این باورند که رژیم غذایی غربی با چربی و قند بالا ممکن است در افزایش میزان سرطان پروستات نقش داشته باشد.
هنگامی که رژیم غذایی خود را تغییر می دهید، همچنان باید برای معاینات منظم سرطان پروستات به پزشک مراجعه نمایید، اما می توانید با مصرف غذاهای زیر، سلامت پروستات خود را تقویت کنید.
- گوجه فرنگی
گوجه فرنگی حاوی نوعی آنتی اکسیدان قوی به نام لیکوپن است. که ممکن است به جلوگیری از سرطان پروستات و همچنین کاهش رشد تومور در افراد مبتلا به سرطان پروستات کمک نماید.
برای تأیید یک اثر مفید، تحقیقات بیشتری لازم است، اما در بررسی مطالعات، محققان اظهار داشتند که مردانی که گوجه فرنگی بیشتری می خورند کمتر به سرطان پروستات مبتلا می گردند.
2. کلم بروکلی
کلم بروکلی حاوی ترکیبات پیچیده بسیار زیادی می باشد که ممکن است به محافظت از برخی افراد در برابر سرطان کمک کند.
برخی مطالعات نشان می دهد بین میزان مصرف سبزیجات چلیپا، گروهی از سبزیجات شامل کلم بروکلی، و خطر کمتر ابتلا به سرطان پروستات، ارتباط وجود دارد.
3. چای سبز
هزاران سال است که مردم از چای سبز، بخاطر اثرات مفیدی که بر سلامتی دارد، استفاده می کنند. محققان مطالعات زیادی انجام داده اند و تأثیرات آن را بر روی سرطان بررسی نموده اند.
شواهد نشان می دهد که ترکیبات خاص موجود در چای سبز، ممکن است از طریق تأثیر بر رشد تومور، مرگ سلول و سیگنال دهی هورمونی، خطر ابتلا به سرطان پروستات را کاهش دهد.
وجود این ترکیبات در چای سبز سبب بروز اثرات مفید آن می گردد:
- کاتچین
- مشتقات گزانتین
- اپی گالوکاتچین گالات (EGCG)
- اپی کاتچین
4. حبوبات و دانه سویا
حبوبات گروه غذایی است که شامل لوبیا، بادام زمینی، و عدس است. حبوبات، حاوی ترکیبات گیاهی فعال بیولوژیکی هستند که به عنوان فیتواستروژن شناخته می شوند.
ایزوفلاون ها یکی از انواع این فیتواستروژن ها هستند. یک مطالعه مروری نشان داد که خطر ابتلا به سرطان پروستات در افرادی که فیتواستروژن بیشتری مصرف می کنند، 20٪ نسبت به گروهی که این ماده را کمتر مصرف می نمایند، کاهش می یابد.
اثرات فیتواستروژن ها در مبارزه با سرطان ممکن است ناشی از تاثیر آنها بر تنظیم هورمون، مرگ سلول و اثرات آنتی اکسیدانی باشد.
5. آب انار
انارها مانند شراب قرمز یا چای سبز منبع غنی آنتی اکسیدان هستند.
انار به دلیل داشتن آنتی اکسیدان های زیاد به عنوان “میوه معجزه گر” شهرت دارد. آنتی اکسیدان ها به جلوگیری از بیماری های مزمن مرتبط با استرس اکسیداتیو کمک می کنند.
6. ماهی
چربی های دراز زنجیر اشباع نشده، از جمله امگا 3 و امگا 6، اسیدهای چرب ضروری هستند که تنها با غذاخوردن دریافت می شوند. این چربی ها توسط بدن سنتز نمی گردند.
رژیم غذایی سنتی غربی حاوی مقدار زیادی اسید چرب امگا 6 است اما امگا 3 زیادی ندارد. داشتن تعادل اسیدهای چرب امگا 3 و امگا 6 نتایج بهتری از نظر سلامتی به همراه دارد.
