۱۴۰۱ تیر ۱۸, شنبه

جاده ای به اوراسیا/ غرب کشور چگونه به آبهای آزاد متصل می شود؟

کریدور بزرگراهی غرب به عنوان محور اتصال غرب کشور به آب‌های آزاد، موجب تسهیل ترانزیت در «اوراسیا» نیز می شود اما این پروژه مهم یک دهه در انتظار تامین اعتبارات مانده است.

خبرگزاری مهر- گروه استان‌ها- سکینه اسمی: کریدور بزرگراهی غرب کشور به عنوان نقطه اتصال دسترسی قفقاز به آب‌های آزاد و خلیج فارس از مرز بازرگان در آذربایجان غربی شروع شده و با عبور از آذربایجان‌غربی، کردستان، کرمانشاه و لرستان به خوزستان رسیده و در بندر امام خمینی خاتمه می‌یابد، طول مسیر یک هزار و۵۳۰ کیلومتر است که به صورت دوبانده و بزرگراهی احداث می‌شود.

کریدور غرب از بزرگترین طرح‌های بزرگراهی کشور است که مطالعات این طرح در سال ۱۳۸۲ آغاز شده، این کریدور ضمن کاهش زمان سفر و سهولت جابه‌جایی بین استان‌های شمال غرب به جنوب غرب موجب تسهیل ترانزیتی اوراسیا و همچنین جابجایی مسافر از کشورهای ترکیه و عراق به آب‌های آزاد می‌شود.

۵۶٣ کیلومتر از کریدور بزرگراهی غرب کشور در آذربایجان غربی واقع شده و تاکنون ۱۳۵ کیلومتر از کریدور بزرگراهی غرب کشور در بخش جنوب آذربایجان‌غربی زیر بار ترافیک رفته و کل پروژه ٧٨ درصد پیشرفت اجرایی دارد.

این کریدور بعد از گذر از آذربایجان غربی به است، کردستان متصل می‌شود، ۳۲۰ کیلومتر این پروژه در استان کردستان واقع شده که ۵۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد اما به دلیل عدم پرداخت مطالبات پیمانکاران این پروژه تعطیل است.

جاده ای به اوراسیا/ غرب کشور چگونه به آبهای آزاد متصل می شود؟

کمبود اعتبار مهمترین مانع تسریع در روند اجرای کریدور بزرگراهی غرب کشور

کرمانشاه نیز به‌عنوان محور توسعه غرب کشور به منظور احداث کریدور ریلی شمال به جنوب غرب همواره باید مورد توجه قرار گرفته شود و سهم استان کرمانشاه در این شبکه حمل و نقل جاده‌ای حدود ۱۱۰ کیلومتر است.

کریدور غرب از بزرگترین طرح‌های بزرگراهی کشور است که مطالعات این طرح در سال ۱۳۸۲ آغاز شده، این کریدور ضمن کاهش زمان سفر و سهولت جابه‌جایی بین استان‌های شمال غرب به جنوب غرب موجب تسهیل ترانزیتی اوراسیا و همچنین جابجایی مسافر از کشورهای ترکیه و عراق به آب‌های آزاد می‌شود همچنین قسمتی از کریدور بزرگراهی غرب کشور از استان لرستان و از محورهای خرم آباد- نورآباد و… می‌گذرد که متأسفانه تا کنون این پروژه در لرستان تکمیل نشده و علت این امر نیز با توجه به اعلام مسئولان استانی، کمبود اعتبارات است.

محور نورآباد - خرم آباد و فیروزآباد- الشتر به طول ۹۵ کیلومتر (محور خرم آباد نورآباد ۸۱ کیلومتر و محور فیروز آباد الشتر ۱۴ کیلومتر) بخشی از کریدور بزرگراهی غرب در استان لرستان است که تا کنون ۷۲ کیلومتر از آن به بهره برداری رسیده و ۲۳ کیلومتر آن در دست اجرا است.

نقطه پایانی این کریدور اتصال به آب‌های آزاد از طریق استان خوزستان است، با وجود نقش پررنگ خوزستان در ترانزیت کالا و مسافر سایر استان‌ها، افتتاح طرح کریدور غرب در استان که در یک بخش (سهم شرکت ساخت و توسعه زیربناهای حمل‌ونقل کشور) یک هزار و ۸۰۰ میلیارد تومان و در بخش دیگر (سهم اداره کل راه و شهرسازی خوزستان) نیز یک هزار میلیارد تومان اعتبار برای تکمیل نیاز دارد، همچنان بلاتکلیف مانده است.

