آرزویی که به واقعیت پیوست، نشانک نوروزی گوگل با طراح ایرانی
- نعیمه نامجو
- بیبیسی
سبزه در میان و هدهد سرنانواز و گربهای دهل بهدست در دو طرف. نشانک گوگل، نوروز ۱۴۰۳ و فرا رسیدن بهار را جشن میگیرد، مراسمی با هزاران سال قدمت که صدها میلیون نفر در سراسر جهان آن را جشن میگیرند.
طراح نشانک امسال گوگل پندار یوسفی طراح و گرافیست ایرانیتبار است. این دومین همراهی او با تیم نشانک (Doodle) گوگل است.
پندار یوسفی میگوید وقتی که از او خواسته شد نشانک نوروزی گوگل را طراحی کند بسیار هیجانزده شد، چون طراحی این نشانک آرزوی همیشگیاش بوده است.
گوگل استفاده از نشانکها برای بزرگداشت مراسم، روزهای مهم، دستاوردها و معرفی افراد شاخص و ... را بیستوپنج سال پیش آغاز کرد و تا حالا هزاران نشانک منتشر کرده است.
نشانکهای گوگل باید برای ساکنان تمامی کشورها و مناطقی که آن را میبینند قابل درک باشد، همین موضوع کار پندار یوسفی را به گفته خودش سختتر کرد: «نمی توانستم از نمادهای سفره هفت سین استفاده کنم، چون این طرح نباید برای هیچ کدام از کشورها بیگانه میبود».
End of مطالب پیشنهادی
ببیند: گفتوگو با پندار یوسفی
این مطلب شامل محتوایی از Twitter است. قبل از بارگیری این محتوا از شما اجازه می گیریم، زیرا ممکن است این سایت ها از کوکی ها و یا سایر انواع فن آوری استفاده کنند. می توانید سیاست Twitter را درباره کوکی ها و سیاست مربوط به حفظ حریم خصوصی را پیش از موافقت بخوانید. برای دیدن این محتوا روی "موافقت و ادامه"کلیک کنید.
پایان پست Twitter
طرحهای سالهای قبل گوگل بیشتر با تمرکز بر بهار طراحی شده بودند. اما آقای یوسفی می گوید که تصمیم گرفت به سراغ نگارگری ایرانی و آسیای میانه برود تا طرحی با نشانههایی آشناتر برای همه ساکنان منطقه پدید آورد. خودش میگوید طراحی این نشانک برایش چالشی بوده تا نوروز را آنطور که می شناسد به بقیه معرفی کند.
بعد از طراحی اولیه، قدم به قدم طرح با گروه نشانک های گوگل به اشتراک گذاشته شد و بر اساس بازخورد تغییراتی در آن داده شد.
یکی از اهداف گوگل در استفاده از نشانکها، شادمان کردن و غافلگیری مخاطبان است که پندار یوسفی هم سعی داشت به آن پایبند بماند.
او میگوید کارش در میان آنها که نوروز را جشن می گیرند، بازخوردهای مثبتی داشته است.
نکته مهم اما این است که کاربران می گویند این نشانک گوگل در ایران دیده نمی شود. امیر رشیدی کارشناس اینترنت و شبکههای اجتماعی می گوید:« ظاهرا گوگل نه به دلیل قوانین تحریمی مشخص بلکه برای نوعی فرار به جلو دسترسی به نشانک ها را برای ایران محدود کرده.»
به گفته آقای رشیدی نشانک نوروز ۱۴۰۳ در کشورهایی از جمله افغانستان، آذربایجان، قزاقستان، تاجیکستان و .. دیده میشود اما در ایران نه.
این موضع با اعتراض و انتقاد کاربران روبرو شده که می گویند ایران از اصلی ترین کشورهایی است که نوروز را جشن میگیرد و در نتیجه ایرانیان، مخاطبان اصلی چنین طرحی هستند اما این طرح برایشان نمایش داده نمیشود.