همهدانی که بنبستی هم بهنامش نیست!
و با این حال اخیراً چراغ جایزۀ دوسالانۀ زندهیاد پرویز اذکایی همهدان همدانی روشن و بزودی پرتوافکن خواهد شد.
نخستین جایزۀ دوسالانۀ زندهیاد پرویز اذکایی فروردین سال آینده در دانشگاه بوعلی همدان ـ انشاءالله ـ برگزار خواهد شد. پس از اعلان فراخوان کتاب و پایاننامه در حوزۀ مطالعات همدانشناسی، تاریخ، فرهنگ و تمدن کهندیار همدان، از میان ۲۷ کتاب و چند پایاننامه، یک کتاب برگزیده و دو کتاب شایستۀ تقدیر و یک پایاننامه برگزیده و دیگری به عنوان شایستۀ قدردانی مشخص شد. شورای داوری در تکمیل آییننامه و انتخاب اولیه آثار و تأیید منتخبان، استادان علیاشرف صادقی، پورنامداریان، معصومی همدانی، محمد باقری، راسخ مهند، مریم حسینی، بهرام پروینگنابادی، عاطفه زارعی، علی محمدی(دبیر علمی جایزه)، امید طبیبزاده و... بودند که حضورشان به جایزه اعتباری دوچندان بخشید.
زندهیاد پرویز اذکایی که آثارش او را شهرۀ آفاق کرده، آخر عمر از خود باقیات صالحاتی فرهنگی برای ترویج علم و فرهنگ کشور برجای گذاشت و آن ایجاد موقوفه فرهنگی، وقف کتابخانه و وقف منزل پدری میرزا کاظم اذکایی بود.
نه هرکه طرف کله کج نهاد و تند نشست
کلاهداری و آیین سروری داند
او رسم آیین سروری را میدانست و نام همدان و هگمتان را در آثار خود شکوه و جمال بخشید. ابوریحان بیرونی را با تألیف و تصحیح برخی آثارش معرفی کرد و در شناساندن حکیمرازی طبیب نامور مؤلف کلانکتاب الحاوی طرحی نو درانداخت و از خود یادگاری ماندگار گذاشت.
چه کامرانمردی که آثاری چنین خلق کرد و پس از مرگش همچنان به آثارش زنده است. به قول شاعر عرب:
انّ آثارَنا تدلّ علینا
فانظروا بعدنا الی الآثار
او علاوه بر پدیدآوردن کتب و مقالات بسیار، زیستکتابنامهای نگاشت و ریز و درشت آثار چاپ شده و نشدۀ خود را تعیین تکلیف کرد تا درسی باشد برای همقطارانش. کتب و نشریاتش را وقف کتابخانۀ عمومی همدان نمود و جوایز نقدیای که در طول ۶۰ سال زندگی علمیاش کسب کرده بود، در حسابی ودیعه نهاد و ذخیره ساخت برای روز مبادا. وصیت کرد که این مبالغ صرف جایزهای به نام او شود برای اعتلای نام ایران و زادگاهش همدان، نیز برای برگزاری نشستهای فرهنگی. محور جایزه را کهندیار هگمتانه قرار داد که عمر عزیز بر سر آن گذاشته بود. حاصل سود این حساب البته اکنون برای این جایزه کافی نیست. روزی تلفن کرد و تکلیف فرمود برای تصدی ریاست هیأت امنای موقوفۀ خود، بهجان پذیرفتم چون به دل دوستش داشتم. حاصل فراخوان، وصول قریب سی کتاب بود.