به نظر می‌رسد اجرای طرح بزرگراهی کریدور غرب کشور علاوه بر منافع بی‌شمار اقتصادی که برای کشور به همراه دارد، باعث احیای جاده‌های استان‌هایی که در این مسیر واقع شده است می‌شود و تسریع در آن باید در اولویت کاری دولت قرار گیرد.

جاده ای به اوراسیا/ غرب کشور چگونه به آبهای آزاد متصل می شود؟

اتمام کریدور بزرگراهی غرب کشور در آذربایجان غربی ۱۲ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز دارد

مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان‌غربی در خصوص روند اجرای این طرح گفت: در حال حاضر، عملیات راهسازی در ١٣٠ کیلومتر از کریدور بزرگراهی غرب کشور در آذربایجان‌غربی در دست اجراست.

محسن حمزه لو با بیان اینکه ۵۶٣ کیلومتر از کریدور بزرگراهی غرب کشور در آذربایجان غربی واقع شدە، افزود: تاکنون ۱۳۵ کیلومتر از کریدور بزرگراهی غرب کشور در بخش جنوب آذربایجان‌غربی زیر بار ترافیک رفته و کل پروژه ٧٨ درصد پیشرفت اجرایی دارد.

حمزه‌لو با بیان اینکه کریدور بزرگراهی غرب کشور در جنوب آذربایجان‌غربی به طول ١٨٩ کیلومتر و شمال آذربایجان‌غربی به طول ۱۱۱ کیلومتر با سرعت اجرا می‌شود، عنوان کرد: برای بهره‌برداری کامل از کریدور بزرگراهی غرب کشور در جنوب آذربایجان‌غربی ۱۲ هزار میلیارد ریال اعتبار نیاز است.

مدیرکل راه و شهرسازی آذربایجان غربی با اشاره به اینکه تکمیل کریدور بزرگراهی شمال‌غرب کشور به عنوان یکی از الزامات ارتقای شاخص‌های توسعه‌ای در دستور کار دولت قرار دارد، افزود: بهره برداری کامل از این کریدور و ایجاد ارتباط بین قفقاز جنوبی با بندر امام یکی از اولویت‌های دولت سیزدهم است که تأثیرگذاری ویژه ای در ارتقای شاخص‌های توسعه‌ای دارد.

حمزه لو خاطرنشان کرد: تکمیل کریدور بزرگراهی غرب کشور با توجه به موقعیت راهبردی آذربایجان‌غربی در حمل‌ونقل بین‌المللی جاده‌ای اهرم کارآمدی برای کاهش تأثیر تحریم‌ها و بیرون‌رفت از مشکلات اقتصادی محسوب می‌شود.

جاده ای به اوراسیا/ غرب کشور چگونه به آبهای آزاد متصل می شود؟

پیشرفت ۸۵ درصدی قطعه پنجم کریدور شمال به جنوب در استان کردستان

مدیرکل راه و شهرسازی کردستان در گفتگو با خبرنگار مهر هم با اشاره به اینکه توجه به حمل و نقل و زیرساخت‌های آن به ویژه کریدور شمال - جنوب در اولویت اجرایی ستاد اقتصاد مقاومتی استان قرار دارد، اظهار داشت: این اداره کل از بین پنج قطعه تعریف شده در محدوده استان، عهده‌دار قطعه پنج این طرح است.

عرفان مرادی از پیشرفت ۸۵ درصدی قطعه پنج این کریدور خبر داد و گفت: قطعه شماره پنج به طول ۴۹ کیلومتر بوده که تاکنون ۳۸ کیلومتر از آن زیر بار ترافیک رفته است.

وی افزود: این قطعه که حد فاصل سنندج - دیواندره واقع شده از جمله قطعات مهم کریدور است که اتمام و بهره‌برداری کامل از آن تأثیر بسزایی در بهبود شرایط ترافیکی و حمل و نقل جاده‌ای استان دارد و ایمنی تردد در مسیر مورد نظر که از جمله مسیرهای پر تصادف است، ارتقا خواهد یافت.

مدیرکل راه و شهرسازی کردستان با اشاره به هزینه‌کرد حدود ۱۱۰ میلیارد تومان برای ساخت قطعه پنج، گفت: امیدواریم با تأمین به موقع این پروژه در سال جاری شاهد بهره برداری کامل از این قطعه مهم باشیم.

مدیرکل راه و شهرسازی کردستان گفت: حدود ۵۰ درصد از ۳۲۰ کیلومتر کریدور شمال - جنوب در حوزه این استان زیر با ترافیک رفته که ۷۰ درصد این میزان در هفت سال اخیر اجرا شده است.

