تداوم اعتراضات ایران: تجمعات در سیستان و بلوچستان، قطعنامه حمایت از معترضان ایران در سنای آمریکا
در ادامه واکنشهای جهانی به اعتراضات ایران پارلمان هلند خواستار افزودن نام سپاه پاسداران به فهرست گروههای تروریستی اتحادیه اروپا شد. نماینده پارلمان فرانسه و یک نماینده ایرانیتبار نیوزیلند هم به صف اعضای پارلمانهای اروپایی پیوسته که از زندانیان مرتبط به اعتراضات اخیر ایران حمایت کردهاند. روز گذشته هم مردم در مراسم چهلم کشتهشدگان علیه حکومت ایران و رهبر آن علی خامنه ای شعار دادهاند و مادران سوگوار فریاد زدند که «خون فرزندشان» نباید پایمال شود.
پیامهای شهروندان روی پلاکاردهایی در تجمع شهر زاهدان: «مرگ بر دیکتاتورترین دیکتاتور تاریخ»
امروز جمعه دوم دی ماه همچون سایر جمعه های سه ماه گذشته در شهر زاهدان تجمع اعتراضی برگزار شد.
معترضان پلاکاردهای مختلفی که با دست نوشته شده بود را در دست داشتند.
«جواب سنگ تیر نیست»، «مرگ بر دیکتاتورترین دیکتاتور تاریخ»، «بمیری به نام و نمانی به ننگ» و زندانی سیاسی آزاد باید گردد از جمله این شعارها بود.
مژگان کاووسی، فعال حقوق زنان در دادگاه انقلاب ساری به «افساد فیالارض» متهم شده
مژگان کاووسی، فعال حقوق زنان و از زندانیان سیاسی سابق در دادگاه انقلاب ساری، به «افساد فیالارض» متهم شد.
بنا بهگزارش خبرگزاری هرانا، ازجمله اتهامات خانم کاووسی «ترغیب مردم به درگیری و اشاعه فحشا از طریق انتشار مطالبی در صفحه شخصی وی» عنوان شده است.
این فعال حقوق زنان در پی اعتراضات آبان ۹۸ بازداشت و ۲۰ ماه حبس محکوم شده بود.
خانم کاووسی که پیرو آیین یارسان و ساکن کلاردشت است، در روز پنجشنبه ۳۱ شهریور ۱۴۰۱ بازداشت شد.
در پی اعتراضات گسترده ایران، حکومت شدیدا معترضان را سرکوب و شمار زیادی را بازداشت کرده است و به شماری از بازداشت شدگان اتهامات سنگینی چون افساد فیالارض، محاربه و بغی وارد کرده که ممکن است به حکم اعدام محکوم شوند.
تجمع در حمایت از مولوی عبدالغفار نقشبندی، روحانی که خبر «تجاوز به یک دختر بلوچ بازداشت شده» را تایید کرده بود
امروز مردم در شهر راسک استان سیستان و بلوچستان در اعتراض به احضار و بازداشت مولوی عبدالغفار نقشبندی تجمع کردند.
مولوی عبدالغفار نقشبندی، امام جمعه موقت اهل سنت شهرستان راسک که پیشتر در بیانیهای خبر «تجاوز فرمانده انتظامی چابهار به یک دختر ۱۵ ساله بلوچ» را تایید کرده بود، هفته گذشته به دادگاه ویژه روحانیت مشهد احضار شده بود.
کانال تلگرامی منتسب به مولوی نقشبندی چند روز پیش اعلام کرده که «هیچ اطلاعی از او در دست نیست.»
شعار مرگ بر دیکتاتور پس از نماز جمعه زاهدان
رئیس کمیته روابط خارجی سنای آمریکا از تاخیر در تصویب قطعنامهای برای حمایت از اعتراضات ایران ابراز «نومیدی عمیق» کرد
باب منندز، رئیس کمیته روابط خارجی سنای ایالات متحده آمریکا در بیانیهای، از تاخیر در تصویب قطعنامه ۴۷ در مجلس سنای این کشور، ابراز «نومیدی عمیق» کرد.