غذاهای مضر برای بزرگی پروستات
- گوشت قرمز و گوشت فرآوری شده: رژیم غذایی سرشار از گوشت، به ویژه اگر کاملاً پخته باشد، ممکن است با افزایش خطر ابتلا به سرطان پروستات همراه باشد.
- لبنیات: مصرف مقادیر زیادی محصولات لبنی ممکن است خطر ابتلا به سرطان پروستات را افزایش دهد.
- الکل.
- چربی های اشباع شده.
آیا تخم مرغ برای پروستات مضر است؟
محققان نتیجه گرفتند که: “خوردن تخم مرغ ممکن است خطر ابتلا به یک نوع کشنده سرطان پروستات در مردان سالم را افزایش دهد”، و اینکه اگرچه “به مطالعات آینده نگر بزرگ دیگری برای نتیجه گیری نیاز است، اما احتیاط در مصرف تخم مرغ برای مردان بالغ الزامی است”
تاثیر مکمل ها یا داروهای گیاهی در سلامت پروستات
برخی از افراد دوست دارند از مکمل های غذایی یا داروهای گیاهی استفاده نمایند، اما شواهد کمی بر مفید بودن این مکمل ها برای افراد مبتلا به سرطان پروستات، وجود دارد. برخی از آنها حتی ممکن است مضر باشند.
مکمل های غذایی
شواهد کمی مبنی بر مفید بودن مکمل های غذایی برای مردان مبتلا به سرطان پروستات وجود دارد. برخی از این مکمل ها نیز ممکن است با درمان مخصوص سرطان پروستات شما تداخل ایجاد کنند، بنابراین اگر می خواهید مکمل مصرف کنید در این باره با پزشک، پرستار یا متخصص رژیم غذایی خود مشورت کنید.
اکثر افراد باید بتوانند بدون مصرف هرگونه مکملی، تمام ویتامین ها، مواد معدنی و سایر مواد مغذی مورد نیاز خود را از طریق خوردن غذای متعادل دریافت کنند. اگر می خواهید مکمل بخورید، ابتدا با پزشک خود در این رابطه صحبت کنید و آن را بیشتر از مقدار توصیه شده روزانه (RDA) مصرف نکنید.
برخی از مردان ممکن است نیاز به مصرف مکمل های خاص داشته باشند. به عنوان مثال، اگر هورمون درمانی می کنید، پزشک ممکن است مکمل های کلسیم و ویتامین D را به شما توصیه نماید.
داروهای گیاهی
برخی از مردان دوست دارند از داروهای گیاهی برای درمان سرطان پروستات یا کاهش عوارض جانبی درمان استفاده کنند. به عنوان مثال، برخی از مردان برای کمک به گرگرفتگی، که از عوارض جانبی رایج هورمون درمانی است، چای مریم گلی می نوشند. اما شواهد بسیار کمی وجود دارد که نشان دهد داروهای گیاهی می توانند به درمان سرطان پروستات یا کاهش عوارض جانبی درمان کمک نمایند.
مهم است که پزشک خود را در جریان مصرف هرگونه مکمل از جمله داروهای گیاهی، قرار دهید. برخی از داروهای گیاهی ممکن است در درمان مختص سرطان تداخل ایجاد کنند همچنین برخی از آنها میتوانند بر سطح آنتی ژن اختصاصی پروستات (PSA) گذاشته و آزمایش PSA را غیرقابل اعتماد نماید.
همه
داروهای گیاهی مجوز مصرف ندارند و کیفیت آنها می تواند بسیار متفاوت باشد.
هنگام خرید داروهای گیاهی از طریق اینترنت بسیار مراقب باشید زیرا تعداد
زیادی آنها در خارج از کشور ساخته شده و ممکن است کیفیت بالایی نداشته
باشند. ادعای بسیاری از این شرکت ها، مبتنی بر تحقیقات مناسب نیست. ممکن
است هیچ مدرک واقعی مبنی بر عملکرد محصولات آنها وجود نداشته و حتی برخی از
آنها برای شما مضر هم باشند. به یاد داشته باشید که حتی اگر کالایی
“طبیعی” باشد، به این معنی نیست که بی خطر است.