تلسکوپ جیمز وب چیست؟ — همه دانستنی ها + جدیدترین تصاویر
یافتن نقطه های لاگرانژ
همانگونه که گفته شد یافتن نقطههای لاگرانژ شبیه بهدست آوردن سرعت باد در منطقهای مشخص با استفاده از نقشههای هواشناسی است. هنگامیکه خطوط پتانسیل موثر به یکدیگر بسیار نزدیک باشند، نیروها بسیار قوی هستند و هنگامی که این خطوط از یکدیگر فاصله داشته باشند، نیروها بسیار ضعیف خواهند بود.
نقطههای L4 و L5 معادل نقطههای بیشینه یا ماکزیمم و نقطههای L2، L1 و L3 معادل نقطههای زینی هستند. نقطه زینی به نقطهای گفته میشود که انحنای تابع پتانسیل در یک جهت به سمت بالا و در جهت دیگر به سمت پایین قرار گرفته است. بنابراین، ماهوارههای قرار گرفته در نقطههای لاگرانژ، سرگردان هستند. اما، اگر ماهوارهای در یکی از دو نقطه L4 یا L5 قرار بگیرد، از بالای آنها به سمت پایین و با سرعت زیاد شروع به حرکت میکند. در این نقطه نیروی کوریولیس نقش مهمی را ایفا میکند. این نیرو همانند نیرویی است که منجر به ایجاد طوفانهای سهمگین بر روی زمین میشود.
گفتیم تلسکوپ جیمز وب در نقطه L2 قرار میگیرد. دید این تلسکوپ نسبت به جهان بسیار واضحتر از تلسکوپ فضایی هابل است. برخلاف تلسکوپ هابل، اگر تلسکوپ جیمر وب دچار مشکل سختافزاری شود به راحتی قابل تعمیر نخواهد بود، زیرا دسترسی تیمی از فضانوردان به آن غیرممکن است. بنابراین، تمام اجزای سازنده در نخستین تلاش باید ایدهآل باشند. به همین دلیل ساختن این تلسکوپ نزدیک به دو دهه زمان برد.
نکته مهم در طراحی تلسکوپ فضایی جیمز وب داشتن سمت سرد و سمت گرم است. در قسمت سرد مشاهدههای تلسکوپ ثبت و ضبط میشوند. در حالیکه قسمت گرم مسئول حمل پنلهای خورشیدی و آنتن برای ارتباط با زمین است.
اکنون میدانیم که تلسکوپ جیمز وب در چه نقطهای در فضا و در چه فاصلهای از زمین قرار گرفته است. در ادامه، در مورد چگونگی عملکرد این تلسکوپ به زبان ساده و تاریخچه آن صحبت خواهیم کرد. همچنین، مقایسه این تلسکوپ با تلسکوپ فضایی هابل خالی از لطف نیست.
تلسکوپ جیمز وب چگونه کار می کند؟
همانگونه که گفتیم ساخت تلسکوپ جیمز وب به دلیل هزینههای گزاف بیش از حد انتظار به طول انجامید. اما، سرانجام انتظارها به پایان رسید و این تلسکوپ در تاریخ ۲۵ دسامبر ۲۰۲۱ به فضا پرتاب شد. انتظار میرود تصاویر ارسالی توسط جیمز وب تحول شگرفی را در علم نجوم به وجود آورد. در سال ۱۹۹۰ میلادی معادل با ۱۳۶۹ شمسی، تلسکوپ فضایی هابل به فضا پرتاب شد. با تصاویر ارسالی توسط تلسکوپ هابل، دریچه جدیدی به روی ستارهشناسان و دانشمندان گشوده شد. با ارسال تلسکوپ جیمز وب به فضا، قسمت متفاوتی از جهان به دانشمندان نشان داده میشود.
تلسکوپ فروسرخ جیمز وب بسیار حساستر از تلسکوپ هابل خواهد بود. این تلسکوپ داخل محفظه باری موشک «آریان ۵» (Ariane 5) جا داده شد. داخل فضا، تلسکوپ از موشک جدا شد و سفر خود را به سمت مدار چرخش آغاز کرد.