آقای منندز برای حمایت از اعتراضات ایران، قطعنامه ۴۷ را برای تصویب به سنای آمریکا ارایه داده بود که براساس آن: «از جامعه بینالمللی و بخش خصوصی خواسته شده که به دنبال هر فرصتی برای حمایت از معترضان باشند.»
آقای منندز بیانیه خود را با شعار اعتراضات اخیر ایران: «زن زندگی آزادی به سه زبان فارسی، کردی و انگلیسی آغاز کرد. و گفت این «فریادی است که در خیابانهای ایران و جهان طنین انداز شده است.»
قطعنامه پیشنهادی آقای منندز خواستار «همکاری برای پاسخگویی رژیم در زمان سرکوب، بازداشت و قتل شهروندانش است.»
بررسی این قطعنامه به بعد از سال جدید میلادی، حدود ۱۰ روز دیگر موکول شده است.
مولوی عبدالحمید: به هر کسی که اعتراض دارد نباید اتهام افساد فی الارض زد
مولوی عبدالحمید امام جمعه زاهدان در نماز جمعه اهل سنت زاهدان
با برشمردن مصادیق «فساد فیالارض» گفت: «باید به کسی که اعتراضی دارد گوش داد و به هرکسی نباید اتهام افساد فی الارض زد.»
آقای عبدالحمید در هفته گذشته هم متهم کردن معترضان به محاربه را خلاف اصول شرعی و فقهی دانسته بود و از حکم اعدام حمید قره حسنلو اظهار تاسف کرده بود.
امام جمعه اهل سنت زاهدان، در ادامه خطبهها بار دیگر از حکومت خواست که به حرف های مردم گوش دهد و معترضان را آزاد کند.
پیشتر هم او انتقادات شدیدالحنی خطاب به مقامات ایرانی داشته و گفته بود: « سیاستهای ایران «در ۴۳ سال گذشته به بنبست رسیده» و «فریاد مردم نشان داده که با این سیاستها نمیتوان کشور را اداره کرد.»
پس از پایان نماز جمعه شعارهای «مرگ بر بسیجی مرگ بر سپاهی» شنیده شده است.
آن ها همچنین مانند هفتههای گدشته شعار دادند: «مرگ بر دیکتاتور»
یادداشت یلدا معیری، عکاس خبری چند روز پس از آزادی با وثیقه از زندان قرچک
یلدا معیری، عکاس خبری که از اولین روزهای اعتراضات اخیر بازداشت شده بود و چند روز پیش به قید وثیقه آزاد شد در اولین پست اینستاگرامی بعد از آزادی از همبندانش نوشته است و اینکه جسمش از زندان قرچک ورامین آزاد شده اما روحش را در زندان و پیش همبندانش گذاشته است.
مدیرعامل خانه هنرمندان نسبت به «جمعیت خاموش» معترضان و خشونتها هشدار داد
محمدمهدی عسگرپور، رئیس هیات مدیره خانه سینما و مدیرعامل خانه هنرمندان درباره اعتراضات گسترده ایران و خشونتی که علیه معترضان به کار گرفته شده هشدار داد.
آقای عسگرپور «برخی متوجه جمعیت خاموش که الان انگیزهای برای بیرون آمدن ندارند، نیستند که با یک اتفاق دیگر ممکن است یک شکل دیگری شود»
او گفت که بسیاری فکر میکنند «حاکمیت یک پارادایمی دارد و آن اعتقاد این را میگوید که قدمی عقب بگذاری، تمامش را از دست دادی؛ ولو اینکه احساس کند، اشتباه کرده است.»
در پی کشته شدن مهسا (ژینا) امینی دختر ۲۲ ساله کردایرانی تحت بازداشت گشت ارشاد، اعتراضات گستردهای در شهرهای ایران صورت گرفت و حکومت شدیدا معترضان را سرکوب کرد.
آقای عسگرپور همچنین به خشونتها اشاره کرد و گفت: «این خشونت ممکن است تا چند نسل ما را درگیر کند و این عذاب آور است.»