وی افزود: مطالعات این طرح در سال ۱۳۸۲ آغاز و اولین مناقصه قطعه اول طرح در این استان سال ۱۳۸۴ برگزار و همان سال نیز عملیات اجرایی آغاز شد.

مرادی خاطرنشان کرد: از سال ۱۳۸۴ تا ۱۳۹۲ تنها ۱۴ درصد مسیر شامل ۴۵ کیلومتر زیر بار ترافیک رفته بود اما به واسطه اهمیت اقتصادی کریدور شمال - جنوب و وضعیت راه‌های کردستان عملیات اجرایی این طرح شدت گرفت.

جاده ای به اوراسیا/ غرب کشور چگونه به آبهای آزاد متصل می شود؟

قرار گرفتن کریدور کرمانشاه- کامیاران در پروژه سفر ریاست جمهوری

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمانشاه در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: ساخت و اجرای کریدور بزرگراهی محور کرمانشاه-کامیاران از ابتدا دارای ۲ قسمت بوده که قطعه اول آن (۱۷ کیلومتر) سال ۱۳۸۹ شروع و سال ۱۳۹۵ به بهره برداری رسید.

منوچهر فخری افزود: مسیر بزرگراه کریدور غرب کشور از کامیاران تا سه راه قزانچی حدود ۴۲ کیلومتر بوده و از این مسیر تنها ۹ کیلومتر باقی مانده تا به بهره برداری برسد که ۶ کیلومتر از آن طی امروز به صورت کامل و ۲ لایه آسفالت خواهد شد.

وی به بروز مشکل پیش آمده در مسیر احداث بزرگراه کامیاران به کرمانشاه اشاره کرد و ادامه داد: در روند کار شرکت سازنده و میراث فرهنگی استان کرمانشاه برای احداث این مسیر بر سر روستایی به میزان ۲۰۰ الی ۳۰۰ متر به مشکل برخورند که با بررسی‌های انجام شده به منظور وارد نشدن صدمه به بافت این روستا با میراث فرهنگی صبحت شده که تقریباً هفته گذشته به توافق رسیدند و ادامه مسیر در حال آماده سازی است.

فخری با اشاره به برنامه‌ریزی‌های آینده برای توسعه سایر محورهای جاده‌ای، بیان کرد: احداث و امتداد اینگونه مسیرها در سایر محورها مانند اسلام آبادغرب جز برنامه آینده بوده که پس از اتمام پروژه اصلی کریدور غرب کشور به آن پرداخته می‌شود.

معاون هماهنگی امور عمرانی استانداری کرمانشاه خاطر نشان کرد: اعتبارات اخذ شده برای تکمیل و راه اندازی این پروژه به اندازه کافی نبوده و در حال حاضر به پیمانکار بدهکار هستند که در سفر رئیس جمهور به کرمانشاه به عنوان مطالبه مهم استان مطرح و پیگیری جذب اعتبارات خواهیم بود.

فخری با اشاره به اهمیت طرح کریدور غرب کشور در ویژه در استان کرمانشاه، تاکید کرد: محور جاده‌ای کامیاران به کرمانشاه یکی از حادثه‌خیزترین نقاط استان کرمانشاه بوده که در تصادفات آمار قابل توجهی را ارائه می‌دهد و یکی از مسائل مهم استانی در جهت رفع مسائل ترافیکی همین محور تردد بوده که دلیل پر تردد بودن این محور در غرب کشور در طرح کریدور غرب کشور مورد توجه قرار گرفته است.

وی با بیان اینکه طرح کریدور غرب کشور در کرمانشاه برای حوزه اقتصادی و تجاری نقش مؤثر دارد، عنوان کرد: این مسیر علاوه بر سهولت در تردد حمل و نقل برای مسائل اقتصاد، تجاری و ارتباطات بین استانی هموار شده تا با باعث کاهش هزینه‌ها و تأمین امنیت جاده‌ای نقش به سزایی ایجاد کند.

جاده ای به اوراسیا/ غرب کشور چگونه به آبهای آزاد متصل می شود؟

اتصال لرستان به کریدور غرب چشم انتظار اعتبار

احمدرضا دالوند معاون عمرانی استانداری لرستان نیز در این رابطه در گفت و گو با خبرنگار مهر اظهار داشت: پروژه کریدور غرب در استان لرستان در قالب چند پروژه راهسازی در حال اجرا است.

