اعتراضهای ایران؛ در ایذه چه گذشت؟
عصر روز گذشته (۲۵ آبان) و در دومین روز اعتصابات سراسری سه روزه در ایران، به گفته شاهدان عینی و گزارشهای شهروندان، مردم معترض در شهر ایذه به خیابان آمده بودند که «ماموران امنیتی» به سوی «مردم» در خیابان تیراندازی کرده که به گفته رسانههای دولتی تاکنون دستکم ۹ نفر از جمله دو کودک ۹ و ۱۴ ساله به نامهای کیان پیرفلک و سپهر مقصودی جان باختهاند.
براساس روایت رسمی جمهوری اسلامی «دو گروه موتورسوار به سوی شهروندان آتش» گشوده بودند، اما گزارش شاهدان عینی با این روایت سازگار نیست.
پایان پست Instagram, 1
شب گذشته خبرگزاری ایسنا به نقل از ولی الله حیاتی، معاون انتظامی امنیتی استانداری خوزستان گزارش دا که این تیراندازی در «ساعت ۱۷:۳۰» رخ داده و «توسط راکبین دو موتورسیکلت» انجام پذیرفته و مدعی شده که «مردم و مدافعین امنیت به گلوله بسته شدند».
همان دیشب رسانههای وابسته و نزدیک به حکومت خبر دادند که گروه دولت اسلامی (داعش) مسئولیت این حادثه را پذیرفته، اما امروز مشخص شد که این قبول مسئولیت «جعلی» بوده و بیانیه مربوط به قبول مسئولیت داعش در حسابهای اصلی منتسب به این گروه منتشر نشده و حسابی «جعلی» بوده.
همین امر تردیدها در خصوص روایت حکومت مبنی بر «تروریستی» بودن حادثه را کمرنگتر و دست داشتن نیروهای حکومتی در این واقعه را قویتر کرده است.
براساس تصاویری که منتشر شده، دیروز پس از آتش گرفتن حوزه علمیه شهر ایذه صدای تیراندازی در این شهر به گوش رسید که پس از آن مشخص شد تیراندازیها تلفات انسانی هم برجای گذاشته است.
پایان پست Instagram, 2
با وجود همه جریانسازی رسانههای حکومتی مبنی بر «تروریستی» بودن این حادثه و دست نداشتن نیروهای امنیتی در آن،اما امروز خبر رسیده که نیروهای امنیتی جنازه سپهر مقصودی، نوجوان ۱۴ سالهای که شب گذشته کشته شد را «ربودهاند».
ماموران امنیتی به خانواده سپهر مقصودی گفتهاند: «جنازه رو الان تحویل نمیدیم، چون خانواده داغداره و ممکنه کاری دست مردم بده».
سپهر متولد پنجم تیر ۱۳۸۷ بود و در تجمعات اعتراضی کشته شد. تصویر پیکر بیجان او که گلوله مغرش را متلاشی کرده به دست بی بی سی فارسی رسیده که امکان انتشار آن وجود ندارد.
شب گذشته رسانههای حکومتی کشتهشدگان را «شهدا» و مهاجمان را «تروریست» گزارش کرده بودند، با این حال خانواده یکی دیگر از کشتهشدگان تایید کردهاند که این ماموران امنیتی بودند که خودرو حامل کودکشان را به «رگبار» بستهاند.
خبرگزاری رسمی ایران، ایرنا و همچنین روزنامه همشهری، وابسته به شهرداری تهران، بیانیه «جعلی» داعش را با عنوان پذیرش مسئولیت منتشر کرده بودند که ایرنا کمی بعد مطلب خود را بدون توضیحی پاک کرد.
ابراهیم رئیسی، رئیس جمهور هم شب گذشته به صادق خلیلیان، استاندار خوزستان دستور داد که «دستگاههای امنیتی و انتظامی به فوریت عاملان و آمران این واقعه تروریستی را شناسایی و برای مجازات تحویل دستگاه قضایی دهند.»
از دیگر کشتهشدگان شب گذشته که نامش در شبکههای اجتماعی و فضای مجازی پخش شده کودکی ۹ ساله به نام «کیان پیرفلک» است.
در یک ویدئوی منتشرشده که جسد خونین کیان پیرفلک نیز دیده میشود، «یکی از نزدیکان او» درباره نحوه کشته شدنش توضیح میدهد.
صاحب صدا که یک مرد است میگوید که این کودک بر خودروی پدرش در حال عبور از خیابان بوده که از چهار طرف مورد اصابت «گلوله نیروهای امنیتی جمهوری اسلامی» قرار گرفته و کشته میشود.
یک منبع نزدیک به خانواده کیان پیرفلک به بیبیسی فارسی گفت خانواده پیرفلک در خودروی خود به جمع ماموران برمیخورد و ماموران خودرو را به رگبار میبندند.
بنا به این گزارش کیان کلاس سوم ابتدایی بود و با شلیک گلوله به ریهاش کشته شد و ۳ گلوله هم به کمر میثم پیرفلک، پدر کیان اصابت کرده و او در بیمارستان بستری است.
با وجود همه شک و تردیدها در خصوص عاملان اصلی وقایع شب گذشته ایذه که منجر به کشته شدن ۹ نفر تا به این لحظه شده، خبرگزاری مهر وابسته به سازمان تبلیغات اسلامی همچنان بدون اشاره به عاملان آن را «تروریستی» خوانده و خبر از «تشییع شهدای» ایذه در روز آینده داده است.
خبرگزاری حقوق بشری هرانا میگوید که تعداد کشتهشدگان اعتراضات جاری ایران تا دیروز به ۳۴۸ نفر رسیده که ۵۲ تن از این افراد، کودک هستند.
تعداد دستگیرشدگان بر اساس تخمینهای هرانا، بیش از ۱۵ هزار نفر است.
بر اساس آخرین آمار تایید شده سازمان حقوق بشر ایران، تعداد کشتهشدگان ۳۲۶ نفر است، اما این سازمان تاکید کرده که تعداد قربانیان بیشتر است.
جمهوری اسلامی به تدابیر مختلفی دست زده تا آمار دقیق کشتهشدگان منتشر نشود که از جمله آنها تحت فشار گذاشتن خانوادههای قربانیان بوده که با نهادهای مدافع حقوق بشر و رسانهها تماس نگیرند.
همچنین رسانههای دولتی و مسئولان جمهوری اسلامی برای کشتهشدگانی که نامهایشان در رسانهها مطرح شده دلیلهای دیگری را اعلام کردهاند که میتوان به «بیماری زمینهای» برای مهسا امینی گرفته تا «خودکشی» برای سارینا اسماعیلزاده و نیکا شاکرمی و «مسمومیت ناشی از الکل» برای نگین عبدالملکی و «اوردوز» و «مصرف دارو» برای یلدا آقافضلی و یا «گاز گرفتگی توسط سگ» برای اسراء پناهی اشاره کرد.