هشدار یک نماینده مجلس ایران: ادامه تندرویها وضع را بدتر خواهد کرد
مسعود پزشکیان، نماینده مجلس ایران با انتقاد از روند بازداشت و محاکمه افراد در ایران گفت: «اگر بخواهیم باز هم تندروی کنیم و خارج از چارچوبهای قانون برخورد کنیم، بازداشت کنیم و اطلاع ندهیم، خلاف قانون کاری کنیم و یا مثلا اضافهتر از زمان قانونی در بازداشت نگهداریم؛ اگر چنین کارهایی انجام دهیم وضعیت را بدتر خواهیم کرد که بهتر نمیشود.»
او در مصاحبه با خبرگزاری ایلنا به مشکل اجرا نشدن قانون اشاره کرد و افزود: «مشکل اینجاست که ما یک قانون نوشتیم، اما به نوع دیگری عمل میکنیم. اشتباهات ما باعث التهاب جامعه شده و اگر ما درست عمل میکردیم امکان نداشت اتفاقات اخیر رقم بخورد.»
فعالان حقوق بشر میگویند که بیش از ۱۸ هزار نفر طی ۱۰۰ روز گذشته در ایران بازداشت شدند و اغلب بدون حق انتخاب وکیل در شرایطی امنیتی به زندانهای طولانی محکوم شدند.
زیبا امیدیفر، خبرنگار اهل قروه در بازداشت سپاه، به بیمارستان منتقل شد
منابع محلی میگویند زیبا امیدیفر خبرنگار اهل قروه که در بازداشت بوده، در پی «کاهش سطح هوشیاری ناشی از شکنجه جسمی و روانی»، از بازداشتگاه سازمان اطلاعات سپاه پاسداران در سنندج به بیمارستان منتقل و آنجا بستری شده است.
وبسایت ههنگاو، دیدهبان حقوق بشر کردستان، از قول یک منبع مطلع اینطور گزارش داده است.
زیبا امیدیفر روز هفدهم آذر در قروه بازداشت شد و پس از آن به بازداشتگاه اطلاعات سپاه سنندج منتقل شد و ازهفته پیش گزارشهایی درباره شکنجه او در سلولهای انفرادی بازداشتگاه اطلاعات سپاه سنندج منتشر شده بود.
کمیته و هیئت اجرایی پیگیری وضعیت روزنامهنگاران بازداشتی انجمن صنفی روزنامهنگاران تهران اعلام کرده است که از آغاز اعتراضات سراسری، نیروهای حکومت ایران دستکم ۷۰ خبرنگار و روزنامهنگار را بازداشت کردهاند که شماری از آنان با وثیقه بهطور موقت آزاد شدهاند اما دستکم ۳۵ نفر دیگر از روزنامهنگاران همچنان در بازداشت هستند.
«یک شهروند ایرانی تبار لوگزامبورگ به اعدام محکوم شده است»
به گزارش «آر تی ال» (رادیو تلویزیون لوگزامبورگ) وزارت خارجه این کشور عصر دیروز، پنجشنبه اعلام کرد که یک شهروند ایرانیتبار لوگزامبورگ در ایران دستگیر و به مرگ محکوم شده است.
براساس این گزارش ژان اَسِلبورن، وزیر خارجه لوگزامبورگ با حسین امیرعبداللهیان وزیر خارجه ایران درباره این پرونده و وضعیت جاری در ایران صحبت کرده است.
از این شهروند نام برده نشده و اطلاعاتی هم از پرونده او در دست نیست.
حکومت ایران در جریان اعتراضات سراسری سه ماه اخیر هزاران نفر را بازداشت کرده و بیش از ده نفر را به مرگ محکوم کرده است که احکام دو نفر آنها (محسن شکاری و مجیدرضا رهنورد) تاکنون اجرا شده است. این اقدام ایران با محکومیت گسترده و شدید بین المللی روبرو شد.
قبلا خبری از محکوم شدن یک شهروند لوگزامبورگ به اعدام منتشر نشده بود.