وی، کوهدشت - خرم آباد را یکی از این پروژه‌ها عنوان کرد و گفت: همچنین خرم آباد - نورآباد - کرمانشاه بخش دیگری از این پروژه در لرستان به حساب می‌آید.

معاون عمرانی استاندار لرستان با تاکید بر اینکه دلیل عمده عدم تکمیل این پروژه در لرستان بحث اعتباری است تصریح کرد: امسال بخش خرم آباد - کوهدشت را تکمیل خواهیم کرد.

دالوند با بیان اینکه چهار خطه شدن خرم آباد - کوهدشت امسال جمع می‌شود گفت: خرم آباد - نورآباد و در نهایت کرمانشاه در بخش‌هایی در حال کار هستیم، به تناسب اعتباراتی که جذب می‌شود قطعاً کار را پیش می بریم.

معاون عمرانی استاندار لرستان با بیان اینکه پروژه خرم آباد - کوهدشت بالای ۹۰ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و حدود ۱۰ تا ۱۲ کیلومتر از آن باقی مانده است گفت: این بخش را امسال جمع دمی کنیم، اما از پیشرفت فیزیکی دقیق بخش خرم آباد - نورآباد - هرسین اطلاع ندارم و باید بررسی کنم.

دالوند با تاکید بر اینکه بخش‌هایی از پروژه کریدور غرب در استان لرستان در میان مصوبات سفر دولت به استان قرار گرفته است بیان داشت: به تناسب اعتباراتی که اختصاص پیدا می‌کند امیدواریم خرم آباد - نورآباد - هرسین را با این اعتبارات جمع کنیم.

جاده ای به اوراسیا/ غرب کشور چگونه به آبهای آزاد متصل می شود؟

تکمیل کریدور غرب در خوزستان تا سال آینده

سرپرست معاونت مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی خوزستان در گفت‌وگو با خبرنگار مهر گفت: طرح ساخت بزرگراهی کریدور غرب کشور در استان خوزستان دو پروژه احداث کمربندی غرب اندیمشک و احداث کمربندی شمال غرب و غرب شهر اهواز را شامل می‌شود.

رضا امیرپور افزود: با توجه به اینکه کمربندی شهرها نقش بسزایی در هدایت و تفکیک ترافیک درون‌شهری با ترددهای عبوری و ترانزیتی کالا و مسافر از شهرهای واقع در مسیر اتوبان‌های کشور دارد در استان خوزستان نیز در اولویت‌های وزارت راه و شهرسازی بوده است.

وی ادامه داد: از آن جایی که اتصال آزادراه خرم‌آباد، پل زال، اندیمشک به آزادراه اهواز - بندر امام خمینی تاکنون محقق نشده است بار ترددی آزادراهی بندر امام خمینی به شمال و مرکز کشور بر بزرگراه اهواز – اندیمشک و شهرهای واقع بر این محور تحمیل شده است که علاوه بر استهلاک و هزینه‌های نگهداری بالا، سانحه خیز شدن این محور را نیز در پی داشته است به همین دلیل تحقق پروژه‌های تعریف شده در طرح ساخت بزرگراهی کریدور غرب کشور برای استان خوزستان بسیار حائز اهمیت است.

سرپرست معاونت مهندسی و ساخت اداره کل راه و شهرسازی خوزستان عنوان می‌کند: هم اکنون هزینه‌های احداث پروژه‌های کریدور غرب کشور در استان خوزستان توسط شرکت توسعه و ساخت آزادراه‌های کشور تأمین اعتبار می‌شود که احداث کمربندی اندیمشک به طول ۲۱.۵ کیلومتر به اداره کل راه و شهرسازی استان خوزستان تفویض شده و احداث کمربندی غرب اهواز مستقیماً توسط این شرکت ساخت دو کارسازی می‌شود.

امیرپور گفت: کمربندی اندیمشک در دو قطعه در حال اجراست که قطعه اول به طول حدود ۱۳.۵ کیلومتر است که عملیات اجرایی آن در سال ۹۵ آغاز شده است و هم اکنون با پیشرفت فیزیکی پنج درصد در حال اجرا است و قطعه دوم به طول ۷.۷ کیلومتر در سال ۹۲ آغاز شده است و حدود ۴۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.

به نظر می‌رسد اجرای طرح بزرگراهی کریدور غرب کشور علاوه بر منافع بی‌شمار اقتصادی که برای کشور به همراه دارد، باعث احیای جاده‌های استان‌هایی که در این مسیر واقع شده است می‌شود و تسریع در آن باید در اولویت کاری دولت قرار گیرد.

کد خبر 5533611