تحولات سوریه؛ مخالفان مقبره حافظ اسد را آتش زدند، جولانی گفت نهادهای امنیتی را منحل میکند
در یک روز پر تحول دیگر برای سوریه ابومحمد جولانی، رهبر شورشیان به خبرگزاری رویترز گفته نیروهای امنیتی بشار اسد را منحل خواهد کرد.
فرماندهی نظامی وابسته به گروه او، که به هیئت تحریر شام موسوم است، قبلاً گفته بود که سربازان را عفو خواهد کرد.
جولانی در اطلاعیهای که با رویترز به اشتراک گذاشته شده، گفته است که او همچنین «نیروهای امنیتی رژیم گذشته را منحل میکند و زندان بدنام را می بندد.»
بر اساس این بیانیه، دولت انتقالی کنونی قرار است تا ماه مارس ۲۰۲۵ (چهار ماه دیگر) به فعالیت خود ادامه دهد.
روز چهارشنبه همچنین شورشیان در سوریه مقبره حافظ اسد، پدر بشار اسد را که به مدت ۲۹ سال تا زمان مرگش در سال ۲۰۰۰ بر آن کشور حکومت کرد را به آتش کشیدند.
تصاویری که خبرگزاری فرانسه منتشر کرده بخشهایی از مقبره تخریب شده را در آتش نشان میدهد. شورشیان مسلح همچنین بر روی قبر سوخته حافظ اسد در روستای اجدادی این خانواده عکس یادگاری گرفتهاند.
در کنار این تحولات و در حالی که نخستوزیر جدید سوریه خواستار ثبات و آرامش برای مردم سوریه شده است، قطر اعلام کرده که قصد دارد به زودی سفارت خود در دمشق را بازگشایی کند.
این اقدام بیش از یک دهه پس از حمله حامیان بشار اسد به سفارت قطر در دمشق صورت میگیرد.
دکتر ماجد الانصاری، مشاور نخستوزیر و سخنگوی رسمی وزارت امور خارجه قطر امروز گفت که این کشور «به زودی پس از تکمیل هماهنگیهای لازم، سفارت خود را در جمهوری عربی سوریه بازگشایی خواهد کرد». دکتر الانصاری در بیانیهای به خبرگزاری قطر (قنا)، گفت: «این اقدام برای تقویت روابط تاریخی و برادرانه نزدیک بین دو کشور و دو ملت برادر انجام میشود.»
این سخنگو همچنین گفت که معتقد است که مردم سوریه «به دنبال ساختن کشور خود بر پایههای عدالت، صلح، ثبات و رفاه هستند.»
خبر بازگشایی سفارت قطر در دمشق همزمان با گزارشها از سفر آنتونی بلینکن، وزیر امور خارجه آمریکا به انکارا برای گفتگو با مقامات ترکیه منتشر شد که امروز خبرگزاری رویترز ابتدا آن را منتشر کرد.
ترکیه از زمان آغاز جنگ داخلی سوریه در سال ۲۰۱۱ تعداد زیادی از پناهجویان سوری را اسکان داده است. برخی از گروههای مخالف بشار اسد نیز مورد حمایت ترکیه بودهاند.
رجب طیب اردوغان، رئیسجمهور ترکیه روز سهشنبه گفت: «ما در مقابل هر گونه حمله به آزادی مردم سوریه، ثبات دولت جدید و یکپارچگی این کشور خواهیم ایستاد.»
در همین حال، آنتونیو گوترش، دبیرکل سازمان ملل متحد، گفته است که جهان شاهد تغییر شکل خاورمیانه است.
او که روز چهارشنبه - ۲۱ آذر - ۱۱دسامبر - در آفریقای جنوبی صحبت میکرد، گفت که پس از سرنگونی بشار اسد، نشانههایی از امید در سوریه، با پایان آنچه که او دیکتاتوری نامید، وجود دارد.
آقای گوترش متعهد شد که سازمان ملل از انتقال آرام قدرت که در آن حقوق اقلیتها رعایت شود، حمایت کند.
او همچنین از «تراژدی بزرگ» فلسطینیان که به گفته او حق تعیین سرنوشت آنها باید مورد توجه قرار گیرد، صحبت کرد.