به گزارش «آر تی ال» وزارت خارجه لوگزامبورگ در بیانیه ای گفت که آقای اَسِلبورن از تلاش های اتحادیه اروپا در حمایت از معترضان ایرانی حمایت می کند.
لوگزامبورگ بدون استثنا با مجازات اعدام مخالف است و آن را بی رحمانه و غیرانسانی قلمداد می کند.
واکنش اشکان مروتی به اتهام «محاربه» در سنندج: جانم صد هزار بار فدای ایرانم، فدای مردمم!
اشکان مروتی، شهروند سنندجی که ششم آبان ماه امسال بازداشت شده بود، در صفحه اینستاگرامش تصویری از برگه اعلام وضعیتش از طرف سازمان زندانها را منتشر کرده که در آن نوشته شده اتهامش «محاربه» است.
این اتهام میتواند مجازات اعدام داشته باشد و در روزهای اخیر معترضان دیگری با اتهام محاربه در ایران اعدام شدهاند.
او در زیر این تصویر نوشته است: «آب که از سر گذشت چه یک وجب چه صد وجب… جانم نه یک بار بلکه صد هزار بار فدای ایرانم جانم، فدای مردمم!»
او قبلا با همرسانی یک نوار ویدیویی در صفحه اینستاگرامش گفته بود که با قید وثیقه برای درمان بیماریش آزاد شده است.
کاربران شبکههای اجتماعی نیز با همرسانی تصویر این برگه، خواستار حمایت از او شدهاند.بازداشت او توسط ماموران باعث تجمع معترضان در برابر بیمارستانی شد که این جوان سنندجی به آنجا منتقل شده بود.او بعدا تصاویری از خودش را در بیمارستان در صفحه اینستاگرامش همرسانی کرد و نوشت که «بالغ بر دویست گلوله ساچمهی بزرگ و دو گلوله جنگی در ناحیه شریان ران و حداقل اصابت صد باتون به ناحیه سر بعد از بیهوشی.»
دفاع سخنگوی وزارت علوم از منع ورود دانشجویان معترض و برخورد با استادان دانشگاهها
علی شمسیپور، سخنگوی وزارت علوم ایران، در گفتوگویی که امروز صبح منتشر شده از ممنوعیت ورود بعضی دانشجویان معترض دفاع کرده و گفته است این یکی از اقدامات دولت برای «آرام»کردن دانشگاهها بوده است.
او همچنین از برخورد با استادان معترض در دانشگاهها هم دفاع کرده و گفته است «این گونه نیست که به صرف اینکه فرد یک استاد است، نتوان با وی برخورد کرد» وگرنه «سنگ روی سنگ بند نمیشود».
در اعتراضهای سه ماهه اخیر تجمعها و فعالیتهای اعتراضی متنوعی در دانشگاههای ایران برگزار شده است و در موارد متعددی نیروهای حکومتی برای برخورد با این اعتراضات وارد محیط دانشگاهها شدهاند.
برخی استادان دانشگاهها هم در پی انتشار مطالب اعتراضی از کار برکنار شدهاند.
گزارش سیانان از دستکم ۴۳ معترض ایرانی در خطر اعدام
شبکه خبری سیانان در گزارشی که در همکاری با گروه «۱۵۰۰ تصویر» تهیه کرده، نوشته است که دستکم ۴۳ معترض زندانی در ایران در معرض خطر اعدام هستند.
در این گزارش از جمله به امیر نصر آزادانی، بازیکن سابق تیم قوتبال تراکتورسازی تبریز اشاره شده که در جریان اعتراضات اخیر بازداشت شده و مقامات جمهوری اسلامی میگویند او را به «بغی» متهم کردهاند که مجازاتش میتواند اعدام باشد.
هشدار وکیل فرهاد میثمی: جان او در خطر است
محمد مقیمی، وکیل دادگستری در ایران، در توییتر هشدار داده است که جان موکلش فرهاد میثمی «در خطر» است.
به گفته وکیل این کنشگر، «مطابق اعلام بهداری زندان وزن او به ۵۲ کیلو کاهش یافته و به علت مقاومت در انتقال به بند زندانیان خطرناک، ضرب و جرح شده است.»
