روزنامه اطلاعات: «عملیات گسترده شبهنظامیان حشد شعبی در مرز ایران و عراق»
روزنامه اطلاعات در گزارشی نوشت «نیروهای زبده» حشد شعبی، شبهنظامیان شیعی عراقی مورد حمایت ایران، عملیات گستردهای را در نوار مرز پیش گرفتهاند که هدف از آن مقابله با داعش عنوان شده است.
روزنامه اطلاعات چاپ چهارشنبه ۱۸ آبان به نقل از پایگاه خبری «العهد» نوشت «نیروهای حشد شعبی به همراه فرماندهی عملیات «دیاله» عملیات گسترده مشترک تفتیش و تأمین امنیت در نزدیکی مرز ایران را آغاز کردند.»
هاشم احمد حنتوش التمیمی» و با مشارکت هنگ اضطراری فرماندهی عملیات «دیاله» عملیات تفتیش روستاهای «بیکه»، «وادی قصب» و روستاهای بین آنها و همچنین درههای مجاور نوار مرزی با کشورمان را آغاز کردند.
این خبر پس از آن اعلام میشود که دو روز پیش وزارت اطلاعات ایران در بیانیهای اعلام کرد تاکنون «۲۶ تبعه خارجی» را در رابطه با حمله در حرم شاهچراغ در شیراز دستگیر کرده است.
حمله مسلحانه به حرم شاهچراغ چهارشنبه چهارم آبان ماه صورت گرفت و ساعاتی بعد گروه دولت اسلامی موسوم به داعش مسئولیت آن را پذیرفت. بر اساس گزارشهای رسمی بر اثر این حمله ۱۵ نفر کشته شدند.
وزارت اطلاعات گفته بود اتباع دستگیر شده از کشورهای تاجیکستان، جمهوری آذربایجان و افغانستان هستند.
مقامهای امنیتی محلی در استان فارس پیشتر گفته بودند که عامل اصلی حمله که از سوی ماموران دستگیر شده بود بر اثر شدت جراحات وارده در بیمارستان جان باخته است.
وزارت اطلاعات ایران در اطلاعیه تازه خود گفته است که «عنصر اصلی هدایت و هماهنگکننده عملیات در داخل کشور، تبعه جمهوری آذربایجان» است. بر اساس این بیانیه این فرد از طریق پروازی از باکو وارد تهران شده بوده است.
شبهنظامیان حشد شعبی
پس از سقوط صدام، حکومت ایران در عراق روابط گستردهای با شیعیان عراق برقرار کرد.
در دوران جنگ با داعش، ایران فعالیتهای خود را از طریق حمایت و سازماندهی شبهنظامیان شیعی شدت بخشید.
این نیروهای شیعی سال ۲۰۱۴، با فتوای آیتالله سیستانی، مهمترین مرجع شیعیان عراق برای جنگ با داعش داوطلب شدند اما ابتکار تشکیل حشد الشعبی با ایران بود.
ایران به صورت رسمی پذیرفته که به این گروه کمک مستشاری میکند. اما برخی گزارشها ادعا میکنند که ایران کنترل، تجهیز، آموزش و پشتیبانی این نیروها را نیز بر عهده دارد.
حشد الشعبی در واقع مجموعهای است متشکل از چندین گروههای شبه نظامی شیعی. شمار این گروهها تا ۴۰ سازمان تخمین زده میشود، از جمله سازمان بدر، عصائب أهل الحق، سرایا طلیعه الخراسانی، و کتائب حزب الله.