شورشیان سوریه میگویند کنترل کامل شهر دیرالزور را در دست گرفتند
دیگر تحول مهم امروز این بود که حسن عبدالغنی، از فرماندهان ارشد نظامی شورشیان سوریه اعلام کرد نیروهایش کنترل کامل شهر دیرالزور را در شرق سوریه به دست گرفتهاند.
این شهر نفتخیز پس از عقبنشینی نیروهای کرد مورد حمایت آمریکا به دست شورشیان افتاده است.
اکنون شورشیان بر فرودگاه نظامی شهر نیز تسلط دارند.
حسن عبدالغنی میگوید نیروهایش به پیشروی در سایر مناطق و شهرکهای حومه دیرالزور ادامه خواهند داد.
حسن عبدالغنی از فرماندهان ارشد هیئت تحریر شام است. این گروه در ائتلاف شورشیانی که حکومت بشار اسد را سرنگون کرد، نقش کلیدی ایفا میکند.
دیرالزور در کنار دمشق و حلب یکی از سه منطقه کلیدی سوریه محسوب میشود.
سایر تحولات مهم:
- رهبر جمهوری اسلامی ایران میگوید «عامل اصلی اتفاقات سوریه در اتاق فرمان آمریکا و اسرائیل طراحی شده است». آقای خامنهای در اولین سخنرانی خود پس از سقوط حکومت بشار اسد گفت «قرائن جای تردید باقی نمیگذارد که عامل و توطئهگر اصلی اتفاقات سوریه» آمریکا و اسرائیل بودهاند. او در سخنرانی خود در حسینیه امام خمینی در تهران ایراد شد گفت «یک دولت همسایه سوریه نقش آشکاری ایفا کرده است، الان هم ایفا میکند، ولی اتاق فرمان اصلی در آمریکا و رژیم صهیونیستی است.» گمان میرود اشاره رهبر ایران به نقش ترکیه در حمایت از شورشیان مخالف بشار باشد
- یونان تصمیم درباره درخواستهای پناهندگی سوریها را به حالت تعلیق درآورد. نیکولائوس پاناژیوتوپولوس، وزیر مهاجرت یونان در گفتگو با یک رادیوی محلی میگوید که توقف موقت این پروندهها تا ارزیابی دادههای جدید ادامه خواهد داشت. یونان دروازه ورود صدها هزار پناهجوی سوری به اروپاست. اوایل این هفته، دولت بریتانیا بهمراه چند کشور دیگر اروپایی نیز اعلام کردند که تصمیمات مربوط به درخواست پناهندگی سوریها را متوقف میکنند
- بنابر اعلام دیدهبان حقوق بشر سوریه، اسرائیل همچنان به هدف قرار دادن زرادخانه ارتش سوریه ادامه داده است؛ این نهاد میگوید که از روز یکشنبه بیش از ۳۵۰ حمله هوایی اسرائیل به استانهای سوریه گزارش شده است.
- دولت اسرائیل گفت کسانی که اکنون بخشهای وسیعی از سوریه را کنترل میکنند نباید ابزاری برای تهدید اسرائیل داشته باشند
- فرانسه از اسرائیل خواست تا نیروهایش را از منطقه حائل سوریه خارج کند. طی روزهای گذشته، گزارش دادهایم که چگونه بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، به نیروهای خود دستور داد تا با استقرار خود در یک منطقه حائل از مرزهای این کشور با سوریه محافظت کنند. سخنگوی وزارت خارجه فرانسه امروز در بیانیهای گفت: «هرگونه استقرار نظامی در منطقه جدایی بین اسرائیل و سوریه نقض توافقنامه سال ۱۹۷۴ است.» در این بیانیه همچنین آمده است: «فرانسه از اسرائیل میخواهد که از منطقه(حائل) خارج شود و به حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه احترام بگذارد.» آنالنا بائربوک، وزیر خارجه آلمان هم موضع مشابهی درباره دستیابی به یک انتقال مسالمت آمیز در سوریه اتخاذ کرد و خاطرنشان کرده است: «(اسرائیل) نباید با اقدامات خود این روند را به خطر بیندازد.»