این زندانی سیاسی که در اعتراض به حجاب اجباری در ایران فعالیت میکرده، اخیر در پیامی از زندان رجاییشهر، با اعتراض به اعدام معترضان، خواستار توقف اعدامها و آزادی فوری کنشگران مدنی و سیاسی، محمد حبیبی (معلم)، ناهید شیربیشه (از مادران دادخواه)، رضا شهابی (از کارگران اتوبوسرانی)، بهاره هدایت (دانشجوی ارشد)، مصطفی نیلی (وکیل دادگستری) و نیلوفر حامدی (خبرنگار) شده است.
پیام فرهاد میثمی در فیسبوک رضا خندان،فعال مدنی و همسر نسرین ستوده منتشر شده است و گفته «اجتنابم از صرف غذا با چشم امید به آن ادامه خواهد یافت که بعدتر، ایستادگی فراگیرِ گروههای جامعه مدنی در اینباره بتواند نه فقط به آزادی این چند نفر، که به آزادی تعداد بسیار بیشتری از فرزندان ایران بیانجامد.»
حکومت ایران چهار سال پیش فرهاد میثمی را به اتهام «تبانی و اجتماع به قصد بههمزدن امنیت کشور با تحریک زنان به حضور خیابانی» به شش سال زندان و دو سال محرومیت از فعالیت در فضای مجازی و رسانه ها محکوم کرد.
نماینده ایرانیتبار پارلمان نیوزیلند «کفالت سیاسی» نیلوفر حامدی و آیدا راستی را به عهده گرفت
گلریز قهرمان، عضو ایرانیتبار پارلمان نیوزیلند، اعلام کرده است که کفالت سیاسی دو زن زندانی در ایران را به عهده گرفته است.
او از نیلوفر حامدی، روزنامهنگار، و آیدا راستی، هنرمند، که در حال حاضر در ایران زندانی اند، حمایت کرده و گفته است شرح وضعیت آنان را بازگو خواهد کرد و در هر سطحی برای آزادی آنان تلاش میکند.
پیش از این اعضای پارلمان کشورهای مختلف اروپایی هم در حمایت از روزنامهنگاران و کنشگران و معترضان زندانی در ایران اعلام کرده بودند کفالت آنان را به عهده میگیرند.
خلاصه خبرها در روز پنجشنبه
خلاصه خبرها در روز پنجشنبه درباره اعتراضات ایران و واکنشها به سرکوب و بازداشتها را اینجا بخوانید.
پارلمان هلند خواستار قرارگرفتن سپاه پاسداران در فهرست تروریستی اتحادیه اروپا شد
اکثریت نمایندگان پارلمان هلند در رایگیری روز پنجشنبه خواستار قرارگرفتن نام سپاه پاسداران انقلاب اسلامی، از ارگانهای اصلی حکومت ایران، در فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا شدند.
دریا صفایی، نماینده ایرانیتبار پارلمان بلژیک، در توییتر با انتشار این خبر نوشت که روز چهارشنبه از دولت هلند خواسته بود سپاه پاسداران در فهرست سازمانهای تروریستی اتحادیه اروپا قرار گیرد.
گروه «اتحاد مسیحی» که این طرح را به پارلمان پیشنهاد داده بود، درباره این اقدامش گفته است «این که چگونه رژیم ایران حقوق بشر را زیر پا میگذارد و با خشونت به مردم خود حمله میکند که در برخی موارد منجر به مرگ میشود، دلخراش است.»
به گزارش کنشگران و ناظران و همینطور اظهارات خود مقامات جمهوری اسلامی، سپاه پاسداران در سرکوب اعتراضات سه ماهه اخیر ایران نقش محوری داشته است.
ایالات متحده آمریکا در سال ۱۳۹۷ در زمان ریاستجمهوری دونالد ترامپ، سپاه را در این فهرست قرار داده بود.
گزارش زنده
تصاویری از تظاهرات در شهر زاهدان: شنیده شدن صدای تیر در برخی تصاویر
Social embed from twitter